Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Vše, co chcete vědět o českém realitním trhu... online rozhovor s výkonným ředitelem CENTRAL GROUP Alešem Novotným

Vše, co chcete vědět o českém realitním trhu... online rozhovor s výkonným ředitelem CENTRAL GROUP Alešem Novotným

16.03.2009 13:55
Autor: 

Jaká je aktuální situace na českém realitním trhu a jakým směrem se bude vyvíjet dál? Jak se budou vyvíjet ceny bydlení v ČR? Jaké další hrozby či výzvy lze na trhu nemovitostí v nejbližší době očekávat? Daří se akčními nabídkami přilákat zákazníky, a kompenzovat tak pokles poptávky v důsledku ekonomické krize? O těchto a dalších otázkách máte příležitost diskutovat dnes přímo s výkonným ředitelem přední české developerské společnosti CENTRAL GROUP, Alešem Novotným, prostřednictvím online rozhovoru na www.patria.cz. Online rozhovor probíhá od 14:00 do 15:00 hodin, dotazy však můžete klást již nyní po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Aleš Novotný (nar. 1972) vystudoval ekonomickou fakultu ZČU, obor Ekonomika terciární sféry. V letech 1995-1998 pracoval jako provozní manažer v maloobchodě a v roce 1998 nastoupil do společnosti CENTRAL GROUP a.s. nejprve jako vedoucí oddělení financí, v roce 1999 se stal finančním ředitelem a od roku 2001 zastává funkci výkonného ředitele společnosti. Je ženatý a má dvě děti.

Společnost CENTRAL GROUP je již dlouhou dobu jedničkou na českém trhu nového bydlení. Na pražském trhu nových bytů a domů zaujímá zhruba 20% podíl. To potvrdil i nezávislý průzkum veřejného mínění agentury STEM/MARK. Firma působí na trhu již 15 let a za tu dobu úspěšně dokončila více než 100 rezidenčních lokalit. V nabídce CENTRAL GROUP jsou v současné době stovky bytů a rodinných domů v mnoha různých lokalitách v Praze a okolí. Pro období příštích pěti let má společnost připraveny pozemky pro dalších více než 10 tisíc bytů a domů v nových lokalitách. CENTRAL GROUP je česko-švýcarskou společností se sídlem v Praze.

CENTRAL GROUP za loňský rok vykázala pětinový nárůst zisku na rekordních 770 mil. . Stejně jako mnoho dalších developerských firem se snaží oživit poptávku po nových bytech a domech různými akčními nabídkami. Aktuálně nabízí do konce dubna ke každému zakoupenému bytu nebo domu také nové auto s možností výběru hned z několika značek.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Jirka, 14:51) -
    Pěkný den, pracuji na diplomové práci, ve které se zabývám výstavbou rodinných domků o velikosti bytu 2+1 (50m2). Jedná se o nízkoenergetické domky, jednopodlažní postavené na pevném základu.Součástí je parkování u domu, zahrada o výměře do 250m2 pro drobné pěstitele. Nedokážu přesně stanovit cenu pronájmu za takovýto domek se zahradou a proto se obracím na Vás. Důvod pronájmu je nevyřešená kanalizace v obci a dočasný svod odpadu do společné jímky. Předem díky za odpověď.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 15:42) -
    Obávám se, že bez podrobnější informace o umístění (lokalitě) takového domku, jeho provedení a vybavení nelze jednoznačně odpovědět. Pokud máte zájem, pošlete nám bližší údaje o své diplomové práci a základní parametry staveb, pokusíme se vám pomoci.
  • ---
  • Otázka (Vojtěch Kunovský, 14:36) -
    Dobrý den pane Novotný. Chtěl bych se Vás zeptat na cenu Vašich bytů v nových lokalitách v Praze... Myslíte, že cena takových 9 milionů korun za byt 120 metrů je přijatelná a lehce prodejná cena v dnešní době??? Co už že k tomu dostanu treba auto... Pracuji jako analytik a v hlavě si hraji s myšlenkou uměle vystřelených cen bytů u společnosti Orco Property, z kterého určitou dobu profitovalo.. Ale kde je teď? Uměle vyvolané ceny jsou v krátkodobém pohledu pro vás sice příjemné,ale nejsem si zcela jist,zda dobře spočítané... Jinak pozdravujte pana Dušana Kunovského-meho jmenovce:) Děkuji za odpověď. Vojtěch Kunovský
  • Odpověď (Aleš Novotný, 15:38) -
    Musím s vámi souhlasit, že strategie "cenového vůdce", ať již je opřena o odpovídající přidanou hodnotu či nikoli, je riziková v každé době, nejen v době útlumu. Nevím přesně, který konkrétní byt máte ve své otázce na mysli, nicméně jsem přesvědčen, že pro konkrétní, dobře umístěné a kvalitně disponované byty této kategorie je cena 9 milionů korun přiměřená. Určitě vás mohu ubezpečit, že ceny všech našich bytů velmi pečlivě modelujeme a snažíme se, aby naše nemovitosti byly bez problémů likvidní.
