Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor nejen o vývoji globální ekonomiky, české koruně a regulaci s ředitelem IES FSV UK Michalem Mejstříkem

Online rozhovor nejen o vývoji globální ekonomiky, české koruně a regulaci s ředitelem IES FSV UK Michalem Mejstříkem

17.07.2008 13:50
Autor: 

Právě jste vstoupili do online rozhovoru s panem Michalem Mejstříkem,  ředitelem Institutu ekonomických studií FSV UK. Pan profesor začne odpovídat na otázky čtenářů dnes ve 14.00 hodin a rozhovor skončí ve 15:00 hodin. Otázky můžete klást po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře. 

Americká hypoteční krize nepřestává vyvolávat obavy investorů na globálních finančních trzích, vedoucí světové ekonomiky hlásí v posledních měsících zpomalení růstu a inflační tlaky ohrožují další výhledy do budoucna. Jaké dopady může ještě hypoteční krize přinést a kdy lze očekávat její odeznění? Jsou celosvětové inflační tlaky pouze dočasnou reakcí globální ekonomiky nebo světovou ekonomiku čekají fundamentální změny? Jaké jsou dopady na zahraniční obchod? Je česká regulace téměř 20 let po pádu komunismu na dostatečné úrovni pro řádné fungování trhu? Zvládne za této situace Česká republika půlroční předsednictví v Evropské unii? Jaké bude mít možnosti a úkoly?

