Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor: Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic

Online rozhovor: Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic

12.03.2008 13:45
Autor: 

Právě jste vstoupili do online rozhovoru s generálním ředitelem Burzy cenných papírů Praha Petrem Koblicem. Pan Koblic začne odpovídat na otázky čtenářů dnes ve 14.00 hodin a rozhovor skončí v 15:00. Otázky můžete klást po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře. 

Obchodování na pražské burze se v posledních měsících zmítá ve vleku vývoje americké hypotéční a kreditní krize. Obavy z důsledků těchto problémů neustále znervózňují investory po celém světě a propady, které pražskou burzu postihly zejména v lednu tohoto roku, nemají obdoby. Tento vývoj se podepisuje také na fungování pražské burzy jako takové. Firmy odkládají svá IPOs, plánované prodloužení obchodních hodin bylo odloženo a omezeno. Místo původně avizovaného hodinového prodloužení od března, bude obchodování prodlouženo o 15 minut od dubna...

Petr Koblic vystudoval VŠE v Praze, od roku 1993 pracoval v Živnostenské bance jako obchodník na finančních trzích a později na pozici zástupce ředitele odboru treasury. V letech 1997-1998 byl odpovědný za prodej produktů institucionálním klientům ve společnosti Patria Finance. V červnu 1998 nastoupil do společnosti CAIB Securities, a.s. jako ředitel obchodování, v roce 2000 byl jmenován členem jejího představenstva a od ledna 2002 byl jejím předsedou. Od roku 2003 pracoval jako ředitel odboru Privátního bankovnictví, cenných papírů a Asset management v HVB Bank. Do roku 2004 byl členem představenstva Asociace pro kapitálový trh. V srpnu 2004 byl zvolen předsedou burzovní komory a generálním ředitelem Burzy cenných papírů Praha. V únoru 2007 byl jmenován předsedou burzovní komory nově založené Energetické burzy Praha.

