Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Obamův stimulační plán je tragickou ztracenou příležitostí

WSJ: Obamův stimulační plán je tragickou ztracenou příležitostí

09.02.2009 13:34
Autor: ČTK

New York/Praha (The Wall Street Journal/ČTK) - Stimulační plán pro americkou ekonomiku prezidenta Baracka Obamy je tragédií v tom, jakou ztracenou příležitost představuje a jak málo Američané za tolik peněz dostanou. Je to důsledek toho, že plán za více než 800 miliard dolarů sestavili výlučně demokraté a namísto ekonomické stimulace jej naplnili svou představou sociální politiky. Napsal to v dnešním komentáři americký ekonomický list The Wall Street Journal.
 
Zpočátku se na nutnosti určité fiskální stimulace a nevyhnutelnosti rozpočtových deficitů za recese každý shodoval. Existovaly tak všechny podmínky pro to, aby populární prezident ukul dvoustrannou dohodu, která spojí představy obou stran. K veřejným výdajům demokratů se tak mohlo přidat výrazné snížení daní prosazované republikány a byl by z toho rychlý politický triumf, který mohl ekonomice aspoň zčásti prospět, píše list.

Místo toho Obama nechal napsat legislativu demokraty ve Sněmovně reprezentantů a ti se zachovali podle své přirozenosti - provětrali své intelektuální šatníky a sepsali zákon, který je z 90 procent sociální politikou. Plán tak spíše podporuje příjmy přerozdělováním, než aby přispěl k jejich růstu prostřednictvím tvorby nových pracovních míst, domnívá se WSJ.

Proto také návrh plánu narazil i přes vysokou prezidentovu popularitu na politické potíže. Těch 11 demokratů, kteří spolu se všemi republikány proti němu ve sněmovně hlasovali, nechtěli Obamovi přivodit porážku. Nic takového nechtějí ani umírnění z obou stran v Senátu, kteří se dohodli na osekání senátní verze, nabobtnalé mezitím na více než 900 miliard dolarů. Udělali to proto, že nemohou ospravedlnit výdaje, které přinesou tak málo ekonomického efektu. Podle WSJ je jasné, že legislativa narazila, když se k ní přestávají hlásit i její autoři, jako to udělal například ekonom Martin Feldstein, člen Obamových ekonomických poradců.

Obama začal v pátek s pomocí zprávy o lednovém růstu počtu nezaměstnaných hrát kartu "katastrofy" a apeloval na Kongres, aby plán co nejdříve přijal. Kritiky plánu si vzal na paškál za to, že kritizují plán za přílišné výdaje, i když podle něho stimulace není nic jiného než právě výdaje. To je ovšem primitivně zjednodušený keynesianismus, podle něhož jsou ekonomickým stimulem jakékoli vládní výdaje. "To je tak očividně nepravdivé, že pochybujeme, že tomu Obama skutečně věří," píše list. Rozhodně totiž není jedno, na co vláda peníze vydává a jak ty výdaje financuje.

Dolar vydaný na sociální podporu bude jistě utracen a započítá se do ekonomické aktivity a HDP, vláda jej však musí někde vzít - vyššími daněmi nebo prodejem dluhopisů. Pokud příjemce tento dolar utratí na něco méně produktivního, než by jej utratil zdaněný Američan nebo kupec dluhopisu, pak je čistý dopad na ekonomiku záporný.

Demokraté přerozdělují ve prospěch chudých, protože ti údajně tyto peníze utratí, zatímco bohatí by snížené daně spíše ušetřili. Ušetřený dolar ovšem z ekonomiky nemizí a je investován přes finanční nebo kapitálový trh do podniků, které jsou skutečnými tvůrci pracovních míst a prosperity. Právě takové investice nyní ekonomika potřebuje, ovšem stimulace tohoto typu v plánu zcela chybí. Ani umírnění v Senátu se neodvážili přidat takové snížení daní, které by ekonomice skutečně pomohlo, uvádí list.

WSJ připomíná, jak se Obamův postoj k daním liší od postojů demokratů z 80. ale i 60. let. Reaganův plán oživení demokraté v roce 1981 rozšířili o snížení firemních daní a hlavní ekonom Johna F. Kennedyho v 60. letech podporoval v zájmu stimulace ekonomiky snížení nejvyšších daňových sazeb. Obama však ve čtvrtek jakékoli podobné snížení daní zavrhl s tím, že to jsou "tytéž omšelé argumenty a obnošené myšlenky, které přispěly ke vzniku této krize". To je ovšem rétorika pro kampaň, nikoli pro prezidenta, který chce získat pro své plány oboustrannou podporu.