Prof. Ing. Michal Mejstřík, CSc. (56) absolvoval studia na VŠE v oboru ekonometrie v roce 1975, pracoval v Ekonomickém ústavu ČSAV a v roce 1990 odjel na pokročilá studia na London School of Economics and Political Science. Stal se profesorem bankovnictví a podnikových financí na Univerzitě Karlově v Praze, kde je od roku 1993 také zakládajícím ředitelem Institutu ekonomických studií, prestižního vědeckého a studijního centra. V období mezi červnem 1991 a červnem 1993 se podílel na zakládání a později se stal ředitelem Center for Economic Research and Graduate Education (CERGE), Charles University. Celkově na různých místech světa publikoval více než 150 příspěvků v poli podnikových financí a finančních trhů. V posledních letech často vystupoval na konferencích v oblasti strategie utilit a energetické politiky. Angažoval se jako poradce USAID, World Bank a EU v Kazachstánu, na Ukrajině, v Pobaltí, Rusku, Rumunsku a Bosně a Hercegovině, organizoval akci pro české předsednictví EU „EU better regulation“. Pravidelně jezdí do Číny a aktivně sleduje vývoj této významné ekonomiky. Michal Mejstřík dále působí jako ředitel společnosti EEIP, která poskytuje poradenství ve finanční oblasti.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (, 14:59) -
    Pane profesore, Měl bych dotaz ohledně složitých derivátových produktů. Nejsou někdy kontraproduktivní - viz banky a fondy kupovaly složité dluhopisy podložené hypotékami, kterým nerozuměly - výsledek současná krize. České podniky se zajištují fx - obchody a samo zajšťování kurz ještě více zhoršuje. Kde je chyba ??
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 15:30) -
    Já jsem příznivcem adekvátního použití složitých derivátových produktů, pokud jim ovšem hráči - ratingové agentury, banky, investoři, regulátor - dostatečně rozumí. Ostatně mnozí moji studenti tyto produkty ve Velké Británii či Německu u velkých investičních bank rozvíjeli a dále rozvíjejí. Obávám se však, že rozvoj těchto instrumentů nebyl trhem zatím náležitě absorbován a nejrůznější rozpočtové poptávky bank (bez ohledu na povahu instrumentů) tento stav jen prohloubily. Asi je potřeba stav na trhu stabilizovat. Co se týče fx zajišťování, to pouze odráží očekávání trhu, a tudíž kurs je i odrazem tohoto očekávání. Pokud ekonomika taková očekávání a takový kurs unese odvedly instrumenty správně svoji práci, pokud ne instrumenty to též odrazí.
  • ---
  • Otázka (J. Dudek, 14:56) -
    Dobrý den, poradil byste našim politikům jet nebo nejet na olympijské hry do Číny?
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 15:21) -
    Již se rozhodli.
  • ---
  • Otázka (Greenspan, 14:54) -
    Dobrý den, kdybyste byl Bernanke, co byste v současné situaci dělal?
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 15:16) -
    Uklízet po neprůhledném panu Greenspanovi je něco co mu nelze závidět. Odpovím oklikou - již dávno měl být pan Alan Greenspan vyměněn.
  • ---
  • Otázka (student, 14:53) -
    Jaký máte názor na kvalitu ekonomického VŠ vzdělávání v České republice? Druhá otázka - před prezidenstkou volbou se mj. diskutovalo o počtu a kvalitě tzv. think-tanků v ČR - existují u nás NEZÁVISLÉ think-tanky typu německého IFO a pokud ano, proč nejsou přijímané v odborných i veřejných kruzích?
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 15:14) -
    Kvalita ekonomického VŠ vzdělání v České republice je velice různorodá. Na rozdíl od mnoha dynamických zemí se doposud málo rozlišuje výtečné, dobré a podprůměrné vzdělání. Všechny skupiny jsou zastoupeny. Hospodářské noviny v poslední době podle zahraničních vzorů začaly publikovat orientační žebříčky, tuto iniciativu lze jen podpořit. Dle mého názoru v Čechách existuje řada tzv.think-tanků různého politického zabarvení včetně institucí s pestrým zabarvením. Osobně si nemyslím, že je snadné a vždy nutné, aby takové instituce byly nezávislé. Důležité je aby jasně artikulovaly své zájmy, své názory a těmi se prosazovaly na trhu myšlenek. Myslím si že řada těchto institucí je stále více přijímána v odborných či profesionálních kruzích , co se týče české veřejnosti a médií je to nepochybně složitější. Myslím, že jsme na dobré cestě.
  • ---
  • Otázka (Hrubý, 14:48) -
    Dobrý den, pokud jste zmínil cenu hypoteční krize pro USA. Jaká podle Vás bude cena pro Evropu? Sledujeme rostoucí inflaci, která se dále roztáčí rostoucími cenami komodit kvůli spekulacím investorů hledajících jistotu na rozbouřeném trhu, s tím zároveň rostou i inflační očekávání a tlačí ekonomický růst dolů. Nemáme se v Evropě podle Vás obávat recese?
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 15:06) -
    Již jsem zmiňoval přelévání dopadů hypoteční krize pro uživatele dolaru. Ale nemyslím si, že jde o jediný zdroj inflace a spekulace investorů do komodit jsou jenom zrcadlem, který procesy možná urychluje. Již jsem komentoval rapidní rozvoj nových velkých ekonomik - jako je čínská a indická, které již řadu let mj. v důsledku rostoucí životní úrovně vytvářejí silné poptávkové tlaky na cenu ropy (Čína je již dnes druhý největší spotřebitel ropy jejíž spotřebitelé jsou významně dotování státem), tlaky na růst cen potravin (lidé v těchto zemích s významnou světovou populací jedí více, častěji a lépe). Pokud vlády těchto zemí v poslední době začaly zpomalovat růst poptávky po ropě např. snižováním dotací při prodeji ropných produktů, vede to k silným nárůstům inflace do ekonomiky. Růst nominálních a reálných mezd se pak přelévá do světa u řady produktů. Ano Evropa i Čechy se musí přizpůsobit ale jedině zlepšenou konkurenceschopností a minimalizací zbytečných výdajů, které se ani v době silného ekonomického růstu, tím méně v době zpomalení, nemůžeme dovolit. Jen tak lze zmírnit dopady recese. Ostatně pro Čechy v minulosti recese u sousedů představovala díky mzdové a nákladové konkurenceschopnosti spíše příležitost, jde o to zda si tyto parametry dokážeme trvaleji udržet.
  • ---
  • Otázka (, 14:31) -
    Pane profesore, ohledně české koruny, někteří experti se domnívají že možným řešením silné koruny je popuštění inflace, čímž by došlo ke znevážení měny v očích burzoních spekulantů a následnému oslabení měny. Jaký je váš názor?
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:50) -
    S ohledem na to, že prvořadým cílem ČNB jsou inflační cíle, nikoliv úroveň kurzu či dokonce ekonomický růst, takové řešení lze považovat za zcela spekulativní. A navíc by dostatečně nechránilo ani domácí úspory. Problémů s inflací bude i tak dost, ale nikoliv jen u nás ale i v zahraničí.
  • ---
  • Otázka (praguemonk, 14:25) -
