Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor: Šéf měnové sekce ČNB pan Tomáš Holub!

Online rozhovor: Šéf měnové sekce ČNB pan Tomáš Holub!

12.06.2008 13:45
Autor: 

Právě jste vstoupili do online rozhovoru s Mgr. Tomášem Holubem, Ph.D., výkonným ředitelem sekce měnové a statistiky České národní banky. Pan Holub začne odpovídat na otázky čtenářů dnes v 14.00 hodin a rozhovor skončí v 15:00 hodin. Otázky můžete klást po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Kdy nás přestane trápit vysoká inflace? Měla by na ni ČNB nějak reagovat? Co když se ceny ropy vyšplhají až ke 200 USD za barel? Proč posiluje česká koruna a jak daleko až může jít? Kdy se dočkáme eura? Jaký dopad bude mít na Česko vstup Slovenska do eurozóny? Na tyto a další otázky se můžete zeptat přímo ředitele sekce měnové a statistiky České národní banky Tomáše Holuba!

Tomáš Holub je absolventem Fakulty sociálních věd UK, Institutu ekonomických studií (1995 Bc., obor ekonomie; 1997 Mgr., finance a bankovnictví; 2001 Ph.D., teoretická ekonomie). Počínaje rokem 1995 absolvoval řadu zahraničních stáží (Georgetown University; London School of Economics and Political Science). Jeho profesní dráha začíná v roce 1996 v Českém manažerském centru v Čelákovicích, v letech 1996 až 2000 působil v Komerční bance v Praze jako makroekonom a v letech 2000-2004 zastával pozici poradce guvernéra České národní banky. Vedle pedagogické činnosti na FSV UK je Tomáš Holub držitelem několika akademických a vědeckých ocenění (1997 Bolzanova cena; 2001 Olga Radzyner Award; 2002 Cena ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR pro vynikající studenty a absolventy studia ve studijním programu). V letech 2006-2007 byl Tomáš Holub prezidentem České společnosti ekonomické. Funkci ředitele sekce měnové a statistiky ČNB zastává od 7. května 2004.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (matrix, 15:02) -
    Dobrý den, myslíte si, že bude koruna ještě posilovat? Kam až podle Vás může jít? Děkuji.
  • Odpověď (Tomáš Holub, 15:09) -
    Tady je odpověď asi stejná, jako na jednu z předchozích otázek ohledně vhodné chvíle pro nákup eura. Nevím. Trh se někdy chová neracionálně.
  • ---
  • Otázka (, 14:51) -
    K předcházející otázce: 1. Není vhodná doba pro přijetí eura-konstatace 2. A se zavedením eura dojde patrně k dalšímu všeoecnému zdražování? Proto odklad do příštích období? Kdy řádově se počítá s přípravami na zavedení eura?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 15:03) -
    Nebál bych se toho, že ceny s přijetím eura skokově poskočí nahoru. Vlivem zaokrouhlování se cenová hladina může o nějakou tu desetinku zvýšit, ale to je jen jednorázová záležitost a ne nijak dramatická. Spíš jde o to, že po přijetí eura se může inflace o něco (řekněme o 2-3 procentní body) zvýšit dlouhodobě, protože už nebudeme moci dohánět cenovou hladinu vyspělých zemí posilováním kurzu koruny. Upozorňuji ale, že čekat na vymizení tohoto problému, by znamenalo odklad spíš o desetiletí než o roky… Momentálně žádný termín zavedení eura stanoven není. Bavit se o něm s vládou (resp. o tom, zda je ho již možno stanovit) budeme opět na podzim nad našimi pravidelnými analýzami toho, jak je na přijetí eura připravena česká ekonomika.
  • ---
  • Otázka (, 14:50) -
    Dobrý deň p. magistre, zaujímal by ma váš názor na vývoj kurzu SKK/CZK? Za obdobie viac ako mesiac došlo k razantnému oslabeniu CZK voči SKK až na úroveň 1,23 skk/czk z úrovne 1,3 !!! AKĚ FAKTORY MAJÚ SILU vrátiť menný kurz na úroveň 1,3 skk/czk? Nakoľko toto silné posilnenie bolo hlavne prácou špekulanou na konverzný kurz SKK/EURO. Vopred ďakujem.
