Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor: Nejen o koruně, sazbách, inflaci a ekonomice s viceguvernérem ČNB Miroslavem Singerem

Online rozhovor: Nejen o koruně, sazbách, inflaci a ekonomice s viceguvernérem ČNB Miroslavem Singerem

29.07.2008 10:00
Autor: 

Právě jste vstoupili do online rozhovoru s Miroslavem Singerem, viceguvernérem České národní banky. Pan Singer začne odpovídat na otázky čtenářů dnes ve 14.00 hodin a rozhovor skončí ve 15:00 hodin. Otázky můžete klást již nyní po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře. 

Česká koruna, nejrychleji posilující měna na světě, vyvolává v poslední době žhavé diskuse. Její zběsilé jízdě na dosud nevídané hodnoty učinil (prozatím?) konec výrok guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy, že by centrální banka kvůli silné měně mohla již na příštím měnovém zasedání jednat o snižování úrokových sazeb. Jaký je postoj viceguvernéra? Stal se už z koruny větší problém než současná inflace, nebo stále platí, že vývoj cen svazuje bance ruce ve snaze proti měně zasáhnout? Jak poslední vývoj ovlivnil směr měnové politiky? Kam míří ekonomika a co to bude znamenat pro sazby, nezaměstnanost, mzdy? Inflace stále drží tempo, podaří se ji zkrotit? O těchto a dalších otázkách můžete diskutovat přímo s viceguvernérem ČNB Miroslavem Singerem!