    Dobrý den, prosím o odpověď ekonoma, nikoliv politika... Potřebuje Česká republika skutečně společnou měnu - euro? Pokud ano, kdy nastane vhodná chvíle?
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:44) -
    Již jsem odpověděl v předchozí odpovědi.
  • ---
  • Otázka (Danca, 14:13) -
    Dobrý den, pane profesore. Je podle Vás správné stálé oddalování přijetí eura naší vládou?
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:44) -
    Já jsem vyjádřil svůj názor opakovaně tak, že bez fiskálních a dalších reforem (tak jak již proběhly např. na Slovensku) nás Euro oslabí. Ale domnívám se, že nemůžeme již odkládat ani ony razantní reformy ani zavedení Eura (v horizontu 2012) , neboť část ekonomiky se do té doby přirozenou cestou beztak eurizuje. Jinak by posilující kurz koruny nikoliv snižoval náklady českým spotřebitelům, ale v případě importovaného zboží by naopak neoprávněně zvyšoval marže domácích obchodníků.
  • ---
  • Otázka (, 14:07) -
    Dobry den, kedy si myslite, ze sa stabilizuje tato financna kriza, ktora urcite investorom robi vraske na cele.
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:42) -
    Myslím, že jsem již v první odpovědi naznačoval, že lze dohlédnout konce samotné hypoteční krize, když US Fedem opět garantované instituce Fannie Mae a Freddie Mac (=too big to fail), jsou nejenom zachraňovány ale i přebírají stále více aktivit na hypotečním trhu (odhadovalo se , že v roce 2006 garantovaly či držely okolo 40 % vydaných hypotečních instrumentů, v poslední době to jsou již dvě třetiny nově vydaných instrumentů). Jde ovšem o řešení nesmírně drahé jak pro finanční systém a daňové poplatníky tak i pro krátkodobý a střednědobý vývoj US ekonomiky s přelitím do globálního systému. Ačkoliv považuji US ekonomiku stále za technologicky nejvyspělejší ekonomiku je otázkou, jak dlouho si takovéto šoky v určité své části (podpora hypotečního financování vlastnického bydlení) může dovolit a absorbovat.
  • ---
  • Otázka (Jarda, 14:07) -
    Dobrý den, zajímalo by mě, kde Vy spatřujete hlavního viníka současné americké hypotéční a úvěrové krize.
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:32) -
    Podle mého osobního názoru je pro každého amerického politika vždy velice lákavé podpořit rozvoj vlastnického bydlení opřeného o dynamické financování hypoték. V souvislosti s tím vznikají a stále se rozvíjejí státem garantované instituce (Fannie Mae, Freddie Mac), které společně s novými instrumenty na hypotečním trhu (různé hypotékami garantované strukturované dluhopisy) vzdálily realitu hypoték od jejich financování. Uvolnila se velice pravidla "prudential banking" pro americké hypotéky a přetlak nabídky volných deposit stimuloval snadnou cestu investování do mnohdy nesrozumitelných instrumentů navíc nesmyslně oceňovaných "ratingem" respektovaných agentur. Trh gakticky tyto netransparentní přístupy odmítl a investory a konec konců i daňové poplatníky to stálo a ještě bude stát několik let práce.
  • ---
  • Otázka (Lisabon, 14:06) -
    Těžká a zpolitizovaná otázka - měla by ČR podepsat lisabonskou smlouvu? Prosím Váš názor... Děkuji.
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:25) -
    Jakkoliv jsem kritikem masy mnohdy zbytečných regulací přicházejících z Bruselu, domnívám se, že v dané strategické konstelaci Čechám jiná volba nezbývá, nechtějí-li se stát váhajícím mostem k Rusku, které díky svým ambicím o střední Evropu vždy velice stálo.
  • ---
  • Otázka (, 14:01) -
    Pane profesore, z medailonu chápu, že máte vztah k Číně. Je pro Vás současný vývoj téhle ekonomiky - zpomalení růstu, padající zahraniční obchod - zdravý? Vy osobně byste neváhal do této země investovat? Díky za odpověď
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:21) -
    Země jako Čína (nominálně čtvrtá největší ekonomika dle některých propočtů PPP dokonce druhá absolutně největší) zásadně ovlivňuje mnohé globální toky a její vývoj nemůže nechat žádného ekonoma v klidu. Již řadu let se hovoří o zpomalení růstu na jednociferná čísla ale růst HDP je i přes letošní zpomalení z 11.9% v roce 2007 na 10,4% dvojciferný. S ohledem na klesající poptávku po exportu do USA dochází v Číně ke zvýraznění domácí poptávky, rostou dříve velmi nízké mzdy, což začíná mít zásadní dopady na domácí inflaci a vývoz inflace do světa. Již nikdy nebude šance tak masově snižovat domácí náklady přenosem výroby do nákladově levnější Číny. Naopak stávající čínské výroby začínají zdražovat, kurs o 20% posílil, a inflace se z Číny vyváží nejemnom poptávkově ale i nabídkově. Ale Čína zvedá čínský obsah výrobků.
  • ---
  • Otázka (R. Karoch, 14:01) -
    Dobrý den, jaký máte názor na současný vývoj koruny? Pokud se domníváte, že je příliš silná, potom se ptám, jestli si myslíte, že by s tím ČNB nebo vláda mohla/měla něco udělat. děkuji. Karoch
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:12) -
    Koruna je nepochybně příliš silná a současně malá, volatilní měna. I dosti odolná ekonomika unese pravidelné posilování v řádu ročních jednotek procent, ale nikoliv posilování o desítky procent ve čtvrtletích. Nepochybně to zastaví některé dlouhodobě rozumné projekty, které nikdy nevzniknou. Na druhé straně ztráty na straně exportu by měly být vyváženy na straně lacinějšího importu, ale zde jen málo velko- a zejména maloobchodníků zareagovalo snížením cen. Dokonce i tam, kde velkoobchodníci požadovali od maloobchodníků snížení cen nesetkali se s dostatečnou ochotou a hrozily jim dokonce saknkce od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nakonec řada obchodníků např s auty začala deklarovat vazbu na Euro a přizpůsobují své ceny euro a v některých segmentech tak probíhá bohužel skrytá Eurizace... ČNB ani vláda nemá v malé ekonomice žádné prostředky situaci ovlivnit a může jen doufat v sílu trhu.
  • ---
  • Otázka (pekl, 13:53) -
    Dobrý den, Zajímalo by mě, jak se díváte na neutuchající vlivy hypoteční krize. Je podle Vás to nejhorší z krize již za námi nebo se investoři ještě mají na co těšit? Děkuji Petr
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:03) -
    Domnívám se že současná pozitivní reakce US investorů na potvrzení US garance FEDu ve vztahu ke dvěma klíčovým prostředníkům Fannie Mae a Freddie Mac, které vlastní či garantují zhruba polovinu veškerého hypotéčního dluhu dokládá postupnou změnu sentimentu. I díky tomu např. JPMorgan může odkrývat nižší než pesimistické scénáře odpisů. Tím se celý vliv hypoteční krize přelije na daňové poplatníky, uživatele americké měny, která již nyní bojuje s 5% inflací. Někteří experti pak upozorňují, že jde o peníze poskytnuté bez protihodnoty. špatných dluhů.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    17.07.2008 15:16

