Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blog ECB: Bitcoin je škodlivým fenoménem, férová hodnota je nulová

Blog ECB: Bitcoin je škodlivým fenoménem, férová hodnota je nulová

23.02.2024 10:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Bitcoin je stále škodlivým fenoménem bez vnitřní hodnoty, přestože jej USA schválily jako aktivum pro zařazení do burzovně obchodovaných fondů (ETF), myslí si výzkumníci Evropské centrální banky.
 
Ve zprávě Ulricha Bindseila, generálního ředitele ECB pro tržní infrastrukturu a platby, a poradce Juergena Schaafa, se opakuje jejich dlouhodobý názor, že tato digitální měna představuje riziko pro společnost i životní prostředí. "Pro stoupence je formální schválení potvrzením, že investice do bitcoinu jsou bezpečné a předchozí rally je důkazem nezadržitelného triumfu," uvedli. "S oběma tvrzeními nesouhlasíme a opakujeme, že férová hodnota Bitcoinu je stále nulová."
 
Komise pro cenné papíry a burzy schválila první americké spotové ETF na Bitcoin v lednu po loňské soudní prohře. Skupina deseti ETF přilákala od svého uvedení do provozu čistý příliv 5,2 miliardy dolarů. Cena samotného Bitcoinu prudce vzrostla, přičemž tento nárůst se podle Bindseila a Schaffa může ukázat jako krátkodobý.

Roční graf vývoje ceny bitcoinu v USD:

bitcoin 

Zdroj: Coinmarketcap 

"Bez jakéhokoli peněžního toku nebo jiných výnosů je reálná hodnota aktiva nulová," napsali. "Odděleně od ekonomických základů je každá cena stejně (ne)věrohodná - fantastický stav pro pochybné prodejce."
Autoři uvedli tři důvody odolnosti bitcoinu: "pokračující manipulace s 'cenou' na neregulovaném trhu bez dohledu a bez férové hodnoty, rostoucí poptávka po 'měně zločinu' a nedostatky v úsudcích a opatřeních regulačních úřadů".
 
Bindseil a Schaaf poznamenali, že celková hodnota aktiv bitcoinu ukazuje především rozsah potenciálního pádu, pokud vše skončí v slzách. "'Tržní' kapitalizace vyčísluje celkové společenské škody, které nastanou, až se domeček z karet zhroutí," napsali. "Je důležité, aby úřady byly ostražité a chránily společnost před praním špinavých peněz, kybernetickou a jinou kriminalitou, finančními ztrátami pro finančně méně vzdělané a rozsáhlými škodami na životním prostředí. Tato práce ještě nebyla dokončena."

Zdroj: Bloomberg

Disclaimer: Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.
 
 

Čtěte více:

BCG: Mapa světového obchodu se mění, objem po 20 letech poroste pomaleji než ekonomika. Prohloubí se regionální vazby
22.02.2024 13:43
Světový obchod čeká v důsledku ekonomických a geopolitických v příštíc...
Inflace v EU v lednu zvolnila na 3,1 procenta, zdražovaly služby a potraviny
22.02.2024 11:48
Míra inflace v Evropské unii v lednu zpomalila na 3,1 procenta z pros...
Provozní zisk německé automobilky Mercedes-Benz loni klesl o tři procenta
22.02.2024 12:32
Německému výrobci luxusních aut Mercedes-Benz v loňském roce klesl oči...
Evropské trhy se připojují k USA a Japonsku a zapisují historická maxima
22.02.2024 14:07
Evropský benchmarkový index Stoxx 600 ve čtvrtek dosáhl rekordní hodno...

Váš názor
  • ECB se mýlí
    23.02.2024 12:09

    1. O hodnotě Bitcoinu: Hodnota je subjektivní: Hodnota Bitcoinu, stejně jako hodnota zlata nebo jiných aktiv, je subjektivní a závisí na tom, co jsou lidé ochotni za něj zaplatit. Bitcoin je vnímán jako užitečný pro jeho schopnost poskytovat bezpečné, decentralizované a globální převody hodnoty bez potřeby třetích stran. Nedostatek a poptávka: Bitcoin má omezenou nabídku (maximálně 21 milionů mincí), což v kombinaci s rostoucí poptávkou zvyšuje jeho hodnotu. 2. O škodě pro společnost a životní prostředí: Inovace v energetice: Průmysl těžby Bitcoinu stimuluje inovace v oblasti obnovitelných zdrojů energie a vede k větší efektivitě v energetickém sektoru. Přínosy pro společnost: Bitcoin poskytuje finanční služby lidem bez přístupu k tradičním bankovním systémům a podporuje finanční svobodu a soukromí. 3. O ceně a zneužívání: Tržní regulace: Bitcoinový trh se stává čím dál více regulovaným a transparentním, což snižuje riziko manipulace a podvodů. Boj proti kriminalitě: Technologie blockchain, na které je Bitcoin založen, nabízí vysokou úroveň transparentnosti a sledovatelnosti transakcí, což znemožňuje jeho využití k finanční kriminalitě. 4. O varováních pro investory: Vzdělávání a uvědomění: Investoři mají stále lepší přístup k informacím a vzdělávacím zdrojům o Bitcoinu a kryptoměnách, což jim umožňuje činit informovanější rozhodnutí. Diverzifikace portfolia: Bitcoin může sloužit jako nástroj pro diverzifikaci investičního portfolia, snižující riziko a zvyšující potenciální výnosy.
    VeryKad
    • Re: ECB se mýlí
      25.02.2024 17:27

