Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor: Nejen na silnou korunu se ptejte pana Jiřího Grunda, předsedy Asociace exportérů

Online rozhovor: Nejen na silnou korunu se ptejte pana Jiřího Grunda, předsedy Asociace exportérů

30.06.2008 13:45
Autor: 

Právě jste vstoupili do online rozhovoru s panem Jiřím Grundem, předsedou Asociace exportérů a majitelem firmy Grund. Pan Grund začne odpovídat na otázky čtenářů dnes ve 14.00 hodin a rozhovor skončí v 15:00 hodin. Otázky můžete klást po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Česká koruna neustále láme rekordy a čeští exportéři naříkají. Ohrožuje silná měna českou ekonomiku, export a podnikání? Co lze proti tomu dělat? Jak daleko to ještě může zajít?

Ing. Jiří Grund (59 let) je podnikatel, spolumajitel rodinné firmy GRUND a.s., která vyrábí koupelnový textil. V roce 1995 získal titul Nejlepší podnikatel roku, v letoším roce se umístil na 4. místě v soutěži o Manažera roku 2007 a získal titul Vynikající manažer střední firmy (do 250 zaměstnanců). Firma GRUND je od roku 2002 vždy v žebříčku 100 nejlepších firem. Jiří Grund založil a předsedá Asociaci exportérů ČR a Česko-arabské podnikatelské rady, je prezidentem Saúdsko- a Libanonsko-českého hospodářského výboru, prezidentem Golf club Mladé Buky a jednatelem Golf Club u Hrádečku. Má dvě děti, syny Jana a Jiřího, kteří jsou spolumajiteli firmy a jednateli společnosti GRUND a.s. a Golf clubu, manželka je rovněž spolumajitelkou a jednatelkou společnosti GRUND a.s.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (, 14:58) -
    Začněme i odvody státu (zdravotní,sociální a daně) platit v EURech za kurz CNB k 1.1.
  • Odpověď (, 15:03) -
    Dobrý nápad, ale v kurzu?
  • ---
  • Otázka (, 14:50) -
    Už to tu bylo od Vás řečeno, že jsou důležité slovní intervence, ale opravdu v ní věříte? Já vám už ani nevím, když tady čtu každý týden, jak důrazně ČNB odmítá stávající kurz a že už je to mimo všechny meze a následně kurz posílí, musím se tomu s prominutím smát, protože to ještě opravdu ani jednou nezabralo. A tak tedy, chcete měnit sazby? A co inflace, ta nevadí? Já nevím, říkáte, že ČNB se zaměřuje jen na inflaci a dál nic, tak řekněte, co by jste nyní jako guvernér ČNB dělal?
  • Odpověď (, 15:03) -
    Asi bych intervenoval. Stačí symbolická částka, leč intervence národní banky má vždy ohlas. Panu guvernérovi jsme v pátek skoro dvě hodiny vysvětlovali naše stanoviska a hlavně, zdůraznili jsme, že nyní skutečně jsme na tom tak, že je otázkou měsíců, kdy dojde ke zavírání firem.
  • ---
  • Otázka (, 14:45) -
    Dobrý den. Zabývám se pouze vývozem do EU, podnikám sám,nemám žádné zaměstnance. Posilující koruna mě pomalu začíná ruinovat. Při hledání alternativ, jak se zabezpečit proti nepříznivému kurzu, mi bylo bankou sděleno, že jako pro malou firmu pro mě prakticky neexistuje žádná možnost, protože různé forwardy a swapy je možno provádět až od částek, které jsou pro mě nedostupné. Jak se tedy mohu bránit ? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Jiří Grund, 15:00) -