  • Odpověď (Tomáš Holub, 15:07) -
    Myslím, že ta spekulace na konverzní kurz SKK/EUR byl hlavní faktor. A jakmile ten konverzní kurz bude stanoven, SKK se ve své silné pozici definitivně uzamkne. Pak už bude záležet jen na vývoji kurzu CZK/EUR, kde ale velký prostor pro další posilování koruny (té české :-)) momentálně nevidím.
  • ---
  • Otázka (, 14:50) -
    Dobrý den, sdílíte obavy s panem prezidentem ohledně potenciálního vývoje eura? Příp. v čem se Váš názor nejvíce odlišuje? Děkuji. Pěkný den!
  • Odpověď (Tomáš Holub, 15:05) -
    Pan prezident má nesporně pravdu v tom, že euro nenaplnilo všechny naděje, které do něj byly původně vkládány. A že ne všem ekonomikám eurozóny se daří dobře. Nečekám ale, že by projekt eura stál před vážnou krizí. V řadě věcí naopak euro uspělo (nízká inflace, rostoucí význam ve světové ekonomice apod.).
  • ---
  • Otázka (Tuvok, 14:46) -
    Dobrý den, je-li hlavním cílem ČNB cenová stabilita. Proč se nezvyšují úkokové sazby? Chápu, že by tento krok měl vliv na posilování koruny, to se ale děje i bez zvýšení. Čili tento argument podle mne padá. Jaký je Váš názor?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:58) -
    Cílem je cenová stabilita, ale musíme se dívat rok, rok a půl dopředu. Jak jsem již řekl, bojovat se stávající vysokou inflací by znamenalo vést minulou válku.
  • ---
  • Otázka (, 14:37) -
    Obratně jste se vyhnul otázce, proč je ČNB tak laxní v otázce přijetí eura. Pochopitelně lze souhlasit s tím, že se bez něj ještě chvíli obejdeme, ale příprava trvá 4 roky, takže je nejvyšší čas začít. V tomto směru mi ČNB silně připomíná příběh o kaprech a rybníku. Co si myslíte o výroku pana prezidenta, že euro čeká vážná krize?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:57) -
    Momentálně probíhá vážná krize spíš v americké ekonomice než v té evropské. Do budoucna může samozřejmě nějaká krize eurozónu postihnout, já ale žádné černé vize nemám. Co se týče těch kaprů v rybníku, je mi jasné, že to tak může vypadat. A právě proto se snažíme zdůrazňovat, že rozhodnutí o přijetí eura je na politicích a my – nebozí kapři – pak jenom pomůžeme s přípravou štědrovečerní hostiny. A tam máte pravdu, že ta příprava bude trvat několik let, minimálně tři.
  • ---
  • Otázka (, 14:34) -
    Bude mít CZK podobný tah na bránu před zavedením eura jako SKK, nebo bude konzervativní jako slovinský toliar SIT?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:53) -
    Slovinsko bylo hodně specifický případ. Oficiálně mělo sice plovoucí kurz, fakticky ho ale měla centrální banka pevně pod kontrolou. Takže slovenská zkušenost je pro nás určitě relevantnější.
  • ---
  • Otázka (, 14:32) -
    Jak mám rozumět vaší odpovědi, že ČNB ovlivňuje kurz nepřímo, když většina vašich kolegů tvrdí, že repo sazba je jednim z hlavních důvodů, proč investoři kupují korunu? Myslíte si, že by ČNB měla mít více cílů, ze zákona daných, než jen měnová stabilita-inflace (HDP růst, nezaměstnanost)? Díky.
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:52) -
    Očekávání o tom, co se bude dít do budoucna s repo sazbou, je samozřejmě ten nejdůležitější nepřímý kanál, kterým kurz ovlivňujeme. Měl jsem na mysli to, že na kurz nepůsobíme přímo například intervencemi na devizovém trhu. Ale ještě zpět k té repo sazbě. Ta je stále níže než hlavní sazba ECB. A myslím, že pravděpodobnost růstu sazeb na nejbližším zasedání ECB je určitě vyšší než v případě ČNB (vždyť to ECB nedávno silně avizovala). Takže výhled sazeb nepokládám za uspokojivé vysvětlení toho, proč koruna v posledních dnech posiluje.
  • ---
  • Otázka (, 14:31) -
    Kdy byste doporučoval vyměnit koruny za eura? Výhledově bude koruna posilovat,myslím na podzim.Bude to výhodnější. I když moje otázka je spekulativní.
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:49) -
    Je to opravdu spekulativní otázka. Nevím. S kurzem se krátkodobě může stát cokoli. Podobné otázky občas dostávám od rodinných příslušníků, a i oni ode mě dostávají stejnou odpověď. Takže to není tak, že se jen vymlouvám :-)
  • ---
  • Otázka (Ergol, 14:22) -
    Dobrý den, co považujete za větší problém - vysokou inflaci, nebo silnou korunu? Pokud by koruna přestala posilovat, zvýšila by ČNB sazby?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:44) -
    ČNB cíluje inflaci, takže tato veličina je pro nás určitě důležitější než kurz. Silný kurz je ale výrazný protiinflační faktor, který nám pomáhá v boji proti inflaci. Utvrzuje naše přesvědčení, že inflace se skutečně dlouhodobě neutrhne ze řetězu. Pokud by ale koruna oslabila, úvaha o vyšších sazbách by byla jistě na místě.
  • ---
  • Otázka (, 14:21) -
    Říkáte,že inflace nadále bude vysoko, cca 7 %. Proč naši politici,ministr Kalousek tvrdí,že bude kolem 3 %? Proč dochazí k takové dezinformaci lidí? Politické tahy, předvolební kamufláž?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:47) -
    Bude kolem 3 % příští rok. Což zdůrazňujeme i my, nejen pan ministr. Důvodem není snaha dezinformovat lidi, ale upozornit je na to, že současná vysoká inflace je jen otázkou letošního roku. Jde tak o celkem krátkodobý jev, nikoli o konec nízké inflace v Čechách.
  • ---
  • Otázka (, 14:18) -
    Silná koruna zpomaluje ekonomiku. Budete snižovat sazby?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:41) -
    Silná koruna je určitě výrazným faktorem, který bude zpomalovat ekonomiku i inflaci. Není to ale jediný faktor, který má vliv na rozhodování o měnové politice. Proti tomu stojí vysoká stávající inflace, očekávaný růst některý cen v nejbližších měsících (viz jedna z mých prvních odpovědí), rychlý růst mezd, očekávání růstu sazeb v eurozóně apod. A to jsou všechno věci, které mluví pro vyšší sazby. Jak to vychází celkově, to teď neumím a nemohu říci.
  • ---
  • Otázka (pepe, 14:12) -
    Dobrý den. Bude ČNB v případě krize na trzích pomáhat trhům stejně jako FED ? Přechodné snížení úroků...dodávky likvidity...půjčky bankám na delší dobu..atd..děkuji
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:37) -
    FED má trochu širší zákonný mandát než ČNB. Má sledovat nejen nízkou inflaci, ale i vysokou zaměstnanost, růst ekonomiky apod. Což ho někdy může dostávat do situace, kdy honí několik zajíců najednou. Viz vývoj v posledních dnech, kdy Fed provedl poměrně velký veletoč ve své komunikaci a od podpory finančního sektoru a ekonomiky prostřednictvím snižování sazeb přesedlal na boj s inflací. ČNB má v tomto výhodu, protože naším hlavním úkolem je zabezpečit stabilitu cen. Ale to nic nemění na skutečnosti, že v situaci Fedu bychom se ocitli neradi, není to lehké rozhodování.
  • ---
  • Otázka (, 14:12) -