Miroslav Singer (nar. 1968) vystudoval VŠE v Praze (obor matematické metody v ekonomii) a doktorandské studium na University of Pittsburgh, kde v r. 1995 získal titul PhD. Od roku 1993 pracoval též jako výzkumník a přednášející, později jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu AV ČR a Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK (CERGE-EI). Od roku 1995 byl hlavním ekonomem Expandia Finance, v letech 1998 a 1999 ředitelem Investiční společnosti Expandia a v letech 2000 a 2001 ředitelem společnosti Expandia Holding. V roce 2001 nastoupil jako ředitel do skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR, kde se specializoval na projekty zlepšující výkonnost podniků, restrukturalizace a transakce s problémovými aktivy.- Vedl také komplexní projekty, např. projekt marketingové a finanční studie potenciálního pořádání olympijských her v Praze. Byl členem dozorčí rady či představenstva společností Česká pojišťovna, Expandia Finance, Expandia Banka, Expandia Holding a Chemofond a průmyslových firem Jitona, Vigona a Vlnap. Je předsedou Nadace CERGE-EI. Byl členem redakční rady časopisu Finance a úvěr a Business Central Europe. Přednášel kurzy přípravné matematické analýzy, statistiky, pokročilé ekonometrie a ekonomiky práce v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK a přednáší kurz Informační ekonomie na VŠE Praha. Publikoval články v denním i odborném tisku, z toho například v Review of Economics and Statistics, v Economics of Transition a v Journal of Comparative Economics, a přispěl též kapitolami do monografií vydaných mj. nakladatelstvími Academic Press London nebo Lappeenranta University of Technology. V únoru 2005 byl jmenován členem bankovní rady České národní banky.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Andy, 15:04) -
    Koupil by jste si na dnešních cenových úrovní akcie Orca či ECM ?
  • Odpověď (, 15:10) -
    Nemohu spekulovat a trpím tím :-(((. Vžycky jsem si rád dovolil občasnou dlouhodobější sázku na nějaký titul, ale nesmím. Etický kodex...ach jo. Tak nad tím radši nepřemýšlím.
  • ---
  • Otázka (, 14:59) -
    Dobrý den, jste připarveni v této nejisté době, jak ji sami popisujete, udělat a obhájit i výjimečný krok, nesoucí v sobě více rizika než je obvyklé. Děkuji
  • Odpověď (, 15:10) -
    Někdy je dobré nechat trochu nejistoty o tom, co jsme (či jsme byli) připraveni kdy použít. To platí nejen u konfliktktních situací, ale i v měnové politice. :-)))
  • ---
  • Otázka (zvědavec, 14:53) -
    Dobrý den, jaký je Váš názor na přijetí eura? Zda vůbec, kdy a za jakých podmínek.... Děkuji
  • Odpověď (, 15:06) -
    Jsme zavázáni přijmout euro. Pokud jde o časování, tak to bude mnohem více určeno politickými prioritami vlád. Pokud budou ochotny činit kroky k jeho přijetí a přijmout odpovědnost jak za pozitivní tak i negativní důsledky takového kroku, bude přijato. Ekonomické hledisko, jež mluví o přinosnosti i pro naší ekonomiku je hlavním vodítkem našeho hodnocení, jež konstatuje, že je třeba primárně ještě uvolnit rozpočet na střednědobém horizontu a zvýšit pružnost trhu práce, ve skutečnosti ale nemusí být tím, co přijetí eura určí. Je to, pro mě evidentně, primárně politické rozhodnutí a bude předurčeno výsledkem (budoucích?) voleb. A protože jako centrální bankéř nemám zasahovat do politiky, tak do toho nekecám. Jedinou výjimku bych udělal, kdyby si při tom politickém prodávání bral ČNB někdo "do úst".
  • ---
  • Otázka (Spekulant, 14:43) -
    Moje otázka by jen doplnila tu předchozí. Jaký, podle Vašeho názoru, je vliv hypotéční krize ve Spojených státech a Velké Británii na momentální výkyv koruny? Děkuji
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:58) -
    Mám pocit, že jsem Vám právě odpověděl. :-)))
  • ---
  • Otázka (, 14:40) -
    Dobrý den, myslíte si, že současná velmi silná úroveň koruny je výsledkem spekulací nebo spíše reálného stavu ekonomiky a přebytku EUR, který podniky vygenerovaly z vývozu za posledních 5-6 let..???
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:57) -
    Hlavně je odrazem bezprecedentních otřesů finančních trhů vyspělých zemí, vše ostatní je sekundární.
  • ---
  • Otázka (, 14:38) -
    Dobrý den, není možné, pokud je vysoká hodnota CZK následkem spekulativních obchodů, že se snížením úrokových sazeb vyřeší tento problém jen krátkodobě?
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:55) -
    Dlouhodobě má koruna jistě tendenci k posilování, ale jde o rozsah fluktuace od trendu. V uplynulých týdnech šlo o fluktuaci nemající obdoby. Nicméně my neřešíme problém koruny, ale inflace, neboť vycházíme z historické zkušenosti, že snaha stabilizovat ceny, vede (i přes právě pozorované bezprecedentní pohyby měny) dlouhodobě i ke stabilizaci pohybu či trendu ostatních makroekonomických veliččin. Ve zkratce, pokud budeme "katovat" bude to proto, že usoudíme, že by koncem příštího roku mohla inflace podstřelit hluboku pod cíl. Co bude koncem příštího roku s kursem nás už zas tak zajímat nebude, neb to ovlivní ekonomiku zhruba o rok později.
  • ---
  • Otázka (, 14:37) -
