Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
USA mají nového prezidenta - co bude dál? Ekonom Ondřej Schneider v online rozhovoru přímo z Washingtonu !

USA mají nového prezidenta - co bude dál? Ekonom Ondřej Schneider v online rozhovoru přímo z Washingtonu !

05.11.2008 14:30
Autor: 

Právě jste vstoupili do rozhovoru s ekonomem žijícím a přednášejícím v USA Ondřejem Schneiderem. Vlastní rozhovor začíná ve 14:30 a bude trvat do 15:30. Otázky můžete klást již nyní po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Občané Spojených států v noci na dnešek volili pro změnu. Vítězem prezidentských voleb se stal demokratický kandidát, Afroameričan Barack Obama. Jaký bude nový americký prezident? Co se změní? Bude schopen rychle vyvést zemi z recese a finanční krize? Využijte této příležitosti a pošlete i vy svůj dotaz odborníkovi přímo do USA, panu Schneiderovi !

Schneider



Ondřej Schneider (nar. 1964 v Praze) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, v roce 1993 promoval na Cambridge University, Faculty of Economics and Politics, a poté absolvoval program Ph.D. v Center for Economic Research and Graduate Education na Karlově univerzitě v Praze. Působil jako výzkumný pracovník v Prognostickém ústavu ČSAV a v americké National Bureau of Economic Research v Cambridge, absolvoval stáž v Mezinárodním měnovém fondu ve Washingtonu, v roce 1998 byl členem představenstva společnosti ČEZ a od srpna 1996 do února 1998 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu v otázkách makroekonomie, veřejných financí a regulaci síťových odvětví. V letech 1998 až 2000 působil jako hlavní ekonom společnosti Patria Finance a poté do roku 2002 v téže společnosti jako výkonný ředitel pro strategii firmy. V současné době přednáší na Georgetown University ve Washingtonu a na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity, kde je od roku 2002 vedoucím katedry evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky a od roku 2006 docentem ekonomie. Mimoto je předsedou redakční rady časopisu Finance a úvěr – Czech Journal of Economics and Finance, členem České společnosti ekonomické, European Economic Association a American Economic Association a místopředseda a vedoucí projektu důchodové reformy na Institutu pro sociální a ekonomické analýzy v Praze. Od roku 2008 žije v předměstí Washnigtonu a přednáší na tamní Georgetown University.

 