    Dobrý den, jsme malá firma se sídlem v Praze. Naši zákazníci pocházejí převážně ze zemí mimo EU - z Číny, Indie, Japonska atd. Naše firma není výrobní, nýbrž prodává služby. Náš obrat za minulý rok činí necelé 4 mil. EUR, kurz CZK/EUR minulý rok byl přibližně 28,50. Naše kurzová ztráta ke konci roku dosáhla více než 10 milionů Kč. Můžete v ČNB udělat něco proti tak rychlému posilování koruny (např. i ústní intervenci), nebo podle Vašeho názoru už ČNB nemá na spekulantů ani vliv, ani u nich nemá respekt? A můžete také říci Váš názor na to, za jak dlouho bude český export schopen konkurovat jiným státům při takto nehorázném posílení měny?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:33) -
    Členové bankovní rady se již v minulosti několikrát vyjádřili v tom smyslu, že tempo posilování koruny v letošním roce neodpovídá fundamentálním možnostem české ekonomiky. A to ještě ani koruna nebyla tam, kde je v posledních dnech. Nemyslím si ale, že by zopakování takovýchto výroků mělo na trhu velký dopad. Toto je totiž hodnocení, na kterém se shodují i všichni analytici, kteří proto už nějaký čas předpovídali korekci kurzu. Trh se ale vydal opačnou cestou, což je pro mě obtížně vysvětlitelné. Ke konkurenceschopnosti viz má odpověď na jednu z předchozích otázek.
  • ---
  • Otázka (, 14:12) -
    Pokud bychom nyní při současné vysoké inflaci přešli na Euro,je to velmi nevýhodné? Zpomaluje se ekonomický růst, takže v tom nevidím důvod učinit tak. Váš názor?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:26) -
    Se současnou vysokou inflací by nás ani do eurozóny nepustili, nesplnili bychom maastrichtské kritérium cenové stability. Takže je to spíš hypotetická otázka. Ale ani ekonomicky by to nebyl vhodný okamžik, protože některé z faktorů našeho současného vývoje jsou domácího původu (fiskální a zdravotní reforma, změny regulovaných cen apod.).
  • ---
  • Otázka (, 14:08) -
    Dobrý den, jak působí silná koruna vzhledem k vývozům do zahraničí?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:25) -
    Tempo, s jakým koruna posiluje, je určitě pro vývozce hodně nepříjemné. Alespoň pro ty, kteří se již dříve proti posilování kurzu nezajistili. Jde zhruba o 15 % meziročně. Připočteme-li k tomu ještě více než 10% růst mezd v prvním čtvrtletí letošního roku, pak se české mzdy meziročně v eurech zvýšily více než o čtvrtinu. A to se samozřejmě musí projevit na konkurenceschopnosti ekonomiky, i když tento vliv se obvykle dostavuje zhruba s půlročním zpožděním.
  • ---
  • Otázka (, 14:06) -
    Myslíte si, že to, že v Čechách nebude ješte pár let euro, je výhoda oproti Slovensku?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:22) -
    Určitě nám to pomůže mít o něco nižší inflaci než na Slovensku. Zda se nám povede lépe i z hlediska vývoje ekonomiky, to bude záležet na tom, s jakými šoky se budou muset obě ekonomiky v nejbližší době vypořádat. Takže nevím.
  • ---
  • Otázka (Muff, 14:03) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li se dá něco dělat proti spekulativním šílenostem na CZK. Při posílení CZK z úrovní 26 na 25 za EUR jsme se dozvěděli, že to bylo dáno zajišťovacími operacemi ČEZu (monopolní státní podnik touto operací zahnal všechny exportéry do kouta) a další spekulativní posun z úrovní 25 na současné díky londýnským bankám, které si zde zaparkují své finance. A to tak velmi, že tím paralyzují kompletně export. Je vůbec nutné, aby takové peníze ničily českou ekonomiku závislou na exportu ? Mne londýnské banky a ani monopolní operace Čezu nezajímají. To není normální trh. Co proti tomu můžete dělat ? Případně, co jste už proti tomu udělali ?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:20) -
    ČEZ je také jedním z velkých exportérů a na trh určitě patří. Stejně tak jako londýnské banky. Dlouhodobě určitě liberalizovaný devizový trh a liberalizované kapitálové toky ekonomice pomáhají. Čímž nijak nezpochybňuji, že krátkodobě může trh vytvářet nepříjemné výkyvy, které mají výrazné dopady na české exportní firmy. Jednou z možností obrany je zajišťovat se proti kurzovému riziku. Tak jak to udělal ČEZ. Ale když to chtějí provést všichni exportéři najednou, tak tím kurz dále posilují a jsou do určité míry sami proti sobě. A navíc, ne každý na takové zajištění dosáhne…ČNB vývoj devizového trhu ovlivňuje jen nepřímo. Určitou výjimkou je dohoda s vládou, že na trh nepustíme privatizační příjmy a příliv peněz z EU. Možná se zdá, že je to málo, ale jde o velké částky peněz.
  • ---
  • Otázka (M.K., 14:00) -
    Dobrý den, nevíte, proč jsou naši politici a ČNB tak laxní v otázce přijetí eura? Za chvíli ho bude mít celá Evropa kromě nás... Nebojíte se, že to bude mít negativní dopady na českou ekonomiku?
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:13) -
    Politici obvykle reagují na poptávku voličů. Takže bych to přeformuloval na otázku, proč jsou v tomto tak laxní lidé v ČR. Částečnou odpověď na to dává skutečnost, že se nám za posledních 10 let podařilo dosáhnout nízké inflace (letošek považuji za výjimku), nízkých úrokových sazeb a posilujícího kurzu koruny. Pro běžného občana se proto nejeví přijetí eura jako nutné. A podniky na něj také dlouhodobě nijak netlačily, začaly se ozývat až v posledních měsících kvůli silné koruně... Těch negativních dopadů se příliš nebojím. V příštích několika letech asi moc nováčků do eurozóny nepřibude (kromě Slovenska od příštího roku), takže úplně poslední nezůstaneme.
  • ---
  • Otázka (, 13:59) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, koho považujete za nejlepšího žijícího českého ekonoma. Nejlěpšího ve smyslu originálních a zajímavých názorů, ve světě citovaných ? Můžete uvést i více jmen.
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:11) -
    Nepovažuji. Jmenovat ale raději nikoho nebudu, abych na někoho neprávem nezapomněl. Obecně ale lze říci, že v žebříčcích ekonomických institucí dle kvality akademických publikací vede postgraduální institut CERGE-EI. Jsme ale rádi, že ČNB se jako instituce drží v závěsu.
  • ---
  • Otázka (matrix, 13:57) -
    Dobrý den, myslíte si, že už se růst inflace zastavil, nebo ještě bude pokračovat? Jak dlouho nebo jak moc by musela inflace zrychlovat, aby proti tomu ČNB něco udělala? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Tomáš Holub, 14:06) -
    Dobrý den, na počátku roku byla meziroční inflace 7,5 %, poslední údaj za květen je 6,8 %. Bohužel je dost pravděpodobné, že v letních měsících a na podzim se inflace dočasně vrátí nad 7% hranici, protože „ve vzduchu visí“ opožděné zdražení cigaret v návaznosti na zvýšení spotřební daně od ledna letošního roku, dopad drahé ropy do cen pohonných hmot a zvýšení cen zemního plynu pro domácnosti. Na počátku příštího roku by však měla inflace klesnout na čísla začínající trojkou, tj. do blízkosti našeho cíle. Toto je důležité pro měnovou politiku, která se soustředí na kontrolu inflace v horizontu 4-6 čtvrtletí. Se současnou vysokou inflací už bohužel nic neuděláme.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    12.06.2008 15:02