  • ---
  • Otázka (zdenek soupal, 14:28) -
    Dobrý den, jaký je dnes trend financování staveb/projektů ve vztahu investor/developer generální dodavatel, zaznamenávám, ze developeři středního/regionálního charakteru nejsou schopni dál rozvíjet své aktivity a tudíž prodávají projekty pod cenou dál protože jim banky nechtějí půjčit.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 15:32) -
    Máte pravdu v tom, že někteří menší developeři byli nuceni své aktivity díky nedostatku zdrojů utlumit a někteří z nich své projekty na trhu nabízejí. Nicméně, pokud se týče modelu financování, k žádným podstatným změnám struktury nedochází, vyjma zpřísnění podmínek bank na úroveň investic vlastních zdrojů investora a míru předprodejů. Do tohoto vztahu generální dodavatel obvykle nezasahuje.
  • ---
  • Otázka (MM, 14:20) -
    Dobrý den, prosím Vás o odhady Vaše nebo vaší společnosti. Jaký vidíte vývoj cen těchto realit v roce 2009, 2010 a 2011: a) byt cihla 100m2 Praha 4, b) byt panel 100m2 Praha 4, c) byt 80m2 cihla Příbram, d) pozemek u Lipna 5000 m2? Děkuji Vám. MM
  • Odpověď (Aleš Novotný, 15:27) -
    Tato otázka by si jistě zasluhovala hlubší analýzu, navíc musím přiznat, že neznám úplně přesně situaci na trhu nemovitostí v okolí Lipna. Nicméně, alespoň krátký názor: a) takový starší cihlový byt v Praze, pokud je lokalizován v alespoň průměrně vybavené a dopravně obsoužené lokalitě a je v dobrém technické stavu, by na ceně ztratit výrazně neměl, nejvýše v řádu několika procent s ohledem k běžné amortizaci, b)jak jsem již uvedl níže, očekáváme, že byty v panelových domech na tržní ceně ztratí, dle stavu a lokality by mohly ztrati až 20% oproti roku 2007. Obávám se, že celá řada panelových sídlišť se postupně stane nejen technicky problematickým bydlením, ale i do jisté míry sociální ghettem, což ceně uškodí, c) byt cihla Příbram - tady bude velmi záležet na tom, jak si v budoucnu region povede ekonomicky, bude-li mít co nabídnout na trhu práce, z hlediska občanské infrastruktury apod., nicméně i zde bych spíše očekával stagnaci nebo mírný pokles ceny, d)pokud se týče pozemku, velmi záleží na jeho zařazení do územní plánu obce (pokud jej ta která obec má) a také na jeho situaci vzhledem k napojovacím bodům inženýrských sítí. Budeme-li předpokládat pozemek stavební obsloužený sítěmi, jehož parametry se za uvedené období nezmění (tj. např. nebude pro něj vyřízeno stavební povolení), platí dle mého názoru v zásadě totéž, co v příkladu "byt v Příbrami".
  • ---
  • Otázka (Koláček, 14:16) -
    Dobrý den, investujete na burze? Máte koupeny akcie realitních společností jako je Orco nebo ECM? Do čeho obecně investujete? Moc děkuji za otevřenost. S pozdravem, Martin Koláček
  • Odpověď (Aleš Novotný, 15:15) -
    Přiznám se, že si nejsem jist přesným smyslem otázky, nicméně mohu říci, že společnost CENTRAL GROUP do akciových titulů realitních společností neinvestuje a ani já osobně tak nečiním. Jako společnost investujeme prakticky veškeré disponibilní zdroje do rozvoje vlastních investičních projektů, v krátkodobém horizontu pak zhodnocujeme prostředky pomocí některých "krátkých" obligací nebo podílových listů. V poslední době jsme strukturované portfolio volně obchodovaných cenných papírů nevytvářeli, chováme se jako strategický investor, jak je ostatně patrné z našich výročních zpráv.
