Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejvýnosnější podílové fondy roku 2004

Nejvýnosnější podílové fondy roku 2004

03.01.2005 16:17
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Rok 2004 byl pro podílové fondy sledované Unisem růstový. Pozitivní výsledky zaznamenaly fondy všech hlavních rizikových skupin, pouze fondy fondů celkově poklesly. Mezi nejvýnosnější fondy se zařadily ty, které investovaly do středoevropských akcií. Vůbec nejvýnosnějším fondem za uplynulý rok byl akciový ISČS-Sporotrend, který navýšil hodnotu svého jmění o 39,55 %. Tento fond alokoval své prostředky následovně: Ke konci listopadu bylo takřka 50 % prostředků v maďarských akciích, 17 % v českých blue-chips a podobné procento v polských titulech.

Právě středoevropské akciové tituly byly v minulém roce příležitostí výrazně zhodnotit kapitál: Pražský index PX-50 vzrostl téměř o 60 %, maďarský BUX byl skoro stejně tak úspěšný, když posílil o 57 %. Index varšavské burzy WIG rostl mírnějším tempem, o 28 %, zde ale další zisky přinesl posilující zlotý.

Druhý nejúspěšnější fond byl ze smíšeného segmentu. IKS balancovaný zvýšil hodnotu o 30,96 %. Také tento fond je v akciové složce svého portfolia zaměřen na středoevropský region. Akcie v portfoliu tvoří maximálně 70 %. Jako třetí je v pořadí nejvýnosnějších fondů další smíšený fond, tentokrát ČSOB-Středoevropský. Tento fond si za rok 2004 připsal 25,21 %. Vzhledem k názvu fondu nepřekvapí jeho zaměření. Tento fond je relativně více zaměřen na dluhopisy, které v jeho portfoliu tvoří téměř polovinu.

Co se týče jednotlivých segmentů, nejvyšího výnosu dosáhly akciové fondy. Majetek v nich umístěný se za uplynulý rok zhodnotil o 19,2 %, průměrný výnos (nevážený) zastoupených fondů pak dosáhl 9,7 %. V případě smíšených fondů vložený kapitál vzrostl o 7,3 % (bez některých fondů Akro, jejichž roční výnosy i nad 1500 % byly způsobené jednorázovými prodeji).

Dluhopisové fondy zhodnotily vložené prostředky o 5,62 %. Nejlépe si z této rizikové skupiny vedl ISČS-Trendbond, který si připsal 10,77 %. I u tohoto fondu je zdrojem růstu střední Evropa - největší podíl v portfoliu tvoří polské dluhopisy, dále dluhopisy maďarské a české.

Lépe než fondy fondů, které poklesly o 0,74 %, dopadly fondy peněžního trhu. Majetek spravovaný těmito fondy se za rok zhodnotil o 2,45 %. Nejlepšího výsledku dosáhl ISČS-Sporoinvest, jehož roční výnos se dostal na 2,53 %. Ve struktuře majetku tohoto fondu jsou největším podílem zastoupeny pokladniční poukázky, dále podílové listy, depozita a české státní dluhopisy. Velkou část majetku tvoří střednědobé korporární dluhopisy. Fondy peněžního trhu nezhodnotily kapitál tolik jako jiné typy fondů, kompenzací je zde ale výrazně menší rizikovost, roční výnosy v tomto segmentu se vešly do relativně úzkého intervalu 1,77-2,53 %.

Celkově se majetek, který spravovaly české podílové fondy sledované Unisem, zhodnotil o 4,7 % p.a. Toto číslo je pouze mírně nad výnosem fondů peněžního trhu, to je způsobeno jejich váhou, kdy majetek v nich alokovaný tvoří přes 57 % všech prostředků v podílových fondech.

Pokud Vás zajímají informace o možnostech investování Vašich volných prostředků, potom navštivte sekci Akcie&Fondy v části Fondy. Kromě výhod a nevýhod jednotlivých investičních variant zde můžete nalézt také velmi zajímavé srovnávací tabulky a kalkulátor nejvýnosnější investice.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    11:00EMU - CPI, y/y
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba