Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s generálním ředitelem ČEZu panem Martinem Romanem!

Rozhovor s generálním ředitelem ČEZu panem Martinem Romanem!

28.05.2008 8:45
Autor: 

Právě jste vstoupili do online rozhovoru s generálním ředitelem společnosti ČEZ panem Martinem Romanem. Pan Roman začne odpovídat na otázky čtenářů dnes v 9.00 hodin a rozhovor skončí v 10:00. Otázky můžete klást po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Rekordní výsledky, rekordní dividendy, možné zvýšení výhledu celoročního zisku, další zpětný odkup vlastních akcií, posilování koruny, růst cen elektřiny, emisní povolenky, plánované projekty... na tyto a další otázky se můžete zeptat přímo generálního ředitele společnosti ČEZ!

Martin Roman (38) je absolventem Právnické fakulty UK v Praze. Ve Švýcarsku získal roční stipendium na ekonomické fakultě univerzity v St. Gallen. Roční studijní pobyt absolvoval i v Německu na Karl-Ruprechtsuniversität Heidelberg. Svou profesní kariéru zahájil ještě jako student práv v roce 1992, kdy nastoupil jako ředitel prodeje českého zastoupení firmy Wolf Bergstrasse ČR, s. r. o., která vyrábí bramborové lupínky. V letech 1994-1999 působil jako ředitel Janky Radotín, a. s., kde se stal v roce 1998 po vstupu strategického partnera americké firmy LENNOX i předsedou představenstva. ŠKODA HOLDING, odkud přišel na ČEZ, byla jeho třetím ředitelským místem (od roku 1999 v Plzni začínal jako předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA, a. s., předsedou představenstva generálním ředitelem akciové společnosti ŠKODA HOLDING se stal v dubnu 2000). Od 1.dubna 2004 je generálním ředitelem společnosti ČEZ.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (dana, 9:52) -
    Dobrý den, zdá se, že s posledním prudkým posilováním koruny jste se vyrovnali docela s přehledem. Počítáte v dohledné době ještě s dalšími kurzovými šoky? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Martin Roman, 10:03) -
    Dobrý den, Skupina ČEZ prodává velkou část své produkce i v ČR za EURa, proto pro nás není posilování koruny výhodné. Její kurz však závisí na tolika faktorech, že si vývoj kurzu nedovolíme predikovat.
  • ---
  • Otázka (Rv, 9:51) -
    Dobrý den, Nejsem expert na energetiku a proto se vás ptám na základní věc, kterou mi hlava nebere. Všude v novinách se dočítám, že za růstem cen el. energie je rostoucí cena ropy a plynu. Jenže na druhé straně se dočítám, že hlavním vstupem pro výrobu energie u nás je jádro a uhlí (cca 80%). Když k tomu připočtu nějaké obnovitelné zdroje a vodu tak mi pro ropu a plyn moc velký díl nezbývá. Můžete mi prosím tedy vysvětlit vztah růstu cen v ČR v závislosti na všude citované ceně ropy a nikoli ceně uhlí a uranu? Děkuji Rv
  • Odpověď (Martin Roman, 10:04) -
    Dobrý den, díky vstupu do EU se přes hranice volně pohybují nejenom lidé a zboží, z čehož máme všichni radost, ale i elektřina. Díky tomu se její cena tvoří na evropském trhu a tam ji cena ropy velmi významně ovlivňuje. Elektrárny jsou zapojovány dle svých provozních nákladů a plynové elektrárny, jako nejdražší, jsou zapojovány jako poslední a tím určují celkovou cenu. Náklady na výrobu elektřiny v ČR tedy cenu "evropské" elektřiny neovlivňují.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:46) -
    Dobrý den, někde jste uváděl, že další odkup akcií bude záviset mimo jiné na jejich ceně v té době. Máte tedy již stanovenou nějakou částku, kterou na budoucí odkup chcete vynaložit?
  • Odpověď (Martin Roman, 10:00) -
    Dobrý den, neexistuje pevná částka, posouzení, co je dobrá cena, závisí na relativní ceně akcie vůči hodnotě společnosti, která se mění se změnami podmínek na trhu, kde společnost podniká
  • ---
  • Otázka (, 9:46) -
    Dobrý den, kolik milionů máte na účtě pane řediteli z odměn, které si každoročně rozděluje představenstvo? Nezajímá mne co jste vyděelal na výyplatách, ale ty jednorázové, dvaceti- přip. třiceti-, nebo dokonce stamilionové odměny???? Děkuji. G.B.
  • Odpověď (Martin Roman, 9:56) -
    Dobrý den, představenstvo ČEZ si žádné odměny nerozděluje. Máme roční bonusy odvozené od plnění hospodářských výsledků a konkrétních úkolů. Všechny důležité údaje najdete ve výroční zprávě ČEZ. I tento systém, stejně jako akciový motivační program, byl nastaven v r. 2001 a od tohoto roku se zvyšuje méně než inflace.
  • ---
  • Otázka (, 9:45) -
    Pane řediteli, jaké očekáváte ceny BL a PL na roky 2009, 2010 a 2011 na PXE a EEX? Preferuji odpovědět čísly či intervalem. Myslíte si, že ty dnešní ještě poklesnou či naopak spíše stoupnou. Děkuji za odpověď. V.Š.
  • Odpověď (Martin Roman, 9:53) -
    Dobrý den, kdybych to věděl přesně, dělal bych něco lukrativnějšího, než je CEO ČEZu :-)
  • ---
  • Otázka (citatel, 9:39) -
    Chci se prosím zeptat přímo na tělo: Šel by ČEZ do projektu se mnou při stavbě FVE jako spoluinvestor?
  • Odpověď (Martin Roman, 9:50) -
    Dobrý den, určitě se s Vámi o tom rádi pobavíme. Obraťte se, prosím, na ČEZ Obnovitelné zdroje, s r.o.
  • ---
  • Otázka (, 9:37) -
    Existuje ještě nějaký jiný přínos zpětného odkupu akcií a jejich následné zrušení kromě snížení nákladů společnosti na výplatě dividend a posílení ceny akcie. Promítl se zpětný odkup do čistého zisku za 1Q?
  • Odpověď (Martin Roman, 9:48) -
    Dobrý den, výkup je primárně opatření na straně rozvahy. Klíčovým přínosem je zlepšení kapitálové struktury firmy, neboť ČEZ si dokáže půjčit za podstatně nižší sazbu, než je cena kapitálu akcionářů.
  • ---
  • Otázka (Michal , 9:31) -
    Dobrý den, jedna "doufám" záludná otázka. Co Počerady. Neptám se na řešení. Ptám se na čas. Kdy myslíte, že bude definitivně rozhodnuto co dál. Čas běží a nejsem si jist že hraje ve prospěch ČEZ. Je možné Počerady prodat nechat tam konkurenci postavit elektrárnu na hnědé uhlí a zároveň tam stavět plyn? Vzhledm k drátům a jejich kapacitním možnostem asi nereálné!
  • Odpověď (Martin Roman, 9:46) -
    Dobrý den, je to komplikovaná rovnice o více neznámých z nichž kapacitní možnosti sítě jsou jedna z těch klíčových. Možných řešení je více a v současné době všechna analyzujeme a počítáme. Nemyslím si ale, že by čas běžel v neprospěch ČEZu.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:26) -
    Dobrý den, zajímalo by mě, jestli už máte nějaké plány na dobu, kdy již nebudete CEO - nechcete třeba vstoupit do politiky? Myslím, že je tam kvalitních lidí zapotřebí... Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Martin Roman, 9:42) -
    Dobrý den, v současné době se plně soustředím na řízení ČEZu a jeho další rozvoj. Je toho ještě hodně, co ČEZ může dokázat.
  • ---
  • Otázka (T.L., 9:22) -
    Dobrý den, kdy očekáváte, že by mohl začít další odkup vlastních akcií? Děkuji,
  • Odpověď (Martin Roman, 9:41) -
    Dobrý den, po zapsání probíhajícího snížení kapitálu do obchodního rejstříku, odhadem na podzim tohoto roku.
  • ---
  • Otázka (daniel procházka, 9:21) -
    Dobrý den, jsem volič konzervativní strany, investor a pracuji v oblasti invest. bankovnictví. Musím však konstatovat, že motivační program pro manažery ČEZ považuji (a spousta lidí v mém okolí) za nehorázný a neodpovídající přínosu manažerů. Akcie v minulých letech rostla mnohem více díky vývoji jiných fundamentů - cena ropy, energií na trhu, vývoj hosp. cyklu atd. - než díky přínosu manažerů. ČEZ má monopolní postavení díky němuž generuje silné cash flow - to se pak podniká a dělají akvizice. Stát honí lidi typu na Bahamách a Seychlech, ale motivační program a lá ČEZ mu nevadí a skrytá daň v podobě dividend pro stát - to je fakt špína a hnus. Pro mě je ČEZ nejméně obdivovaná firma v ČR. Je Váš motivační systém zasloužený? Děkuji. D. Procházka
  • Odpověď (Martin Roman, 9:38) -
    Dobrý den, na úvod jen informace, že tento program nevznikl přičiněním nikoho z jeho stávajících beneficientů. Jeho konstrukce i rozsah byla navržena 3 roky před mým příchodem. Kdyby akcie ČEZu rostly stejně rychle jako akcie ostatních evropských energetických společností (které zdražily za poslední 4 roky elektřinu podstatně více než ČEZ!!!), výše odměn by rozhodně nevzbudila takovou pozornost. Cena akcií tedy jednoznačně není závislá pouze na ceně elektrické energie. Evropské společnosti od r. 2004 zdražily elektřinu o cca 80% a jejich akcie vzrostly o 100%. ČEZ zdražil elektřinu o 60% a jeho akcie vzrostly o 800%.
  • ---
  • Otázka (citatel, 9:21) -
    Výnos kolem 5 procent za rok se mě nezdá moc lukrativní pro sluneční elektrárny. V čem tento bussiness je tak zajimavý pro ČEZ?
  • Odpověď (Martin Roman, 9:32) -
    Dobrý den, výnos by měl být skutečně vyšší než 5 %, na druhou stranu se jedná o zcela bezrizikový výnos a ten z podstaty je vždy nižší než výnos podléhající tržním a jiným rizikům. Jednou z možností zvýšení výnosu je ušetřit za pronájem pozemku výstavbou na vlastních, jinak obtížně využitelných pozemcích.
  • ---
  • Otázka (mik, 9:20) -
    Dobrý den , až ČEZ zruší akcie vykoupené v prvním odkupu nemyslíte, že významně poškodíte likviditu u tohoto titulu na burzách? Trhy přijdou o milióny volných kusů akcií. Osobně v tom nevidím žádné pozitivum ? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Martin Roman, 9:29) -
    Dobrý den, výkup vlastních akcií je zcela standardní a obvyklý instrument u všech akciových společností, které chtějí zlepšit svou kapitálovou strukturu. Téměř každá velká společnost ji čas od času realizuje. Již dnes jsou vykoupené akcie fakticky stažené z oběhu a likviditu titulu to nepoškodilo.
  • ---
  • Otázka (, 9:20) -
    Dobrý den, jsem příznivcem ČEZu a tím pádem i Váš. Chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor na případnou privatizaci ČEZu a na stabilitu firmy do budoucna. Zisky přeci nerostou stále do nebe.
  • Odpověď (Martin Roman, 9:29) -
    Dobrý den, děkuji za podporu :-) Privatizace ČEZu je otázkou na její akcionáře a tudíž otázkou výsostně politickou. Ve světě úspěšně existují oba modely, tj. privátní i státní vlastnictví velkých energetických společností, případně kombinace obojího.
  • ---
  • Otázka (Tuvok, 9:09) -
    Dobry den, v rodinném podniku, napřr. v oboru stolařství, je zvykem rodině prodávat výrobky za výrobní náklady. Proč by nebylo možné prodávat elektřinu své "rodině" za cenu výroby? Profit přece může mít ČEZ i z jiných aktivit...
  • Odpověď (Martin Roman, 9:26) -
    Dobrý den, hospodaření Skupiny ČEZ je pod větším drobnohledem, např. ÚOHS, než rodinné stolařství. Nemůžeme proto rozlišovat mezi cenami pro české a ostatní zákazníky. To by s námi EU rychle "zatočila". Pokud bychom se opravdu pokusili prodávat některým zákazníkům za nižší než tržní cenu, stejně bychom nezabránili tomu, že by byla velká část takovéto elektřiny přeprodána za tržní cenu a konečný zákazník by zaplatil onu tržní cenu. Jen zisk by nezrealizovali akcionáři ČEZu (70% Česká republika), ale překupníci ...
  • ---
  • Otázka (Michal Š., 9:07) -
    Dobrý den pane řediteli, poslední dobou se všechny výhledy (doporučení) ohledně energetických společností točí kolem roku 2013 a očekávaného vývoje cen elektřiny a povolenek v tomto období. Vše se týká skutečnosti, že po roce 2013 vy a ostatní energetické společnosti budete muset většinu popř. všechny povolenky dražit. Dotaz: Očekáváte, že po roce 2013 se vám i přes dražbu povolenek podaří na výrobě udržet současnou EBIT marži popř. jaký očekáváte díky dražbě povolenek její pokles. Zastávám názor, že povolenky a ostatní podobná opatření se stejně nakonec z velké většiny přenesou do cen konečným zákazníků a velký pokles vaší marže nečekám. Díky
  • Odpověď (Martin Roman, 9:22) -
    Dobrý den, to, co říkáte, je určitě možný scénář. Bude záležet na mnoha faktorech, zda se budou aukcionovat všechny povolenky nebo jen jejich část. A kolik povolenek EU do aukce alokuje. Společnost ČEZ v každém případě podniká opatření směřující k snížení celkového emisního faktoru (množství CO2 vypuštěného na výrobu 1MWh).
  • ---
  • Otázka (citatel, 9:06) -
    Zajímal by mě též Váš názor na komodity, tj. jestli může elektřina dopadnout s cenou jako ropa, tj. jestli se může vyšplhat do takto závratných výšin a být tak volatilní. Děkuji.
  • Odpověď (Martin Roman, 9:20) -
    Cena elektřiny je funkcí ceny ropy a ceny povolenek CO2. Bude-li tedy nadále růst cena ropy, poroste i cena elektrické energie.
  • ---
  • Otázka (M.K., 9:04) -
    Dobrý den, stále se objevují zprávy, že pan Bakala chce od ČEZu koupit elektrárnu Dětmarovice. Uvažujete o tom, že byste ji za určitých podmínek prodali? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Martin Roman, 9:18) -
    Za určitých podmínek je na prodej vše. V tuto chvíli to však není předmětem vážných úvah.
  • ---
  • Otázka (citatel, 9:03) -
    Vážený pane řediteli, chci Vás požádat o názor, jak je zajimavý pro ČEZ bussiness stavby fotovoltajických elektráren. V ČR jich vyrostlo již několik a já vím, že prozatím ČEZ má jen FVE v Dukovanech. Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Martin Roman, 9:15) -
    S posilující korunou a tím klesající cenou panelů začíná tento business být opravdu zajímavý a ČEZ připravuje výstavbu několika projektů.
  • ---
  • Otázka (kantor, 9:03) -
    Pane řediteli zajímalo by mě, jak investujete peníze, které jste vydělal. Jelikož asi neprozradíte konkrétní akcie, stačila by struktura portfolia. Investujete nyní v době hypoteční krize do nemovitostí? Kupujete v současné době dosti levné reality v USA? Díky. Kantor.
  • Odpověď (Martin Roman, 9:14) -
    Jsem konzervativní investor a navíc mám na vlastní investice málo času. Tomu odpovídá i zaměření mých investic. Reality v USA tedy nekupuji, i když i mně se zdají v tuto chvíli levné.
  • ---
  • Otázka (petro, 9:01) -
    "Cena elektřiny na evropských burzách opravdu dramaticky roste. Na příští rok se jedna magawatthodina obchoduje za více než 70 eur (zhruba 1750 Kč), což je zásadně víc, než za kolik letos ČEZ prodává v České republice," řekl Mladé frontě Dnes generální ředitel ČEZ Martin Roman s tím, že ale nepočítá, že by se tento celý růst promítl do cen v Česku. Cena aktualne na PXE 74,50 EUR/MWh. Jste si jist svým výrokem?
  • Odpověď (Martin Roman, 9:12) -
    Nepromítne se u těch zákazníků Skupiny ČEZ (mimo jiné všech domácností, které jsou klienty Skupiny ČEZ), kteří si koupili na burze v loňském roce dvouletý, tzv. compound, produkt, který měl cenu na r. 2008 - 51,5 EUR a na r. 2009 - 57,- EUR.
  • ---
  • Otázka (rk, 8:59) -
    Dobrý den, jaký máte názor na jadernou energetiku. Jste pro výstavbu dalších jaderných elektráren v České republice, resp. v jakém rozsahu ? Děkuji,RK
  • Odpověď (Martin Roman, 9:09) -
    Dobrý den, určitě považuji jadernou energetiku za nejlepší zdroj z hlediska ekonomického i ekologického. Myslím si, že rozumným minimem je dostavba dvou původně plánovaných bloků v Temelíně.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    28.05.2008 10:08

    Vážěny pane řediteli , předpokládám ,že prioritním úkolem skupiny Čez / de facto jako státní společnosti/je zajistit dostatek elektrické energie v regionech ČR. Zajímá mne Váš názor na situaci v regionu Ostravy , kde tato situace je kritická jelikož v současné době nejste schponi zabezpečit dostatek požadovaných energií.
    Promet
    • čez ovládla distribuci
      13.03.2009 9:44

      Dobrý den Pne Romane Martine ze zájmem jsem si přečetla článek budu Vám držet palce v dalších operacích s pozdravem
  •  
    28.05.2008 10:01

    Vážený pane řediteli domníváte se , že 22 klučík je erudovaný na místo ředitele a je erudovaný aby v 38 v celém životě nedělal nic jiného než jen ředitele? Motivační program byl nastaven jak byl, ale zásluhy představenstva na růst Čezu ani akcii nejsou výrazné nicméně musím říct , že jsem o Vás slyšel , že jste schopný a přímý člověk
    martík
  • očekávané ceny EE
    28.05.2008 9:59

    Pane řediteli, já ty ceny BL a PL na roky 09 - 11 opravdu myslel přibližně, velmi přibližně. Bral bych i odchylku 10% oběma směry. Ani takto Váš názor nezískám?
    V.Š.
  • Cena?
    28.05.2008 9:59

    Kolik podle Vás budou stát akcie ČEZ na konci roku?
    akciz
  •  
    28.05.2008 9:57

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak budou zasmluvněny a s kým dodávky plynu pro případné plynové elektrárny v ČR, tak aby byly provozu schopné. Děkuji
    Zveraki
  •  
    28.05.2008 9:54

    Dobrý den na školení FIO zmínil prezentující při fundamentální analýze ČEZu, že společnost má z minulých let 150 miliard nerozděleného zisku,je tento údaj pravdivý?
    VM
  •  
    28.05.2008 9:52

    Dobry den, Vážený Pane Předsedo, Chtělbych se dozvedet kolik myslí společnost ČEZ investovat do Polska v tomto roce, a kolik například v období 2008–2012? O jaké konkrétně akvizice v Polsku uvažuje teď ČEZ? Kde chystá expandovat ČEZ (do jaké země)? v jaké fázi je teď projekt stavby velke větrné elektrárny v Polsku? Kdy myslíte začít další buy-back? Kolik podle Vás potrvá?
    Bartek Mayer "Parkiet"
  •  
    28.05.2008 9:52

    Dobrý den, zdá se, že s posledním prudkým posilováním koruny jste se vyrovnali docela s přehledem. Počítáte v dohledné době ještě s dalšími kursovými šoky? Děkuji za odpověď.
    dana
  • Ropa?
    28.05.2008 9:51

    Dobrý den, Nejsem expert na energetiku a pro to se vás ptám na základní věc, kterou mi hlava nebere. Všude v novinách se dočítám, že za růstem cen el. energie je rostoucí cena ropy a plynu. Jenže na druhé straně se dočítám, že hlavním vstupem pro výrobu energie u nás je jádro a uhlí (cca 80%). Když k tomu připočtu nějaké obnovitelné zdroje a vodu tak mi pro ropu a plyn moc velký díl nezbývá. Můžete mi prosím tedy vysvětlit vztah růst cen v ČR v závislosti na všude citované ceně ropy a nikoli ceně uhlí a uranu? Děkuji Rv
    Rv
  •  
    28.05.2008 9:47

    Dobry den, kolik milionu mate na uctu pane rediteli z odmnen, ktere si kazdorocne rozdeluje predstavenstvo? Nezajima mne co jste vydelal na vyplatach, ale ty jednorazove, dvaceti- prip. triceti-, nebo dokonce stamilionove odmneny???? Dekuji. G.B.
    gustav
  •  
    28.05.2008 9:46

    Dobrý den, někde jste uváděl, že další odkup akcií bude záviset mimo jiné na jejich ceně v té době. Máte tedy již stanovenou nějakou částku, kterou na budoucí odkup chcete vynaložit?
    matrix
  •  
    28.05.2008 9:46

    Dobry den, kolik milionu mate na uctu pane rediteli z odmnen, ktere si kazdorocne rozdeluje predstavenstvo? Nezajima mne co jste vydelal na vyplatach, ale ty jednorazove, dvaceti- prip. triceti-, nebo dokonce stamilionove odmneny???? Dekuji. G.B.
    gustav
  • očekávané ceny EE
    28.05.2008 9:45

    Pane řediteli, jaké očekáváte ceny BL a PL na roky 2009, 2010 a 2011 na PXE a EEX? Preferuji odpovědět čísly či intervalem. Myslíte si, že ty dnešní ještě poklesnou či naopak spíše stoupnou. Děkuji za odpověď. V.Š.
    V.Š.
  • FVE
    28.05.2008 9:39

    Chci se prosim zeptat primo na telo: Sel by CEZ do projektu se mnou pri stavbe FVE jako spoluinvestor?
    citatel
  •  
    28.05.2008 9:37

    Existuje ještě nějaký jiný přínos zpětného odkupu akcií a jejich následné zrušení kromě snížení nákladů společnosti na výplatě dividend a posílení ceny akcie. Promítl se zpětný odkup do čistého zisku za 1Q?
    akcionář
  •  
    28.05.2008 9:31

    Dobrý den, jedna "doufám" záludná otázka. Co Počerady. Neptám se na řešení. Ptám se na čas. Kdy myslíte, že bude definitivně rozhodnuto co dál. Čas běží a nejsem si jist že hraje ve prospěch čez. Je možné Počerady prodat nechat tam konkurenci postavit elektrárnu na hnědé uhlí a zároveň tam stavět plyn? Vzhledm k drátům a jejich kapacitním možnostem asi nereálné!
    Michal
  •  
    28.05.2008 9:26

    Dobrý den, zajímalo by mě, jestli už máte nějaké plány na dobu, kdy již nebudete CEO - nechcete třeba vstoupit do politiky? Myslím, že je tam kvalitních lidí zapotřebí.... Děkuji za odpověď.
    matrix
  •  
    28.05.2008 9:22

    Dobrý den, kdy očekáváte, že by mohl začít další odkup vlastních akcií? Děkuji,
    T.L.
  • motivační program
    28.05.2008 9:21

    Dobrý den, jsem volič konzervativní strany, investor a pracuji v oblasti invest. bankovnictví. Musím však konstatovat, že motivační program pro manažery ČEZ považuji (a spousta lidí v mém okolí) za nehorázný a neodpovídající přínosu manažerů. Akcie v minulých letech rostla mnohem více díky vývoji jiných fundamentů - cena ropy, energií na trhu, vývoj hosp. cyklu atd. - než díky přínosu manažerů. ČEZ má monopolní postavení díky němuž generuje silné cash flow - to se pak podniká a dělají akvizice. Stát honí lidi typu na Bahamách a Seychlech, ale motivační program a lá ČEZ mu nevadí a skrytá daň v podobě dividend pro stát - to je fakt špína a hnus. Pro mě je ČEZ nejméně obdivovaná firma v ČR. Je Váš motivační systém zasloužený? Děkuji. D. Procházka
    daniel procházka
  • FVE
    28.05.2008 9:21