    Dobrý den, myslíte si, že bude koruna ještě posilovat? Kam až podle Vás může jít? Děkuji.
    matrix
  • Váš názor na kurz SKK/CZK.
    12.06.2008 14:50

    Dobrý deň p. magistre, zaujímal by ma váš názor na vývoj kurzu SKK/CZK? Za obdobie viac ako mesiac došlo k razantnému oslabeniu CZK voči SKK až na úroveň 1,23 skk/czk z úrovne 1,3 !!! AKĚ FAKTORY MAJÚ SILU vrátiť menný kurz na úroveň 1,3 skk/czk? Nakoľko toto silné posilnenie bolo hlavne prácou špekulanou na konverzný kurz SKK/EURO. Vopred ďakujem.
    Koliba
  •  
    12.06.2008 14:50

    Dobrý den, sdílíte obavy s pane prezidentem ohledně potenciálního vývoje Eura? příp. v čem se Váš názor nejvíce odlišuje? Děkuji. Pěkný den!
    Martin N
  •  
    12.06.2008 14:46

    Dobry den, je-li hlavnim cilem CNB cenova stabilita. Proc se nezvysuji ukokove sazby? Chapu, ze by tento krok mel vliv na posilovani koruny, to se ale deje i bez zvyseni.. Cili tento argument podle mne pada. Jaky je Vas nazor?
    Tuvok
  •  
    12.06.2008 14:37

    Obratne jste se vyhnul otazce, proc je CNB tak laxni v otazce prijeti Eura. Pochopitelne lze souhlasit s tim, ze se bez nej jeste chvili obejdeme, ale priprava trva 4 roky, takze je nevyssi cas zacit. V tomto smeru mi CNB silne pripomina pribeh o kaprech a rybniku. Co si myslite o vyroku pana prezidenta, ze Euro ceka vazna krize?
    slimejs
    •  
      12.06.2008 14:51

      K předcházející otázce: 1. Není vhodná doba pro přijetí Eura-konstatace 2. A se zavedením Eura dojde patrně k dalšímu všeoecnému zdražování? Proto odklad do příštích období? Kdy řádově se počítá s přípravami na zavedení Eura?
      abc
  •  
    12.06.2008 14:34

    Bude mít CZK podobní tah na bránu před zvedním euro jako SKK, nebo bude konzervativní jak Slovinský toliar SIT?
    I.K.
  • CZK/EUR
    12.06.2008 14:32

    Jak mam rozumet vasi odpovedi, ze CNB ovlivnuje kurs neprimo, kdyz vetsina vasich kolegu tvrdi, ze repo sazba je jednim z hlavnich duvodu proc investori kupuji korunu? Myslite si , ze by CNB mela mit vice cilu, ze zakona danych, nez jen menova stabilita- inflace (GDP rust, nezamestnanost)? Diky
    MilHann
  •  
    12.06.2008 14:31

    Kdy byste doporučoval vyměnit koruny za Eura? Výhledově bude koruna posilovat,myslím na podzim.Bude to výhodnější. I když moje otázka je spekulativní.
    babc
  •  
    12.06.2008 14:24

    Dobrý den, Co je pro ČNB ted větší problém silná koruna, nebo vysoká inflace. Pokud by přestala koruna posilovat, zvýšila by ČNB výrazněji úroky?
    Ergol
  •  
    12.06.2008 14:22

    Dobrý den, co považujete za větší problém - vysokou inflaci, nebo silnou korunu? Pokud by koruna přestala posilovat, zvýšila by ČNB sazby?
    Ergol
  •  
    12.06.2008 14:22

    Dobrý den, co považujete za větší problém - vysokou inflaci, nebo silnou korunu? Pokud by koruna přestala posilovat, zvýšila by ČNB sazby?
    Ergol
  •  
    12.06.2008 14:22