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Dalibor, 14:51) -
    Vážený pane řediteli, mám 2 dotazy: 1) uvažujete o změně provozu BCP? Příklad z rakouska by většina z nás ocenila. 2) lot ve SPADu u společnosti AAA je hodně malý. V tomto případě je výhodnější obchodovat přes KOBOS. Uvažujete o změně lotu u AAA? Děkuji
  • Odpověď (, 15:18) -
    Viz předešlé otázky - hodně je v rukou členů.
  • ---
  • Otázka (Ondřej Doubek, 14:38) -
    Dobrý den, jaký si myslíte, že bude mít vliv Lichnštejnská kauza ohledně podvodů s daněmi pokud by se prokázalo, že tam figurují firmy figurující na pražské burze. Děkuji za odpověď
  • Odpověď (, 15:22) -
    Bez velkých detailů - ne. Pokud to dobře chápu jde o problematiku osobních daní manažerů a podnikatelů, respektive jejich ukládání jmění v nadacích. Na druhou stanu nemůže platit a neplatí, že každý, kdo má nadaci, nebo účet v Alpách musí být "krátič" daní. Osobně znám mnoho lidí, kteří si do podobných instrumentů uložili řádně zdaněné peníze, z důvodů kvality služeb a diskrétnosti.
  • ---
  • Otázka (Petr Habiger, 14:27) -
    Dobrý den pane Koblici, chtěl bych se zeptat, jaké máte plány do budoucna s energetickou burzou. Děkuji
  • Odpověď (, 15:00) -
    Jen ty nejskvělejší. Ne vážně, PXE je po prvním půl roku existencě nad očekávání úspěšná, ikdyž má nepochybně řadu parciálních problémů díky bleskovému tempu svého vzniku. Vzhledem k tomu, že jsme si tímto vybudovali unikátní know-how v našem regionu, chceme toho využít k další expansi. Více asi nyní nemohu, novináři a konkurence mají uši všude.
  • ---
  • Otázka (Radek, 14:26) -
    Dobrý den, budete po skončení šéfování burzy také jedním z nejbohatších mužů v ČR jako Váš předchůdce?
  • Odpověď (, 15:01) -
    HAHAHAHA. Vážený pane tazateli, vy jste se asi nalogoval na jiný rozhovor, ne? Pozdravuji tímto nejbohatšího muže v ČR, bývalého generálního ředitele.
  • ---
  • Otázka (Zbyněk Kotek, 14:24) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy si myslíte, že bude schválen Mifid a jaký to bude mít dopad na náš kapitálový trh? A hlavně na pražskou burzu. Děkuji za odpověď
  • Odpověď (, 15:15) -
    MiFID schválen nepochybně bude a na trh v ČR odhaduji efekt malý. Detaily by byly opět na hodinovou debatu.
  • ---
  • Otázka (Michal Nahaj, 14:17) -
    Dobry den, chtel bych se zeptat, proc system obchodniku z cennymi papiry umoznuje nevzdelanym a nekvalifikovanym lidem, casto bez prislusne davky charakteru, provadet obchody s cennymi papiry? Samozrejme ne v ramci zakona, ale praxe uz je takova. Dekuji
  • Odpověď (, 15:16) -
    Je to spíše otázka pro regulátora, ale obecně se dá říci, že schopnost investora by měla být odhadnuta obchodníkem. Tak to funguje všude.
  • ---
  • Otázka (Pavel Linka, 14:17) -
    Dobrý den, můj dotaz směřuje k obchodování s futures kontraktry na PX index burzy. Po několika pokusech, jsem tento zajímavý investiční nástroj přestal využívat, neboť kurzy dle mého a) nekorespondují s aktuálním děním na burze (spredy jsou drženy na úrovních, které úspěšně eliminují většinu výkyvů burzy a obchodování s nimi ztrácí tudíž smysl b) spredy jsou značně široké, takže opět investice je v podstatě ztrátová hned při nákupu c) likvidita je naprosto minimálí a MM, pokud někdo akceptuje jími nabízenou cenu, "utíkájí" od cen a rozšiřují spred, jen aby probůh někdo nevydělal (alespoň takový dojem na mě chování MM dělá). Může s tím BCPP něco udělat ? Děkuji předem za Vaši odpověď. S pozdravem Pavel Linka
  • Odpověď (, 14:49) -
    Mluvíte mi z duše. Futures jsem velmi zklamán také. Pro většinu členů se nestaly prioritou, to je fakt. Důvody vidím tyto: 1. téměř neexistující sektor domácích institucionálních investorů, 2. naprosté podcenění kapitálového trhu ze strany bank (které obvykle právě tyto instrumenty s oblibou obchodují) 3. rošíření (a podle mě nezřízený) margin trading, který je přímým konkurentem futures. Nicméně věřím, že se to postupně zlepší. Podíváme-li se na náběh v jiných zemích, nebylo to moc odlišné - ale odbyly si to před 10-ti lety.