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (čiperka, 15:20) -
    Vážený pane Schneidere, vítězství Obamy signalizuje, že v USA byl již vymýcen rasismus. Obamu volila i většina bělošské většiny :) Je to tak, nebo je rasismus podle vaší zkušenosti ve Státech ještě někde přítomný? A osobní otázka, kdy se vrátíte do Prahy? Děkuji za odpovědi. Magda.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:40) -
    Rasismus se nevymýtí žádným jednotlivým hlasováním. Psal jsem o tom například tady: http://blog.ihned.cz/c3-29901240-YSchne_d-obama-44-prezidentem-usa-a-co-my-na-to My žijeme na předměstí Washingtonu, v bohatém a liberálním Marylandu, tady rasismus opravdu nevidíme. Někde v horách to může být jiné.
  • ---
  • Otázka (Míra, 15:16) -
    Dobrý den, myslíte si že přijde během příštího roku kreditní krize úvěrových karet?? myslím že američani kteří neměli na splátky bydlení se to snažili zatlouct úvěrem přes úvěr..
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:39) -
    Je to možné, někteří Američané to tak dělají. Ale je jich málo, při poklesu cen domů je jednodušší na hypotéku rezignovat a vrátit klíče bance.
  • ---
  • Otázka (aaa, 15:06) -
    Hezký den do Washingtonu. Co byste doporučil české vládě ohledně přijetí eura. Co nejdříve nebo až bude vhodná chvíle? Co se týče termínu, jaký je Váš tip na termín přijetí eura Českou republikou? Děkuji. Anna Zárubová.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:36) -
    Co nejdříve, až bude vhodná chvíle. Euro je pojistka, když budeme čekat, až ji budeme potřebovat, může být pozdě. A termín netipuji, je to v hlavách politiků, kam nevidím.
  • ---
  • Otázka (investor, 14:47) -
    Dobrý den, položím obligátní otázku v tomto fóru - investujete Vy sám osobně a jaké akcie preferujete (české a zahraniční zvláš´t prosím). Děkuji za odpověď, investor Patria Direct.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:35) -
    To je otázka na tělo. Nejsem aktivní investor, nemám u Patrie účet (sorry), investuji ale každý měsíc do fondu. Akciového, středoevropského... Letos -60%. Wow...
  • ---
  • Otázka (, 14:43) -
    Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na současnou finanční krizi a její řešení? Není hašení požáru ze strany jednotlivých států formou poskytování půjček jednotlivým bankám pouze podporu moralního hazardu managementu jednotlivých bank? Nerozumím jedné věci: již při asijské finanční krizi a spill over efektu v roce 1997 se mluvilo, že světový finanční systém je náchylný k nestabilitě především díky derivátovým obchodům, jelikož objem několikanásobně přesahuje podkladové aktivum tzn. že se neobchoduje s reálnými aktivy. Nemyslíte, že by měla nastat nějaká regulace v tomto směru, aby banky respektive finanční systém nebyl vystaven každou dekádu splasknutí nějaké bubliny, která se rozlije po celém světě?
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:31) -
    Řešení krize - viz má předchozí odpověď. Deriváty: obávám se, že jakákoliv regulace bude velmi neefektivní. Jedna možnost je omezit "leverage" - i na ty deriváty musí někdo někomu půjčovat. Jak to ale udělat a jak najít "správnou" hladinu leverage opravdu nevím. (Má žena mi ale hlásí, že IMF už na tom pracuje, takže naděje ještě žije :-)
  • ---
  • Otázka (Zavřel, 14:27) -
    Pane Schneider, k finanční krizi. Jaký podíl podle vašeho názoru má na krizi měnová politika Greenspana nebo Bernakeho z Fedu a jaký podíl vládní zásahy Bushe? Může Obama krizi zažehnat nebo je to jen zbytečné pumpování peněz do záchrany bank na úkor daňových poplatníků? mějte se. Zavřel.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:27) -
