Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česká „nároková“ ekonomika, aneb každý natahuje ruku

Rozbřesk: Česká „nároková“ ekonomika, aneb každý natahuje ruku

21.02.2024 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Stále častěji se setkávám s jedním pozoruhodným fenoménem – mileniálové se slušným příjmem čerpají příspěvek na bydlení, díky kterému si mohou dovolit bydlet v těch nejlukrativnějších částech Prahy. Vláda jim to umožnila díky štědře nastaveným limitům a někteří mladí se řídí jednoduchým heslem – hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere. Jen pro představu, průměrně vydělávající zaměstnanec v Praze s hrubou mzdou 52 000 Kč dosáhne na příspěvek téměř pět tisíc korun. 

Pondělní protesty zemědělců zase připomněly, jak mohutně jsou na dotacích závislí agrárníci. Ti inkasují zdaleka největší část dotací z evropských peněz – téměř 40 % z celkového rozpočtu EU, přestože se zemědělství na zaměstnanosti podílí asi ze 4 % a na HDP dokonce jen z 1,5 %. Není tomu tak dávno, co svou nárokovost v Česku úspěšně prolobovali vinaři skrze nulovou spotřební daň na tiché víno, navzdory ušlému daňovému inkasu (cca 5 mld. Kč) nebo zdravotním hlediskům. 

A konečně včera vyšel v HN článek (https://shorturl.at/owBOZ), ve kterém žádá po státu pomocnou ruku tentokrát stavebnictví. Jejich představitelé přišli s ideou státem dotovaných hypoték a jsou přesvědčeni, že „kdyby se stát postaral o to, aby dotoval komerční sazbu na dvě procenta […], tak by se to vyplatilo.“ Chtělo by se říct – není to málo, Antone Pavloviči? Proč zůstat jen u dotací úrokových sazeb, když můžeme zadotovat i samotné splátky jistiny? 

Žádný nárok na levnější hypotéku, víno nebo bydlení samozřejmě neexistuje. Během Covidu ale došlo k mentálnímu posunu, kdy se stále větší část společnosti dožaduje kompenzací za jakýkoli šok snižující jejich životní úroveň. A polici na tuto hru přistoupili. Zdejší politika totiž nemá jasně definovanou dlouhodobou vizi, ale stojí primárně na finanční obsluze nejrůznějších voličských skupin. 

Jde vlastně o představu života v chráněné dílně – stát bude garantovat stabilní životní úroveň a v ideálním případě dokonce zajistí její nárůst. To si ale jednoduše nemůžeme dovolit, jak ukázal bezprecedentní nárůst zadlužení během Covidu. A hlavně – toto není úloha státu. Ten má nastavovat férová a efektivní pravidla hry a pomáhat těm nejslabším v naší společnosti. A k těm rozhodně nepatří stavebnictví, vinaři ani solidně vydělávající lidé, kteří touží po bydlení s výhledem na Pražský hrad.

Dominik Rusinko


*** TRHY ***

Koruna

Koruně se včera po delší době dařilo a posunula se pod hranici 25,40 EURCZK. Impulsem byl slábnoucí dolar, který se na frontě s eurem dostal nad 1,08 EUR/USD a přinesl alespoň částečnou úlevu pro všechny středoevropské měny. Na druhé straně, averze k riziku viditelně narostla, což jde vidět například na akciových trzích, což pro korunu nemusí být výhledově dobrá zpráva. 

Eurodolar

Eurodolar včera poměrně lehce překonal hranici 1,08 a to navzdory tomu, že averze k riziku (přechodně?) vzrostla a ECB publikovala údaj o vyjednaných mzdách, jejichž růst ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku zpomalil (z 4,7 % na 4,5 %). 

Dnes by se pozornost měla zaměřit na zveřejnění podrobného zápisu z posledního jednání Fedu. Pokud přitom chce Fed vyslat decentně jestřábí signál (s ohledem na silná data a neklesající jádrovou inflaci), tak by to mohl provést právě skrze dnes publikované “FOMC Minutes”.

Akcie
Americké akciové trhy vstoupily kvůli pondělnímu svátku do nového týdne až včera. V rámci hlavních indexů včera nejméně ztrácel DJIA , který držely nad vodou především akcie Walmart, Coca-Cola a Intel. Největší maloobchodní řetězec na světě, společnost Walmart, hospodařil ve 4Q se ziskem 1,8 USD/akcii, čímž překonal analytický konsensus o 15 centů. Walmart zároveň očekává, že jeho celoroční zisk na akcii dosáhne 6,7-7,12 USD, zatímco analytický konsensus dosahoval 7,09 USD.


 
 
 

Čtěte více:

Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
22.02.2024 13:24
Od úvodu roku 2024 mohou čeští investoři a investorky využít novou mož...
Oslavte 30. narozeniny s Patria Finance a využijte nabídku zvýhodněného investování!
19.02.2024 19:15
30. výročí od založení si v průběhu celého roku 2024 připomíná česká j...
ČEZ – Pod tlakem klesajících cen elektřiny (nové doporučení a cílová cena Patrie)
19.02.2024 22:34
Na základě silně klesajících burzovních cen elektřiny snižujeme náš vý...
Rozbřesk: Proč koruna může krátkodobě zůstat pod tlakem?
20.02.2024 9:08
Koruna nezažívá zrovna nejlehčí okamžiky a tlačí se na klíčovou techni...
Průzkum: Třetina Čechů lituje, že své přebytečné peníze neinvestovala
20.02.2024 11:41
Více než třetina dospělých v Česku si uvědomuje, že své přebytečné pen...

Váš názor
  • nejhorší je,
    22.02.2024 8:19

    že se v tržním hospodářství toto vůbec řeší. Nebudu se divit, až se to celé zhroutí jak domeček z karet. Vždyť už je to ostuda, připadám si jak za bolševika, když velebil socialistické hospodářství ...
    keksa
  •  
    21.02.2024 11:59

    na Slovensku je to ešte výrazne hoiršie - kedy populistickí politici: ako Matovič sa chváli tým, aké nové sociálne dávky alebo zýšenie platieb jeho vláda zaviedla (niektoré sú najvyššie v Európe !) Pellegrini a Fico.. doslova demagogicky..´presviedčajú´ svojich voličov (najmä dôchodcov) , že takmer 1 mil. z nich nemá údajne na jedno teplé jedlo denne ?! - a preto si zaslúžia plné 13. dôchodky.. a k tomu ešte rodičovský dôchodok ...ale realita plných vozíkov u nákupných centier ...hovorí niečo iné !.... ... to nehovoriac o 75% dotovaní zvýšenia úrokov po fixácii .. a vlakoch zadarmo pre dôchodcov a študentov (ako symbol)... Žiaľ, Slovensko ide SMERom ku´Gréckemu scenáru´...ešte rýchlejšie.. myslím. že tu NÁROKOV´ MENTALITU zasiali do ľudí Fico a jeho sebranka ešte pred Covidom....a Matovič to už len zvýraznil neuveriteľným kupovaním voličom(viď 500 EUR za účasť vo voľbách)
    SFX
    • A co Patria?
      21.02.2024 13:21

      Příspěvek/ článek celkem OK, i když bez tvrdých dat - co to stojí apod. Nad čím se ale pozastavuji - je v zásadě mlčení u takovýchto témat od pracovníků či spolupracovníků Patrie. Týká se ale i jiných ekonomů, včetně NERVu. Předpokládal bych, že mediální vystoupení (J. Bureš asi nejfrekventovanější) budou více racionální, přímější a vyjadřující se proti tomuto "nárokovému, socialistickému" ekonomickému modelu.
      MilHann
  • největší mínus vlády
    21.02.2024 11:45

    je, že ustoupí každému kdo na ní zadupe a nakonec zvýší daně, to není pravice, ale zelenorudá koalice
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: největší mínus vlády
      21.02.2024 11:51

      No, v případě důchodců to ale neplatilo. Čím to asi bude?
      kat
      •  
        21.02.2024 15:09

        Protože se vymezují proti ANO. Co prosazuje ANO, resp. Babiš, oni z principu negují. Viz EET, kterou zrušili, i když to byl funkční nástroj na vyhýbání se daňovým povinnostem a náklady na něj už byly investované a argumenty o buzeraci podnikatelů překonané.
        xdave1
  • Dva problémy v jednom
    21.02.2024 10:38

    Tady to není jen o té nárokové ekonomice. Jde tu ještě o jeden konkrétnější problém týkající se nemovitostí. Tento národ si sjednal jakousi nepsanou dohodu, že zbohatne na tom, že tu nemovitosti budou stát více než někde v Tokiu nebo Hongkongu. Jede v tom většina společnosti, od vlivných až po ty poslední. Jelikož ale nic neroste do nebe, další růst začal narážet na ekonomické zákonitosti (holt mzdy už těžce nestačí držet krok). A tak se vymýšlejí šílenosti jako tyto příspěvky na bydlení nebo dotace hypoték. Protože bez státních subvencí už to víc nahoru prostě nejde a už jen udržet tuto úroveň není možné. Ale místo, aby si politici dali za cíl snížit cenu nemovitostí, tak dumají nad tím, jak udržet jejich výši subvencemi. Je to neskutečné. Máme půl milionu prázdných bytů. Během dvou let tu našlo bydlení několik set tisíc Ukrajinců, ale i tak je tu prý nedostatek. Probůh jen aby ty ceny nepřestaly růst...
    Pinturicchio
    • Re: Dva problémy v jednom
      21.02.2024 10:54