  • ---
  • Otázka (Jiri, 14:16) -
    Jake aktivity vyvijite smerem k zefektivneni ceskeho obchodniho prava? Nekolik ilustrativnich prikladu: ceske pravo nuti emitenty vyuzivat SCP, coz je tragedie a znemoznuje provedeni IPO ceskou spolecnosti; ceske pravo neumoznuje DVP settlement pri IPO (ceka se na rejstrikovy soud a na SCP), coz take znacne znesnadnuje IPO ceske spolecnost; ceske pravo nezna odpovednost clenu predstavenstva a manazera emise, ani skupinove zaloby (coz znemoznuje efektivni moznost domoci se jakokoli nahrady skody za spatny prospekt -- viz AAA); regulatorni pozadavky CNB jsou absurdne maximalisticke, viz napr. jejich nedavna metodika k uverejnovani vnitrnich informaci, ktera je tak siroka, ze NIKDO nemuze temto pozadavkum vyhovet a CNB ma tak bianco smenku na pokutovani emitentu. Lze se v takovem prostredi divit, ze emitenti utikaji do Polska?
  • Odpověď (, 15:13) -
    Naprosto s Vámi souhlasím a vážím si Vašich postřehů. České obchodní právo je katastrofa a už to docela otevřeně říkám jak do novin, tak na mezinárodních fórech. Pokud máte chuť poskytnout mi nějaké další náměty k tématu a diskutovat je se mnou a mým týmem napište mi prosím na info@pse.cz s tím, že to je pro mě jako reakce na tento rozhovor. DÍKY !
  • ---
  • Otázka (Ivan, 14:16) -
    Nebylo by lépe zrušit naší burzu? Nebo alespoň omezit degenerativní vliv některých tvůrců trhu?
  • Odpověď (, 14:48) -
    Moc nechápu, jestli to má být vtipno-filosofická úvaha nad směřováním kapitalistického lidstva, nebo výzva k přechodu na order driven systém?
  • ---
  • Otázka (Jakub Černý, 14:14) -
    Dobrý den chtěl jsem se zeptat jak daleko jsou spory mezi Univycem a Střediskem cenných papírů ohledně vytvoření centrálního depozitáře. Jestli hodláte s ohledem na nynější krizi nějak omezit tzv. páku. Děkuji za Odpověď
  • Odpověď (, 15:12) -
    Vážený pane novináři (nepředpokládám, že otázku vzniku CD položil někdo z klientů), ohlaste se u mě na rozhovor a probereme to. Co se týče páky - tzv. margin tradingu - pochopili jsme, že nemůžeme postupovat nekoordinovaně s ČNB. Vzhledem k tomu, že někteří nejaktivnější margin obchodníci nabízejí tento produkt prostřednictvím ne-člena burzy není izolovaný přístu burzy realistický. Regulátor se prozatím více spoléhá na tradiční risk management parametry, namísto vymýšlení nových. Tento přístup chápu. Nicméně mě otázka výše marží nenechává klidným a stále se nad nějakou methodou omezení naprosto nezdravých rizik zamýšlíme. Vtipné je, že někteří obchodníci mezi 4 očima tvrdí, že marže 10:90 je nesmysl a risk-managementové harakiri, které oni sami nechtějí, ale když je k tomu nutí konkurence, co mají dělat...
  • ---
  • Otázka (Speedy, 14:10) -
    Vážený pane řediteli, nevadí Vám, že na veřejném fóru www,kurzy.cz jste neustále osočován a vulgárně urážen pisatelem Zilvarem a Pijackem? Nezvažujete nějaké právní kroky, nebo se necháte dále urážet svoji osobnost?
  • Odpověď (, 14:42) -
    Na čtení blbostí fakt nemám čas a z toho co říkáte, to vypadá, že Pijáček asi málo pije...
  • ---
  • Otázka (12:34:23, 14:09) -
    Jaký je Váš názor na AAA, mám na nich čistou ztrátu 100 tisic korun, tedy téměř roční plat uklizečky, rád bych vědě proč jste na burzu uváděli tak neférově oceněnou firmu děkuji
  • Odpověď (, 14:34) -
    Žádná burza na světě neumí odmítnout emisi, která má řádnou dokumentaci, povolení od regulátora a přeupsanou emisi. To není úkolem burz. Burzy vůči emitentům vystupují pouze jako kontrolní orgán v oblasti plnění informačních povinností po emisi. O samotném přijetí rozhoduje výbor pro kotaci, složený ze členů burzy. Nedovedu si moc představit odůvodnění odmítnutí řádně dokumentované emise.
  • ---
  • Otázka (Pavel, 14:09) -
    Zdravím vás,zajímal by mě váš tip hodnoty akcie ČEZ na konci roku.Já vím že že se vám nechce tipovat ale přezto jsem zvědav dik
  • Odpověď (Petr Koblic, 14:30) -