  • ---
  • Otázka (Jiřina P., 14:14) -
    Zdravím vás. Pane řediteli, budete vzhledem k vývoji na trhu propouštět zaměstnance a omezovat novou výstavbu ? Ovlivňuje hospodaření Central group vývoj kurzu koruny? Děkuji za odpověď. Jiřina P.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 15:08) -
    Žádnou výraznou redukci našeho kádru rozhodně neplánujeme, už proto, že se jedná o velmi kvalitní a motivovaný tým, který jsme dlouhou dobu budovali a představuje jednu z našich rozhodujících konkurenčních výhod. Navíc, v současnosti rozvíjíme a realizujeme široké portfolio již zahájených projektů, které bez kvalitního týmu úspěšně dokončit prostě nelze. Pokud se týče plánování dalších developerských projektů, jak jsem již uvedl, vzhledem k predikcím poptávky jsme v některých případech rozložili jejich rozvoj do delšího časového úseku tak, aby šíře nabídky odpovídala síle tržní poptávky a byli jsme připraveni na období oživení trhu.
  • ---
  • Otázka (Jirka, 14:12) -
    Myslíte, že Orco přežije? Jejich dnešní opatření je prý z důvodů finanční nesolventnosti.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 15:01) -
    Pokud oním opatřením máte na mysli zastavení obchodů s akciemi na burze, kauzalita je patrně opačná - zdá se, že ORCO připravuje nějaký revitalizační plán a z toho důvodu byli nuceni odložit zveřejnění hospodářských výsledků za uplynulý rok. Takový posun vždy investory znervózní, takže se mi zdá logické, že ORCO se chtělo vyvarovat toho, aby taková nervozita negativně ovlivnila cenu jejích akcií. Nicméně, jak jsem již uvedl dříve, myslím, že ORCO je silná společnost, která případné problémy vyřeší a na trhu setrvá.
  • ---
  • Otázka (RK, 14:11) -
    Dobrý den, do jaké míry se na poklesu realitního trhu podepisuje (ne)dostupnost hypotečního úvěrování? Pokud by hypoteční banky nezpřísnily podmínky poskytnutí úvěru občanům, nebo byly-li by úrokové sazby nižší, jak by to vypadalo s realitním trhem? Děkuji, RK
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:55) -
    Zúžení podmínek pro získání financování bydlení obecně z hypotéčních úvěrů pochopitelně velmi významně ovlivňuje poptávku. Můžeme to domonstrovat jednoduchým příkladem klienta, který by před rokem obdržel bez větších problémů hypotéku na 100% hodnoty nemovitosti, zatímco dnes mu při stejných příjmech banka nabízí maximálně 85% hodnoty. Pokud takový klient zbývající částku na úsporách nemá, nákup musí odložit. Přitom tzv. 100% hypotéky tvořily v minulých letech až 20% všech úvěrů, které naši klienti využívali. Na základě tohoto jednoduchého příkladu lze dospět k odhadu, že oslabení poptávky vlivem zhoršení dostupnosti hypoték může dosahovat 8 - 10%, což je velmi významné číslo.
  • ---
  • Otázka (errboss, 14:10) -
    Dobrý den, zhruba o kolik procent klesly ceny materiálů pro výstavbu rodinného domu? Děkuji.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:50) -
    Nelze přímo říci, že by ceny stavebních materiálů plošně klesly - spíše lze hovořit o stagnaci cen, což je samo o sobě pozitivním faktem. Pouze v případě některých konkrétních výrobků (např. tepelných izolací) došlo k eliminaci cenových excesů vyvolaných v minulém období silným převisem poptávky - tyto se vrátili na cenovou úroveň let 2005 - 2006. Naopak k jistému poklesu došlo v cenách stavebních prací (dodávek) vlivem oslabení poptávky, takže při realizaci na klíč lze několik procent oproti stejnému období roku 2008 ušetřit.