      Nemyslím, že je úlohou vlády cílit na snížení ceny nemovitostí, stejně jako není její úlohou podporovat jejich další růst třeba příspěvky na bydlení obyvatelům s iphonem za 30k v kapse. Až lidi přijdou (již přišli) na to, že se do nemovitostí nedá dál investovat, jejich cena růst přestane. Samozřejmě tu máme další vlivy, jako příklad můžeme použít atraktivitu pražského pracovního trhu, která šponuje poptávku po bydlení v místě nad nabídku a žene ceny nahoru. Ale i zde platí - buď firmy v Praze budou muset přitlačit na mzdách a holt mzdy i nadále budou držet krok, nebo firmy v Praze přijdou na to, že noví zaměstnanci se do Prahy kvůli drahému bydlení nepoženou a zváží nějakou relokaci. Rozhodně do toho nemůže vstupovat stát. Ten ať řeší pomoc lidem, kteří při nejlepší vůli nemůžou dosáhnout na zajištění základních životních potřeb.
      xdave1
      • Souhlas
        21.02.2024 11:15

        To souhlasím, vyjádřil jsem se nepřesně. Stát by se do toho neměl nijak montovat. Chtěl jsem to říct tak, že spíše než dotovat, má přemýšlet, proč je cena tak vysoká. Aneb medicínsky, nemá používat drahou symptomatickou léčbu, ale řešit příčiny.
        Pinturicchio
  • částečný souhals
    21.02.2024 10:02

    "...Během Covidu ale došlo k mentálnímu posunu, kdy se stále větší část společnosti dožaduje kompenzací za jakýkoli šok snižující jejich životní úroveň. A polici na tuto hru přistoupili..." Nene, k posunu došlo, ale politici tuto hru v době COVIDu sami vytvořili, voliči na ni velmi rádi přistoupili a už z ní jen tak nevystoupí, protože "...Zdejší politika totiž nemá jasně definovanou dlouhodobou vizi, ale stojí primárně na finanční obsluze nejrůznějších voličských skupin..." Možná až dojde na řecký scénář...
    xdave1
    • Re: částečný souhals
      21.02.2024 10:45

      Nejhorší na tom všem ale je, že u nás až neskutečně stát dojí bohatí lidé. Celá masa střední třídy nemá od státu nic, ale není schopná ve volbách přehlasovat ten zlomeček bohatých a nepříliš početnou (na evropské poměry) skupinu sociálně slabých, neboť se drží sluníčkářských hesel a nehlasuje peněženkou. A tak běžný člověk s průměrnou mzdou, který bydlí v bytě, jen kouká, jak dotuje bohatým jejich soláry, tepelná čerpadla, vysoké hypotéky, nyní i různé DIPy (kolik rodin ze střední třídy bude odkládat 11400 Kč měsíčně na penzi za muže i za ženu, aby maximalizoval státní podporu?), a tak bychom mohli pokračovat.
      Pinturicchio
      • Re: částečný souhals
        21.02.2024 11:24

        Ano, stát pere podporu někam, kam vůbec státní podpora nepatří a tváří se, že takhle funguje sociální stát. Jak píšu vedle, sociální stát má řešit pomoc lidem, kteří při nejlepší vůli nemůžou dosáhnout na zajištění základních životních potřeb, tečka. Vše ostatní otevírá prostor pro lobbing, korupci, neefektivitu, pro přístup "blbější, kdo nebere", pro přístup "ten si nakrad, já chci víc"... spirála je roztočená už téměř až do nebes, vystoupit se nikomu nechce, Řecko za rohem.
        xdave1
        •  
          21.02.2024 11:39

          Skutečně takto funguje pouze stát?
          kat
          •  
            21.02.2024 15:10

            Kam tou otázkou míříte - nahoru na EU, nebo dolů na jednotlivce?
            xdave1
  • Souhlas
    21.02.2024 9:47

    Společnost zásluhová se rychle změnila na společnost nárokovou.
    I'm a looser baby...
    • Re: Souhlas
      21.02.2024 15:41

      vypadá to, že sledujeme kolaps veľkej európskej (a v podstate západnej) civilizácie v priamom prenose - čiastočne západnej civilizácie..... ľudia dnes už volia...nie strany/politikov s rozumnými víziami a schopnosťami ich realizovať ,... ale iba tých, ktorí ..im najviac sľubujú :-( ... a/alebo... najväčších krikľúňov (aby neboli tzv. "nudní" ..)___Je veľmi smutné, že na Slovensku.. de facto...žiadne parlamentné voľby nevyhral .´normálny´ politik / strana, ....ale boli to vždy populisti: Mečiar, ..Fico a Matovič... Našťastie v r. 1998 a 2002__kedy volila aj väčšina mladých ! (neboli ešte toľko rozutekaní po Európe.. ako po vstupe SR do EÚ) ...takže Mečiar vtedy nemal koaličných partnerov na zostavenie vlády....
      SFX
      •  
        21.02.2024 15:44

        Oprava: vypadá to, že sledujeme kolaps európskej (a v podstate západnej) civilizácie v priamom prenose - vo veľkom počte krajín...ľudia dnes už nevolia ...nie strany/politikov s rozumnými víziami a schopnosťami ich realizovať ,... ale iba tých, ktorí im najviac sľubujú :-( ... a/alebo... najväčších krikľúňov (len aby neboli "nudní" ..)_
        SFX
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data