    Dobrý den, co považujete za větší problém - vysokou inflaci, nebo silnou korunu? Pokud by koruna přestala posilovat, zvýšila by ČNB sazby?
    Ergol
  •  
    12.06.2008 14:21

    Říkáte,že inflace nadále bude vysoko,cca 7%,proč naši politici,ministr Kalousek tvrdi,ze bude kolem 3%? Proč dochazi k takove dezinformaci lidem? Politické tahy,předvolební kamufláž?
    dali
  •  
    12.06.2008 14:12

    Dobry den...bude CNB v pripade krize na trzich pomahat trhum stejne jako FED ? Prechodne snizeni uroku...dodavky likvidity...pujcky bankam na delsi dobu..atd..dekuji
    pepe
    •  
      12.06.2008 14:18

      Silná koruna zpomaluje ekonomiku. Budete snižovat sazby?
      ja
  •  
    12.06.2008 14:12

    Omluvam se za lomanou cestinu: Dobry den, jsme mala firma se sidlem v Praze. Nasi zakaznici jsou prevazne v jinyh zemih EU, Cine, India, Japonsko - nevyrabime, ale prodavame sluzby. Obrat za minulej rok necelyh 4 mln. EUR. Kurz minulej rok priblizne 28.50 CZK za EUR. Ztrata na kurzu ke konci roku dosahla vic nez 10 mln korun. Muze uz nikdo z CNB konecne udelat aspon ustnou intervence proti tak rychlemu posilovani nebo podle Vas CNB uz nema zadnej vliv ani respect u spekuljantu? Muzete taky ric jak dlouho se myslite ze cesky export bude schopen konkurence z jinyma statama pri naprosto nehoraznem posileni meny???
    Mayer
  •  
    12.06.2008 14:08

    Dobrý den, jak působí silná koruna vzhledem k vývozům do zahraničí?
    JK
    •  
      12.06.2008 14:12

      Pokud bychom nyní při současné vysoké inflaci přešli na Euro,je to velmi nevýhodné? Zpomaluje se ekonomický růst,takže v tom nevidím důvod učinit tak. Váš názor?
      JK
  •  
    12.06.2008 14:06

    Myslíte si, že to že v Čechách nebude ešte pár rokov EURO je výhoda oproti Slovensku.
    kapecivo
  • CZK/EUR
    12.06.2008 14:03

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li se dá něco dělat proti spekulativním šílenostem na CZK. Při posílení CZK z úrovní 26 na 25 za EUR jsme se dozvěděli, že to bylo dáno zajišťovacími operacemi ČEZu (monopolní státní podnik touto operací zahnal všechny exportéry do kouta) a další spekulativní posun z úrovní 25 na současné díky Londýnským bankám, které si zde zaparkují své finance. A to tak velmi, že tím paralyzují kompletně export. Je vůbec nutné, aby takové peníze ničily českou ekonomiku závislou na exportu ? Mě londýnské banky a ani monopolní operace Čezu nezajímají. To není normální trh. Co proti tomu můžete dělat ? Případně, co jste už proti tomu udělali ?
    Muff
  •  
    12.06.2008 14:00

    Dobrý den, nevíte, proč jsou naši politici a ČNB tak laxní v otázce přijetí eura? Za chvíli ho bude mít celá Evropa kromě nás... Nebojíte se, že to bude mít negativní dopady na českou ekonomiku?
    M.K.
  • Nejlepší ekonom
    12.06.2008 13:59

    Dobrý den, Chtěl bych se zeptat koho považujete za nejlepšího žijícího českého ekonoma. Nejlěpšího ve smyslu originálních a zajímavých názorů, ve světě citovaných ? Můžete uvézt i více jmen
  •  
    12.06.2008 13:57

    Dobrý den, myslíte si, že už se růst inflace zastavil, nebo ještě bude pokračovat? Jak dlouho nebo jak moc by musela inflace zrychlovat, aby proti tomu ČNB něco udělala? Děkuji za odpověď.
    matrix

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více