Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SAB Finance a.s.: Pozvánka na řádnou valnou hromadu SAB Finance a.s

SAB Finance a.s.: Pozvánka na řádnou valnou hromadu SAB Finance a.s

22.03.2024 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

SAB Finance a.s
IČ: 24717444

 

Údaje o společnosti a pozvánku naleznete zde a zde.

Pozvánka a dopis je dostupná rovněž na webu:  https://www.sab.cz/pro-investory.

 

18.03.2024

POZVÁNKA

představenstvo akciové společnosti

SAB Finance a.s.
se sídlem Na Příkopě 969/33, Staré Město, 110 00 Praha 1
zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. B, vložka 16383
(dále jen „Společnost“)

svolává

řádnou valnou hromadu společnosti,
která se bude konat dne 22. 4. 2024 v 10:00 hodin
na adrese PRAGUE MARRIOTT HOTEL, V Celnici 8, Praha 1, PSČ 110 00



A. POŘAD JEDNÁNÍ VALNÉ HROMADY

1. Zahájení
2. Volba orgánů valné hromady
3. Rozhodnutí o schválení individuální účetní závěrky za rok 2023
4. Rozhodnutí o schválení konsolidované účetní závěrky za rok 2023
5. Rozhodnutí o rozdělení zisku
6. Volba člena dozorčí rady
7. Rozhodnutí o schválení politiky odměňování
8. Rozhodnutí o schválení Smluv o výkonu funkce s členy dozorčí rady
9. Rozhodnutí o schválení zprávy o odměňování
10. Závěr


B. NÁVRHY USNESENÍ VALNÉ HROMADY A JEJICH ZDŮVODNĚNÍ

2. Volba osob do orgánů valné hromady
Zdůvodnění: Z organizačních důvodů valná hromada zvolí předsedu valné hromady, zapisovatele, dva ověřovatele zápisu a osoby pověřené sčítáním hlasů, pokud valná hromada nerozhodne jinak.

Návrh usnesení: Valná hromada volí předsedou valné hromady JUDr. Jiřího Vodu, LL.M., zapisovatelem Mgr. Petru Látalovou, ověřovateli zápisu Ing. Eriku Barreto a Michaelu Mikelovou, DiS., a skrutátory Ing. Jana Bezslezinu, Mgr. Václava Vaňuru a Ing. Dominika Rejzka.


3. Schválení individuální účetní závěrky za rok 2023
Zdůvodnění: Valná hromada rozhodne o schválení individuální účetní závěrky, která je tvořena individuálním výkazem o finanční pozici k 31. 12. 2023, individuálním výkazem o úplném výsledku za období od 1. 1. 2023 – 31. 12. 2023, individuálním výkazem o peněžních tocích za rok končící 31. 12. 2023, individuálním výkazem o změnách vlastního kapitálu za rok končící 31. 12. 2023 a přílohou k individuální účetní závěrce.

Individuální účetní závěrka za uvedené období byla schválena představenstvem Společnosti a uveřejněna společně s touto pozvánkou na www.sab.cz. Individuální účetní závěrka byla ověřena nezávislým auditorem KPMG Česká republika Audit, s.r.o.

Návrh usnesení: Valná hromada schvaluje individuální účetní závěrku za období 1. 1. 2023 – 31. 12. 2023 tak, jak byla předložena představenstvem Společnosti a publikována na internetových stránkách Společnosti www.sab.cz.

4. Schválení konsolidované účetní závěrky za rok 2023
Zdůvodnění: Valná hromada rozhodne o schválení konsolidované účetní závěrky, která je tvořena konsolidovaným výkazem o finanční pozici k 31. 12. 2023, konsolidovaným výkazem o úplném výsledku za období od 1. 1. 2023 – 31. 12. 2023, konsolidovaným výkazem o peněžních tocích za rok končící 31. 12. 2023, konsolidovaným výkazem o změnách vlastního kapitálu za rok končící 31. 12. 2023 a přílohou ke konsolidované účetní závěrce.

Konsolidovaná účetní závěrka za uvedené období byla schválena představenstvem Společnosti a uveřejněna společně s touto pozvánkou na www.sab.cz. Konsolidovaná účetní závěrka bude k datu konání valné hromady ověřena nezávislým auditorem Grant Thornton Audit s.r.o.