    Váš názor jsem skutečně postrádal v diskuzi, skoro jsem si myslel, že žádní exportéři nejsou. Ale tady je každá rada drahá. Vím o tom, jak se těžko hospodaří malým exportérů, a proto o to důrazněji budeme požadovat objasnění, kdo stojí za tímto "útokem na korunu", protože zhodnocení o 17 % za pár měsíců by položilo výkonnější ekonomiku. A případ ataku na britskou libru v roce 1992 je stále živý.Držte se.
  • ---
  • Otázka (, 14:44) -
    Nezdá se Vám směšné prohlášení, že zavedeme EUR, až to bude pro nás výhodné? Ve hře je mnoho hráčů z EU, v jejichž zájmu může být, aby to zase tak výhodné nebylo a pokud naše hlavní banky vlastní zahraniční majitelé, mají pochopitelně zájem na příjmech z konverzí a jejich protitahy mohou být velmi nepříjemné.
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:56) -
    Zde skutečně váhám. Vím, že přijetí EURa by nás ochránilo před těmito turbulencemi, ale na druhou stranu, některé dopady a hlavně kurz, za který bude EURo přijato, nemusí být pro nás dobrý. Myslím si, že přijetí ano, co nejrychleji, ale po odstranění největších boláků, tj. důchodová a zdravotní reforma, narovnání dotovaných cen, atd. Tedy rok 2012 by asi takto vycházel.
  • ---
  • Otázka (Khaot, 14:39) -
    Dobrý den, proč obhajujete oslabení kurzu koruny, když tuzemští exportéři mají proti svým konkurentům výrazný rozdíl v nákladové položce mzdy(platy, náklady na pracovníky či jak se to dá ještě jinak nazvat). Obráceně, proč nedosahují exportéři stejné výkonnosti jako jejich konkurenti na trzích, když mají menší náklady? Není celý tento povyk okolo posilující koruny pouhým výkřikem kvůli ztrátě pohodlného výdělku a obavou z dělání?
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:54) -
    Omyl. My jsme vznikli po roce 1990 a začali svoji činnost. Naše výrobky byly konkurenceschopné právě proto, že jsme měli v devadesátých letech polštář jak v devizách, tak i v nižší úrovni mezd. Nezapomeňte, že čelíme všude především čínské konkurenci, která má doma mzdy pohybující se okolo 20 USD, daňové úlevy, dotace, subvence atd. A přesto zde jsme a naše výrobky díky našim schopnostem jsou stále atraktivní. Pak ale přijde ohromné posilování koruny, které rázem znehodnotí naše příjmy o 17 procent za pár měsíců. Nikoliv zisk, ale příjem. To nás nenechává chladnými.
  • ---
  • Otázka (Dědek, 14:38) -
    Dobrý den, skutečně věříte tomu, že ČNB bojuje proti posilování koruny. Nezaujatému pozorovateli se spíše zdá, že nevidí nebo možná i tiše podporuje financování expanze některých firem nebo fondů na východ prakticky z peněz našich exportérů a snižení reálné hodnoty dotací z EU naší republice ?
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:50) -
    ČNB má z Ústavy hlavní úkol a to je inflační cíl. Někdy je skutečně jejich rozhodování trochu komplikované, ale je pravdou, že mimo verbálních intervencí je jejich působnost velmi omezená.
  • ---
  • Otázka (, 14:35) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli jste schopen odhadnout na jakou hranici vůči euru je koruna schopná posílit.
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:49) -
