Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí

Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí

16.04.2024 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Víkendový útok Íránu na Izrael znovu připomněl, jak napjatá je současná geopolitická situace. V rámci íránsko-izraelského konfliktu došlo vůbec poprvé k přímému útoku Íránu na Izrael, jenž se židovskému státu podařilo i díky spojenecké podpoře odrazit. Bezprostřední tržní reakce byla až překvapivě nevýznamná, jak u cen ropy, tak například amerických státních dluhopisů, které jsou typickým bezpečným přístavem v geopoliticky vypjatých momentech. 

Trhy jinými slovy věří, že další eskalace do podoby širšího regionálního konfliktu nehrozí. Zásadní však bude intenzita izraelské odvety, podobně jako tomu bylo v případě války mezi Izraelem a Hamásem po 7. říjnu. Ať již bude izraelská odpověď jakákoli, je každopádně vysoce pravděpodobné, že konflikt bude pokračovat v podobě zástupné války, která již generuje konkrétní makroekonomické dopady. 

Příkladem jsou útoky jemenských povstalců (podporovaných Íránem) vůči obchodním lodím v Rudém moři, které několikanásobně zdražily námořní dopravu z Asie do Evropy/Spojených států. Zvýšené napětí v dodavatelských řetězcích pak může být dalším impulsem k jejich zkracování v podobě reshoringu (obnovení domácí produkce) nebo nearshoringu (produkce blíže domácímu trhu). 

Mezi ohnisky střetu zůstává také válka mezi Ruskem a Ukrajinou, třebaže v posledních měsících zůstává lehce stranou pozornosti a trhy ji v zásadě ignorují. Ukrajinskou protiofenzivu rozhodně nelze označit za úspěch a válka čím dál více připomíná zapouzdřený konflikt. O to důležitější je vojenská podpora ze strany Západu, bez které by Ukrajinci jen stěží bránili frontové linie. 

A právě podpora Ukrajiny ze strany Spojených států je nyní největším otazníkem. Americký prezident Biden se již několik měsíců snaží prosadit v Kongresu nový balík pomoci v hodnotě 60 mld. dolarů, zatím však neúspěšně. Lze přitom čekat, že půjde o jedno z důležitých témat listopadových prezidentských voleb, které jsou hlavním politickým rizikem letošního roku. Vítězství Donalda Trumpa by totiž mohlo významně ovlivnit obranyschopnost Ukrajiny, stejně jako fungování celé Severoatlantické aliance.


*** TRHY ***

Koruna

Tuzemské měně se včerejší seance vydařila a nehledě na další růst amerických tržních sazeb se vrátila pod hladinu 25,30 EUR/CZK. Domácí kalendář je v tomto týdnu relativně prázdný (s výjimkou cen výrobců ve středu), proto bude korunový trh sledovat především dění na hlavních trzích, zvláště pak vývoj tržních sazeb. Zároveň by již mohli být v permanenci i členové bankovní rady ČNB vzhledem k tomu, že do květnového zasedání zbývají přibližně dva týdny. My nadále předpokládáme pokles sazeb o 50bps, největší pozornost však bude věnována případným změnám tzv. neutrální úrokové sazby, tedy “doletové zóny” ČNB v tomto cyklu.

Eurodolar

Eurodolar se včera po zveřejnění amerických maloobchodních tržeb dočasně vzdal všech dřívějších zisků. Březnové tržby byly sice velmi silné, přičemž přišla i výrazná pozitivní revize únorových dat, na druhou stranu však lednové číslo by revidováno drasticky směrem dolů, takže za celý první kvartál nebude příspěvek pro HDP nijak výrazný. Každopádně dolar zůstává silný, resp. eurodolar se pohybuje na letošních minimech 

Dnes odpoledne budou sice ve hře další americká data (průmysl, nově zahájené stavby), ale pozornost může být upřena k Fedu, resp. k jeho šéfovi, neboť J. Powell by měl vystoupit v panelové diskuzi o měnové politice. Třeba se něco zajímavého od hlavy Fedu dovíme - trh bude hladový zejména po informacích ohledně dalšího směřování oficiálních úrokových sazeb (zdali je stále držena linie směrem dolů).

 
 

Čtěte více:

Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
16.04.2024 6:35
Měli by nyní investoři zůstat zejména u velkých technologických firem,...
Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý
15.04.2024 22:02
Úvodní seance v 16. týdnu roku 2024 se zkraje obchodování nesla v pozi...
Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
16.04.2024 8:32
Čínský hrubý domácí produkt (HDP) v letošním prvním čtvrtletí meziroč...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y