Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nvidia (+5 %) oznamuje výsledky na očekáváním a silný výhled pro 2Q. Zvyšuje dividendu a avizuje akciový split

Nvidia (+5 %) oznamuje výsledky na očekáváním a silný výhled pro 2Q. Zvyšuje dividendu a avizuje akciový split

22.05.2024 22:37, aktualizováno: 22.5. 23:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Nvidia oznámila výsledky za její první fiskální čtvrtletí, které překonaly očekávání u tržeb a zisků. Totéž platí pro výhled pro druhé čtvrtletí. Nvidia dále oznámila zvýšení kvartální dividendy a akciový split. Akcie bezprostředně odpověděly růstem o více jak 5 % v amerických afterhours. Letos do závěru řádného obchodování zpevnily o 92 %.

Nvidia uvedla, že rozdělí své akcie v poměru 10 ku 1. Akciový split má proběhnout tak, že každý akcionář k datu 6. června obdrží k jedné akcii Nvidie dalších 9 akcií, které budou uvolněny po závěru obchodování 7. června.

Nvidia oznámila zvýšení kvartální dividendy na 0,10 USD z 0,04 USD. Zvýšená dividenda je ekvivalentem výše 0,01 USD na akcii po akciovém splitu 10:1 a má být vyplacena 28. června při record date 11. června.

Kvartální zisk na akcii dosáhl 6,12 USD proti konsensu 5,59 USD dle LSEG/Refinitiv. Tržby dosáhly 26,04 miliardy USD, také přesvědčivě nad očekávání trhu na úrovni 24,65 miliardy USD.

Nvidia uvedla, že v tomto čtvrtletí očekává tržby ve výši 28 miliard dolarů. Wall Street podle LSEG očekávala zisk na akcii 5,95 USD při tržbách 26,61 miliardy USD

Nvidia vykázala základní neočištěný zisk za čtvrtletí ve výši 14,81 miliardy USD, neboli 5,98 USD na akcii, ve srovnání s 2,04 miliardami USD nebo 82 centy v období před rokem.

"Název Nvidia pochází ze španělského envidia, čili závist, což perfektně odráží momentální nastavení na Wall Street, neboť Nvidii může závidět opravdu každý. Tento výrobce nejvýkonnějších čipů opět překonal všechny odhady analytiků a akcie po právu vzrostly poháněné nadějemi investorů, že společnost bude očekávání překonávat i nadále. Nvidia stojí v centru rozmachu umělé inteligence a předpovídá pokračující silný růst tržeb. Nicméně - většina nových tržeb pochází od malé skupiny zákazníků. Skupina čtyř společností — Amazon, Meta Platforms, Microsoft a Google - jsou největšími odběrateli Nvidie a tvoří přibližně 40 % prodejů. Stock split (rozdělení akcií) v poměru 10 ku 1 a zvýšení čtvrtletní dividendy o 150 % na 10 centů za akcii je určitě pozitivní impuls, jelikož cenovka nad 1000 USD by mohla být pro některé retailové investory problém," shrnuje v prvotní reakci analytik Patria Finance Jakub Blaha.

Výrobce čipů, který byl před deseti lety specializovaným vývojářem 3D herního hardwaru, se ocitl v centru technologického dění jako lídr v oblasti AI.

Aktuální výsledková zpráva Nvidie přichází zhruba rok poté, co společnost poprvé signalizovala investorům, že se chystá vydat směrem prudkého růstu, poháněného poptávkou po AI čipech po boku společností Google, Microsoft, Meta, Amazon a OpenAI.

Tržby Nvidie se v každém z předchozích dvou čtvrtletí zvýšily o více než 200 % a Wall Street očekávala, že tento trend bude pokračovat, přičemž odhady ukazovaly nárůst o 243 % v prvním čtvrtletí oproti předchozímu roku. Očekávalo se také, že čistý zisk vzroste více než pětinásobně oproti stavu před rokem.

Akcie Nvidie více než ztrojnásobily tržní  hodnotu od doby, kdy společnost loni oznámila silné výsledky za první čtvrtletí a poskytla překvapivě silný výhled pro druhé čtvrtletí.

Současná generace AI grafických procesorových jednotek (GPU) společnosti, nazývaná Hopper, je poptávána například k vývoji chatbotů, překladačů a generátorů obrázků. Za poslední rok je zákazníci houfně skupovali. Přesto narůstají otázky ohledně udržitelnosti raketového růstu Nvidie, protože mnoho zákazníků musí začít vykazovat zisk ze všech svých výdajů a AI software stojí výrazně více než tradiční software, částečně právě kvůli výdajům v souvislosti GPU Nvidie.

Nvidia také začíná dodávat své GPU nové generace AI s názvem Blackwell. Některé podniky možná pokukují po připravovaných čipech, což může způsobit utlumení prodeje stávající technologie.

Počínaje druhým fiskálním čtvrtletím se Nvidia vyrovná náročným meziročním srovnáním s počátečním obdobím růstu řízeného umělou inteligencí. Analytici očekávají, že expanze v dalším čtvrtletí klesne pod 100 % a v následujících dvou obdobích dále výrazně zpomalí.

 
 
 
 

Čtěte více:

Týdenní výhled: Hlavním bodem kalendáře je Nvidia, výhled pro sazby posiluje odolnost trhu
20.05.2024 12:40
Zatímco minulý týden měl hlavní událost z makro oblasti, tomuto bude d...
Nejhůře střeženým tajemstvím na Wall Street je překonání odhadů na výsledcích Nvidia, s reakcí trhu je to horší
21.05.2024 13:13
Podle společnosti Evercore ISI má Wall Street velká očekávání ohledně ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.06.2024
13:47Výletní plavby levnější než dovolená v hotelu. Porostou akcie jejich provozovatelů?  
8:02Víkendář: Přišel vlastně Apple s něčím převratným?
15.06.2024
15:33Bloomberg: Slabé prodeje elektromobilů stáčí svět dál od čisté nuly
8:06Víkendář: Mladí lidé volají po socialismu, protože neviděli fungující kapitalismus
14.06.2024
22:02Wall Street dál favorizuje AI tituly: ADBE + 14 %  
17:44Co se děje ve firmách?
17:13Reuters: Rusko v květnu zvýšilo vývoz ropných produktů po moři o deset procent
16:59Výprodeje v Evropě nabírají otáčky, americké techy se snaží vzdorovat  
15:58Perly týdne: Na býčím trhu se platí prémie za příběhy o budoucnosti, na medvědím trhu existuje diskont za současnost
14:32Novinky z Patria Finance: Zvýhodnění investic do DIPu a rozšíření Pravidelných investic
14:14Téma cel na čínská elektroauta rozhýbalo Evropu. Německo chce zastavit ztráty pro všechny
13:13Než otevře Wall Street: Adobe, RH  
12:53Výsledky Adobe: Akcie prudce rostou díky AI a zlepšenému výhledu  
12:13Evropské akcie si mohou zapsat nejhorší týden od ledna. Dolů je stahují obavy z politických turbulencí ve Francii
11:26RMS Mezzanine, a.s.: Vnitřní informace
11:20Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace
11:05BoJ mluví o vyšších sazbách a podstatném zmenšení QE, ale jenu to nestačí  
10:35Japonská centrální banka úroky nezměnila, hodlá však omezit nákupy dluhopisů
9:23Akcionáři automobilky Tesla schválili rekordní balík odměn pro Elona Muska
9:08Rozbřesk: Aleš Michl nechává pro červen ve hře 50 bps snížení sazeb, koruna pod lehkým tlakem

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data