    Víte, schopna je v současném útoku na korunu skutečně všeho. Já si jenom přeji, abychom během několika týdnů neznehodnotili výsledky práce tisíců firem od roku 1990. Připomínám, že mi to připomíná scénář ataku na britskou libru v roce 1992 a útok spekulanta Sorose. Nemohu uvěřit, že se jedná o pravidelné obchody na devizových burzách.
  • ---
  • Otázka (, 14:31) -
    Myslíte si, že verbální intervence na oslabování koruny ze strany ať už ČNB nebo zástupců exportérů mohou být účinné, když sám přiznáváte, že trh s korunou ovlivňují na devizových burzách zahraniční finanční investoři a nemyslíte si, že při zveřejnění informací na začátku roku o tom, že za posílením koruny byly také zajišťovací obchody managementu ČEZu, se může jevit jako kurz na úrovních kolem 25 Kč jako vyvážený. Podle čeho určujete hodnotu "vyváženého kurzu" Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:43) -
    Vyvážený kurz a jeho určení je vždy problémem a jeho přesné určení asi nelze stanovit. My bereme úroveň kurzu a jeho posilování v průměru o 4-5 % ročně. Devizové obchody ČEZu, které situaci nadále zhoršují, jsou nehorázné a tato politika včetně pravidelného zvyšování cen el. energie o 15 % ročně je jedním z důvodů snižování konkurenceschopnosti. Zde by vláda ČR měla uplatnit svůj majetkový podíl a zasáhnout.
  • ---
  • Otázka (, 14:30) -
    Dobrý den, kdy podle Vás dojde k masivnímu propouštění u exportních firem, nebo jinému důsledku nepřiměřeně silné koruny? Může pomoci jiná událost k otočení trendu koruny, než úroková míra? Děkuji.
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:47) -
    V rychlosti docházejících dotazů jsem možná nepřesný. V minulém roce byl kurz na úrovni 26-26,50 za EURo. Na této úrovni se většina firem zajistila své devizové inkaso a to na cca 1 rok. To ale dělají větší a střední firmy, malí exportéři to pro nepravidelnost svých přijmů nedělají. A tyto obchody končí nyní popř. do srpna. A bude nutno zajistit své inkaso na cca rok dopředu v aktuálním kurzu.A ten bude zřejmě podstatně nižší.
  • ---
  • Otázka (tk, 14:23) -
    Dobrý den pane řediteli, Vaše tvrzení o tom, že ČNB bojuje proti posilování Kč je směšné. Opak je pravdou. Politika ČNB stojí za posilováním Kč - ono se to těm panáčkům docela hodí. Vaše zisky obětovali za nížší inflaci. Otázka: Co budete dělat až bude Kč pod 22,50 za euro (reálný je říjen 2008).
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:37) -
    Trochu na okraj, nám se nejedná o zisky, ale o příjem. Ziskové marže a opatření v úsporách, které jsme realizovali v minulých letech a nynější kurz koruny, zpevňující o 17 % za rok a přitom nárůst cen energií o 15 %, rostoucí mzdy a další rostoucí náklady ziskové marže snižují na minimum. Hlavně tempo posilování je smrtelné pro řadu firem. ČNB je skutečně v problémech. Ona je totiž z ústavy úkolovaná pouze inflačním cílem. To je jejich jediný a hlavní úkol. S námi hovoří a dáváme jim řadu pro ně nedostupných informací, ale jejich možnosti jsou v tomto směru omezené a názory jednotlivých členů různé.
  • ---
