Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FIXED.zone loni navýšil obrat o 18 pct a dosáhl EBITDA 24 mil. Kč

FIXED.zone loni navýšil obrat o 18 pct a dosáhl EBITDA 24 mil. Kč

27.02.2024 10:01
Autor: Redakce, Patria.cz

FIXED.zone, přední český výrobce a distributor příslušenství pro mobilní zařízení, se ohlíží za dalším úspěšným rokem, ve kterém s celkovým obratem 444 milionů korun meziročně vzrostl o 18 %. Podle předběžných účetních výsledků se společnosti podařilo mimo obchodního růstu dosáhnout také historicky nejvyššího provozního zisku a EBITDA.

Renomovaná česká společnost FIXED.zone vstupovala do loňského roku s ambiciózním rozvojovým plánem a dosáhla 18% růstu. Z celkového obratu ve výši 375 milionů a EBITDA ve výši 19 milionů korun v roce 2022 tak v loňském roce dle předběžných dat došlo k růstu na 444 milionů korun a EBIDTA 24 milionů při provozním výsledku hospodaření na úrovni 19 milionů. FIXED.zone těchto výsledků dosáhla prodejem více než 2 000 000 kusů příslušenství.

„Původním plánem bylo v roce 2023 dosáhnout 20% růstu, avšak v kontextu nepříznivé nálady spotřebitelů ve světě retailu, neustupující vysoké inflace a významného poklesu e-commerce, je růst o 18 % skvělý výsledek. Od založení vlastní značky FIXED jsme za těch 9 let ušli velký kus cesty, na které chceme i nadále úspěšně pokračovat. V roce 2024 proto plánujeme dosáhnout půl miliardového obratu při zachování ziskovosti a našim akcionářům tak zajistit skvělé výsledky i v následujícím období,“ uvádí Jan Moravec, CEO a člen správní rady společnosti FIXED.zone.

Společnost nejvíce zvýšila své tržní podíly na tradičních trzích, tedy v České republice a na Slovensku. Důvodem růstu jsou investice do známosti značky prostřednictvím marketingových a PR kampaní a rozšiřování sortimentu, zejména do prémiového segmentu. Největší nárůst FIXED zaznamenal v sortimentu nabíjení, kde narostl obrat o 51 %. Značka zaznamenává velký zájem o nabíjecí stojánky, powerbanky, či vysokokapacitní a víceportové nabíječky. Za růstem na zahraničních trzích stojí zejména rozšiřování vztahů s distribučními partnery. Podíl zahraničního obchodu v uplynulém roce činil 16 % z celkového obratu.

„Kromě pozitivních zpráv musíme zmínit ale i ty méně povedené. Výsledek v roce 2023 mohl být ještě o něco lepší, kdybychom nemuseli odepsat 5,2 milionů korun, které jsme původně investovali do vývoje IoT technologií v minulých letech. Usoudili jsme však, že směr technologie IoT není tím, kterým se chceme ubírat. Nicméně, portfolia drobných produktů, které hlídají klíče, peněženky, zavazadla a jízdní kola, rozvíjíme i nadále, avšak pouze s jinou technologií. Například v segmentu SMART jsme úspěšně uvedli lokalizační čip TAG a nyní uvádíme lokalizační kartu CARD pracující se sítí FindMy od Apple.“ komentuje Daniel Havner, obchodní ředitel a člen správní rady FIXED.zone.

V rámci svého strategického růstu chystá FIXED.zone pro letošní rok uvést na trh až 50 nových produktů v portfoliu vlastní značky. Ambicí je také další růst na domácím trhu, rozšíření vlastního prodejního týmu v Polsku a zaměření na trhy v Pobaltských republikách, Maďarsku a Portugalsku a s tím spojené zvyšování podílu zahraničního obchodu z loňských 16 % na 19 %, nejen díky čemuž si management slibuje dosažení půlmiliardového milníku.

„V letošním roce také plánujeme zdvojnásobit investice do marketingových kampaní, a implementovat nový B2B a B2C portál. Mimo to budeme rozšiřovat výrobu v České republice v rámci projektů recyklovaných TPU pouzder a personalizace produktů formou potisku nebo laserování. Přímou návratnost těchto investic očekáváme v horizontu do pěti let. Pořád vnímáme prostor, co zlepšovat a inovovat, rozhodně je na co se těšit.“ dodává na závěr CEO FIXED.zone, Jan Moravec.

 

Čtěte více:

Podzimní START Day: Klíčová čísla, výhledy i novinky na jednom místě. Kdo a kdy se chystá na hlavní trh pražské burzy?
11.10.2023 10:24
Ve dnech 9. a 10. října proběhl druhý letošní START Day roku 2023. Cel...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data