    Nejen nechce, ale ani nemohu - to by asi byl můj poslední rozhovor v mé funkci, a to byste asi nechtěl :-)
  • ---
  • Otázka (Michal, 14:07) -
    Dobrý den, jsem majitel stavební společnosti a nepociťuji vůbec žádný efekt kreditní krize, naopak potpávka je silná a stále roste, proto se tedy ptám, proč realitní tituly tolik spadly?
  • Odpověď (, 14:55) -
    Viz. předchozí otázky.
  • ---
  • Otázka (Richard, 14:07) -
    V poslední době se na internetu objevila investiční firma All Property Ltd. z Dubaje, nabízí úrok 36%. Nevíte náhodou, jestli to není SCAM nebo HYIP ?
  • Odpověď (, 14:29) -
    Nechci komentovat jestli je to SCAM, HYIP nebo něco jiného. Každý, kdo garantuje výnos nad státní dluhopisy a nemá kapitál na to, aby za závazak ručil svým jměním, je podvodník. Nechápu hloupost některých lidí v Čechách, kteří po případech jako KTP Quantum, kampeličky, apod. mohou dát do něčeho podobného peníze.
  • ---
  • Otázka (Ing. Karel Strmý, MBA, 14:04) -
    Přeji hezký den, vážený pane řediteli, rád bych se Vás zeptal co si myslíte že stálo za tak markatními propady českých developerů, když nemají s hypoteční krizí nic společného. Myslíte že je to "správné" aby se obchdovaly akcie firem s takovými diskonty a přitom byla hodnota firem daleko vyšší?
  • Odpověď (, 14:54) -
    Dobrá otázka pro analytiky. Hypotéční krize v US nemá skutečně s CEE developery nic přímého společného. Trh se ale zřejmě obává dvou faktorů nepřímého vlivu: 1. pokles GDP v US - pokles GDP v CEE - pokles cen nemovitostí v CEE a 2. credit crunch u fin institucí může mít za následek rozšíření spreadů pro financování projektů a tím tlak na jejich cenu. Otázkou je jestli to ten trh s těmi obavami trochu nepřehání...
  • ---
  • Otázka (Josef Košíček, 14:02) -
    Vážený pane Koblici, chtěl bych se Vás zeptat, zda zástupci BCCP výhledově uvažují o tom, že by se sloučily jednotlivé segmenty burzy (SPAD, KOBOS) s tím, že by se zavedl ve světě obvyklý systém organizace obchodování, tj. systém 100 ks lotů akcií, akciové splity + přednostní uspokojování oddlotových pokynů. Domnívám se, že by to umožnilo plnohodnotný přístup do obchodování většímu počtu malých spekulantů, kteří by tak přinesli potřebou likviditu. Kupř. v případě AAA Auto se domnívám, že hlavním strůjcem neúspěchu IPO byla jednak malá velikost emise, jednak nepříznivé podmínky pro tradingové aktivity uskutečnované na tomto titulu. Děkuji předem za Vaši odpověď. Josef Košíček, Brno
  • Odpověď (, 14:38) -
    Věřte, že to je otázka, kterou dlouhodobě (posledních 5let) diskutujeme se členy na výboru pro obchodování. Opravdu to nejsou jednoduché otázky. Například velikost lotu a maximální kotovaný spread u akcie je plně v rukou market makerů. Splity orderů mají svá pro a proti - v ceně vypořádání, posunech splitovaných vypořádání apod. Uspokojování oddlot je zase hodně otázkou kvality členských aplikací a ne až tak moc systému burzy. Minimálně se nyní snažíme oba systémy sblížit, co se týče zveřejňování cen.
  • ---
  • Otázka (VSE LIMITED, 14:01) -
    Dobrý den pane řediteli, co si myslíte o lednových propadech české burzy, a o patrném "odlití US kapitálu" očekáváte že by se mohl vrátit do českých akcií?
  • Odpověď (, 14:40) -
    10 let jsem dělal sales českých akcií hlavně americkým fondům. Taky mě rozčiluje, že se někdy chovají z našeho pohledu naprosto nepochopitelně - je problém v Americe, prodáme CEE, kde jsem v plusu, máme toho málo a moc tomu vlastně nerozumíme,... a tu ztrátovou Ameriku si necháme a nějak to vysedíme. Kolikrát já jsem na sales dasku z této logiky málem vyletěl z kůže...
  • ---
  • Otázka (Richard, 14:00) -
    RMS obchoduje již do 17.00. Hodláte na to nějak reagovat?
  • Odpověď (Petr Koblic, 14:32) -
    Viz. předchozí otázky.
  • ---
  • Otázka (Radim Dvořáček, 13:59) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda byste neprozradil nějaké Vaše osobní tipy, do čeho se podle Vás nyní vyplatí investovat a do čeho ne. Děkuji za odpověď a přeji hodně dalších úspěchů.
  • Odpověď (Petr Koblic, 14:20) -