  • Otázka (, 14:18) -
    Znalostní ekonomika služeb v USA zřejmě prožívá krizi a oslabováním dolaru se stává více konkurenceschopnou (dává jí to prostor pro restrukturalizaci). Logickou reakcí na posilováním koruny je pak v ČR přechod od průmyslu k sofistikovaným znalostním výkonům a ke službám. 1. Udrží se dnešní síla koruny a jaké je nebezpečí pro pohraniční regiony posilování koruny? 2. Utáhne Praha, coby centrum znalostní a sofistikované ekonomiky ekonomický růst celého státu? 3. Podaří se nám model Bavorsko-Mnichov?
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:33) -
    1/Jednoznačně ztráta konkurenceschopnosti celého průmyslu s vážnými důsledky
    2/Nikoliv, jakkoliv je významným a nepostradatelným centrem, stále větší důležitost budou mít i regionální centra
    3/ Pokud chce dále prosperovat, lze jej nahradit podobnými modely, ale jistě lze
  • ---
  • Otázka (Tomas Fajfr, 14:13) -
    Dobrý den! Hovoříte o útoku na českou měnu. Takové tvrzení je poměrně závažné, moje otázka tedy zní: Kdo podle Vás stojí za tímto zmíněným útokem?
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:31) -
    Konspirační teorie nejsou moji doménou, jsem technik a pragmatický člověk. Ale posuďte sám údaje: posilování koruny je stále rychlejší, pohybuje se od počátku roku v úrovni cca 12 % a dále pokračuje. A důsledek je nyní stále jasnější. První firmy hlásí otevřeně problémy, zavírají provozy a propouští. A nikdo to neoznámí, pokud již nemá jinou možnost. Zkrachoval textilní průmysl, problémy má sklářský průmysl, přibývají další. Přicházejí zahr. investoři, že výrobky od nás, za naše ceny nejsou konkurenceschopné. Proč ŠKODA Auto zaznamenává úbytek zakázek, které dává do ČR a zadává je jinde? A jinak, hotely mají vážné problémy, protože ceny u nás se stávají velmi vysoké atd. Tedy, výsledek bude pokles průmyslu, propouštění, hospodářské problémy a to jsou již asi politické důsledky, nemyslíte? A jejich příčina leží jinde. Nevzpomínáte si na Sorose, jak atakoval britskou libru, tuším, v roce 1992?
  • ---
  • Otázka (, 14:10) -
    Nemyslíte si,že v době krize dolaru je CZK stejným bezpečným přístavem pro zahraniční spekulanty stejně jako SFR a je tudíž bezpředmětné lobovat za kurzovní intervenci? Bylo by to podle Vás efektivní?
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:24) -
    Intervence ČNB, pokud jí máte na mysli, není nyní aktuální. Jednak možnosti a rezervy ČNB jsou vysoce pod úrovní většího spekulanta a jak ukázaly zkušenosti z roku, tuším, 2002, korekce po několika dnech vše otočila. Já se nedomnívám, že za vším stojí jenom zahraniční finanční spekulanti. Tempo posilování a jeho vytrvalost spíše nyní klade otázku o útoku na korunu, který může skončit ovlivněním celého našeho hospodářství.
  • ---
  • Otázka (Tuvok, 14:05) -
    Dobrý den, myslíte si, že jsou možnosti zajištění proti kurzovému riziku nabizené bankami dostatečné? Nakolik je toto jištěni využiváno?
  • Odpověď (, 14:21) -