    Obama toho moc zatím nezažehnával a než se dostane do úřadu, bude situace o dost jiná. Že k současné situaci přispěla politika levných peněz FEDu, především po roce 2001, je asi nesporné. Na druhou stranu, expanze finančního sektoru byla tak rychlá a tak efektivní, že by úrokové sazby o procento či dvě nic moc nezměnily. Vládní pokusy krizi zastavit či uhasit jsou podle mě velmi nákladné a jejich efekt je nejistý. Problém je, že bez nich bychom byli v ještě horší situaci a lidé (voliči, politici i investoři) mají asymetrickou averzi k riziku - pokles cen je pro ně mnohem bolestivější než je jejich vzestup "radostnější". Lidé jsou tedy ochotni utratit obrovské prostředky na "pojištění" proti poklesu. A to se právě teď děje. Možná je to neefektivní při dokonalé racionalitě, ale my zkrátka racionální plně nejsme.
  • ---
  • Otázka (L.Melek, 14:22) -
    Podle Eura ČR hodlá jako předsednická země EU zorganizovat v Praze první setkání lídrů všech 27 zemí EU a nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Co si myslíte o našem předsednictví v EU - zaznamenal jste pochybovačné hlasy z Francie aj., je pravda, že nás v Unii neberou jako plnoprávného člena? hezký den, LM
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:23) -
    To by byl hodně ambiciozní cíl. Obama se asi do Evropy v prvním pololetí vydá, ale pokud by to bylo do Prahy, byl by to pro naši diplomacii velký úspěch. Francouzi pochybují o schopnostech všech ostatních, takže nemusíme být nervózní, že pochybují i o nás. Jde spíš o to, abychom během předsednictví netrpěli velikášstvím my - finanční krize je dobrý příklad. Nestačí říkat, že nám nic nehrozí a že ostatní to dělají úplně špatně, je třeba hledat řešení, která pomohou všem 27 členským zemí EU.
  • ---
  • Otázka (gio, 13:56) -
    Dobrý den, rád bych se zeptal, jak Vás berou studenti v USA. Z životopisu je patrné, že máte mnoho za sebou a jistě jste pro universitu velmi zajímavý pedagog. Spatřujete v tom nějaké výhody (původem evropan)? V čem vidíte konkrétně na vaši univerzitě největší rozdíly ve výuce, přístupu ke studentům apod.? Je to srovnatelné s UK kde také učíte? Děkuji za odpověď a hodně štěstí ve Vaší profesní dráze.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:17) -
    Díky za otázku, konečně jsem na něco odborník! :-) Myslím, že studenti to moc neprožívají. Na katedře ekonomie je polovina cizinců, z Evropy, Asie i Latinské Ameriky, takže to pro ně není nic zvláštního. Jen si musí zvyknout na další legrační přízvuk... Přístup studentů se od UK zas tak moc neliší - není to tak, že bychom v jednom kuse zuřivě diskutovali. Rozdíly jsou spíše v jejich zodpovědnosti - co mají předepsané ke čtení skutečně přečtou, na zkoušce neexistují pokusy něco opsat. Za školu dost platí, tak se na ní chtějí něco naučit.
  • ---
  • Otázka (MP., 13:31) -
    Dobrý den, jaký máte názor na vedení volební kampaně v USA? Co říkáte na to, že se noviny oficiálně přiklánějí k jednomu z kandidátů? Jak velkou roli hrají peníze utracené v kampani na propagaci? Byla kampaň některého z kandidátů vyloženě negativní, jako je tomu například u nás? děkuji za informace. Markéta P.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:14) -
    Prezidentská kampaň v USA je především neuvěřitelně dlouhá a vyčerpávající. Primárky začaly před více než rokem, kandidáti létají za státu do státu, všude na ně čekají kamery, každé slovo je nahrávané, analyzované, kritizované... Stojí to stamiliony dolarů a vyžaduje to opravdu silné osobnosti, aby vydržely neustálý tlak a pozornost medií. Myslím, že s českými volbami se to nedá srovnávat. Negativní kampaň se v USA používá, podle odhadů bylo až 70 % republikánských šotů negativních (tj. upozorňovaly na některé stránky programu či charakteru Obamy, které stavěly do negativního světla), u demokratů to bylo o něco méně. A peníze samozřejmě hrají roli, Obama si mohl dovolit dlouhé reklamy v televizi i v těch státech, ke vedl McCain, jen aby tam "vázal" pozornost a prostředky republikánů. Na druhou stranu, McCain některé státy (Michigan) musel vyklidit, když zjistil, že nemá šanci na vítězství.
  • ---
  • Otázka (Vláďa, 13:00) -
    Dobrý den, máte představu, co vítězství Obamy může do budoucna znamenat konkrétně pro českou ekonomiku? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:04) -
