Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu

Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu

14.04.2024 9:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Po druhé světové válce byli investoři na americkém akciovém trhu z 90 % jednotlivci, kteří obchodovali na vlastní účet. Proto to měl Warren Buffett tak lehké – při jeho obchodech byli jeho protistranou často nezkušení lidé. Pro CNBC to uvedl hlavní ředitel výzkumu v Buckingham Asset Management Larry Swedroe, který v první části rozhovoru hovořil i o zlatu jako investičním aktivu a faktorech, které rozhodují o dlouhodobé návratnosti na akciovém trhu. Ve druhé části hovořil i o současné situaci na americkém trhu.

Situace na akciovém trhu se během desetiletí měnila a nyní podle experta naprostou většinu obchodů provádí velké instituce, které mají mimo jiné k dispozici vědce včetně fyziků a matematiků. „To je nyní konkurence pro Warrena Buffetta,“ který také během posledních deseti patnácti let už nedosahuje vyšší návratnosti než ostatní. Předtím se mu to dařilo, ale trhy postupně objevily příčiny vyšší návratnosti a využívají je.

Swedroe poukázal na to, že řada investičních fondů nyní sleduje faktory, jako je velikost firem, jejich citlivost na pohyb celého trhu či ziskovost. To jsou faktory, které podle jeho výzkumu dlouhodobě skutečně určují výši návratnosti, ale u každého fondu může být jiný rozsah využívání této strategie. Nejzajímavější jsou pak podle experta ty, které strategii využívají s největší intenzitou (měřeno relativně k jejich nákladům a poplatkům).



Investor se domnívá, že každým rokem jen malá skupina akcií předčí svou návratností celý trh. A je nemožné předem určit, které akcie to budou. Každý rok tak i nějaký fond dosáhne výjimečných výsledků, a to do něj přiláká nové investory. Podle experta ale data ukazují, že u fondů jejich výjimečnost nepřetrvává delší dobu. Swedroe k tomu dodal, že během posledních desetiletí prudce klesal podíl investorů, kteří dosáhli za daný rok lepších výsledků než celý trh. Trh totiž dosahuje vyšší efektivity.

Expert míní, že velmi slabých výsledků dosahují zejména ti investoři, kteří „obchodují na základě emocí a toho, co se právě teď děje na trhu.“ Jejich počet ale klesá a „dnes jich je už mnohem méně“. K tomu dodal, že volatilita jednotlivých akcií je v průměru dvojnásobná ve srovnání s volatilitou celého trhu. Profil rizika a očekávané návratnosti je tak ve druhém případě obecně mnohem horší. Trhy přitom „jsou efektivní, i když ne dokonale, občas se mohou objevit bubliny.“

Swedroe k současnému dění na trzích dodal, že akcie velkých firem se obchodují s vysokými valuacemi, což implikuje nižší dlouhodobou návratnost. Pak tu jsou ale třeba akcie menších hodnotových firem, které se dají považovat za kvalitní. Jejich valuace jsou podle experta na úrovni odpovídající hluboké recesi. Podobné to je s některými rozvíjejícími se trhy a u těchto aktiv se podle experta dá čekat vyšší dlouhodobá návratnost. K tomu, že akcie menších a hodnotových firem již řadu let zaostávají za trhem, pak řekl, že desetiletí je z hlediska výzkumu a toho, co říkají data, „informačním šumem.“ Historie jasně říká, že menší společnosti a hodnota si dlouhodobě vedou lépe, ale jde o velmi dlouhé období.

„Jedinou správnou reakcí na to je diverzifikace, abyste nezůstali jen s jedním špatně si vedoucím aktivem.“ Expert tak radí investorům, aby drželi mezinárodní diverzifikované portfolio. U fondů pak rozhoduje to, zda lze jejich návratnost poměřovat k nějakému indexu. A také jejich transparentnost.

Zdroj: CNBC


Čtěte více:

Buffett ve třetím čtvrtletí přepracovával portfolio, Burry opustil pozici proti S&P 500
15.11.2023 16:54
Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta ve třetím čtvrtletí sní...
Buffettova investiční firma prodala téměř polovinu svého podílu v HP
12.12.2023 15:49
Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y