    Je jistě paradoxem, že mezi důvody posilování koruny jsou i nákupy bank pro své klienty, kteří se zajišťují na nějaký čas dopředu.Zajištění je jediná cesta, jak překlenout turbulence na devizových trzích, ale jak vím, řada zajištění z minulého roku končí nyní v létě a řada firem zatím mění v příznivějším kurzu okolo 27 kč. Pokud nedojde ke korekci, řada firem bude mít existenční potíže. Velké a střední firmy to již využívají, malé nikoliv a ty jsou nyní bezprostředně ohroženy
  • ---
  • Otázka (Tonda, 14:05) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda jste schopni nějak zhruba vyčíslit, jaký dopad má poslední posilování koruny na exporty, potažmo na ekonomiku? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (, 14:17) -
    Jistě, za první čtvrtletí to ČSÚ odhadl na 65 miliard korun. Náš odhad je mezi 70-80 miliardami. O tyto peníze nenávratně firmy přišly.
  • ---
  • Otázka (matrix, 14:04) -
    Dobrý den, pane Grunde, co se podle Vás proti posilující koruně dá dělat? Děkuji.
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:14) -
    Dobrá otázka. Hlavně je třeba jasně říkat, že posilování je nadměrné, nedpovídající skutečné výkonnosti naší ekonomiky a že se jedná o bublinu způsobenou spekulativními nákupy na devizových burzách ve světě. A hlavní je si uvědomit, že vysoce nadhodnocená koruna poškozuje všechny exportéry, dovozcům umožňuje velmi dobré příjmy a snižuje konkurenceschopnost celého průmyslu. Určitě poškozuje i hoteliéry a snižuje i hodnotu dotací z EU. Bojovat se dá, společně s ČNB se pokoušíme intervenovat verbálně, vláda zatím nepochopila vážnost situace. Nesmíme přestat a čekat na korekci, která jistě přijde.
  • ---
  • Otázka (, 13:56) -
    Dobrý den, proč podle Vás koruna posiluje? Jste pro rychlé přijetí eura? Děkuji.
  • Odpověď (, 14:10) -
    Koruna posiluje vlivem spekulativních nákupů jistých fondů na devizových burzách. Prostě je převis poptávky. Ale zpevnění koruny o 17 % za 12 měsíců při růstu hospodářství o cca 6,5 % neunese daleko větší a výkonější ekonomika. Jsem pro rychlé a připravené přijetí EURa. Musíme nejen splnit Maastrichtská kritéria tj 3 % z dluhu veř. financí, ale i dokončit důchodovou a zdravotní reformu, narovnat regulované ceny atd. Reálné datum pro mne je rok 2012.
  • ---
  • Otázka (, 13:54) -
    Vážený pane Grunde, nemyslíte, že kurz je dán nabídkou a poptávkou a pokud vykazují exportéři rekordní zisky, tak asi nebude tak zle?? Nevadí Vám, že třeba Vaši zaměstnanci berou jistojistě mnohem menší mzdu než v západní Evropě? To je druhý pohled na sílu měny přes vlastní peněženku... a tam se kurz rozhodně nedá nazvat nadhodnoceným... Rovněž Vám silná koruna zlevňuje výrazně vstupy... Nemyslíte, že lepší než lobbing za oslabení měny byste se více měl věnovat efektivitě provozu a konkurenceschopnosti nákladů? Asie nespí a na výhody co máte nežehráte, tak nežehrejte na nevýhody. Otužujte se, co jsem viděl za náklady ve světě, tak se máme ještě na co těšit... Situaci nezávidím, ale lobbovat za kurz je dost laciné... Tomáš
  • Odpověď (Jiří Grund, 14:07) -
    Vážený pane, ve Vaší odpovědi je skutečně část předsudků, zkreslených představ a tak trochu neinformovanosti. Takže stručně:

    1/ Situace, kdy poptávku reguluje a ovlivňuje nabídka je dobrá a nic proti tomu. Zde ale dochází ke spekulaci a nyní dokonce k útoku na korunu. Zpevnění o 17 % za rok při naší výkonnosti je vysoko nad možnosti naší ekonomiky.

    2/ Konkurenceschopnost se tím snižuje a nastane situace, kdy se bude propouštět a zavírat firmy

    3/ Že jsme vytvořili konkurenceschopné firmy při posilování o 5 % ročně je skutečně vynikající

Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Korektorum
    30.06.2008 15:11

    Je super, ze pridavate hacky a carky, ale zase az tak moc to prehanet nemusite viz. "forwardy a swapy" na "forvardy a slapy" :o)))
    Tuvok
    • Re: Korektorum
      30.06.2008 15:23

      Dobrý den, velice se Vám omlouváme. Otázky byly editovány ve Wordu, který tato dvě slova automaticky upravil. Chybu jsme opravili. Děkujeme za pochopení.
      Patria Online
  •  
    30.06.2008 14:58

    Začněme i odvody státu (zdravotní,sociální a daně) platit v EURech za kurz CNB k 1.1.
    JB
  •  
    30.06.2008 14:50

    Uz to tu bylo od vas receno, ze jsou dulezite slovni intervence, ale opravdu v ne verite? Ja vam uz ani nevim, kdyz tady ctu kazdy tyden, jak durazne CNB odmita stavajici kurz a ze uz je to mimo vsechny meze a nasledne kurz posili, musim se tomu s prominutim smat, protoze to jeste opravdu ani jednou nezabralo. A tak tedy, chcete menit sazby? A co inflace, ta nevadi? Ja nevim, rikate, ze CNB se zameruje jen na inflaci a dal nic, tak reknete, co by jste nyni jako guverner CNB delal? Dekuji za odpoved.
    Skodik
  •  
    30.06.2008 14:45

    dobry den.zabyvam se pouze vyvozem do eu podnikam sam nemam zadne zamestnance.posilujici koruna me pomalu zacina ruinovat.pri hledani alternativ jak se zabezpecit proti nepriznivemu kurzu mi bylo bankou sdeleno,ze jako mala firma pro me prakticky neexistuje zadna moznost,protoze ruzne forwardy a swapy je mozno provadet az od castek ,ktere jsou pro me nedostupne.jak se tedy muzu branit?dekuji za odpoved
    flambruzzo
    •  
      30.06.2008 16:26

      to by me teda zajimalo, v cem podnikate ze vyvazite a nevejdete se do 20:000 dolaru od kterych se daji delat menove swapy. opce jsou malinko drazsi.
      xtrader
  •  
    30.06.2008 14:44

    Nezdá se Vám směšné prohlášení, že zavedeme EUR až to bude pro nás výhodné? Ve hře je mnoho hráčů z EU, v jejichž zájmu může být aby to zase tak výhodné nebylo a pokud naše hlavní banky vlastní zahraniční majitelé mají pochopitelně zájem na příjmech z konverzí a jejich protitahy mohou být velmi nepříjemné
    •  
      07.07.2008 16:05

      odpoved na otazku v cem podnikam kdyz se swapay daji delat uz od 20 000 dolaru.pane ja produkuji kratke filmy-wrestling jak jsem predeslal jsem sam a nemam zadne zamestnance platby dostavam v v eurech a mesicne se tedy do 20 000 dolaru urcite nevlezu .
      flambruzzo
  • Tlak
    30.06.2008 14:39

    Dobrý den, proč obhajujete oslabení kurzu koruny, když tuzemští exportéři mají proti svým konkurentům výrazný rozdíl v nákladové položce mzdy(platy, náklady na pracovníky či jak se to dá ještě jinak nazvat). Obráceně, proč nedosahují exportéři stejné výkonnosti jako jejich konkurenti na trzích, když mají menší náklady? Není celý tento povyk okolo posilující koruny pouhým výkřikem kvůli ztrátě pohodlného výdělku a obavou z dělání?
    Khaot
  • ČNB
    30.06.2008 14:38

    Dobrý den, skutečně věříte tomu, že ČNB bojuje proti posilování koruny. Nezaujatému pzorovateli, se spíše zdá, že nevidí nebo možná i tiše podporuje financování expanze některých firem nebo fondů na východ prakticky z peněz našich exportérů a snižení reálné hodnoty dotací z EÚ naší republice ?
    /eye/
  •  
    30.06.2008 14:35

    dobry den.chtel bych se zeptat ,jestli jste schopen odhadnout na jakou hranici vuci euru je koruna schopna posilit.
    flambruzzo
  •  
    30.06.2008 14:31

    Myslíte si, že verbální intervence na oslabování koruny ze strany ať už ČNB nebo zástupců exportérů mohou být účinné, když sám přiznáváte, že trh s korunou ovlivňují na devizových burzách zahraniční finanční investoři a nemyslíte si, že při zveřejnění informací na začátku roku o tom, že za posílením koruny byly také zajišťovací obchody managementu ČEZu, se může jevit jako kurz na úrovních kolem 25 Kč jako vyvážený. Podle čeho určujete hodnotu "vyváženého kurzu" Děkuji za odpověď
    roman.p
  •  
    30.06.2008 14:30