    Pro českou ekonomiku? Bezprostředně nic. Česká ekonomika je malá otevřená ekonomika na hranicích eurozóny, která zatím funguje spíše jako montovna pro evropské automobilky. S tím Obama nic neudělá :-) Problém by mohl nastat v případě vlny protekcionismu - viz má předchozí odpověď.
  • ---
  • Otázka (Muff, 12:20) -
    Můžete přiblížit Obamovu verzi nápravy US ekonomiky ? Panují obavy z přechodu na "socialismus". Děkuji.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 15:03) -
    To byste musel vidět, jak si Američané představují "socialismus" :-) Obama se bude snažit víc peněz vybírat na daních a víc rozdělovat z rozpočtu. Z toho bych ale takový strach neměl, daně jsou tu pořád ještě poměrně snesitelné. Horší by bylo, kdyby Obama poslechl některé hlasy v Demokratické straně, které volají po protekcionismu. Amerika je stále ještě vedoucí zemí světového kapitalismu, kdyby se začala uzavírat, trpěl by tím světový obchod i světové kapitálové trhy. Větší prostor by pak dostaly země, které mají k socialismu opravdu blízko.
  • ---
  • Otázka (Vizionář, 12:15) -
    Dobrý den, myslíte si, že Barack Obama je dostatečně zkušenou a vyzrálou osobností, aby mohl vést Ameriku? Já si myslím, že ne.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 14:59) -
    Uvidíme. Nejsem psycholog, ale za ten zhruba rok, co Obamu vidím prakticky denně, jsem neviděl, že by se projevil nějak nevyzrále. Naopak, i pod velkým tlakem se chová klidně, racionálně a slušně. Ale uvidíme, funkce prezidenta je nesrovantelná s čímkoliv jiným a s Obamou jsou spojovány velké naděje, které mohou vést k velkým zklamáním.
  • ---
  • Otázka (, 11:59) -
    Dobrý den, zajímal by mne Váš pohled na vývoj kapitálových trhů v následujících 6 měsících. Kterým odvětvím by se podle Vás v období recese mohlo dařit? Co lze podle Vás v souvislosti s finanční krizí v současné době považovat za vysoce krizové scenario? A která část světa by podle Vás naopak mohla z krize vybřednout nejrychleji? Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den. Zita
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 14:57) -
    Jak jsem psal, že nejsem odborník na měny, tak teď k tomu přidám, že nejsem odborník ani na akciové trhy (na co odborník jsem je otázka na jinou diskusi :-). Nicméně, jako rizikový se mi zdá scénář, kdy velké banky budou muset přistoupit k dalšímu kolu přeceňování aktiv - někde se pořád potulují biliony v různých CDS a CDO. Dost pravděpodobně sedí v portfoliích hedge fondů, které se financují především půjčkami u velkých bank. Kdyby fondy začaly agresivně odepisovat, banky zjistí, že půjčky nemají ničím pořádným kryté a budou stát před dalším kolem odpisů. To by asi finanční sektor v USA neunesl a 700 miliard by nestačilo. Regionálně si myslím, že největší naději na "rychlé" zotavení má Evropa, zejména eurozóna. Fundamenty jsou v Evropě slušné (běžný účet v plusu, vcelku nízké schodky, nízká inflace, centrální banka, která nepanikaří, slušná úroveň domácích úspor...). Evropa je takový pomalejší bratříček Ameriky: když se Americe daří, Evropa supí za ní. Když jde Amerika do kytek, Evropa se zastaví a oddychuje.
  • ---
  • Otázka (, 11:53) -
    Dobrý den.Jak vidíte po amerických volbách vývoj kurzu dolaru a návazně české koruny.V poslední době jsme svědky poněkud nelogického posilování a oslabování americké měny, která táhne i kurz české koruny.Děkuji
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 14:46) -
    Nejsem odborník na měnové kurzy (kdo je, že...), ale můj dojem je, že z 90 % jsou výkyvy kurzů způsobovány portfoliovými investicemi. Poslední měsíc byla poptávka po amerických Treasury, dolar šel nahoru. Až poptávka klesne, nebo až Čína nebo Japonsko uvolní část svých rezerv, dolar půjde dolů. Kdy to bude, namám tušení. Česká měna je v této situaci taková kocábka na moři. Zatím si ji nikdo moc nevšímal, takže se vcelku drží stabilně (jde o relatviní stabilitu, podívejte se, co se děje s ostatními aktivy). To se může změnit vcelku kdykoliv a popravdě řečeno, mně se zdá, že se to může změnit i oběma směry - lze najít důvody pro posilování i pro oslabování.