    Dobrý den pane Singre, nehrozí při snížení sazeb riziko (minimálně krátkodobé), že bude CZK opět pod tlakem na posílení díky carry trade?
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:53) -
    Pokud jsme se rozhodovali, či se někdy v budoucnu rozhodneme snížit sazby, nevnímali jsme to, a nebudeme to vnímat, jako hrozbu, ale jako námi předvídaný a v určité míře i žádoucí důsledek.
  • ---
  • Otázka (, 14:35) -
    Vážený pane Singere, promiňte, ale z Vašich odpovědí jsem jako laik zatím nevyčetl nic konkrétního. Dostal jsem za práci větší množství EUR. Myslíte, že je mám vyměnit nyní nebo ještě počkat s nadějí na lepší kurz? Předem děkuji za pokud možno konkrétnější odpověď.
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:51) -
    Nevím, snažím se svými odpověďmi říci, že se vývoj kursu nepokouším nijak usilovně předvídat (nemá to, obávám se, cenu) a spíš mu přizpůsobuji svůj názor na měnový vývoj. Z praktického hlediska pak nevím kdy, a za co (resp. kde) chcete svá eura utratit.
  • ---
  • Otázka (Liška, 14:33) -
    Dobrý den. Zajímal by mě Váš názor na rostoucí vliv finančních trhů. Spekulace na měnách a pravděpodobně i na komoditách mohou mít dopad nejen na nominální veličiny jako kurz či ceny, ale také na reálnou ekonomiku. Možná je to přechodný fenomén kvůli uvolněné měnové politice ve světě v minulých letech, ale asi budete souhlasit, že vliv trhů neustále roste. Neztrácí měnová politika a regulace na národní úrovni postupně vliv proti globálnímu kapitálu? A co s tím? Děkuji.
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:42) -
    Nemyslím si. Naopak nám fakt, že jsme díky samostatnému měnovému trhu od dění na eurovém a ještě více dolarovém trhu vcelku izolováni, zatím poměrně úspěšně pomáhá negativnímu vývoji unikat. Navíc se obávám, že dostatečně nevnímáme, že to co se děje ve světě, je z hlediska nejméně jedné ale spíš dvou dekád mimořádně dramatický vývoj. Takže i to velmi mírněné ovlivnění našeho finačního a zvláště měnového trhu je mimořádné (k takovému posílení české koruny v jednom roce za celou její historii nedošlo), ale také ojedinělé.
  • ---
  • Otázka (Severák, 14:28) -
    Dobrý den, jak vidíte vývoj koruny vůči euru do konce tohoto roku? Je reálná šance, že se dostaneme nad 25,00 CZK/EUR?
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:40) -
    Už jsem odpovídal, ale pro konkrétnost, já vidím zhruba 3 koruny širkoký interval jako potenciálně dobře představitelný na horizontu jednoho roku. Takže i 25 ale i něco na opačné straně se mi na konec roku vejde, jen při tom budeme mít hodně jinou rétoriku, sazby a tak. Prostě použijeme nástroje měnové politiky.
  • ---
  • Otázka (FM, 14:26) -
    Dobrý den, nemůže snížení sazeb vyvolat zvýšení poptávkové inflace a tlačit tak podstatně výrazněji na zvyšování sazeb než je nyní?
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:36) -
    Určitě může, jde jen o to, za jakých podmínek se sazby snižují.
  • ---
  • Otázka (, 14:24) -
    Dobrý den pane Singere, neobáváte se výrazného oslabení koruny v souvislosti s oslabením růstu HDP a uklidněním světových fin. trhů a to přesně v horizontu účinnosti měnové politiky. Nepovede snižování sazeb a poté opětovné zvýšení v krátkých intervalech k rozkolísání inflačních očekávání tržních subjektů? Děkuji
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:34) -
    Tak teoreticky to vše může nastat. Já si ale netroufám předpovídat korekce a jejich časování. Doba je prostě mimořádně nejistá. Pokud jde o časté změny sazeb, měníme je zhruba 3 krát do roka (plus mínus jedna změna), to mi napřipadá moc. Nicméně jistě lze teoreticky trhy rozkolísat, jen si nemyslím, že je to ta hlavní hrozba pro nás.
  • ---
  • Otázka (, 14:23) -
    Vážený pane Singere. Zajímalo by mne, zdali ČNB bude více otevírat svoji monetární politiku a případně zveřejňovat krátkodobé i střednědobé plány. Např. na cílenou inflaci ve střednědobém horizontu cca 1-2 roku a vůči tomu i kurz Kč a EURO a případně možné kroky, které je ČNB ochotna pro tyto plánované cíle podstoupit a očekává je (minimálně tím může ovlivnit sentiment trhu). Jde mi o vyšší transparentnost ze strany ČNB, která je podle mne zatím spíše v rovině mlžení, což si myslím zvyšuje nejistotu na trhu. Děkuji.
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:32) -
    Naše cíle jsou známé, na horizont, o němž jste se zmínil, zveřejňujeme nyní i průběh našich sazeb očekávaný prognózou. Prognózy inflace a třeba HDP samozřejmě taky. Tak mi není jasné, co Vám přesně chybí. Střednědobé ani jiné plány nevytváříme.
  • ---
  • Otázka (, 14:17) -
    Dobrý den, jaké jsou reálné nástroje ČNB pro případnou korekci kurzu a jak moc mouhou být učinné. Děkuji.
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:30) -
    No, tak všichni říkali, že nemáme šanci a stačilo pár vět guvernéra a koruna je o kačku dole... :-))) Ale vážně, zdá se mi, že i hráči na trhu začínají chápat, že my při cílování inflace kurs zohledňujeme a sazby určujeme i se zřetelem na něj. A to může vést samo o sobě ke korekcím jakou je ta naposledy pozorovaná. Nejsme bezmocní.
  • ---
  • Otázka (libertarián, 14:07) -