      K hodnotě BTC. Vaše tvrzení, že BTC má hodnotu, protože se jím dá platit, je ve skutečnosti sofismatem ve formě argumentace v kruhu. BTC je podle Vás platidlo a proto má hodnotu. Máme tady dvě tvrzení: "BTC je platidlo." a "Platidlo má hodnotu". Tato dvě tvrzení jsou ale zacyklená, jedno tvrzení falešně "potvrzuje" to druhé. Penězům nedává hodnotu pouhá skutečnost, že jsou použitelné jako platidlo! Kdysi existující komoditní peníze měly hodnotu proto, že je bylo možné u emitenta těch peněz směnit za určité množství hodnotné komodity. Současné účetní peníze mají pro jejich majitele hodnotu, protože jsou neoddělitelně spojeny s dluhem někoho jiného, kdo ty samé peníze dluží bance. Aby dlužník svůj dluh splatil, tak musí něco vyprodukovat a následně to prodat, aby získal peníze na splacení svého dluhu, a toto dává těm penězům hodnotu, protože dlužníci je potřebují k umoření svých dluhů. U BTC žádný takový, či obdobný princip, který by zakládal jeho hodnotu, neexistuje. Proof of work ukazuje pouze hodnotu energie, která musela být v minulosti spálena, aby daný BTC vznikl, tedy jde jen o velmi vysoké náklady pro produkci platidla, avšak tato již v minulosti spálená energie nepředstavuje pro držitele BTC žádnou v budoucnu využitelnou hodnotu. Skutečnost, že lidé jsou ochotni za nic v podobě BTC utratit skutečné peníze, je projevem ekonomicky iracionálního chování, nikoliv projevem skutečnosti, že BTC má hodnotu. Drtivá většina lidí nakupuje BTC proto, že očekávají, že ho prodají později dráže, nikoliv z důvodu, že by BTC měl racionálním způsobem vysvětlitelnou hodnotu. Ti ostatní ho nakupují na základě nesprávného úsudku (resp. přesvědčení), že BTC má hodnotu z důvodu, že je platidlem. Stejně iracionálně se chovají lidé, kteří mají za to, že současné účetní peníze jsou jen bezcenné papírky a přesto je přijímají jako např. mzdu za svou práci. Zde ale panuje omyl opačný, když tito lidé nesprávně považují současné peníze za bezcenné, přestože tyto peníze mají zcela racionálně obhajitelnou hodnotu. Nejparadoxnější na celé situaci je pak skutečnost, že "hodnota" BTC je v podstatě vystavěna na zcela absurdním omylu, že současné peníze nemají hodnotu a že BTC je tak vlastně jakousi záchranou před současnými "bezcennými" účetními penězi.
      Richard Fuld
      • ?
        26.02.2024 13:54

        Nesouhlasím. Bitcoin je populární pro, že je desinflační. Je ho dané množství a zatim nelze ukrást hodnotu. Píšete peníze ale je to měna fiat, bez hodnoty, která krade kupni sílu všem tvrdě pracujícím lidem. A každá měna je odsouzena k pádu na 0. Viz kontinentální dolary - us válka za nezávislost...... V téhle hře vítězí ti kdo vytváří novou měnu popřípadě ti či ji hned utratí ...když v spíte. Měna je závislá na akcetaci lidi, stačí když jí 10% odmítne přijímat a cely sytem se zhroutí jako domek z karet. Jsem kapitalistické ale třeba Vrata Hošek to zpívá pěkně ...Mešita ... parodie na Ortel.
        JC
        • Re: ?
          27.02.2024 13:52