  • ---
  • Otázka (KK, 11:16) -
    Dobrý den, jak vnímají Američané současnou krizi? Jde jen o obavy, nebo vy sám osobně pozorujete nějakou změnu spotřebního či jiného chování? Jde mi o to, jestli nejde z větší části jen o mediální bublinu, která středně situovaného Američana příliš neovlivní... podobně jako tady v ČR - hodně se o krizi mluví, ale když jste neprodělal na akciích, tak žádná změna (zatím). Jak to vnímáte? Díky za zážitky... Karel Karoch
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 14:41) -
    V Americe je to opravdu jiné. Drtivá většina Američanů má svoje úspory investované na akciovém trhu a turbulence sledují velmi bedlivě. Před týdnem jem byl s dětmi na hřišti a dvě maminky si povídaly... o akciích. Jedna tvrdila, že když to půjde pod 9000, tak budou mít problémy, druhá si stěžovala, že museli odložit nákup nového auta. A to bydlíme na předměstí Washingtonu, kde je situace možná nejlepší z celých Spojených států, ceny domů zatím moc neklesají. Na Floridě, v částech Kalifornie či v Arizoně poklesly ceny domů až o 30% a to už není legrace. Na druhou stranu, pro Čecha zoceleného poklesem HDP o nějakých 20 % začátkem 90. let jsou obavy Američanů opravdu trochu nadnesené - příjmy a výdaje klesají maximálně o jednotky procent, nezaměstnanost je pořád okolo 7 %, takže žádné velké drama. Ale Amerika si zvykla na prosperitu a teď se bojí i sebemenší recese.
  • ---
  • Otázka (isi, 11:03) -
    Dobrý den, jaké konkrétní kroky v oblasti ekonomiky lze očekávat a jaký odhadujete jejich dopad na světovou ekonomiku a fin. trhy? Děkuji.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 14:35) -
    Obama má více než 2 měsíce na to, aby vybudoval tým a připravil vládní program. Včera slíbil, že se bude rozhodovat a konat rychle, ale přesto ještě dva měsíce bude mít vliv na ekonomiku minimální. Důležité bude, jak se nová administrativa, především nový ministr financí, dokáží dohodnout s týmem dnešního ministra Paulsona. Ten sice už utratil více než 200 miliard dolarů ze záchranného balíčku (především na kapitálový vstup do více než 30 amerických bank), ale stále má před sebou téměř 500 miliard. Obama byl zatím opatrný ve svých navrzích, co s těmi penězi dělat, zdůrazňoval jen, že pomoc musí jít nejen bankám, ale i "střední třídě". To by mohl být problém, protože peníze jsou určeny na stabilizaci finačního trhu a ne na podporu poptávky. Pokud by se Obama pokusil část z těch 500 miliard převést na jiné programy, mohlo by to na finanční trhy dopadnout negativně.
  • ---
  • Otázka (lumpy28, 10:10) -
    Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na chování amerického akciového trhu po včerejčích prezidentských volbách. Předem děkuji.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 14:34) -
    No, chování bude pořád stejné: nevycválané, jeden den 200 nahoru, druhý den 200 (nebo 500) dolů. Prezident sám s tím nic moc nenadělá. Teď momentálně jsou futures na Dow i SP dole, takže dnes můžeme očekávat spíše mírný pokles.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 10:04) -
    Dobrý den pane Schneidere, podíváme-li se na Obamu vs. McCain jen z ekonomického úhlu pohledu, nelze nalézt jasné paralely s naší ČSSD a ODS? Například Obama (ČSSD) - milionářská dávka, větší přerozdělení st. rozpočtu, státní zásahy; McCain (ODS) - snížení daní, které uleví nejen firmám a ve finále tak prospěje ekonomice lépe a přirozeně? Který z ek. názorů (myslím Obama nebo McCain) je Vám bližší? Děkuji, Zvonař.
  • Odpověď (Ondřej Schneider, 14:27) -
    Dobré ráno do Prahy. Děkuji za otázky a pokusím se zodpovědět co nejvíce a co nejlépe budu umět. Ano, paralely mezi Obamou a českou sociální demokracíí jsou. Obama je levicový politik, i když v americkém kontextu. Rozdíl mezi českou a americkou situací je v síle businessu tady - americký prezident má mnohem menší volbu než čeští politici. Pokud bych se díval jen na ekonomický program, je to jasné: McCain.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • dolůůůů
    05.11.2008 15:35