    pane viceguvernére, o kolik lze čekat snížení sazeb ,je možné čekat i o 50 bazických bodů dolů? děkuji
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:27) -
    Tomu říkám přímočarý dotaz! :-)) Záleží hodně na kolezích i na faktorech popsaných výše.
  • ---
  • Otázka (levap, 13:50) -
    Dobrý den, rád bych se zeptal jak hodnotíte reálnost současné inflace, je to skutečná inflace ve smyslu toho, že se zvyšuje množství bankovek (oběživa) v takové míře, jako je zmiňovaná inflace, případně jaká je podle Vás ta reálná inflace (jako v dobách zlatého standardu)? Nebo to je jen takový strašák pro lidi, kterému pomáhá srovnávání cen v evropě a u nás, který se v budoucnu obrátí při vysokých sazbách a při posilování koruny proti ostatním a pěkně nás tu "podusí"? Děkuji a přeji hezký zbytek dne.
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:25) -
    To je těžké. Obecně teori inflace jako penežního jevu věřím, ale množství peněz v ekonomice se na vysoké frekvenci potřebné pro provádění měnové politiky velmi obtížně měří. Já vnímám tzv. "jádrovou inflaci" jako určitý lépe měřitelný signál vývoje onoho od jednotlivých šokových vlivů očištěného vývoje množství peněz v ekonomice, a ta nyní stoupá, ale ne tak nebezpečně... Snad jsem Vám odpověděl srozumitelně.
  • ---
  • Otázka (, 13:48) -
    Dobrý den, mohu se ve stručnosti zeptat na prognózu vývoje britské libry ??? Ještě minulý týden v úterý ráno bylo v MF Dnes, že má i nadále klesat až na hodnoty mezi 25 a 26 korunami ke konci roku podle jistého ekonoma. A najednou takový obrat ! Výměnu potřebuju uskutečnit do konce srpna. Co myslíte, mám ještě vyčkávat, nebo neodkladně vyměnit peníze ???
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:23) -
    Nezlobte se, ale nemám tušení, libra už pro nás není měna, kterou bychom explicitně uvažovali.
  • ---
  • Otázka (mstiller, 13:44) -
    Dobrý den, do jaké míry je rozhodování vedení ČNB nezávislé vůči vládě a politickým stranám. Mění se politika rozhodování s příchodem nové vlády? Děkuji
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:21) -
    Úplně. Za ty více než tři roky, co jsem v ČNB, jsem nezažil pokus někoho z vlády říkat nám, jaké máme sazby. Pokud jde o politické strany, několik málo textů některých se stranami spjatých ekonomů, dohromady nic pro mě postřehnutelného. Pokud jde o změny vlád, zajímá nás primárně výhled fiskální politiky, ale změny, ke kterým v Česku dochází jsou málokdy tak převratné, aby měly závažný vliv na měnovou politiku. Pokud jde o reformy, ty spíš určují dlouhodobé trendy, jež jsou za horizontem vlivu měnové politiky, snad z výjimkou efektu na kurs měny (když trh vnímá reformy jako pozitivní, vytváří to dlouhodoběji určitý dodatečný tlak na snižení vyžadované rizikové prémie a tedy i posilování kursu).
  • ---
  • Otázka (mstiller, 13:43) -
    Dobrý den, Může guvernér, či viceguvernér spekulovat na devizovém trhu, když má možnost přímo ovlivňovat jejich výkonnost? Děkuji
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:15) -
    Ne, jednoduše řečeno, máme to zakázané pravidly definovanými v Etickém kodexu, který byste našel na našich webových stránkách.
  • ---
  • Otázka (Daniela, 13:38) -
    Dobrý den, jaký je Váš názor na výrok pana premiéra Topolánka, že bychom mohli čerpat miliardové dotace z rozpočtu EU v jiné měně, než je euro? Třeba v rublech? Myslíte si, že má vůbec nějaké základní povědomí o tom, jakým způsobem funguje rozpočet EU? ...a to vše ani ne půl roku před vůbec prvním českým předsednictvím.. :)
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:14) -
    Výroky politiků viz výše
  • ---
  • Otázka (gio, 13:37) -
    Vážený pane Singere, vzhledem ke snížení inflačních očekávání do konce roku (dočasné uklidnění na globálních trzích, zejména s ropou a zemědělskými komoditami) a stále se zvětšujícím problémům (zatím zejména mediálním, částečné realizace zisků zahraničních investorů a spekulantů na základě vyjádření p. Tůmy a současného posílení USD) se silnou korunou, zvažujete, že pro zasedání 7.8. budete zvažovat dokonce i snížení úrokových sazeb? Pokud se budete rozhodovat o tomto kroku, na základě jakých indikácí se bude rozhodovat? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:13) -
    Já si to určitě umím představit. Pokud jde o faktory, určitě bude hrát u mne i mých kolegů velkou roli například odhad toho, kam se ubírají inflační očekávání, vnější vývoj, jsou-li již viditelné znaky ochlazování naší ekonomiky a co si myslet o kursu. A naše názory se mohou při dnešní i z hlediska světového vývje mimořádně vysoké míře nejistoty ohledně budoucího vývoji dramaticky lišit. Koneckonců lze debatovat i několik variant, v historii ČNB se to již ne tak často, ale přesto ne pouze několikrát stalo.
  • ---
  • Otázka (, 13:36) -
    Dobrý den, jaké je podle Vás optimální střednědobá úroveň Kč vůči EUR s ohledem na současné ekonomické ukazatele české ekonomiky a jejich očekávaný vývoj. Děkuji. Jiří
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:08) -