          BTC je populární? V Německu byl jednu dobu populární Hitler. BTC je dezinflační? A proč si myslíte, že dezinflační charakter peněz je z hlediska makroekonomie nějaká výhra? Dezinflačnost BTC je navíc jen dočasná, dříve nebo později bude BTC deflační. Současné účetní peníze jsou penězi i měnou zároveň. Peníze jsou obecný pojem a měna je užší pojem v tom smyslu, že konkrétní měna představuje peníze daného konkrétního státu (BTC by mohl být považován za globální měnu, kdyby bylo možno BTC považovat za peníze). FIAT měna jsou peníze, které vznikají z ničeho a v tomto ohledu se BTC mnohem více podobá FIAT měně, než penězům. Současné peníze ale vznikají v bankách monetizací dluhů, aktiv, práce, zboží služeb apod., nikoliv z ničeho, nikoliv pouhým prohlášením "budiž peníze", pouhým natisknutím papírků. Současné peníze nikomu kupní sílu nekradou. Naopak tvrdě pracující příjmem právě současných účetních peněz kupní sílu získávají. Skutečnost, že kupní síla peněz není konstantní způsobuje kolísavost tržních cen. Konstantní kupní sílu můžete mít v centrálně plánované ekonomice, kde bude o výši cen rozhodovat nějaká komise. To asi nechcete... Žádná současná měna není předem odsouzena k pádu. Současné účetní peníze existují od roku 1971 a dosud padlo jen pár měn v zemích, které si tento pád samy přivodily. V současné ekonomické hře vítězí ti, kteří získávají svou prací a podnikáním majetek a prohrávají ti, kteří jsou na straně nemajetných dlužníků. Pokud by platilo, že měna je závislá na akceptaci, pak není stabilnější měny, než právě účetních peněz, kde existuje obrovská armáda dlužníků, kteří danou měnu potřebují ke splácení svých dluhů, takže vždy budou danou měnu poptávat. Všimněte si, že podíl akceptace BTC se dá měřit v pouhých zlomcích promile. Přesto BTC stále existuje. Takže na té Vaší teorii, že 10% neakceptace měnu ohrozí, něco nesedí...
          Richard Fuld
    • Re: ECB se mýlí
      23.02.2024 21:17

      Aniž bych se moc snažil přemýšlet o tom, co jste tady napsal, tak mohu za sebe odpovědně říci, že srovnávat Bitcoin se zlatem je hovadina ...
      keksa
      •  
        26.02.2024 13:07

        Ano, tulipány a céčka jsou lepší přirovnání...
        qwer
    • VeryKad se mýlí
      23.02.2024 18:59

      1) Hodnota je určitě subjektivní, pro každého má každá komodita jinou cenu, za kterou je ochoten nakupovat. Bitcoin má omezenou nabídku, aspoň se to tvrdí. kdo ale zaručí, že to tvůrce bitcoinu nezmění? Navíc omezenou nabídku měli v minulosti i tulipánové cibulky. Jedna stála i několik tisic guldenů a cena stále rostla. Všichni věděli, že ohromě zbohatnou. Ale dopadlo to jinak. Stejné to může být na bitcoinu. 2) Škody na životním prostředí. To s těmi inovacemi asi bylo myšleno jako vtip. Těžba se soustředí tam, kde je energie levná. Chvíli se těží v Číně, chvíli v Iránu, pak třeba v Paraguayi. O žádných inovacích nemůže být řeč. Bitcoin v roce 2022 spotřeboval více energie než celé Švédsko. To vytvořilo přibližně 90 milionů tun uhlíkového znečištění!! Přínosy pro společnost: To jako vážně? Platit bitcoinem je jednodušší a dostupnější než třeba elektronické bankovnictví? 3. O ceně a zneužívání: Bitcoin nabízí vysokou úroveň transparentnosti a sledovatelnosti transakcí, což znemožňuje jeho využití k finanční kriminalitě - jak je teda možné, že je kriminálními skupinami stále využíván a tyto skupiny nejsou odhaleny? Na co je mi sledovat transakci, když nevím kdo za těmito transakcemi stojí? 4) Diverzifikace portfolia: Bitcoin může sloužit jako nástroj pro diverzifikaci investičního portfolia, snižující riziko a zvyšující potenciální výnosy. - Ano může. Stejně tak jako ty tulipánové cibulky, nebo třeba céčka. A pak je tu zlato, ale to je stálicí obchodu jen pár tisíc let, to je moc rizikové. Bitcoin je lepčejší. Bublinám zdar :-)
      lunatic with snowboard
      • Re: VeryKad se mýlí
        26.02.2024 13:59

        Mr by spíš zajímalo jak je možné že se ujaziluje zase a znova, že bankovní sektor celého západního světa obchází nejrůznější sankce a posílí se ve velkém na přání špinavých peněz- zbraně drogy, obchod s bilom masem...... už v tom uvazlo mnoho evropských a us fin. Institucí.
        JC
    • Re: ECB se mýlí
      23.02.2024 15:33

      Investiční nástroj, který by současně snižoval riziko a zvyšoval výnos, neexistuje. Po takovém nástroji by vznikla enormní poptávka, která by působila v obou faktorech protisměrně.
      Mrož
      •  
        25.02.2024 18:39

        Tak po BTC evidentně enormní poptávka je, jinak by se nedostal na tuto nesmyslnou cenu.
        al321
Aktuální komentáře
29.04.2024
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y