    Osobní tipy? Asi si děláte legraci, ne? Já investovat do cenných papírů, které mají vztah k českému trhu nesmím a z českých aktiv investuji pouze na nemovitostním trhu.
  • ---
  • Otázka (karak, 13:58) -
    Dobrý den, jak hodnotíte dnes vstup firmy AAA na burzu ( je to přínos?) a roli Patria. Odpovídala upisovací cena nebo spíše odpovídá cena dnes?
  • Odpověď (Petr Koblic, 14:22) -
    Každý vstup na burzu je přínos. AAA mělo smůlu obecně velmi špatného timingu a jak se ukazuje z jejich výsledků z konce roku i timingu vnitropodnikového. Role manažera je vždy velmi složitá. Musí v zásadě zachovávat odbornou péči na obě strany, jak na stranu emitenta, tak na stranu investorů. AAA rozhodně není jedinou akcií v Evropě, která je půl roku po emisi + nebo - 60%. Obvzláště ne za poslední období.
  • ---
  • Otázka (BRIG, 13:55) -
    Ovlivňuje vývoj ceny ropy i českou burzu ?
  • Odpověď (Petr Koblic, 14:19) -
    Určitě, ikdyž zde nemáme žádnou vyloženě "ropnou akcii". To ovlivnění je přes vliv ceny ropy na HDP v ČR a ve světě vůbec.
  • ---
  • Otázka (Koris, 13:53) -
    Dobrý den chtěl bych se zeptat, proč se bráníte prodloužit provoz burzy alespoň do 16,30 hod., když, jak všichni víme, že celá Evropa je závislá na datech z Ameriky a dost dat přichází v 16 hod., kdy se naše burza zavírá???
  • Odpověď (, 14:13) -
    Rozhodnutí nemá v rukou burza, ale její členové, zejména market-makeři. Kdyby bylo to rozhodnutí na mně, obchoduje se od 9 do 18. Apelujte na svého obchodníka!
  • ---
  • Otázka (Petr Veselý, 13:50) -
    Dobrý den, pane generální řediteli, zajímalo by mě, zda po zkušenostech s AAA v dohledné době vůbec nějaká firma ještě plánuje vstup na pražskou burzu. Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Petr Koblic, 14:13) -
    Ano
  • ---
  • Otázka (Bartek Mayer "Parkiet", 13:48) -
    Dobrý den. Vážený pane předsedo, v srpnu jste řekl, že očekáváte v roce 2007 celkem pět IPO na Burze cenných papírů Praha. Byly jen tři. Proč to nejde? V listopadu jste řekl, že v roce 2007 budete považovat za úspěch pět až deset nových emisí. Kolik IPO očekáváte letos? Proč, podle Vás, společnosti z ČR jdou pro kapitál do Varšavy a ne do Prahy (na polskou burzu chce vstoupit Kofola a AVG Technologies)? Nechce BCPP náhodou utvořit alternativní akciový trh pro malé společnosti (skoro jako AIM nebo polský NewConnect)? Co si o tom myslíte? Řekl jste jednou, že balík akcií BCPP, které hodlá prodat jeden z jejích akcionářů, pražská burza je připravena koupit sama. Koupila BCPP tyto cenné papíry? Možná je koupil někdo jiný? Kdo?
  • Odpověď (Petr Koblic, 14:13) -
    Takže vidím, že divácky a novinářsky nejatraktivnější téma "křišťálová koule počtu IPO" spláchneme hned z kraje. Tak za prvé, Kofola. Neznám detaily, čerpám pouze z veřejných informací, ale Kofola nikam na burzu nevstupuje, byla koupena již veřejně obchodovanou polskou firmou a s tou se (asi) sloučí. Je to podobné, jako psát, že Skoda Auto šla na Frankfurtskou burzu, když jí koupil Volkwagen... Nemohu za to, že novinář, autor dnešního článku, to ani po 10-ti minutovém vysvětlení nebyl schopen pochopit :-( Ostatní firmy nebudu komentovat. Obecně se dá říci, že polské venture capital fondy jsou aktivní v regionu CEE a při prodeji svých podílů přes burzu uvažují jako o prvním trhu o Varšavě, to je logické. Obecně ale stále platí, že jsem se ještě nepotkal s žádnou firmou, která by byla čistě česká a bez zjevného důvodu by se rozhodla být kotovanou POUZE ve Varšavě. NewConnect - je to na velmi dlouhou debatu, formálně takový trh máme, ale není na to připraven trh jako takový, zejména struktura, počet a síla domácích investorů. Počet IPO - v ČR je minimálně 10 - 15 firem, které mají do určité fáze proces IPO rozpracován. Některé z nich možná trochu zaváhaly loni, některé to plánují až na rok 2009. Nezáleží na ničem jiném než na tržních podmínkách. Trh IPO se nyní zastavil v celé Evropě.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    12.03.2008 15:21