    Obávám se, že Vás zklamu, střednědobě nemám žádný silný názor. My obecně uvažujeme horizont roku a půl dopředu, což je spíše pod kratším koncem "střednědobosti" a já mám i v tomto horizontu pochybnosti minimálně o své schopnosti předvídat úroveň měny. :-))) Navíc vždy jde o kombinaci faktorů, primárně sazeb, naši měnové politiky reflektující dopředné cílování inflace, vnějších podmínek a stávajícího vývoje kursu a tato kombinace umožňuje představit si při vhodné kombinaci ostatních parametrů kurs v mimořádně širokém intervalu.
  • ---
  • Otázka (, 13:09) -
    Dobrý den pane Singere, v souvislosti s úrokovou sazbou mne napadá ještě jedna souvislost. Jestliže CZK dlouhodobě posiluje vůči EUR o 3 až 4 % ročně a základní úrokové sazby na obou měnách jsou téměř stejné (diference max. do 1%) nabízí se investorům, kteří investují EUR příliš jednoduše a lehce získaný takto zvýšený zisk. Podle mého názoru by měla být základní úroková sazba na CZK výrazně menší než na EUR.
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:04) -
    Sazby ČNB se už několik let mj. v reflexi dlouhodobého trendu posilování nachází spíše pod sazbami ECB. Nicméně nám nejde o zisky investorů ale o to, že nám posilování české koruny umožňuje cílovat inflaci i s nižšími úroky.
  • ---
  • Otázka (, 12:39) -
    Dobrý den pane Singere. Jednotlivé kauzy okolo intervencí v bankách (MF, ČNB) se chýlí ke konci a jsme o nich pravidelně informováni z médií. Jen o vývoji okolo AGB je ticho. Jednou za čas vypluje na povrch něco nevyřešeného a jako nevyřešené to opět utichne. Jaký je stav ve věci vyjednávání s menšinovými akcionáři AGB? Jaké kroky ještě přijdou? Jak to dopadne?
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:04) -
    Vyjednávání probíhá, kausa je složitá, výsledek určí primárně obě strany sporu, a jakýmkoliv výrokem bych ji jen komplikoval, nezlobte se.
  • ---
  • Otázka (, 12:37) -
    Dobrý den pane Singer. Myslíte si jako pan Topolánek, že takto silná koruna je objektivním odrazem stavu české ekonomiky? Máte jako ekonom obavu z odchodu firem-i českých dál na východ? Jaký je Váš názor na vývoj kurzu koruny do konce roku 2008. děkuji
  • Odpověď (Miroslav Singer, 14:02) -
    Trendové posilování je odrazem vzestupu české ekonomiky, i určitá úchylka nad trend vyjadřuje to, že relativní pozice české ekonomiky v kontextu světových problémů určitě posílila (což platí o celém regionu). Nicméně vše má svoji míru. K výrokům politiků se vyjadřuji minimálně, natož abych je hodnotil, radši mluvím za sebe, mj. proto, že jim do hlav nevidím, a tak nevím, jak to myslí.
  • ---
  • Otázka (, 12:26) -
    Inflace je v poslední době tažena především externími vlivy - ropa, světové ceny potravin atd. Má smysl na tyto vlivy reagovat růstem repo sazby ČNB?
  • Odpověď (Miroslav Singer, 13:58) -
    V té míře v jaké očekáváme jejich promítnutí do expektací určitě, zbytek je již předmětem debat i v bankovní radě. Jde také o to, zda považujeme tyto jevy za jednorázový šok, či začátek nového trendu - což by si zřejmě vyžadovalo reakci pro dosažení cenové stability.
  • ---
  • Otázka (VSE LIMITED, 12:24) -
    Jak podle Vás může sílící koruna ovlivnit obchodní bilanci, které v posledních několika letech končila vždy jako přebytková? Předpokládáte za rok 2008 propad obchodní bilance do deficitu?
  • Odpověď (Miroslav Singer, 13:56) -
    Vy asi předpokládáte něměnnou výši kursu, ale kurs reaguje mj na naše kroky, či vyčkávání s nimi, ale i, jak vývoj znovu ukázal, i slovní intervence. Navíc se mění podmínky v zahraničí. Takže uvidím, až si znovu vytvořím celkový názor na českou ekonomiku (což budu činit na počátku příštího týdne před měnovým zasedáním bankovní rady), ale abych nevysílal jen mlhu :-))), nevěřím, že současné mimořádně pozitivní výsledky zahraničního obchodu mohou být při stávající úrovni kursu zachovány a ani záporná čísla by mě nepřekvapila.
  • ---
  • Otázka (libertarián, 10:42) -
    Pane viceguvernére, souhlasíte s námitkou,že kurz je již přestřelený a je nutné ho krotit.Nemyslím si,že protesty proti silné koruně jsou dílem partikularistických zájmů,ale výrazem vážné situace-souhlasíte? děkuji mlčoch
  • Odpověď (Miroslav Singer, 13:53) -
    Kurs se mění, nicméně současná síla koruny nejspíše skutečně výrazně přitahuje celkové měnové podmínky české ekonomiky (jež jsou dány kursem a našimi sazbami).
  • ---
  • Otázka (, 10:11) -
    Dobrý den. Nechápu výroky pana Topolánka,že takto silná koruna nemůže poškodit naši malou ekonomiku.Proč guvernér pan Tůma tvrdí opak. Těmito výroky pan Topolánek znovu podporuje spekulanty k nákupu.Je možné odhadnout, jestli ČNB na svém zasedání bude hýbat úrokovymi sazbami a v jakém směru?Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Miroslav Singer, 13:52) -
    Vždy jde o míru věcí. Do nedávna nám posilování koruny pomáhalo tlumit budoucí inflaci, ale na úrovních, na nichž se vyskytovala, či vyskytuje (vývoj jde rychle) nyní, už je možné mít obavu z podstřelení cíle na horizontu měnové politiky (zhruba za rok a půl). Pokud jde o vývoj, jednání BR je příští čtvrtek, debata bude určitě zajímavá, ale její výsledek si hádat netroufám.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    29.07.2008 15:04