Návrh usnesení: Valná hromada schvaluje konsolidovanou účetní závěrku za období 1. 1. 2023 – 31. 12. 2023 tak, jak byla předložena představenstvem Společnosti a publikována na internetových stránkách Společnosti www.sab.cz.

5. Rozhodnutí o rozdělení zisku
Zdůvodnění: Rozdělení zisku Společnosti podle příslušných ustanovení stanov a zákona o obchodních korporacích (dále jen „ZOK“) náleží do působnosti valné hromady. Návrh na rozdělení zisku předkládá podle příslušných ustanovení stanov a ZOK představenstvo.
Na podkladě hospodářských výsledků Společnosti za rok 2023, sestavené účetní závěrky Společnosti k 31. 12. 2023, navrhuje představenstvo rozdělit zisk po zdanění za rok 2023 ve výši 264 264 072 následujícím způsobem:
1) Částka ve výši 183 520 454 ve prospěch akcionářů;
2) Částka ve výši 80 743 618 ve prospěch účtu nerozděleného zisku.
Rozhodný den pro uplatnění práva na dividendu Společnosti je dle bodu 11.6 stanov Společnosti čtvrtý pracovní den následující po dni konání valné hromady, která rozhodla o rozdělení zisku (dále jen „Rozhodný den“).
V případě schválení rozhodnutí o rozdělení zisku Společnosti budou dále uvedeny podrobné informace o výplatě dividendy na internetových stránkách www.sab.cz v sekci „Pro investory“, a to nejpozději 2 pracovní dny před Rozhodným dnem pro nárok na ni.
Návrh usnesení: Valná hromada schvaluje rozdělení zisku Společnosti v celkové výši 264 264 072 takto:
1) Částka ve výši 183 520 454Kč ve prospěch akcionářů;
2) Částka ve výši 80 743 618 ve prospěch účtu nerozděleného zisku.
Dividenda v přepočtu na jednu akcii činí 60,19 před zdaněním. Rozhodným dnem pro uplatnění práva na dividendu je 26. 4. 2024 (pátek). Právo na dividendu tak bude mít pouze osoba, která bude jako akcionář uvedena ve výpisu z evidence zaknihovaných akcií Společnosti (ISIN: CZ0009009940) k uvedenému Rozhodnému dni. Dividenda bude splatná k datu 10. 5. 2024. Dividenda bude vyplacena Společností prostřednictvím Centrálního depozitáře cenných papírů, a.s. jakožto zprostředkovatele plateb na účet akcionáře uvedený v evidenci zaknihovaných akcií Společnosti.

6. Volba člena dozorčí rady
Zdůvodnění: Z důvodu vypršení funkčního období Ing. Radomíra Lapčíka, LL.M. v dozorčí radě byl na uvolněné místo v souladu se stanovami Společnosti dne 8. 3. 2024 jmenován náhradní člen dozorčí rady Ing. Tomáš Kudela, a to do doby zasedání valné hromady. Ing. Tomáš Kudela v současné době vykonává kontrolní funkci ve Společnosti jako člen odboru Řízení rizik a se svými znalostmi a zkušenostmi je vhodným kandidátem pro tuto funkci. Dozorčí rada tedy navrhuje valné hromadě jmenování Ing. Tomáše Kudely jako nového člena dozorčí rady.
Návrh usnesení: Valná hromada jmenuje Ing. Tomáše Kudelu členem dozorčí rady.

7. Rozhodnutí o schválení politiky odměňování
Zdůvodnění: Valná hromada rozhodne o schválení změny politiky odměňování uveřejněné společně s touto pozvánkou na internetových stránkách Společnosti www.sab.cz. Tato změna spočívá především ve změně odměňování členů dozorčí rady, a to z bezplatně vykonávané funkce na funkci vykonávanou za úplatu, a to ve výši určené Smlouvou o výkonu funkce vždy schvalované valnou hromadou (viz též následující bod).
Návrh usnesení: Valná hromada schvaluje předloženou politiku odměňování s účinností k dnešnímu dni.