    Dobrý den, Amerika otevřela v červeném, reakce na volby?
    zvonař
  • rasismus
    05.11.2008 15:20

    Vážený pane Schneidere, vítězství Obamy signalizuje, že v USA byl již vymýcen rasismus. Obamu volila i většina bělošské většiny :) Je to tak nebo je rasismus podle vaší zkušenosti ve Státech ještě někde přítomný? A osobní otázka, kdy se vrátíte do Prahy? Děkuji za odpovědi. Magda.
    zvonař
  •  
    05.11.2008 15:16

    Dobrý den, myslíte si že přijde během příštího roku kreditní krize úvěrových karet?? myslím že američani kteří neměli na splátky bydlení se to snažili zatlouct úvěrem přes úvěr..
    Míra
  • přijetí eura
    05.11.2008 15:06

    Hezký den do Washingtonu. Co byste doporučil české vládě ohledně přijetí eura. Co nejdříve nebo až bude vhodná chvíle? Co se týče termínu, jaký je Váš tip na termín přijetí eura Českou republikou? Děkuji. Anna Zárubová.
    zvonař
  • akcie
    05.11.2008 14:47

    Dobrý den, položím obligátní otázku v tomto fóru - investujete Vy sám osobně a jaké akcie preferujete (české a zahraniční zvláš´t prosím). Děkuji za odpověď, investor Patria Direct.
    zvonař
  • Finanční krize
    05.11.2008 14:43

    Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na současnou finanční krizi a její řešení? Není hašení požáru ze strany jednotlivých států formou poskytování půjček jednotlivým bankám pouze podporu moralního hazardu managementu jednotlivých bank? Nerozumín jedné věci již při asijské finanční krizi a spill over efektu v roce 1997 se mluvilo, že světový finanční systém je náchylný k nestabilitě především díky derivátovým obchodům, jelikož objem několikanásobně přesahuje podkladové aktivum tzn. že se neobchoduje s reálnými aktivy. Nemyslíte, že by měla nastat nějaká regulace v tomto směru, aby banky respektive finanční systém nebyl vystaven každou dekádu splasknutí nějaké bubliny, která se rozlije po celém světě?
    Jarda
  • ke krizi
    05.11.2008 14:27

    Pane Schneider, k finanční krizi. Jaký podíl podle vašeho názoru má na krizi měnová politika Greenspana nebo Bernakeho z Fedu a jaký podíl vládní zásahy Bushe? Může Obama krizi zažehnat nebo je to jen zbytečné pumpování peněz do záchrany bank na úkor daňových poplatníků? mějte se. Zavřel.
    zvonař
  • EU
    05.11.2008 14:22

    Podle Eura ČR hodlá jako předsednická země EU zorganizovat v Praze první setkání lídrů všech 27 zemí EU a nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Co si myslíte o našem předsednictví v EU - zaznamenal jste pochybovačné hlasy z Francie aj., je pravda, že nás v Unii neberou jako plnoprávného člena? hezký den, LM
    zvonař
  • Brdy
    05.11.2008 14:18

    Dobrý den Ondřeji, co si myslíte o radarové základně v Česku, resp. bude Obama chtít jeho výstavbu zastavit nebo se bude pokračovat? Díky, Jan z Brd.
    zvonař
  • pedagog v USA
    05.11.2008 13:56

    Dobrý den, rád bych se zeptal, jak Vás berou studenti v USA. Z životopisu je patrné, že máte mnoho za sebou a jistě jste pro universitu velmi zajímavý pedagog. Spatřujete v tom nějaké výhody (původem evropan)? V čem vidíte konkrétně na vaši univerzitě největší rozdíly ve výuce, přístupu ke studentům apod.? Je to srovnatelné s UK kde také učíte? Děkuji za odpověď a hodně štěstí ve Vaší profesní dráze.
    gio
  • kampaň
    05.11.2008 13:31