    Vážený pane řediteli, rád bych se vás zeptal co by jste vy jako jeden z nejzkušenějších doporučil svému synovi než začne obchodovat na burze a jakou knihu považujete pro začínající investory za nejlepší. Děkuji LJ
    LJ
  • obchodování na margin
    12.03.2008 15:11

    Lidé jsou nepoučitelní a do investování na úvěr se stále pouští spousta lidí, kteří tomu ani za mák nerozumí. Nebylo by vhodné nějakým způsobem tento způsob obchodování trochu více regulovat ? Rád bych se mýlil, ale těžko věřit tomu, že by etika byla pro obchodníky s CP důležitější než zisk ...
    Cyklista
  • Provozní doba a loty
    12.03.2008 14:51

    Vážený pane řediteli, mám 2 dotazy: 1) uvažujete o změně provozu BCP? Příklad z rakouska by většina z nás ocenila. 2) lot ve SPADu u společnosti AAA je hodně malý. V tomto případě je výhodnější obchodovat přes KOBOS. Uvažujete o změně lotu u AAA? Děkuji
    Dalibor
  •  
    12.03.2008 14:44

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor na budoucnost dalšího fungování energetické burzy - dle webu se tam příliš mnoho obchodů v poslední době neuzavřelo. Vzhledem k tomu, jak byla v loňském roce prezentována jako spása českého energetického trhu, se mi zdá, že se tato představa nenaplňuje. Děkuji
    Karel
  •  
    12.03.2008 14:38

    Dobrý den, jaký si myslýte, že bude mít vliv Lichnštejnská kauza ohledně podvodů s daněmi pokud by se prokázalo, že tam figurují firmy figurující na pražské burze. Děkuji za odpověď
    Ondřej Doubek
  • České radiokomunikace
    12.03.2008 14:29

    Dobrý den, měl bych dotaz, zda nevíte jak dopadla žaloba proti ČRa ze strany združení minoritních akcionářů ohledně vyvlastnění podle § 222 ( tuším )? Děkuji
    Morous
  •  
    12.03.2008 14:27