    Ještě jednu otázku - myslíte si, že by Baťa st. nebo takový Rašín vůbec pochopil, co se to dnes děje? ;)
    praguemonk
  •  
    17.07.2008 15:00

    Dobrý den, jaký si myslíte má vliv PR na spotřebitelské chování?
    Hejkal
  • money inflation
    17.07.2008 14:59

    Myslíte si, že je rozumné už do tak likvidních trhů neustále přilévat další a další likviditu, jenom proto, aby ceny instrumentů rostly kvůli rostoucí poptávce, když jejich fundament je shnilý? Myslíte, že v otázce finančních trhů je tedy důležitější sentiment než fundament a pokud autority pouštějí peněžní zásobě žilou, je vše dobré? Neboli jak se říká: Kdo maže ten jede. ? A teď z trochu jinehé soudku. Pokud CB emituje peníze za které požaduje úrok. Nastal by při okamžitém vynucení splacení všech pohledávek CB nedostatek peněz, neboť v oběhu je pouze množství emitovaných peněz z prvního období, ale ne už ten úrok. Čili CB je takto nucena neustále dodávat nové peníze trhu a devalvovat jejich hodnotu, neboť požaduje úrok? Je možné tento problém nějakým způsobem eliminovat, jinak než měnovými reformami? Díky za odpovědi
    Surel
  •  
    17.07.2008 14:59

