Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Průmysl zůstává v útlumu, nálada se ale lepší

Rozbřesk: Průmysl zůstává v útlumu, nálada se ale lepší

03.04.2024 8:59
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu zůstaly i na konci prvního čtvrtletí složité. Index nákupních manažerů PMI setrval i v březnu pod kritickou hranicí 50 bodů, což signalizuje pokračující útlum. Povzbuzením je ale fakt, že tempo poklesu aktivity se od začátku roku snižuje – celkový index PMI vzrostl z prosincových 41,8 na 46,8 bodů, což je nejvyšší úroveň od srpna 2022. 

Tuzemský průmysl nadále žehrá zejména na slabou zahraniční poptávku. To potvrzuje další pokles nových zakázek, stejně jako výroby, třebaže v obou případech tempo mírně zvolnilo. Průmyslníci upozorňují na slabý zájem především z klíčových exportních trhů v čele s Německem. Vzhledem ke kondici německé ekonomiky, resp. průmyslového sektoru, kde index PMI naopak dále klesá (41,6 bodů), nejde o velké překvapení. Dobrou zprávou je naopak fakt, že v březnu zpomalilo tempo propouštění, díky čemuž došlo k nejmenšímu poklesu zaměstnanosti za osmnáct měsíců. 

Vedle slabé zahraniční poptávky se do hry vrací také napětí v dodavatelských řetězcích. Některé podniky musely přesměrovat lodní dopravu vstupů z Asie kvůli nepokojům v Rudém moři. Situace zatím není tak vážná jako v letech přísných lockdownů 2021-2022, kdy se cena námořní dopravy do Evropa zvýšila až osminásobně. Od konce minulého roku došlo k trojnásobnému zdražení dopravy, což vedlo druhý měsíc v řadě ke zvýšení cen vstupů v českém průmyslu. Na druhé straně, prodejní ceny v březnu opět klesly, když se výrobní podniky snažily udržet konkurenceschopnost při slabé poptávce po vlastních výrobcích. 

Pro příští měsíce je povzbuzením optimistický výhled českých průmyslníků na budoucí výrobu. Ten je díky nadějím na oživení nových zakázek na nejvyšší úrovni za více než dva roky. My jsme však směrem k příštím měsícům nadále opatrní. Nečekáme totiž, že by měly problémy v německém průmyslu rychle odeznít, podobně jako v případě geopolitických rizik. V tomto roce proto bude pro český průmysl úspěch, pokud skončí s „černou nulou“. Štafetu hlavního motoru ekonomiky převezme rostoucí spotřeba domácností, díky které by česká ekonomika měla v tomto roce přidat 1,5 %. 

*** TRHY ***

Koruna

Koruna se navzdory rostoucím sazbám na hlavních trzích obchoduje v těsné blízkosti 25,30 EUR/CZK. Zlepšení nálady v tuzemském průmyslu (viz úvodník) česká měna oceňuje, důležitější číslo však přijde na řadu až v pátek, kdy budou publikovány únorové maloobchodní tržby. Zásadní impulsy mohou přijít také z hlavních trhů, ať již půjde o dnešní inflaci v eurozóně nebo páteční payrolls ve Spojených státech. Pokud by měla silná čísla vést k dalšímu zvýšení dolarových (eurových) sazeb, koruna by se mohla opětovně dostat pod tlak a otestovat hranici 25,40 EUR/CZK.

Eurodolar

Dluhopisy v eurozóně navázaly na výprodej v USA a s tím související růst eurových sazeb pomohl eurodolaru. Trhy v eurozóně přitom rostly navzdory tomu, že německá inflace byla v březnu o jednu desetinu nižší, než se čekalo.

Evropským dluhopisům však nepomohl report o inflačních očekáváních, která od domácností sbírá ECB. ze statistik vyplynulo, že pro tříletý horizont se očekávání usadila na hodnotě 2,5 %, což je zjevně nad inflačním cílem. 

I dnes dopoledne by eurodolar měl sledovat primárně dění v eurozóně, když bude zveřejněno agregátní inflační číslo za celou měnovou unii za březen. Skutečná hodnota bude zřejmě nižší než očekávaných 2,6 % (meziročně pro celkovou inflaci). Odpoledne však budou ve hře důležitá americká data - ADP report či ISM ve službách. Má rovněž promluvit šéf Fedu Powell. Trh přitom většinově stále vidí snížení sazeb Fedu na červnovém zasedání, přičemž příchozí data mohou tento obrázek nabourat a dále pomoci dolaru.

 

Čtěte více:

BlackRock Investment Institute: Japonské akcie stále atraktivní, nahrává jim makro i strukturální změny firemního sektoru
03.04.2024 6:08
Ben Powell z BlackRock Investment Institute hovořil na Bloombergu o po...
ČEZ chce prodat část polských aktiv včetně dvou uhelných elektráren
03.04.2024 8:24
Skupina ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, včetně dvou uhelných e...
ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, Tesla prohlubuje ztráty a futures jsou dnes smíšené
03.04.2024 8:46
ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, včetně dvou uhelných elektráre...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y