8. Rozhodnutí o schválení Smluv o výkonu funkce s členy dozorčí rady
Zdůvodnění Valná hromada v souladu se stanovami Společnosti rozhoduje o schválení Smlouvy o výkonu funkce pro členy dozorčí rady. Navrhuje se výše odměny 3.000,- Kč/měsíc pro každého člena dozorčí rady.
Návrh usnesení: Valná hromada schvaluje předložené Smlouvy o výkonu funkce pro dozorčí radu.
9. Rozhodnutí o schválení zprávy o odměňování
Zdůvodnění: Za účelem naplnění požadavku právních předpisů valná hromada rozhodne o schválení zprávy o odměňování členů představenstva, dozorčí rady a výboru pro audit Společnosti za rok 2023. Auditor KMPG Česká republika Audit, s.r.o. ověřil zprávu o odměňování a závěrem je, že nebyly zjištěny skutečnosti svědčící o tom, že zpráva o odměňování neobsahuje ve všech významných ohledech informace požadované v § 121p odst. 1 zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Zároveň auditor konstatoval, že informace uvedené ve zprávě o odměňování nejsou v rozporu s poznatky, které auditor získal během auditu účetní závěrky.
Návrh usnesení: Valná hromada schvaluje zprávu o odměňování za rok 2023.


C. DŮLEŽITÉ INFORMACE K ÚČASTI NA VALNÉ HROMADĚ

1. Rozhodný den pro účast na valné hromadě

Rozhodným dnem pro účast na valné hromadě Společnosti je 15. 4. 2024, tzn., že pouze ti akcionáři, kteří jsou zapsáni v seznamu akcionářů – ve výpisu z evidence zaknihovaných akcií Společnosti vedeném Centrálním depozitářem cenných papírů, a.s. k tomuto dni, se mohou účastnit valné hromady.

2. Registrace
• Registrace akcionářů začíná v místě konání valné hromady v 9:00 hodin a bude ukončena v 9:45 hodin.
• Při registraci jsou akcionáři povinni prokázat svou totožnost platným průkazem totožnosti, tj. občanským průkazem či cestovním pasem.
• Osoba oprávněná jednat za právnickou osobu je povinna předložit originál či úředně ověřenou kopii výpisu z příslušného veřejného rejstříku osvědčujícího existenci právnické osoby a způsob jednání statutárního orgánu za právnickou osobu ne staršího 3 měsíců.
o Pokud jde o akcionáře z České republiky, bude tímto výpis z obchodního rejstříku.
o Pokud jde o akcionáře ze států EU, bude tímto registrace společnosti vydaná příslušným úřadem, např. soudem.
o Pokud jde o akcionáře z USA, Velké Británie či jiných států, bude tímto příslušný dokument opatřený doložkou – apostilou, jako např. Good Standing Certificate či Incumbency Certificate.
• Zmocněnci předloží originál či úředně ověřenou písemnou plnou moc s úředně ověřeným podpisem zapsaného akcionáře.
• Všichni účastníci jsou povinni podepsat seznam přítomných.
• Všechny dokumenty předložené v jiném než českém, slovenském či anglickém jazyce musí být opatřeny úředně ověřeným překladem těchto dokumentů do češtiny.

3. Hlasování
• Hlasování na této valné hromadě je možné pouze formou prezenčního hlasování, a to buď osobně, nebo na základě plné moci.
• Hlasování bude provedeno prostřednictvím elektronického hlasovacího zařízení, které obdrží akcionáři při registraci po podpisu do seznamu přítomných.

4. Plné moci
Zmocněnec musí při registraci doložit plnou moc, která bude písemná, podepsaná oprávněnou osobou a opatřena úředně ověřeným podpisem. Z plné moci musí být zřejmé, zda je udělena jen pro tuto jedinou či pro více valných hromad.
Akcionář může oznámit Společnosti udělení nebo odvolání plné moci také elektronickou formou na adresu valnehromady@sab.cz, přičemž oznámení o zvolení zástupce musí obsahovat originál či úředně ověřenou kopii plné moci převedenou do elektronické podoby formou autorizované konverze (z důvodu formálních požadavků na úřední ověření podpisu zmocnitele) či opatřenou kvalifikovaným elektronickým podpisem zmocnitele.
Vzor plné moci je uveřejněn na internetových stránkách Společnosti www.sab.cz v sekci pro investory a v podsekci valná hromada 22. 4. 2024 a v sídle Společnosti v pracovních dnech od 9:00 do 17:00 hodin. Akcionář má právo vyžádat si zaslání formuláře plné moci na svůj náklad a na své nebezpečí v listinné podobě nebo elektronickým prostředkem – kontaktní adresou pro tyto účely je valnehromady@sab.cz.