  • ---
  • Otázka (PetrP, 13:38) -
    Dobrý den, jaký vidíte prostor pro pokles ceny bytů u nových projektů v tomto a příštím roce? Velmi by mě zajímala hlavně lokalita Praha - širší centrum. Děkuji
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:45) -
    Jak jsem již uvedl, nepředpokládám, že by nové byty a domy měly výrazněji a trvale ztratit na ceně - a to se týká, podle mého názoru, Prahy i ostatních větších měst. Pokud se tedy týče nového bydlení v rámci širšího centra Prahy (a zanedbáme-li některé tržně neudržitelné výjimky), očekáváme v meziročním srovnání maximálně stagnaci cen anebo, v nejlepších lokalitách, dokonce mírný růst. Přeci jen, bydlení v širším centru Prahy je úzkoprofilové zboží a to na atraktivitě rozhodně neztrácí.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 13:37) -
    Dobrý den, jak se vás dotýká ztížený přístup k úvěrům od bank a nutnost vyššího vlastního krytí stavebních projektů. Jaké procento projektů jste museli kvůli nižší ochotě bank půjčovat developerům zrušit či odsunout? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:41) -
    Tento negativní trend chování bank samozřejmě vnímáme. K dílčím úpravám z hlediska plánování finančních zdrojů jsme byli nuceni přistoupit, nicméně zatím jsme z tohoto důvodu nemuseli přistoupit k restrukturalizaci nebo odložení projektů. Věřím, že se do chování bank na trhu v dohledné době vrátí racionalita a jejich podmínky, ať již na krytí ekvitou, tak na cenu úvěrových zdrojů, se vrátí do úrovně podnikatelsky přijatelné.
  • ---
  • Otázka (gd, 12:12) -
    Jaké je procento reklamací u vaší bytové výstavby? Museli u některých svých projektů odložit termín předání bytů nájemníkům? Pokud ano, proč a kdy budou skutečně dokončeny? Nepoškodí reklamace či nedodržení termínu kolaudace důvěryhodnost vaší firmy?
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:36) -
    Ukazatel významnosti reklamací v rámci našeho systému řízení jakosti velmi pečlivě sledujeme. V minulém roce činil ukazatel neshodnosti výrobku, měřený jako poměr nákladů na reklamace k objemu nákladu na stavby, pouhých 0,21%, což, jak jistě uznáte, je velmi lichotivý výsledek. Pokud se týče termínů předání staveb, smlouvy s klienty samozřejmě v drtivé většině plníme, až na ojedinělé výjimky, kdy v některém článku nedostatečně "zafungoval" dodavatelský systém a některé dodávky nabraly dílčí zpoždění. Správně usuzujete, že pokud bychom se takto nechovali, zcela jistě by to poškodilo naše dobré jméno a jistě bychom nebyli tam, kde dnes jsme.
  • ---
  • Otázka (Buba, 11:42) -
    Dobrý den, které firmy patří mezi Vaše největší konkurenty? Počítáte mezi ně i firmy kotované na burze? Považujete propad jejich akcií a problémy, se kterými se potýkají jako příležitost pro vlatstní rozvoj, nebo to naopak podle Vás vrhá špatné světlo na celý sektor a tudíž škodí i Vám? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:27) -
    Mezi naše největší konkurenty, jak z hlediska nabídky, tak i z hlediska spotřebitelského vnímání (dle průzkumu agentury STEM/MARK z června 2008), patří společnosti Skanska, Finep, Orco, Metrostav. Pokud se týče aktuální situace kurzu akcí společnosti Orco, jsem přesvědčen, že se jedná o dostatečně silnou společnost na to, aby důvěru investorů obnovila. Nedomnívám se, že by spotřebitelé nebo investoři vnímali nějaký významnější přesah její situace na celé odvětví.
  • ---
  • Otázka (matrix, 11:33) -
    Dobrý den, omezujete kvůli krizi nějak své plány co se týče nové výstavby? Děkuji.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:20) -
    Současnou situaci bych krizí rozhodně nenazýval, avšak s ohledem k aktuálním predikcím poptávky jsme realizaci některých připravovaných projektů rozložili do delšího časového horizontu tak, abychom v období oživení trhu byli připraveni nabídnout zájemcům dostatečně diferencovaný produkt.
  • ---
  • Otázka (jofre, 11:12) -
    Jaký názor máte na to,že vzhledem k vyčerpávání zdrojů energie bude zřejmě třeba stavět jinak /kubatura, energetická náročnost, vlastní zdroje energie, pasivní zateplení. Pracujete ve výhledu na těchto koncepcích? Díky Hezký den
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:19) -
    S takovým názorem lze souhlasit, v budoucnu vzhledem k rostoucí vzácnosti energetických zdrojů budou patrně spotřebitelé klást větší důraz na vámi uváděné parametry staveb. Již dnes se někteří technologové takovým koncepcím věnují, a to jak ve světě, tak i v České republice. Zatím však jsou z hlediska spotřebitelských preferencí dominantní jiné faktory, pochopitelně za předpokladu souladu současných staveb s požadavky tepelně technických norem, který je samozřejmý. Jsme však připraveni reagovat i na změnu spotřebitelského chování směrem k energicky nenáročným formám bydlení.