    Dobrý den, kdy podle Vás dojde k masivnímu propouštění u exportních firem, nebo jinému důsledku nepřiměřeně silné koruny? Může pomoci jiná událost k otočení trendu koruny, než úroková míra? Děkuji.
    Jan
  •  
    30.06.2008 14:23

    Dobrý den pane řediteli, Vaše tvrzení o tom, že ČNB bojuje proti posilování Kč je směšné. Opak je pravdou. Politika ČNB stojí za posilováním Kč - ono se to těm panáčkům docela hodí. Vaše zisky obětovaly za nížší inflaci. Otázka: Co budete dělat až bude Kč pod 22,50 za Euro (reálný je říjen 2008).
    tk69
  • Jakým směrem dál?
    30.06.2008 14:18

    Znalostní ekonomika služeb v USA zřejmě prožívá krizi a oslabováním dolaru se stává více konkurenceschopnou (dává jí to prostor pro restrukturalizaci). Logickou reakcí na posilováním koruny je pak v ČR přechod od průmyslu k sofistikovaným znalostním výkonům a ke službám. 1. Udrží se dnešní síla koruny a jaké je nebezpečí pro pohraniční regiony posilování koruny? 2. Utáhne Praha, coby centrum znalostní a sofistikované ekonomiky ekonomický růst celého státu? 3. Podaří se nám model Bavorsko-Mnichov?
  •  
    30.06.2008 14:14

    Dobrý den! Hovoříte o útoku na českou měnu. Takové tvrzení je poměrně závažné, moje otázka tedy zní: Kdo podle Vás stojí za tímto zmíněným útokem?
    Bill Blake
  •  
    30.06.2008 14:13

    Dobrý den! Hovoříte o útoku na českou měnu. Takové tvrzení je poměrně závažné, moje otázka tedy zní: Kdo podle Vás stojí za tímto zmíněným útokem?
    Bill Blake
  •  
    30.06.2008 14:10

    Nemyslíte si,že v době krize dolaru je CZK stejným bezpečným přístavem pro zahraniční spekulanty stejně jako SFR a je tudíž bezpředmětné lobovat za kurzovní intervenci? Bylo by to podle Vás efektivní?
    Ruda
  •  
    30.06.2008 14:05

    Dobry den, myslite si, ze jsou moznosti zajisteni proti kurzovemu riziku nabizene bankami dostatecne? Nakolik je toto jisteni vyuzivano?
    Tuvok
  •  
    30.06.2008 14:05

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda jste schopni nějak zhruba vyčíslit, jaký dopad má poslední posilování koruny na exporty, potažmo na ekonomiku? Děkuji za odpověď.
    Tonda
  •  
    30.06.2008 14:04

    Dobrý den, pane Grunde, co se podle Vás proti posilující koruně dá dělat? Děkuji.
    matrix
  •  
    30.06.2008 13:56

    Dobrý den, proč podle Vás koruna posiluje? Jste pro rychlé přijetí eura? Děkuji.
    T.M.
  •  
    30.06.2008 13:54

    Vážený pane Grund, nemyslíte, že kurs je dán nabídkoyu a poptávkou a pokud vykazují exportéři rekordní zisky tak asi nebude tak zle?? Nevadí Vám, že třeba Vaši zaměstnanci berou jistojistě mnohem menší mzdu než v západní Evropě? To je druhý pohled na sílu měny přes vlastní peněženku....a tam se kurs rozhodně nedá nazvat nadhodnoceným.... Rovněž Vám silná koruna zlevňuje výrazně vstupy... Nemyslíte, že lepší než lobbing za oslabení měny byste se více měl věnovat efektivitě provozu a konkurenceschopnosti nákladů? Asie nespí a na výhody co máte nežehráte, tak nežehrejte na nevýhody. Otužujte se, co jsem viděl za náklady ve světě tak se máme ještě na co těšit....Situaci nezávidím, ale lobbovat za kurs je dost laciné... Tomáš
    Tomas

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online