    Koupil by jste si na dnešních cenových úrovní akcie Orca či ECM ?
    Andy
  •  
    29.07.2008 14:59

    Dobry den, jste priparveni v teto nejiste dobe, jak ji sami popisujete, udelat a obhajit i vyjimecny krok, nesouci v sobe vice rizika nez je obvykle. dekuji
    ms
  •  
    29.07.2008 14:57

    Dobry den. Nebyl nahodou guverner Tuma na dovolene na zacatku cervence? Kdy se bude mit po letni dovolene posledni clen bankovni rady? Krasne leto.
    turista
  •  
    29.07.2008 14:55

    Dobry den pane Singere. Jaka uroven koruny by Vas spise donutila premyslet o zvyseni urokovych sazeb v kontextu opetovneho zvyseni inflacnich ocekavani a pravdepodobneho navratu inflace k 7% behem leta. Dekuji za odpoved.
    jara
  •  
    29.07.2008 14:55

    Dobry den pane Singer, myslite si, ze silna CZK je skutecne problem pro podniky v dobe, kdy exporteri typu Skoda auto, CEZ apod dosahuji rekordnich zisku nekolik let v rade, CEZ zdrazuje neustale energii s argumentem, ze ji v zahranici proda vyhodneji?? Samozrejme textilni firmy s nizkou marzi maji problem, ale ty maji problem vsude po evrope kvuly konkurenci s Asie, ktere urcite nechceme konkurovat...
    gekko
  •  
    29.07.2008 14:53

    Dobrý den, jaký je Váš názor na přijetí eura? Zda vůbec, kdy a za jakých podmínek.... Děkuji
    zvědavec
  •  
    29.07.2008 14:43

    Moje otazka by jen doplnila tu predchozi. Jaky, polde vaseho nazoru, je vliv hypotecni krize ve spojenych statech a Velke Britanii na momentalni vykyv koruny? Dekuji
    Spekulant
  •  
    29.07.2008 14:40

    Dobry den, myslite si, ze soucasna velmi silna uroven koruny je vysledkem spekulaci nebo spise realneho stavu ekonomiky a prebytku EUR, ktery podniky vygenerovali z vyvozu za poslednich 5-6 let..???
    gekko
  •  
    29.07.2008 14:38