  • ---
  • Otázka (jofre, 11:08) -
    Jaký máte názor na korelaci cen nemovitostí s příjmem obyvatelstva v porovnání se západní Evropou a USA? Díky, hezký den.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:17) -
    Je celkem obecně známo, že kupní síla obyvatelstva ČR ve srovnání s vyspělými státy západní Evropy je výrazně nižší. Neumím si však představit, že by se tržní ceny, zejména v segmentech zboží dlouhodobé spotřeby, měly nějakým způsobem bez dalšího odvíjet od poměru reálných důchodů – to je ideální stav, který na běžném trhu nenastane. Není asi třeba opakovat obecně známý fakt, že cenu formuje především poptávka. Obávám se, že doba, kdy se poměry reálné kupní síly obyvatelstva v ČR oproti vyspělým zemím vyrovnají, je ještě dosti vzdálená, nicméně trend konvergence tu již několik let je a paradoxně i současná globální recese by mohla perspektivně k jistému sblížení přispět.
  • ---
  • Otázka (jofre, 11:06) -
    Jak moc prodražuje přípravu staveb ve Vaší společnosti zbyrokratizovávání přípravných fází v součinnosti s nepovedeným stavebním zákonem? Díky, hezký den.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:15) -
    Nesouhlasil bych bezvýhradně s názorem, že nový stavební zákon je od základu nepovedený. Je však pravdou, že vedle zjednodušení některých procedur zavedl jiné, které legalizaci staveb (většího rozsahu) komplikují a prodražují. Jedná se zejména o záležitosti spjaté s harmonizací české legislativy s normami EU (EIA, SEA). S mírným zanedbáním lze říci, že doba nezbytná pro legalizaci staveb většího rozsahu se prodloužila o 9 – 12 měsíců. To samozřejmě výrazně prodražuje celé projekty, zejména na režijních nákladech a ceně peněz.
  • ---
  • Otázka (jofre, 11:03) -
    Jakou předpokládáte křivku propadu cen nemovitostí v jednotlivých segmentech trhu vč. jejich zotavení. Díky, hezký den.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:12) -
    Jak jsem již uvedl, nepředpokládám, že by nové byty a domy měly výrazněji ztratit na ceně. Jiná situace je pochopitelně v segmentu starších, zejména panelových bytů, které v konkurenci nového bydlení a v situaci slabší poptávky, nežli byla v uplynulých letech, budou ztrácet. Očekáváme, že cena starších bytů se ustálí o cca 15 – 20% níže, nežli byla v letech 2007 – 2008. Pokud se týče horizontu zotavení, očekáváme, že určitá dynamika trhu bydlení se obnoví v druhé polovině roku 2009, přičemž ovšem návrat na úroveň poptávky let 2006 – 2007 se v dohledné době zřejmě nedá očekávat.
  • ---
  • Otázka (Tomáš B., 10:43) -
    Dobrý den, vyplatí se Vám dávat auto k bytu zdarma? To je situace na trhu tak špatná? Jaký má tato strategie úspěch? Děkuji za Vaši odpověď.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:08) -
    Jak jsem již naznačil v předchozí odpovědi, touto akcí sledujeme především cíl podpory prodeje a prolomení psychické bariéry některých zájemců, kteří inklinují k vyčkávací taktice. Samozřejmě tento benefit jde na úkor našich marží, nicméně očekáváme, že nám tato taktika umožní využít své konkurenční výhody a zvýšit svůj tržní podíl. Dá se říci, že akce se již teď jeví jako velmi úspěšná.
  • ---
  • Otázka (V. Pleticha, 10:42) -
    Dobrý den, chtěl bych si koupit byt, ale váhám, zda nepočkat, jestli ceny nebudou díky současné krizi klesat. Co si o tom myslíte vy? Chystáte se do budoucna zlevňovat? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:05) -
    Nedomnívám se, že by trh nových bytů a domů čekalo výrazné plošné snížení cen trvalejšího charakteru. Většina developerů, naši společnost nevyjímaje, spíše volí časově omezené formy podpory prodeje, neboť v současné době jde především o poskytnutí co největší přidané hodnoty zákazníkovi. Teď je tedy optimální doba, aby spotřebitel na trhu maximalizoval svůj zisk. Obecná cenová úroveň nového bydlení na českém trhu není ve srovnání s podobnými evropskými trhy nikterak vysoká, rozhodně se nejedná o žádnou „realitní bublinu“.
