Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bayer osekává dividendu o 95 procent ve snaze umořit dluh a vyřešit právní spory

Bayer osekává dividendu o 95 procent ve snaze umořit dluh a vyřešit právní spory

20.02.2024 12:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Bayer plánuje snížit dividendu o 95 % ve snaze dostat se z problémů po akvizici Monsanta, která německou společnost zatížila masivními dluhy a vlnami soudních sporů. I když se snížení dividendy očekávalo, jeho výše zdůrazňuje problémy, kterým čelí, když se snaží zastavit odliv peněz, přebudovat svůj farmaceutický dodavatelský řetězec a zotavit se z převzetí vlastníka herbicidu Roundup v roce 2018 za 63 miliard dolarů.

Bayer

Bayer uvedl, že investorům nabídne pouze zákonné minimum požadované německými zákony a za rok 2023 zaplatí pouze 11 eurocentů za akcii oproti 2,40 eura v loňském roce. Společnost čelí tisícům žalob, které tvrdí, že herbicid Roundup způsobil rakovinu, což firma popírá, hromadě dluhů ve výši více než 38,7 miliardy eur, kterou je stále obtížnější umořovat při rostoucích právních nákladech a úrokových sazbách.

Analytici z Morgan Stanley v nedávném komentáři napsali, že Bayer musí upřednostnit „přísnější dividendovou politiku“, včetně potenciálního pozastavení výplaty, pokud má ve splácení dluhu dosáhnout pokroku. Akcie Bayeru v pondělí po oznámení snížení dividendy rostly zhruba o 1 %, protože investoři ocenili vyhlídku alespoň mizivé výplaty. Od transakce Monsanto jsou však stále níže o více než 70 %.

Generální ředitel Bill Anderson, uvedl, že rozhodnutí vyplácet pouze zákonné minimum po dobu příštích tří let „nebylo bráno na lehkou váhu“. Anderson již zavedl provozní změny, jejichž cílem je urychlit rozhodování, snížit vrstvy řízení a zrušit tisíce pracovních míst. Přehodnocuje také strategii konglomerátu, která v současnosti zahrnuje tři divize zaměřené na vývoj plodin, léčiva a produkty pro zdraví spotřebitelů.

„Strategické akce“

Snížení dividendy podle Charlieho Bentleyho, analytika společnosti Jefferies, ušetří Bayeru během příštích tří let zhruba 2,3 miliardy eur ročně. Ale vzhledem k tomu, že soudní spory a závazky jsou stále vysoké, bude se společnost pravděpodobně muset uchýlit k dalším „velkým strategickým opatřením“, uvedl Bentley.

Bayer se již zavázal utratit až 16 miliard dolarů na vyřešení soudního sporu okolo Roundupu. V této záležitosti stále čelí desítkám tisíc stížností, přičemž investoři a analytici se ptají, zda bude muset své výdaje ještě zvýšit. Kromě toho Bayer také řeší nákladné soudní spory ohledně dalších produktů Monsanta, včetně herbicidu dicamba a toxických PCB. Navíc ceny zemědělských komodit klesají a snižuje tržby divize rostlinného výzkumu. Farmaceutická divize se potýká s vypršením patentů na její nejprodávanější léky, Xarelto na ředění krve a oční lék Eylea, a může mít problém růst po zbytek desetiletí.

V listopadu Anderson řekl, že očekává, že v roce 2023 vygeneruje nulový volný cash flow navzdory téměř 50 miliardám eur v tržbách, což označil za „prostě nepřijatelné“. Později téhož měsíce agentura Moody’s snížila svůj výhled na Bayer ze stabilního na negativní s odkazem na sérii propadů léčiv a právních neúspěchů, které způsobily pád jeho akcií a dluhopisů. „Jednou z našich hlavních priorit je snížení dluhu a zvýšení flexibility,“ uvedl Anderson v pondělním prohlášení.

Rozhodnutí společnosti Bayer snížit dividendu zdůrazňuje její náročnou pozici v oblasti volného cash flow, řekl Michael Shah, farmaceutický analytik společnosti Bloomberg Intelligence. Navrhovaná dividenda se rovná pouze 2% výplatnímu poměru ve srovnání s 30 - 40% sazbou vyplácenou v předchozích letech a konsensem 35 %, řekl. "Přestože snížení není úplným překvapením, jeho velikost pravděpodobně dále ztlumí sentiment," dodal.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

TOP investice Čechů a Češek podle Patria Finance: silná jména, dividendy i AI. DIP vzpruhou příštího roku pro investory i trh?
05.10.2023 11:35
Jaké akcie a ETF jsou nejvíce vyhledávány českými investory a investo...
Temné dny Bayeru (-18 %): Neúspěch klíčového léku a prohra ve sporu o odškodnění
20.11.2023 12:03
Akcie společnost Bayer dnes utrpěly největší propad v historii, firma ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data