Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Volatilita dolarové výnosové křivky zpět na scéně a nudu na koruně ukončí příští týden?

Rozbřesk: Volatilita dolarové výnosové křivky zpět na scéně a nudu na koruně ukončí příští týden?

05.04.2024 9:03
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Americký trh dluhopisů se dal opět do pohybu. Volatilita dolarové výnosové křivky v posledních dnech výrazně vzrostla, přičemž dnes odpoledne ji ještě mohou přiživit data z americké trhu práce. Co se to děje? 

V centru všeho jsou měnící se očekávání ohledně krátkodobého výhledu pro politiku Fedu, který zcela zásadně naboural méně příznivý inflační výhled pro tento a možná i příští rok. V důsledku toho například vzrostla pětiletá tržní inflační očekávání o 30 bazických bodů a tržní očekávání pro Fed sazby pro konec tohoto roku dokonce o více než 80 bazických bodů. Ukazuje se přitom, že trh s pevně úročenými dolarovými instrumenty musí být extrémně ve střehu, zejména při zveřejňování měsíčních dat o americké spotřebitelské inflaci. Jen pro zajímavost uveďme, že během posledních dvou inflační reportů v USA, kdy čísla byla je nepatrně vyšší, než se čekalo, vzrostly sázky na Fed Funds na konec tohoto roku o 25, resp. o dalších 6 bazických bodů! 

Aniž bychom tedy chtěli snižovat váhu dnešní dat z amerického trhu práce, tak nejbližší údaje o americké spotřebitelské inflaci, počínaje tím, který bude zveřejněn již příští týden (přesněji 10. dubna), budou naprosto klíčové. Výhled přitom nevěstí nic dobrého. K zabetonované jádrové inflaci, která v meziročním srovnání bude zřejmě jen stagnovat či kosmeticky klesat, se přidává problém jménem ropa, resp. benzín. Ceny benzínu v USA vzrostly v březnu o 6 % a napětí na Blízkém východě (resp. mezi Izraelem a Íránem) tlačí cenu ropy i v dubnu ještě výše, takže ani tento měsíc se nemusí energetická složka uvnitř spotřebitelské inflace vyvíjet hezky. Výsledkem může být to, že celková meziroční inflace bude ve druhém čtvrtletí viditelně výše než v prvním. 

Reakce Fedu pak může být ještě ostřejší, než to co jsme mohli slyšet v průběhu tohoto týdne, kdy američtí centrální bankéři měli tendenci oddalovat očekávání ohledně snižování úrokových sazeb, ale stále udržovali trh v naději, že uvolnění měnové politiky v průběhu roku nakonec přijde.


*** TRHY ***

Koruna

Korunový trh jako by byl stále ještě ve velikonočním módu a při velmi nízké volatilitě se česká měna nadále obchoduje na dostřel úrovně 25,30 EUR/CZK. K rozpohybování však může dojít v příštím týdnu, kdy přijde na řadu výsledek březnové inflace v tuzemsku - čekáme další mírné zvolnění meziroční dynamiky na 1,9 %. Globální trhy už se zároveň připravují na zasedání ECB, jež by měla vyslat vcelku jasné signály směrem k prvnímu poklesu sazeb v červnu. Celkově jsme na korunu nyní naladěni neutrálně, krátkodobě ale vidíme rizika směrem k lehce slabším úrovním za předpokladu pokračujícího růstu tržních sazeb v zahraničí.

Eurodolar
Výrazně jestřábí rétorika, kterou spustily dvě největší holubice uvnitř Fedu, dolaru nikterak nepomohla stejně jako nárůst geopolitického napětí (viz hrozba konfliktu Izrael - Irán). Zdá se, že dolar nedokáže bodovat v situaci, kdy akcie na Wall Streetu jdou významně dolů. 
Dnes by se trh měl zaměřit na statistiky z amerického trhu práce za březen. Pokud se naplní očekávání a přírůstek nových pracovních míst bude nad úrovní 200 tisíc, tak by reakce trhu nemusela být nijak dramatická. Půjde však i o další data - míru nezaměstnanosti a růst mezd.

Regionální Forex
Polská centrální banka ponechala včera sazby beze změny, čím naplnila převažující očekávání na trhu. Nicméně část trhu možná sázela na překvapení v podobě snížení referenční sazby (nyní na úrovni 5,75 %), anebo možná na jasně holubičí komentář NBP. Ani jednoho se však trh nedočkal, na což zlotý reagoval posílením na měsíční maxima.
Nicméně NBP v komentáři k včerejšímu rozhodnutí přiznává, že vnější i domácí makroekonomické podmínky budou tlumit cenové tlaky, takže se inflace bude pohybovat v blízkosti cíle (2,5 % +/- procentní bod) a to přesto, že by ceny potravin měly vzrůst vinou vyšší DPH. Jestřábí rétorika NBP aktuálně stojí především na argumentu, že výrazné zvýšení mezd ve veřejném sektoru zvyšuje nejistotu (zejména pokud jde o budoucí vývoj jádrové inflace). Blíže vše bude moci vysvětlit prezident NBP Glapinski na tiskové konferenci, která by měla odstartovat dnes odpoledne v 15 hodin.

Akcie
Americké akciové trhy vstoupily do včerejšího obchodního dne v poklidném tempu a index Nasdaq 100 rostl dokonce o více než procento. Ve druhé polovině obchodní seance ale začal investorům docházet dech a hlavní indexy otočily do červených čísel. Hlavní indexy tak nakonec zavřely s více než 1% ztrátou. Mezi nejvíce klesajícími tituly byli nedávní tržní lídři. Nedařilo se akciím z polovodičového sektoru, kde akcie AMD odepsaly dokonce přes 8 %. Přibližně 3% ztrátu zaznamenaly akcie Nvidia nebo Micron. Proti negativnímu trendu dokázaly jít akcie Meta nebo Tesla. Akciím Meta pomohlo i doporučení od analytiků Jefferies, kteří zde ponechali nákupní doporučení a cílovou cenu zvýšili na 585 USD z 550 USD.

 

Čtěte více:

Akcie Tesla mohou po propadech růst až o 80 %, alternativou je Mercedes nebo Stellantis
05.04.2024 6:53
Někteří investoři mohou s nákupem Tesly po zveřejnění nepříliš lichoti...
Předpovědi počasí se v posledních desetiletích výrazně zpřesnily. Co předpovědi ekonomické?
04.04.2024 17:21
Na jednu stranu je celkem zřejmé, že „dělat předpovědi je těžké, zvláš...
Alphabet se chystá na svou dosud největší akvizici. Chce získat HubSpot s tržní hodnotou 35 miliard dolarů
05.04.2024 8:35
Americká společnost Alphabet, pod níž spadá Google, zvažuje koupi firm...
Rally na ropě, VIG s novou cílovou cenou a futures v červeném
05.04.2024 8:48
VIG dostala nové doporučení a cílovou cenu od místního brokera. Rally ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y