Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Vyšší než očekávaný růst mezd v eurozóně ECB od redukce sazeb neodradí

Rozbřesk: Vyšší než očekávaný růst mezd v eurozóně ECB od redukce sazeb neodradí

24.05.2024 9:08
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Po překvapivě svižném růstu HDP v prvním kvartále vyzněla pozitivně i květnová šetření mezi nákupními manažery v eurozóně. Souhrnný index PMI vzrostl z 51,7 na 52,3 bodů, nejvyšší úroveň za posledních dvanáct měsíců. Velmi silná zůstává dynamika ve službách (53,3 bodů), pozitivně ale v květnu překvapil také zpracovatelský průmyslu (z 45,7 na 47,4 bodů). Ten se postupně odráží ode dna a směrem do budoucna je povzbudivý zejména nárůst nových zakázek.

K dispozici je zatím pouze minimum tvrdých dat za druhý kvartál, nicméně měkké indikátory signalizují pokračující oživení růstu HDP v eurozóně tempem přibližně 0,4 % mezikvartálně. Hlavním tahounem růstu je oživení spotřebitelské poptávky, kterou držel na uzdě pokles reálných příjmů. S klesající inflací se tak spotřebitelé znovu nadechují k vyšším útratám. Podstatným dílem k tomu přispívají také svižně rostoucí nominální mzdy, které v prvním čtvrtletí meziročně zrychlily na 4,7 % (vs 4,5 % v posledním kvartále minulého roku)

Tento pozitivní impuls do spotřebitelské poptávky ale dělá vrásky ECB. Právě umírněný vývoj mezd na začátku roku si centrální banka stanovila jako důležitou podmínku pro začátek snižování sazeb. Sama ECB hodnotí mzdový vývoj jako nadále zvýšený, nicméně do značné míry tažený jednorázovými vlivy – zejména vyššími výplatami bonusů v Německu, což je reakce na předešlý prudký propad reálných příjmů. V ostatních zemích eurozóny mezitím růst mezd mírně zpomaluje. Dle ECB a jejího nového forward wage trackeru zůstane mzdová dynamika zvýšená v průběhu celého letošního roku, ale postupně bude zvolňovat s ohledem na výsledky kolektivního vyjednávání. Ta v eurozóně pokrývají přibližně 80 % všech zaměstnanců a v průměru jsou uzavírány na dva roky.

Mzdová dynamika je v eurozóně bezpochyby důvodem k ostražitosti, my však i nadále očekáváme, že ECB na za dva týdny sníží svou základní úrokovou sazbu o 25 bps na 3,75 %. Setrvačný vývoj mezd nicméně může být silný argumentem, proč ECB nebude snižovat sazby na každém měnově-politickém zasedání, ale již v červenci si vybere pauzu. Tomu nahrává i náš odhad vývoje inflace v nejbližších dvou měsících, kdy by se měl dočasně zastavit pozvolný desinflační trend.


*** TRHY ***

Koruna
Končící týden nebyl na korunovém trhu příliš zajímavý a dnešní obchodní seance na tom pravděpodobně nic moc nezmění. Tuzemská měna zůstává přikována k hladině 24,70 EUR/CZK a bez výraznějších impulsů není schopna vydat se jedním, či druhým směrem. Větší rozkolísanost by tak mohla nastat až v příštím týdnu, kdy bude tuzemský ale i zahraniční kalendář přece jen zajímavější.

Eurodolar
Eurodolar zažil konečně volatilnější seanci, o kterou se postaraly indexy podnikatelských nálad PMI. Ty nejprve dopoledne pozitivně překvapily v západní Evropě, což pomohlo euru, odpoledne se však to samé zopakovalo i na americké straně, takže dolar byl schopen vrátit úder. Dodejme, že k PMI se navíc přidaly i relativně dobré statistiky z amerického trhu práce a přiměřeně opatrná rétorika Fedu (viz např. Bostic).
Dnes kromě vystoupení řady centrálních bankéřů bude dobré sledovat výsledek amerických zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Ty by mohly naznačit, jak se v průběhu druhého čtvrtletí vyvíjejí soukromé investice (a tím ovlivnit nowcasty amerického HDP).

 

Čtěte více:

ČEZ: Rozhodčí tribunál ICC zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ
24.05.2024 8:41
Rozhodčí tribunál Mezinárodní obchodní komory (ICC) podle energetické ...
Erste a VIG se obchodují poslední den s dividendou, globální propast mezi ekonomikami se rozšiřuje a futures jsou červené
24.05.2024 8:52
Erste Bank a pojišťovna VIG se dnes obchodují poslední den s nárokem n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.06.2024
13:47Výletní plavby levnější než dovolená v hotelu. Porostou akcie jejich provozovatelů?  
8:02Víkendář: Přišel vlastně Apple s něčím převratným?
15.06.2024
15:33Bloomberg: Slabé prodeje elektromobilů stáčí svět dál od čisté nuly
8:06Víkendář: Mladí lidé volají po socialismu, protože neviděli fungující kapitalismus
14.06.2024
22:02Wall Street dál favorizuje AI tituly: ADBE + 14 %  
17:44Co se děje ve firmách?
17:13Reuters: Rusko v květnu zvýšilo vývoz ropných produktů po moři o deset procent
16:59Výprodeje v Evropě nabírají otáčky, americké techy se snaží vzdorovat  
15:58Perly týdne: Na býčím trhu se platí prémie za příběhy o budoucnosti, na medvědím trhu existuje diskont za současnost
14:32Novinky z Patria Finance: Zvýhodnění investic do DIPu a rozšíření Pravidelných investic
14:14Téma cel na čínská elektroauta rozhýbalo Evropu. Německo chce zastavit ztráty pro všechny
13:13Než otevře Wall Street: Adobe, RH  
12:53Výsledky Adobe: Akcie prudce rostou díky AI a zlepšenému výhledu  
12:13Evropské akcie si mohou zapsat nejhorší týden od ledna. Dolů je stahují obavy z politických turbulencí ve Francii
11:26RMS Mezzanine, a.s.: Vnitřní informace
11:20Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace
11:05BoJ mluví o vyšších sazbách a podstatném zmenšení QE, ale jenu to nestačí  
10:35Japonská centrální banka úroky nezměnila, hodlá však omezit nákupy dluhopisů
9:23Akcionáři automobilky Tesla schválili rekordní balík odměn pro Elona Muska
9:08Rozbřesk: Aleš Michl nechává pro červen ve hře 50 bps snížení sazeb, koruna pod lehkým tlakem

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data