Největším rizikem této stimulace je, co bude, když ekonomika neoživí. Velikost plánu a míra mrhání v něm znamenají, že Spojeným státům již na další kroky nic nezbude; měnová politika navíc již své možnosti téměř vyčerpala a vláda ještě chystá plán stabilizace finančního sektoru. Stimulační plán zvýší rozpočtový deficit USA na zhruba 12 procent HDP, což bude dvojnásobek maxim z 80. let a zcela bezprecedentní situace. "Tragédií Obamova stimulu je, že Američané dostanou za všechny tyto peníze tak málo," uzavírá WSJ.


Váš názor
  • Římská říše
    10.02.2009 12:20

    dojela na Diokleciánovo plánované hospodářství. Regulované ceny a platy, jeho dańový systém, administr. změny... na dlouho nic nevyřešily. Dioklecián byl synem propuštěného otroka.
    Kalka.
  •  
    09.02.2009 17:38

    nase deti se nam bodou smat, jak jsme vsichni verili, ze utracenim zkorupovane vlady, tistenim nekrytych papirovych penez a manipulaci (snizovani) uroku centralni bankou zvysujeme nase bohatstvi
    CFO
  • Keynesianism is dead
    09.02.2009 17:32

    to bude doufam posledni Keynesiansky balicek, ktery ukaze ze cela tato teorie je k nicemu, ... o co vic ted vlada utraci o to vic vsichni setri, protoze vi, ze to vlada bude muset v budoucnu nakonec vybrat na danich (v tom lepsim pripade) nebo znehodnoti (znici) menu inflaci... cim driv to zkrachuje tim lip !!!!
    CFO
  •  
    09.02.2009 15:32

    Ale kdyby aspoň vlády dodržovaly i ten tzv. primitivní keynesianismus ,ale všechny vlády se jím řídí jen z poloviny,a to pouze v době krize,kdy nafouknou deficity,ale v době růstu ,kdy se měly dělat přebytky,tak akorát deficity sníží,to je neudržitelné,Italíe už asi neví kudy kam s financováním svého vládního dluhu,když navrhla aby se začaly vydávat státní dluhopisy Evropské unie,zatím to Německo zarazilo,ale uvidí se další vývoj,pokud by něco takového mělo projít,tak bych řekl,že to bude Německo,které pohrozí,že odejde z eurozóny,
    AMOLADOS
  •  
    09.02.2009 14:42

    Jirka Paroubek si jistě nechá poradit od ekonomického mága Dr Mengele -Ratha
    jofre
  •  
    09.02.2009 13:58

    Bože ,drž nad námi ruku svou. Je -li tohle možné už i v USA ,chystá se celosvětový průser. Stačí k obama-balíčkům přidat sarkozy a merkelová -balíčky a je vymalováno. Co na to náš jánošík Jirka Paroulek. Určitě se přidá, vždyť je přeci zbytečné přemýšlet, kde na to vzít a kdy a zčeho to vrátit.Jak kdysi pravil náš milovaný Špidla - zroje přeci jsou.
    karel
    • Vybydlený ostrov
      09.02.2009 14:40

      V Rusku se podařilo neplánovaně zkritizovat současné poměry jednomu filmaři. V USA to zcela plánovaně udělá WSJ a přesto je spousta slepých ovcí schopná následovat svého černého vlka do spirály fiskálních deficitů. Když teď rozdají 800 mld, tak jim nezbyde na potřebné a fungující snižování daní v budoucnu a je tak zaděláno na největší krach novodobých dějin. Modlím se, aby k něčemu takovému došlo, jelikož asi není jiné cesty, jak všem nenažraným socialistům ukázat že rozdávání nic nového nevytváří. Žádný vyšší produkt, zaměstnanost, kupní sílu... prostě nic pozitivního, co by nebylo více než vyváženo negativními dopady
      H()L()T4
      • Vždyť jsou to drobné :-)
        10.02.2009 12:06

        Vždyť jsou to z hlediska zadluženosti USA drobné. Opravdu... Podívejte s sem: http://dallasfed.org/news/speeches/fisher/2008/fs080528.cfm Současná hodnota deficitů zdravotního a sociálního pojištění je 99 bil USD (angl. trillions). ..Uvádí to sám Fed. Proto se chovají tak, jak se chovají. Celková zadluženost se mění pouze marginálně. ... Tuto zadluženost lze řešit 2 způsoby: bankrot či velká inflace... ZLATO LONG. ... Drobné to rozhodně ale nejsou z hlediska nutnosti aktuálního financování a emise bondů... Úroky nahoru.
        Jan Dvořák
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data