    Dobrý den, není možné, pokud je vysoká hodnota CZK následkem spekulativních obchodů, že se snížením úrokových sazeb vyřeší tento problém jen krátkodobě?
    Dannik
  •  
    29.07.2008 14:37

    Dobrý den pane Singre, nehrozí při snížení sazeb riziko (minimálně krátkodobé), že bude CZK opět pod tlakem na posílení díky carry trade?
    petitpeta
  •  
    29.07.2008 14:35

    Vážený pane Singere, promiňte, ale z Vašich odpovědí jsem jako laik zatím nevyčetl nic konkrétního. Dostal jsem za práci větší množství EUR. Myslíte, že je mám vyměnit nyní nebo ještě počkat s nadějí na lepší kurz? Předem děkuji za pokud možno konkrétnější odpověď.
    Pavel
  •  
    29.07.2008 14:33

    Dobrý den. Zajímal by mě Váš názor na rostoucí vliv finančních trhů. Spekulace na měnách a pravděpodobně i na komoditách mohou mít dopad nejen na nominální veličiny jako kurz či ceny, ale také na reálnou ekonomiku. Možná je to přechodný fenomén kvůli uvolněné měnové politice ve světě v minulých letech, ale asi budete souhlasit, že vliv trhů neustále roste. Neztrácí měnová politika a regulace na národní úrovni postupně vliv proti globálnímu kapitálu? A co s tím? Děkuji.
    Liška
  •  
    29.07.2008 14:28

    Dobrý den, jak vidíte vývoj koruny vůči euru do konce tohoto roku? Je reálná šance, že se dostaneme nad 25,00 CZK/EUR?
    Severák
  •  
    29.07.2008 14:26

    Dobrý den, nemůže snížení sazeb vyvolat zvýšení poptávkové inflace a tlačit tak podstatně výrazněji na zvyšování sazeb než je nyní?
    FM
  •  
    29.07.2008 14:24

    Dobry den pane Singere, neobavate se vyrazneho oslabeni koruny v souvislosti s oslabenim rustu HDP a uklidnenim svetovych fin. trhu a to presne v horizontu ucinnosti menove politiky. Nepovede snizovani sazeb a pote opetovne zvyseni v kratkych intrevalech k rozkolisani inflacnich ocekavani trznich subjektu? Dekuji
    ms
  • Otevřenost ČNB
    29.07.2008 14:23

    Vážený pane Singere. Zajímalo by mne, zdali ČNB bude více otevírat svoji monetární politiku a případně zveřejňovat krátkodobé i střednědobé plány. Např. na cílenou inflaci ve střednědobém horizontu cca 1-2 roku a vůči tomu i kurz Kč a EURO a případně možné kroky, které je ČNB ochotna pro tyto plánované cíle podstoupit a očekává je (minimálně tím může ovlivnit sentiment trhu). Jde mi o vyšší transparentnost ze strany ČNB, která je podle mne zatím spíše v rovině mlžení, což si myslím zvyšuje nejistotu na trhu. Děkuji.
    Honza S.
  •  
    29.07.2008 14:23

    Dobrý den pane Singer, Myslíte si, že v době kdy exportéři typu Škoda auto, ČEZ a některé počítačové fy vykazují pátý rok po sobě rekordní zisky, že je silná koruna skutečně jejich problémem, nebo je to spíše obava ze snížení jejich zisků, které konečně tentokrát zůstávají v kapsách obyvatel v podobě silnější měny a tím pádem rychlejší konvergence životní úrovně obyvatel EU. Máte dojem, že je skutečně třeba zakročit nebo raději počkat jak se s tím ekonomika vypořádá časem sama v podobě zhoršení poměru zahraničního obchodu a následného oslabení CZK v případě že to ekonomika skutečně neunese? děkuji za odpověď
    efko
  •  
    29.07.2008 14:17

    Dobry den, jake jsou realne nastroje CNB pro pripadnou korekci kurzu a jak moc mouhou byt ucinne. Dekuji.
    Vojtech Kotous
  • sazby
    29.07.2008 14:07

    pane viceguvernére, o kolik lze čekat snížení sazeb ,je možné čekat i o 50 bazických bodů dolů? děkuji
    libertarián
  • Reálnost inflace
    29.07.2008 13:50

