Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tuzemský průmysl se po třech měsících vrací k růstu, stavebnictví po čtyřech. Auta posílila přebytek obchodní bilance

Tuzemský průmysl se po třech měsících vrací k růstu, stavebnictví po čtyřech. Auta posílila přebytek obchodní bilance

08.04.2024 9:15, aktualizováno: 8.4. 11:18
Autor: ČTK

Aktualizováno

Průmyslová produkce v Česku po třech měsících poklesu v únoru meziročně vzrostla o 0,7 procenta, hlavně díky výrobě automobilů. Stavební výroba po čtyřech měsících poklesu stoupla meziročně o 3,6 procenta, nejrychleji od května 2022. Růst táhly inženýrské stavby. Zahraniční obchod ČR v únoru skončil v přebytku 34,6 miliardy Kč, který byl meziročně vyšší o 19,7 miliardy. Výsledek kladně ovlivnil obchod s auty. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Průmyslová výroba po třech měsících poklesu vzrostla o 0,7 procenta

Průmyslová produkce v Česku se po třech měsících poklesu v únoru meziročně zvýšila o 0,7 procenta. Důvodem růstu byla hlavně výroba automobilů. Meziměsíčně byla průmyslová výroba vyšší o 1,9 procenta.

Produkce motorových vozidel ve srovnání s loňským únorem vzrostla o 9,2 procenta. "Tento výsledek byl částečně ovlivněn nižší srovnávací základnou z loňského února," podotkl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Meziroční růst výroby podpořil i potravinářský nebo chemický průmysl. Potravinářství se zvýšilo o 6,6 procenta, chemický průmysl o 7,9 procenta. Lepší meziroční výsledek zaznamenala například i produkce papíru, oděvů, elektronických zařízení nebo pryžových a plastových výrobků.

Naopak největší negativní vliv na meziroční výsledek průmyslu v únoru měla výroba strojů a zařízení, která se snížila o 12,7 procenta. "Desetinový pokles ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla ovlivnilo teplé počasí, nižší spotřeba plynu a snižování výroby v uhelných elektrárnách. O téměř čtvrtinu meziročně klesla těžba uhlí," uvedli statistici.

Hodnota nových zakázek průmyslových firem se zvýšila o 8,8 procenta. Nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 8,2 procenta, tuzemské zakázky o 9,9 procenta. "Růst hodnoty nových zakázek v průmyslu také nejvíce ovlivnila výroba motorových vozidel. Projevila se zde zejména nízká srovnávací základna, zakázky však v tomto odvětví přibyly i meziměsíčně. Významné dlouhodobé kontrakty byly uzavřeny v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků," sdělila vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Hodnota nových zakázek ve výrobě aut se meziročně zvýšila o 25,2 procenta. Naopak téměř o čtvrtinu klesla hodnota nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství, kde se dlouhodobě projevuje pokles poptávky po oceli, zejména ze stavebnictví, automobilového průmyslu nebo strojírenství. Meziměsíčně byla hodnota nových zakázek v průmyslu vyšší o 4,8 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců se proti loňskému únoru snížil o 2,1 procenta.

Stavebnictví v únoru vzrostlo o 3,6 procenta, nejrychleji od května 2022

Po čtyřech měsících poklesu se stavební výroba v Česku v únoru zvýšila meziročně o 3,6 procenta, což byl nejrychlejší růst od května 2022. Vzhůru stavebnictví táhly inženýrské stavby, pozemní stavitelství meziročně kleslo. Ve srovnání s lednem byla stavební produkce vyšší o 4,8 procenta.

Pozemní stavitelství se v únoru meziročně snížilo o 1,5 procenta, naopak inženýrské stavitelství vzrostlo o 19,4 procenta. "Stavební produkce v únoru meziročně i meziměsíčně vzrostla. Tahounem byly inženýrské stavby, jejichž růstu prospěla také nízká základna a příznivé počasí," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Stavební povolení v únoru dostaly projekty v orientační hodnotě 35 miliard korun, což bylo meziročně o 15,9 procenta méně. "Za únorovým poklesem orientační hodnoty stály opravy dopravní infrastruktury a nová výstavba bytových budov, kde nebyla povolena žádná stavba nad miliardu korun," řekla k tomu vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Únorový pokles pozemního stavitelství dokládá vývoj ve výstavbě bytů. Především v bytových domech začala výstavba 1861 bytů, což bylo proti loňskému únoru o 47,2 procenta méně. Stavebníci dokončili 3331 bytů, což znamenalo meziroční růst o 24,3 procenta ve všech kategoriích s výjimkou rodinných domů.

Přebytek zahraničního obchodu ČR v únoru meziročně stoupl o 19,7 miliardy Kč

Zahraniční obchod ČR v únoru skončil v přebytku 34,6 miliardy korun, který byl meziročně vyšší o 19,7 miliardy. Výsledek kladně ovlivnilo obchodování s auty a elektrickými zařízeními. Naopak negativně se na něm podepsal obchod s ropou a zemním plynem.

Podle ČSÚ po deseti měsících stoupl meziročně dovoz, který se zvýšil o 4,9 procenta na 362,5 miliardy korun. Současně vzrostl o 10,2 procenta na 397,1 miliardy Kč vývoz. "Meziroční nárůsty se na obou stranách obchodu projevily zejména u motorových vozidel a jejich dílů, ale i u počítačů, elektronických a optických zařízení," uvedla k výsledkům za únor ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Meziměsíčně po sezonním očištění byl vývoz vyšší o 8,6 procenta a dovoz o 4,4 procenta.

Přebytek obchodu s motorovými vozidly, který ovlivnil únorový výsledek zahraničního obchodu, byl v meziročním srovnání vyšší o 8,6 miliardy Kč. U obchodu s elektrickými zařízeními se přebytek zvýšil o 7,4 miliardy a kladné saldo obchodu se stroji a zařízeními a ostatními dopravními prostředky bylo proti loňskému únoru vyšší shodně o tři miliardy Kč.

Naopak u obchodu s ropou a zemním plynem se prohloubil deficit o 2,8 miliardy Kč a o stejnou částku klesl přebytek obchodu s elektřinou. O dvě miliardy se zvýšil schodek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji.

Přebytek bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie se podle statistiků v únoru meziročně zvýšil o 9,9 miliardy, zatímco u obchodu se státy mimo unii klesl o 18,9 miliardy deficit.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y