Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Očekávaný růst zisků na úrovních internetové bubliny…

Očekávaný růst zisků na úrovních internetové bubliny…

20.03.2024 17:57

Podle Datastreamu se nyní očekávání týkající se dlouhodobějšího růstu zisků pohybují kolem 19 % ročně. Před rokem to přitom bylo asi 10 %. A na vrcholu technologickém bubliny zhruba to samé, jako nyní. Zdá se tedy, že v predikcích analytiků se již odráží vize a příběhy spojené s umělou inteligencí a dalšími novými technologiemi…

1 . Co lze přímo pozorovat a co ne: Ani rizikové prémie, ani očekávaný růst zisků a dividend nelze pozorovat přímo. Můžeme například pracovat s rozdílem mezi obráceným PE a bezrizikovými výnosy. Ten ale navzdory tvrzení mnohých není pouhou rizikovou prémií, ale prémií smíchanou s očekávaným růstem. Pokud pak chceme odhadnout prémie, musíme učinit nějaký předpoklad ohledně růstu. Nebo naopak.

Pokud se nyní PE indexu SPX nachází kolem 20, EP je u 5 %. Výnosy desetiletých vládních dluhopisů jsou na 4,2 % a rozdíl tedy dosahuje 0,8 %. Což není jen prémie, ale prémie s růstem dohromady. Toto číslo je přitom nyní historicky hodně nízko, což znamená, že prémie jsou hodně nízko a/nebo očekávaný růst hodně vysoko. Jinak řečeno, co můžeme bezpečně říci, je následující: Celkový optimismus míchající rizikové prémie a očekávaný růst zisků je vysoko.

2 . Odhady analytiků na úrovních roku 2000: Oněch průměrného 19 % růstu ročně očekávaných analytiky by se mělo týkat následujících pěti let. Pokud bychom s ním teoreticky pracovali velmi dlouhodobě, hodnota akcií by byla matematicky nekonečná, protože růst by se pohyboval (vysoko) nad požadovanou návratností. Před časem jsem tu také poukazoval na některé studie, podle kterých je velmi dlouhodobý růst zisků obchodovaných firem na 6 – 7 %. Dnes bychom tedy byli cca na trojnásobku (pokud by se predikce naplnily).

Nominální růst ekonomiky se udržitelně pohybuje pravděpodobně ještě pod 6 %, i když i do něj by nové technologie měly výrazně promlouvat. Tedy podle očekávání. To, že zisky rostly dlouhodobě rychleji, než celá ekonomika, se stalo již po několik desetiletí standardem. Který ale také není vytesán do kamene. Na úrovni celého firemního sektoru to vedlo k řadě úvah o tom, proč mzdy zaostávají, proč roste tržní síla firem a podobně. U zisků obchodovaných firem je přitom jejich odtržení od ekonomiky směrem nahoru ještě silnější díky sektorovému složení – vychýlení směrem k firmám velkým a technologickým.

3 . Mezera v maržích: Pokud by tak zisky měly růst i v delším období výrazně nad ekonomikou, implikuje to, že tu k žádnému vracení se k průměru zatím docházet nebude. Tj., podíl zisků se bude dál zvyšovat (u firem jako celku, či minimálně u firem obchodovaných). Což by se dalo, rozvinout do úvah o tom, jaké by nové technologie mohly mít dopady na rozdělení příjmů (tedy nejen na jejich růst). Ale dnes už jen připomenu vývoj marží – pro trh jako celek a trh bez vlivu sedmičky výjimečných:

sous1
Zdroj: X

O mezeře v cenách a valuacích se hovoří hodně, o té v ziskovosti už o něco méně – marže trhu bez velkých technologií jeví určité známky nástupu na trendový pokles, marže sedmičky spíše ne.

 

Čtěte více:

František Kronus: Zasedání Fedu jako možný důvod ke korekci a očekávané výsledky ČEZ
20.03.2024 14:03
Dnešní zasedání Fedu pravděpodobně žádné snížení sazeb ani změnu v ré...
ČNB snížila sazby znovu o 50 bodů. Dva hlasy v bankovní radě žádaly prudší krok
20.03.2024 14:30
Česká národní banka snižuje stejně jako v únoru základní úrokovou sazb...
Akcie Kering rekordně klesly, součást Gucci v Asii čeká propad tržeb
20.03.2024 14:42
Akcie francouzské společnosti na prodej luxusních doplňků Kering dnes ...
Saúdská Arábie chystá obří fond na investice do umělé inteligence
20.03.2024 15:01
Vláda Saúdské Arábie chystá obří fond zaměřený na investice do umělé i...

Váš názor
  •  
    21.03.2024 11:21

    Budu se opakovat: deje se to i díky prudkému poklesu podílu daní zaplacených ze zisku: Bohužel na úkor soudržnosti společnosti... zajímavý názor - který v prudkém protikladu k současnému ´mainstreamu´......... America Prospered in the 1950s; with a 91-percent High-End Tax Rate !... By MARC McDONALD... During the 1950s, America had a 91 percent high-end tax rate. Still, it was an extremely prosperous decade for America for the great majority of Americans (in contrast to the past three decades, which have seen only the Top Five Percent prosper). In fact, in many ways, the 1950s (and 1960s) were truly golden decades. While it wasn't, of course, perfect, the 1950s seems like a million miles away from today's Third World-like America. In the 1950s, American workers made the highest wages in the world ! We also enjoyed the best workers' benefits and the longest vacations. Most high-tech products were made in America. I'm not sure what the world's top 10 corporations and top 10 banks were in the 50s. But I'd bet they were almost all American. American had a trade SURPLUS in the 50s !! The dollar was strong. The U.S. middle class was the envy of the world. The U.S. made the best cars in the world. America's manufacturing base and infrastructure were second to none. U.S. public schools trounced their counterparts worldwide. Nations around the world regularly sent representatives here to study how we did it. The 1950s was the decade that America became AMERICA, the superpower. We really were No. 1 back in the 50s. Today, we're only No. 1 in the minds of the "Rah Rah U.S.A.!" jingoistic retards of the Tea Party. And all of this with a high-end 91 percent income tax rate.
    SFX
    •  
      21.03.2024 11:27

      Oprava: "...podíl zisků se bude dál zvyšovat (u firem jako celku, či minimálně u firem obchodovaných)... " ___Budu se opakovat: deje se to i díky prudkému poklesu podílu daní zaplacených ze zisku: .....Bohužel na úkor soudržnosti společnosti... zajímavý názor - který v prudkém protikladu k současnému ´mainstreamu´......... America Prospered in the 1950s; with a 91-percent High-End Tax Rate !... By MARC McDONALD... ....During the 1950s, America had a 91 percent high-end tax rate. Still, it was an extremely prosperous decade for America for the great majority of Americans (in contrast to the past three decades, which have seen only the Top Five Percent prosper). In...... fact, in many ways, the 1950s (and 1960s) were truly golden decades. While it wasn't, of course, perfect, the 1950s seems like a million miles away from today's Third World-like America. ........In the 1950s, American workers made the highest wages in the world ! We also enjoyed the best workers' benefits and the longest vacations. Most high-tech products were made in America. I'm not sure what the world's top 10 corporations and top 10 banks were in the 50s. But I'd bet they were almost all American..... American had a trade SURPLUS in the 50s !! ......The dollar was strong. ...The U.S. middle class was the envy of the world. . ....
      SFX
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data