    Dobrý den, rád bych se zeptal jak hodnotíte reálnost současné inflace, je to skutečná inflace ve smyslu toho, že se zvyšuje množství bankovek (oběživa) v takové míře, jako je zmiňovaná inflace, případně jaká je podle Vás ta reálná inflace (jako v dobách zlatého standardu)? Nebo to je jen takový strašák pro lidi, kterému pomáhá srovnávání cen v evropě a u nás, který se v budoucnu obrátí při vysokých sazbách a při posilování koruny proti ostatním a pěkně nás tu "podusí"? Děkuji a přeji hezký zbytek dne.
    levap
  • LIBRA
    29.07.2008 13:48

    Dobrý den, mohu se ve stručnosti zeptat na prognózu vývoje britské libry ??? Ještě minulý týden v úterý ráno bylo v MF Dnes, že má i nadále klesat až na hodnoty mezi 25 a 26 korunami ke konci roku podle jistého ekonoma. A najednou takový obrat ! Výměnu potřebuju uskutečnit do konce srpna. Co myslíte, mám ještě vyčkávat, nebo neodkladně vyměnit peníze ???
  •  
    29.07.2008 13:44

    Dobry den, do jake miry je rozhodovani vedeni CNB nezavisle vuci vlade a politickym stranam. Meni se politika rozhodovani s prichodem nove vlady? Dekuji
    mstiller
  •  
    29.07.2008 13:43

    Dobry den, Muze guverner, ci viceguverner spekulovat na devizovem trhu, kdyz ma moznost primo ovlivnovat jejich vykonost? Dekuji
    mstiller
  •  
    29.07.2008 13:38

    Dobry den, jaky je Vas nazor na vyrok pana premiera Tololanka, ze bychom mohli cerpat miliardove dotaze z rozpoctu EU v jine mene, nez je euro? Treba v rublech? Myslite si, ze ma vubec nejake zakladni povedomi o tom, jakym zpusobem funguje rozpocet EU? ...a to vse ani ne pul roku pred vubec prvnim ceskym predsednictvim.. :)
    Daniela
  •  
    29.07.2008 13:37

    Vážený pane Singere, vzhledem ke snížení inflačních očekávání do konce roku (dočasné uklidnění na globálních trzích, zejména s ropou a zemědělskými komoditami) a stále se zvětšujícím problémům (zatím zejména mediálním, částečné realizace zisků zahraničních investorů a spekulantů na základě vyjádření p. Tůmy a současného posílení USD) se silnou korunou, zvažujete, že pro zasedání 7.8. budete zvažovat dokonce i snížení úrokových sazeb? Pokud se budete rozhodovat o tomto kroku, na základě jakých indikácí se bude rozhodovat? Děkuji za odpověď a přeji příjmený den.
    gio
  •  
    29.07.2008 13:36

    Dobrý den, jaké je podle Vás optimální střednědobá úroveň Kč vůči EUR s ohledem na současné ekonomické ukazatele české ekonomiky a jejich očekávaný vývoj. Děkuji. Jiří
    Jiří
  • Úrokové sazby
    29.07.2008 13:09

    Dobrý den pane Singere, v souvislosti s úrokovou sazbou mne napadá ještě jedna souvislost. Jestliže CZK dlouhodobě posiluje vůči EUR o 3 až 4 % ročně a základní úrokové sazby na obou měnách jsou téměř stejné (diference max. do 1%) nabízí se investorům, kteří investují EUR příliš jednoduše a lehce získaný takto zvýšený zisk. Podle mého názoru by měla být základní úroková sazba na CZK výrazně menší než na EUR.
  •  
    29.07.2008 12:39

    Dobrý den pane Singere. Jednotlivé kauzy okolo intervencí v bankách (MF, ČNB) se chýlí ke konci a jsme o nich pravidelně informováni z médií. Jen o vývoji okolo AGB je ticho. Jednou za čas vypluje na povrch něco nevyřešeného a jako nevyřešené to opět utichne. Jaký je stav ve věci vyjednávání s menšinovými akcionáři AGB? Jaké kroky ještě přijdou? Jak to dopadne?
    jirka
  •  
    29.07.2008 12:37

    Dobrý den pane Singer. Myslíte si jako pan Topolánek, že takto silná koruna je objektivním odrazem stavu české ekonomiky? Máte jako ekonom obavu z odchodu firem-i českých dál na východ? Jaký je Váš názor na vývoj kurzu koruny do konce roku 2008. děkuji
  • Inflace
    29.07.2008 12:26

    Inflace je v poslední době tažena především externími vlivy - ropa, světové ceny potravin atd. Má smysl na tyto vlivy reagovat růstem repo sazby ČNB?
    Karel

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více