Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Rally na ropě - býčí fundamenty vs jestřábí Fed

Rozbřesk: Rally na ropě - býčí fundamenty vs jestřábí Fed

10.04.2024 9:02
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco v minulém roce se ceny komodit stabilizovaly, od začátku letošního roku dochází k jejich opětovnému růstu. Vedle vybraných agro komodit a kovů zažívá slušnou rally také ropa – za poslední tři měsíce se její cena zvýšila o téměř 20 % a poprvé od října pokořila hranici 90 dolarů za barel.

Globální ropný trh se v posledních měsících dostává pod intenzivnější tlak, jak ostatně ilustruje i pohled na prohlubující se backwardaci forwardové křivky. Hlavním důvodem je rozhodnutí aliance OPEC+ znovu prodloužit těžební škrty v rozsahu 2,2 mil. barelů denně do konce druhého čtvrtletí. Nad rámec kolektivních škrtů přitom Saúdská Arábie dobrovolně omezuje produkci o dodatečných 1 mil. barelů denně, Rusko pak přibližně o půl milionů barelů denně. Právě Saúdové, de facto lídr kartelu OPEC+, tlumí svou těžbu nejvýznamněji – jejich domácí produkce se pohybuje jen okolo 9 mil. barelů denně, více než 3 mil. barelů pod maximální produkční kapacitou.

K růstu cen přispěla i volatilní geopolitika. V poslední době zejména ukrajinské útoky na ruské rafinérie, společně s narušením tankerové dopravy v Rudém moři. To má dopad zejména do zvýšeného napětí na trhů se středními ropnými destiláty v regionu Blízkého východu. Přeliv vyšších rafinérských cen u dieselů do Evropy není vzhledem ke konci topné sezóny vážným rizikem.

Těžební restrikce OPEC+ by měly samy o sobě – při stále solidní kondici ropné poptávky – udržet tržní bilanci ve druhém čtvrtletí v deficitu. V nejbližších měsících by proto měly zůstat ceny solidně povzbuzeny býčími fundamenty. Ty by mohly ropě dopomoci k dalším ziskům na cestě k hranici 100 dolarů, k ještě významnějšímu růstu by však musel přijít dodatečný impuls. Tím mohou být například poruchy na straně nabídky v kontextu napjaté geopolitické situaci, které jsou však z podstaty těžko predikovatelné.

Také výhled na druhou polovinu letošního roku má ve svých rukou OPEC+. Minimálně částečné prodloužení těžebních škrtů je pravděpodobné (v závislosti na ceně ropy), bez něhož by se bilance ropného trhu vrátila zpátky do přebytku. Důležitou roli sehraje v cenovém vývoji také politika Fedu. Pokud by se totiž nedostavilo očekáváné uvolnění měnové politiky, resp. výrazně by zaostalo za očekáváním trhu, jednalo by se o špatnou zprávu pro riziková aktiva. A to včetně ropy, která by se – při absenci dodatečných nabídkových šoků – jen horko těžko držela v rozmezí 90-100 dolarů za barel.

TRHY

Koruna

Koruna během včerejšího obchodování ztrácela a podívala se na 25,40 EUR/CZK. Dnes bude českou měnu zajímat výsledek březnové inflace - my očekáváme mírný meziroční pokles na 1,9 % (+0,1 % meziměsíčně), kosmeticky níže než očekává trh (2,0 %). Z pohledu ČNB půjde znovu o výraznější pozitivní překvapení, důležitou roli však sehraje i výsledek jádrové inflace. Celkově toho však dnešní inflační čísla pro ČNB příliš nezmění (v květnu bude na stole další 50bps cut) a ani korunový trh by tak nemusel pocítit větší míru volatility. Tu by však v odpoledních hodinách mohl rozvířit výsledek americké inflace, zvláště pokud by vyšší celková inflace měla dále snížit sázky na červnové snížení sazeb v podání Fedu (viz eurodolar).

Eurodolar

Eurodolar by dnes odpoledne konečně mohla probudit americká inflační data za měsíc březen. Inflační vývoj v USA v tomto roce není příznivý a trh je tudíž oprávněně nervózní, jak březnové číslo dopadne. Co se týká jádrové složky, tak zde souhlasíme s trhem, že by mohlo dojít ke kosmetickému snížení z 3,8 % na 3,7 %. Odtud by tedy k velkému překvapení nemělo dojít. Jisté riziko podle nás ale skýtá výsledek celkové inflace, která by mohla růst meziměsíčně stejným tempem jako v únoru (tj. o 0,4 %), což by řečí meziročních čísel mohlo způsobit zrychlení z 3,2 % a 3,5 %. A to by se eurodolaru minimálně krátkodobě nelíbilo, neboť by šance na červnové snížení sazeb ze strany Fedu dále výrazně poklesla.

 
 

Čtěte více:

Poptávka po energiích poroste do roku 2050 rychleji než populace, uvedl šéf KPC
20.03.2024 9:10
Celosvětová poptávka po energiích se bude do roku 2050 zvyšovat rychle...
Klesající sazby a ceny komodit
29.03.2024 16:00
Co tak obvykle dělá s cenami komodit pokles sazeb americké centrální...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y