    Vynos kolem 5 procent za rok se me nezda moc lukrativni pro slunecni elektrarny. V cem tento bussiness je tak zajimavy pro CEZ?
    citatel
  • zrušení akcií - likvidita
    28.05.2008 9:20

    Dobrý den , až ČEz zruší akcie vykoupené v prvním odkupu nemyslýte že významně poškodíte likviditu u tohoto titulu na burzách? Trhy přijdou o milióny volných kusů akcií. Osobně v tom nevidím žádne pozitivum ? Dík za odpověď
    kominík
  •  
    28.05.2008 9:20

    Dobrý den, jsem příznivcem ČEZu a tím pádem i Váš. Chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor na případnou privatizaci ČEZu a na stabilitu firmy do budoucna. Zisky přeci nerostou stále do nebe.
    Xaver
  •  
    28.05.2008 9:09

    Dobry den, v rodinnem podniku, napr. v oboru stolarstvi, je zvykem rodine prodavat vyrobky za vyrobni naklady. Proc by nebylo mozne prodavat elektrinu sve "rodine" za cenu vyroby? Profit prece muze mit CEZ i z jinych aktivit..
    Tuvok
  •  
    28.05.2008 9:07

    Dobrý den pane řediteli, poslední dobou se všechny výhledy (doporučení) ohledně energetických společností točí kolem roku 2013 a očekávané vývoje cen elektřiny a povolenek v tomto období. Vše se týká skutečnosti, že po roce 2013 vy a ostatní energetické společnosti budete muset většinu popř. všechny povolenky dražit. Dotaz: Očekáváte, že po roce 2013 se vám i přes dražbu povolenek podaří na výrobě udržet současnou EBIT marži popř. jaký očekáváte díky dražbě povolenek její pokles. zastávám názor, že povolenky a ostatní podobná opatření se stejně nakonec z velké většiny přenesou do cen konečným zákazníků a velký pokles vaší marže nečekám. Díky
    Michal Š.
  • Komodity
    28.05.2008 9:06

    Zajimal by me tez Vas nazor na komodity, tj. jestli muze elektrina dopadnout s cenou jako ropa, tj. jestli se muze vysplhat do takto zavratnych vysin a byt tak volatilni. Dekuji.
    citatel
  •  
    28.05.2008 9:04

    Dobrý den, stále se objevují zprávy, že pan Bakala chce od ČEZu koupit elektrárnu Dětmarovice. Uvažujete o tom, že byste ji za určitých podmínek prodali? Děkuji za odpověď.
    M.K.
  • Fotovoltaice
    28.05.2008 9:03

    Vazeny pane rediteli, chci Vas pozadat o nazor, jak je zajimavy pro CEZ bussiness stavby fotovoltajickych elektraren. V CR jich vyrostlo jiz nekolik a ja vim, ze prozatim CEZ ma jen FVE v Dukovanech. Dekuji za odpoved.
    citatel
  • investice
    28.05.2008 9:03

    Pane řediteli zajímalo by mě, jak investujete peníze, které jste vydělal. Jelikož asi neprozradíte konkrétní akcie, stačila by struktura portfolia. Investujete nyní v době hypoteční krize do nemovitostí? Kupujete v současné době dosti levné reality v USA? Díky. Kantor.
    kantor
  • Opravdu?
    28.05.2008 9:01

    "Cena elektřiny na evropských burzách opravdu dramaticky roste. Na příští rok se jedna magawatthodina obchoduje za více než 70 eur (zhruba 1750 Kč), což je zásadně víc, než za kolik letos ČEZ prodává v České republice," řekl Mladé frontě Dnes generální ředitel ČEZ Martin Roman s tím, že ale nepočítá, že by se tento celý růst promítl do cen v Česku. Cena aktualne na PXE 74,50 EUR/MWh. Jste si jist svým výrokem?

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

      Analýzy online