Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dopadne AI jako ESG?

Dopadne AI jako ESG?

21.05.2024 17:37

O umělé inteligenci hovoří stále více firem a investorů. Podobná korporátní a investiční vlna se přitom zvedla nedávno v jiné oblasti – u tzv. ESG. A ta měla podle řady náznaků velkou tendenci změnit se hlavně v marketing bez obsahu. Určitě jsou ale firmy, které už dávno před ESG marketingovou vlnou věnovaly patřičnou pozornost skutečným E, S i G. A dělají to tak i dál bez ohledu na to, jaká módní vlna se na trhu právě zvedla. S AI, respektive implementací a využíváním nových technologií, to nakonec může na této rovině být stejně.

Následující graf ukazuje podíl obchodovaných společností, které v komentáři ke svým čtvrtletním výsledkům zmíní výraz „umělá inteligence – AI“. Je zřejmé, že i před rokem 2023 šlo o téma, kterému se některé společnosti věnovaly. Na přelomu let 2021/2022 to bylo téměř 15 %, tedy asi 70 firem z celkového počtu 500 v indexu S&P 500. Pak se zvedla vlna s tím, jak o AI začal více hovořit Microsoft a další velké technologické firmy. A komentáře k výsledkům za první čtvrtletí letošního roku už podle grafu u 41 % firem doprovázela zmínka o AI. Tedy u 205 obchodovaných společností:
AI
Zdroj: X

Při pohledu na graf se mi vybavila jedna podobná nedávná vlna. Ta týkající se tzv. ESG. Tedy jednoduše řečeno investičních přístupů a firemních strategií zaměřujících se na životní prostředí, prospěšnost pro společnost a všechny, kteří se nějak podílí na chodu firem. Už na počátku této vlny jsem tu zmiňoval slepou uličku, ve které by se tento přístup stal prázdným marketingovým obalem. Těžko zobecňovat, ale existuje nejeden náznak toho, že vývoj do takové uličky v řadě případů skutečně zamířil. Pak by nebylo překvapením, že zájem investorů o ESG také zřejmě výrazně opadá. Tedy snad jen zájem o ESG jako onu marketingovou nálepku a nástroj, ne o faktické změny v případech, kde jsou namístě.

Z mého pohledu v situacích podobných té „ESG“ platí ono „ať levá ruka neví, co dělá ta pravá“. Tj. nedávat na odiv, věnovat se podstatě věci. Stává se marketingové pozlátko i z AI? Nevím, ale riziko vývoje ne nepodobného tomu u ESG bych tu viděl. Alespoň u části firem. Každopádně podle grafu nyní téměř každá druhá firma na trhu hovoří o umělé inteligenci. Což je mimochodem docela v rozporu s pohledem, podle kterého by z této nové technologie měly těžit hlavně velké technologické firmy. Co vlastně říká trh jako takový – pohled na valuace sektorů?

Když se podíváme na současné valuace – poměry cen k ziskům, u telekomunikací, zjistíme, že se obchodují s určitým diskontem k valuacím celého trhu. Což je třeba ve srovnání s vývojem během řady let před a po prasknutí internetové bubliny spíše anomálie – telekomunikace bývaly výš. Zboží dlouhodobé spotřeby je na tom opačně v tom smyslu, že jeho PE mívá určitou prémie, ta je nyní je ale docela vysoko. Historická prémie zboží běžné spotřeby se nyní převrací v diskont.

Energetika se obvykle obchoduje s diskontem, ten nyní je extrémní. Ale příčinou nebude malý potenciál sektoru pro využití AI, ale jeho (vnímaný) malý potenciál obecně. Podobně jako energetika jsou na tom finance, kde by „technicky“ mohla AI mít potenciál větší (nějaký superfintech). Ale sektor má dost aktuálních specifických tenzí a problémů. S historicky docela vysokým diskontem se obchoduje i zdravotní péče, kde se přitom o využití AI hovoří docela dost. Průmysl je s relativními valuacemi cca na svém, to samé platí o materiálech. A technologie si po docela dlouhé době měřené po roce 2010 opět budují valuační prémie. Které jde do značné míry přímo propojit s AI vizemi.

Jak jsem psal v úvodu, určitě jsou firmy, které už dávno před ESG marketingovou vlnou věnovaly patřičnou pozornost skutečným E, S i G. A dělají to tak i dál bez ohledu na to, jaká módní vlna se na trhu právě zvedla. S AI, respektive implementací a využíváním nových technologií, to nakonec může být na této rovině stejně.