5. Práva akcionářů související s účastí na valné hromadě a způsob jejich uplatnění
Valná hromada je schopná usnášení, jsou-li přítomni akcionáři vlastnící akcie, jejichž jmenovitá hodnota přesahuje 30 % základního kapitálu Společnosti, tj. 354.905.812 .
a. Právo hlasovat
• Základní kapitál Společnosti činí 1.183.019.372 a je rozvržen na 3 049 019 ks kmenových akcií na majitele v zaknihované podobě ve jmenovité hodnotě 388 .
• Akcie Společnosti byly přijaty k obchodování na Burze cenných papírů Praha, a.s. na trhu Standard Market, ISIN: CZ0009009940.
• S každou akcií Společnosti je spojen jeden hlas. Celkový počet hlasů všech akcionářů Společnosti je tedy 3 049 019.
b. Právo na vysvětlení
• Každý akcionář má právo požadovat a obdržet na valné hromadě vysvětlení záležitostí týkajících se Společnosti nebo jí ovládaných osob, je-li takové vysvětlení potřebné pro posouzení obsahu záležitostí zařazených na valnou hromadu nebo pro výkon práv akcionáře na valné hromadě.
• Jakýkoli požadavek akcionáře na vysvětlení na valné hromadě musí být učiněn písemně korespondenčně na adresu sídla Společnosti či e-mailem na: valnehromady@sab.cz nebo ústně po vyzvání předsedou valné hromady.
• Vysvětlení může být poskytnuto formou souhrnné odpovědi na více otázek obdobného obsahu.
• Pokud požadované vysvětlení nemůže být poskytnuto z důvodu jeho složitosti přímo na valné hromadě, musí být akcionářům Společnosti poskytnuto do 15 dnů ode dne konání valné hromady. Znění vysvětlení bude dostupné pro akcionáře Společnosti na internetových stránkách Společnosti www.sab.cz.
c. Právo uplatňovat návrhy a protinávrhy
• Akcionář je oprávněn uplatňovat návrhy a protinávrhy k záležitostem zařazeným na pořad valné hromady.
• Valná hromada vždy nejprve projedná a rozhodne o návrhu předloženém představenstvem, resp. příslušným orgánem Společnosti (dozorčí radou apod.). Následně valná hromada projedná a rozhodne o návrzích předložených akcionáři, a to v pořadí, jak byly předloženy.
• Pokud je návrh schválen, valná hromada o zbývajících návrzích nehlasuje.
d. Právo podávat protesty
e. Právo kvalifikovaných akcionářů žádat zařazení určité záležitosti na pořad valné hromady
• Pokud o to požádá kvalifikovaný akcionář (tj. akcionář nebo akcionáři Společnosti, kteří mají akcie, jejichž souhrnná jmenovitá hodnota dosahuje alespoň 1 % základního kapitálu) a doručí tuto žádost nejpozději 10 dní před rozhodným dnem pro konání valné hromady, zařadí představenstvo na pořad valné hromady jimi určenou záležitost za předpokladu, že ke každé ze záležitostí je navrženo i usnesení nebo je její zařazení odůvodněno.
• V případě, že žádost kvalifikovaného akcionáře bude doručena po uveřejnění pozvánky na valnou hromadu, avšak nejpozději 10 dní před rozhodným dnem, uveřejní představenstvo doplnění pořadu valné hromady nejpozději 5 dní před rozhodným dnem k účasti na valné hromadě, a to v Obchodním věstníku a na internetových stránkách Společnosti.
f. Právo na získání dokumentů vztahujících se k valné hromadě
• Veškeré dokumenty vztahující se k valné hromadě jsou uveřejněny na internetových stánkách Společnosti na adrese: www.sab.cz v sekci „Pro investory“ v podsekci valné hromady, a to po dobu začínající nejméně 30 dnů před a končící 30 dnů po konání valné hromady. Ve stejné době jsou tyto dokumenty zdarma k nahlédnutí v sídle Společnosti, a to v pracovních dnech od 9:00 do 17:00 hodin.

6. Dotazy
Jakékoli dotazy týkající se účasti na valné hromadě mohou akcionáři zasílat e-mailem na adresu valnehromady@sab.cz.

  

 

(komerční sdělení)

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data