    Dobrý den, jaký máte názor na vedení volební kampaně v USA? Co říkáte na to, že se noviny oficiálně přiklánějí k jednomu z kandidátů? Jak velkou roli hrají peníze utracené v kampani na propagaci? Byla kampaň některého z kandidátů vyloženě negativní, jako je tomu například u nás? děkuji za informace. Markéta P.
    zvonař
  •  
    05.11.2008 13:00

    Dobrý den, máte představu, co vítězství Obamy může do budoucna znamenat konkrétně pro českou ekonomiku? Děkuji za odpověď.
    Vláďa
  • můžete přiblížit
    05.11.2008 12:20

    Obamovu verzi nápravy US ekonomiky ? Panují obavy z přechodu na "socialismus". Děkuji.
    Muff
  •  
    05.11.2008 12:15

    Dobrý den, myslíte si, že Barack Obama je dostatečně zkušenou a vyzrálou osobností, aby mohl vést Ameriku? Já si myslím, že ne.
    Zdravý rozum
  •  
    05.11.2008 11:59

    Dobrý den, zajímal by mne Váš pohled na vývoj kapitálových trhů v následujících 6 měsících. Kterým odvětvím by se podle Vás v období recese mohlo dařit? Co lze podle Vás v souvislosti s finanční krizí v současné době považovat za vysoce krizové scenario? A která část světa by podle Vás naopak mohla z krize vybřednout nejrychleji? Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den. Zita
    Zita
  • reálná Amerika
    05.11.2008 11:16

    Dobrý den, jak vnímají Američané současnou krizi? Jde jen o obavy, nebo vy sám osobně pozorujete nějakou změnu spotřebního či jiného chování? Jde mi o to, jestli nejde z větší části jen o mediální bublinu, která středně situovaného Američana příliš neovlivní... podobně jako tady v ČR - hodně se o krizi mluví, ale když jste neprodělal na akciích, tak žádná změna (zatím). Jak to vnímáte? Díky za zážitky... Karel Karoch
    zvonař
    •  
      05.11.2008 11:53

      Dobry den.Jak vidite po americkych volbach vyvoj kurzu dolaru a navazne ceske koruny.V posledni dobe jsme svedky ponekud nelogickeho posilovani a oslabovani americke meny ktera tahne i kurz ceske koruny.Dekuji
      pino
  •  
    05.11.2008 11:03

    Dobrý den, jaké konkrétní kroky v oblasti ekonomiky lze očekávat a jaký odhadujete jejich dopad na světovou ekonomiku a fin. trhy? Děkuji.
    isi
  •  
    05.11.2008 10:57

    Dobrý den, myslíte si, že změna vlády v USA může psychologicky zapůsobit na trhy a napomoci obratu trendu, nebo budou nadále trhu vládnout spíše "tvrdá" data z reálné ekonomiky, která budou zřejmě spíše horší, než lepší? Měl byste např. nějaké vhodné srovnání s volbami v minulosti? Děkuji.
    zvědavec
  • Reakce akciového trhu
    05.11.2008 10:10

    Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na chování amerického akciového trhu po včerejčích prezidentských volbách. Předem děkuji.
  • Obama
    05.11.2008 10:04

    Dobrý den pane Schneidere, podíváme-li se na Obamu vs. McCain jen z ekonomického úhlu pohledu, nelze nalézt jasné paralely s naší ČSSD a ODS? Například Obama (ČSSD) - milionářská dávka, větší přerozdělení st. rozpočtu, státní zásahy; McCain (ODS) - snížení daní, které uleví nejen firmám a ve finále tak prospěje ekonomice lépe a přirozeně? Který z ek. názorů (myslím Obama nebo McCain) je Vám bližší? Děkuji, Zvonař.
    zvonař

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více
    Analýzy online