    Pane profesore, Měl bych dotaz ohledně složitých derivátových produktů. Nejsou někdy kontraproduktivní - viz banky a fondy kupovaly složité dluhopisy podložené hypotékami, kterým nerozuměli - výsledek současná krize. České podniky se zajištují fx - obchody a samo zajšťování kurz ještě více zhoršuje. Kde je chyba ??
    Vaclav
  •  
    17.07.2008 14:56

    Dobrý den, poradil byste našim politikům jet nebo nejet na olympijské hry do Číny?
    J. Dudek
  •  
    17.07.2008 14:54

    Dobrý den, kdybyste byl Bernanke, co byste v současné situaci dělal?
    Greenspan
  • školy
    17.07.2008 14:53

    Jaký máte názor na kvalitu ekonomického VŠ vzdělávání v České republice? Druhá otázka - před prezidenstkou volbou se mj. diskutovalo o počtu a kvalitě tzv. think-tanků v ČR - existují u nás NEZÁVISLÉ think-tanky typu německého IFO a pokud ano, proč nejsou přijímané v odborných i veřejných kruzích?
    student
  •  
    17.07.2008 14:48

    Dobrý den, pokud jste zmínil cenu hypoteční krize pro USA. Jaká podle Vás bude cen pro Evropu? Sledujeme rostoucí inflaci, která se dále roztáčí rostoucími cenami komodit kvůli spekulacím investorů hledajících jistotu na rozbouřeném trhu, tím zároveň rostou i inflační očekávání a tlačí ekonomický růst dolů. Nemáme se v Evropě podle Vás obávat recese?
    Hrubý
  • silná koruna
    17.07.2008 14:31

    Pane profesore, ohledně české koruny, někteří experti se domnívají že možným řešením silné koruny je popustění inflace, čímž by došlo ke znevážení měny v očích burzoních spekulantů a následnému oslabení měny. Jaký je váš názor ?
    vaca
  •  
    17.07.2008 14:25

    Dobrý den, prosím o odpověď ekonoma, nikoliv politika... Potřebuje Česká republika skutečně společnou měnu - euro? Pokud ano, kdy nastane vhodná chvíle?
    praguemonk
  •  
    17.07.2008 14:13

    Dobrý den, pane profesore. Je podle Vás správné stálé oddalování přijetí eura naší vládou?
    Danca
  •  
    17.07.2008 14:07

    Dobry den, kedy si myslite ze sa stabilizuje tato financna kriza ktora urcite investorom robi vraske na cele.
    Kenweloboy
  •  
    17.07.2008 14:07

    Dobrý den, zajímalo by mě, kde Vy spatřujete hlavního viníka současné americké hypotéční a úvěrové krize.
    Jarda
  • Lisabon
    17.07.2008 14:06

    Těžká a zpolitizovaná otázka - měla by ČR podepsat lisabonskou smlouvu? Prosím Váš názor... Děkuji.
    Lisabon
  •  
    17.07.2008 14:01

    Pane profesore, z medailonu chápu, že máte vztah k Číně. Je pro Vás současný vývoj téhle ekonomiky - zpomalení růstu, padající zahraniční obchod - zdravý? Vy osobně byste neváhla do této země investovat? Díky za odpověď
    Koutný
  • koruna
    17.07.2008 14:01

    Dobrý den, jaký máte názor na současný vývoj koruny? Pokud se domníváte, že je příliš silná, potom se ptám, jestli si myslíte, že by s tím ČNB nebo vláda mohla/měla něco udělat. děkuji. Karoch
    R. Karoch
  •  
    17.07.2008 13:53

    Dobrý den, Zajímalo by mě, jak se díváte na neutuchající vlivy hypoteční krize. Je podle Vás to nejhorší z krize již za námi nebo se investoři ještě mají na co těšit? Děkuji Petr
    pekl

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online