 

Čtěte více:

Invesco: ETFka, která si rozumí s ESG
13.02.2024 6:42
Silná poptávka po pasivních investicích do ESG vedla v uplynulém deset...
CNBC: AI začíná vybírat investiční akcie, jmenovala 5 s největším krátkodobým potenciálem
14.05.2024 15:45
Rozvoj v oblasti umělé inteligence začíná zasahovat také do oblasti vý...
Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
18.05.2024 16:01
Velkou část společností čeká letos nebo v následujících letech povinný...
PwC: Odvětví s vysokým podílem umělé inteligence vykazují nárůst produktivity
21.05.2024 9:56
Typy podniků, které nejčastěji využívají umělou inteligenci (AI), zazn...

Váš názor
  • moc ESG=neinvestovat
    21.05.2024 17:48

    firma, která má potřebu neustále omýlat a zdůraznovat ESG má většinou "máslo na hlavě" a zastírá tím jiné trable, takže za mne do takových neinvestovat ( u nás bohužel tohle mele nejvíce KB )
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: moc ESG=neinvestovat
      21.05.2024 17:55

      To samé je s Ai. Mimochodem jsme si kdysi dělali srandu, kdo prví zavede do lékařských ordinací hlasový automat. Tak už je to tady. Ai zdravotní sestřička na telefonu :)
      Želvák Burzovní (Gold!)
      •  
        21.05.2024 20:09

        coz AI se dajeste trochu chapat,ale to ESG je totalni greenwashing a scam:p ted sem ze srandy kouknul u brokera si muzu pridat do seznamu ve watchlistu 5 sloupcu s ruznymi parametry ESG a radit si to podle toho :p bych chtel videt nekoho kdo to -vazne- pouziva pri rozhodovani jestli nakoupit..
        Ai-kun
        •  
          21.05.2024 20:15

          Však to tam mají určitě jako náhradní plnění :)
          Želvák Burzovní (Gold!)
          •  
            21.05.2024 20:28

            nemas ESG, ses mrtva firma :p a nasledne muzou zavest individualni ES, bude to mit kazdej na chipu pod kuzi, osobni ES skore.. technologicky uz by to bylo dost dobre proveditelny, staci jen zapracovat na "pobidkach a propagaci" a pak budem valit bulvy
            Ai-kun
Aktuální komentáře
15.06.2024
8:06Víkendář: Mladí lidé volají po socialismu, protože neviděli fungující kapitalismus
14.06.2024
22:02Wall Street dál favorizuje AI tituly: ADBE + 14 %  
17:44Co se děje ve firmách?
17:13Reuters: Rusko v květnu zvýšilo vývoz ropných produktů po moři o deset procent
16:59Výprodeje v Evropě nabírají otáčky, americké techy se snaží vzdorovat  
15:58Perly týdne: Na býčím trhu se platí prémie za příběhy o budoucnosti, na medvědím trhu existuje diskont za současnost
14:32Novinky z Patria Finance: Zvýhodnění investic do DIPu a rozšíření Pravidelných investic
14:14Téma cel na čínská elektroauta rozhýbalo Evropu. Německo chce zastavit ztráty pro všechny
13:13Než otevře Wall Street: Adobe, RH  
12:53Výsledky Adobe: Akcie prudce rostou díky AI a zlepšenému výhledu  
12:13Evropské akcie si mohou zapsat nejhorší týden od ledna. Dolů je stahují obavy z politických turbulencí ve Francii
11:26RMS Mezzanine, a.s.: Vnitřní informace
11:20Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace
11:05BoJ mluví o vyšších sazbách a podstatném zmenšení QE, ale jenu to nestačí  
10:35Japonská centrální banka úroky nezměnila, hodlá však omezit nákupy dluhopisů
9:23Akcionáři automobilky Tesla schválili rekordní balík odměn pro Elona Muska
9:08Rozbřesk: Aleš Michl nechává pro červen ve hře 50 bps snížení sazeb, koruna pod lehkým tlakem
9:07ČEZ předal nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků v Česku a jejich preferované pořadí. Síkela chce preferovaného uchazeče oznámit v červenci
8:53Apple opět nejhodnotnější společnost světa, nové cílové ceny na pražské banky a futures v zeleném  
6:08Technická analýza: Airbnb se odrazila od 200denního průměru, v létě může profitovat z mistrovství a olympiády  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data