    Dobrý den pane Koblic, chtěl bych se zeptat, jaké máte plány do budoucna s energetickou burzou. Děkuji
    Petr Habiger
  • také zbohatnete?
    12.03.2008 14:26

    Dobrý den, budete po skončení šéfování burzy také jedním z nejbohatších mužů v ČR jako Váš předchůdce?
  •  
    12.03.2008 14:24

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, Kdy si myslýte, že bude schválen Mifid a jaký to bude mít dopad na náš kapitálový trh? A hlavně na pražskou burzu. Děkuji za odpověď
    Zbyněk Kotek
  •  
    12.03.2008 14:17

    Dobry den, chtel bych se zeptat, proc system obchodniku z cennymi papiry umoznuje nevzdelanym a nekvalifikovanym lidem, casto bez prislusne davky charakteru, provadet obchody s cennymi papiry? Samozrejme ne v ramci zakona, ale praxe uz je takova. Dekuji
    Michal Nahaj
  •  
    12.03.2008 14:17

    Dobrý den, můj dotaz směřuje k obchodování s futures kontraktry na PX index burzy. Po několika pokusech, jsem tento zajímavý investiční nástroj přestal využívat, neboť kurzy dle mého a) nekorespondují s aktuálním děním na burze (spredy jsou drženy na úrovních, které úspěšně eliminují většinu výkyvů burzy a obchodování s nimi ztrácí tudíž smysl b) spredy jsou značně široké, takže opět investice je v podstatě ztrátová hned při nákupu c) likvidita je naprosto minimálí a MM, pokud někdo akceptuje jími nabízenou cenu, "utíkájí" od cen a rozšiřují spred, jen aby probůh někdo nevydělal (alespoň takový dojem na mě chování MM dělá). Může s tím BCPP něco udělat ? Děkuji předem za Vaši odpověď. S pozdravem Pavel Linka
    Pavel Linka
  •  
    12.03.2008 14:16

    Jake aktivity vyvijite smerem k zefektivneni ceskeho obchodniho prava? Nekolik ilustrativnich prikladu: ceske pravo nuti emitenty vyuzivat SCP, coz je tragedie a znemoznuje provedeni IPO ceskou spolecnosti; ceske pravo neumoznuje DVP settlement pri IPO (ceka se na rejstrikovy soud a na SCP), coz take znacne znesnadnuje IPO ceske spolecnost; ceske pravo nezna odpovednost clenu predstavenstva a manazera emise, ani skupinove zaloby (coz znemoznuje efektivni moznost domoci se jakokoli nahrady skody za spatny prospekt -- viz AAA); regulatorni pozadavky CNB jsou absurdne maximalisticke, viz napr. jejich nedavna metodika k uverejnovani vnitrnich informaci, ktera je tak siroka, ze NIKDO nemuze temto pozadavkum vyhovet a CNB ma tak bianco smenku na pokutovani emitentu. Lze se v takovem prostredi divit, ze emitenti utikaji do Polska?
  • návrh
    12.03.2008 14:16

    Nebylo by lépe zrušit naší burzu?Nebo alespoň omezit degenerativní vliv někteých tvůrců trhu?
    Ivan
  •  
    12.03.2008 14:14

    Dobrý den chtěl jsem se zeptat jak daleko jsou spory mezi Univycem a střediskem cenných papírů ohledně vytvoření centrálního depozitáře. Jestli hodláte s ohledem na nynější krizi nějak omezit tzv. páku. Děkuji za Odpověď
    Jakub Černý
  •  
    12.03.2008 14:13

    ...tak kde jsou nějaké ty odpovědi???...
    Ov
  • Urážky
    12.03.2008 14:10

    Vážený pane řediteli, nevadí Vám, že na veřejném fóru www,kurzy.cz jste neustále osočován a vulgárně urážen pisatelem Zilvarem a Pijackem? Nezvažujete nějaké právní kroky, nebo se necháte dále urážet svoji osobnost?
    Speedy
    • Re: Urážky
      12.03.2008 14:11

      ty vole, myslíš že čte nějaké diskuze někde na kurzy,cz, ty vole se prober
      Ing Havlíček
  • AAA
    12.03.2008 14:09

    jaký je Váš názor na AAA, mám na nich čistou ztrátu 100 tisic korun, tedy téměř roční plat uklizečky, rád bych vědě proč jste na burzu uváděli tak neférově oceněnou firmu děkuji
    12:34:23
  •  
    12.03.2008 14:09

    Zdravím vás,zajímal by mě váš tip hodnoty akcie ČEZ na konci roku.Já vím že že se vám nechce tipovat ale přezto jsem zvědav dik
    Pavel
  • dotaz
    12.03.2008 14:07

    Dobrý den, jsem majitel stavební společnosti a nepocitují vůbec žádný efekt kreditní krize, naopak potpávka je silná a stále roste, proto se tedy ptám, pro realitná tituly tolik spadly?
    Michal
  • All Property Ltd.
    12.03.2008 14:07

    V poslední době se na internetu objevila investiční firma All Property Ltd. z Dubaje, nabízí úrok 36%. Nevíte náhodou, jestli to není SCAM nebo HYIP ?
    Richard
  •  
    12.03.2008 14:04

    Přeji hezký den, vážený pane řediteli, rád bych se Vás zeptal co si myslíte že stálo za tak markatními propady českých developerů, když nemají s hypoteční krizí nic společného. Myslíte že je to "správné" aby se obchdovaly akcie firem s takovými diskonty a přitom byla hodnota firem daleko vyšší?
    Ing. Karel Strmý, MBA
    •  
      12.03.2008 14:06

      ..ta otázka je myšlena vážně???...
      Ov
  • BCCP - reorganizace trhu
    12.03.2008 14:02

    Vážený pane Koblici, chtěl bych se Vás zeptat, zda zástupci BCCP výhledově uvažují o tom, že by se sloučily jednotlivé segmenty burzy (SPAD, KOBOS) s tím, že by se zavedl ve světě obvyklý systém organizace obchodování, tj. systém 100 ks lotů akcií, akciové splity + přednostní uspokojování oddlotových pokynů. Domnívám se, že by to umožnilo plnohodnotný přístup do obchodování většímu počtu malých spekulantů, kteří by tak přinesli potřebou likviditu. Kupř. v případě AAA Auto se domnívám, že hlavním strůjcem neúspěchu IPO byla jednak malá velikost emise, jednak nepříznivé podmínky pro tradingové aktivity uskutečnované na tomto titulu. Děkuji předem za Vaši odpověď. Josef Košíček, Brno
    Josef Košíček
  •  
    12.03.2008 14:02

    Dobrý den, vlastníte Vy sám nějaké akcie AAA Auto?
    A.D.
  •  
    12.03.2008 14:01

    Dobrý den pane řediteli, co si myslíte o lednových propadech české burzy, a o patrném "odlití US kapitálu" očekáváte že by se mohl vrátit do českých akcií?
    VSE LIMITED
  • RMS
    12.03.2008 14:00

    RMS obchoduje již do 17.00. Hodláte na to nějak reagovat?
    Richard
  •  
    12.03.2008 13:59

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda byste neprozradil nějaké Vaše osobní tipy, do čeho se podle Vás nyní vyplatí investovat a do čeho ne. Děkuji za odpověď a přeji hodně dalších úspěchů.
    Radim Dvořáček
  • IPO AAA
    12.03.2008 13:58

    Dobrý den, jak hodnotíte dnes vstup firmy AAA na burzu ( je to přínos?) a roli Patria. Odpovídala upisovací cena nebo spíše odpovídá cena dnes?
    karak
  • Ropa
    12.03.2008 13:55

    Ovlivňuje vývoj ceny ropy i českou burzu ?
    BRIG

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více