  • ---
  • Otázka (0.richard, 9:54) -
    Moje dcera má koupený Klasik 4, který se jí velmi líbí. Shledávám ale jako závadu šikmé stropy v podkroví (třebaže je to moderní). Nebylo by možné (např. v rámci placených úprav) zvednout stěny asi o metr, což není tak velký náklad a použít rovné stropy, bez střešních oken? Zjednodušila by se okna i tepelná izolace.
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:04) -
    Podle mého názoru nelze jednoduše říci, že by se vyrovnáním stropů výrazně zjednodušila problematika tepelné izolace stavby, protože izolace šikmé části stropů je stejné mocnosti jako nad stropem rovným. Šikmé části stropů mají tedy stejné tepelně-technické vlastnosti, určitě se nedá mluvit o závadě. Vámi uvažovaná změna by si na druhé straně vyžádala celkové přeřešení architektonického rázu stavby, změnu sklonu střech (výška hřebene střechy se nedá zvyšovat nade všechny meze), tím pádem také změnu střešní krytiny atd. Rozhodně by to znamenalo výraznou změnu povolení stavby, patrně až do fáze územního souhlasu, což by prakticky znemožnilo stavbu realizovat ve smluveném termínu. Proto si takovou úpravu v rámci klientských změn nedovedu představit.
  • ---
  • Otázka (johnekk, 9:29) -
    Dobrý den, mám od Vás dům v Ďáblicích kde se nám moc líbí. Rád bych věděl zda připravujete nějakou výstavbu RD v Ďáblicích nebo Dolních Chabrech a kdy to cca uvedete na trh. děkuji. Hladký Jan
  • Odpověď (Aleš Novotný, 14:02) -
    Bohužel, přímo v městských částech Ďáblice a Dolní Chabry momentálně žádnou lokalitu rodinných domů nepřipravujeme. V jejich přímém sousedství, v městské části Praha - Březiněves však v tuto chvíli nabízíme široký sortiment rodinných domů, které budou dokončovány v několika vlnách v průběhu letošního roku. Dostupnost k stanici nejbližší stanici metra i k těžištím občanské vybavenosti je prakticky stejná jako ve zmiňovaných lokalitách, základní vybavenost je samozřejmě přímo v místě.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Cena pronájmu
    16.03.2009 14:51

    Pěkný den, pracuji na diplomové práci, ve které se zabývám výstavbou rodinných domků o velikosti bytu 2+1 (50m2). Jedná se o nízkoenergetické domky, jednopodlažní postavené na pevném základu.Součástí je parkování u domu, zahrada o výměře do 250m2 pro drobné pěstitele. Nedokážu přesně stanovit cenu pronájmu za takovýto domek se zahradou a proto se obracím na Vás. Důvod pronájmu je nevyřešená kanalizace v obci a dočasný svod odpadu do společné jímky. Předem díky za odpověď.
    Jirka
  •  
    16.03.2009 14:36

    Dobrý den pane Novotný. Chtěl bych se Vás zeptat na cenu Vašich bytů v nových lokalitách v Praze... Myslíte,že cena takových 9 milionu korun za byt 120 metru je prijatelna a lehce prodejna cena v dnesni dobe??? Co uz ze k tomu dostanu treba auto... Pracuji jako analytik a v hlave si hraji s myslenkou umeleho vystrelenych cen bytu u spolecnosti Orco property,z ktereho urcitou dobu profitovalo.. Ale kde je ted? Umele vyvolane ceny jsou v kratkodobem pohledu pro vas sice prijemne,ale nejsem si zcela jist,zda dobre spocitane... Jinak pozdravujte pana dusana Kunovskeho-meho jmenovce:) Dekuji za odpoved. Vojtech Kunovský
    Vojtěch Kunovský
  •  
    16.03.2009 14:28

    Dobry den, Jaky je dnes trend financovani staveb/projektu ve vztahu investor/developer generalni dodavatel, zaznamenavam, ze developeri stredniho/regionalniho charakteru nejsou schopni dal rozvijet sve aktivity a tudiz prodavaji projekty pod cenou dal protoze jim banky nechteji pujcit.
    zdenek soupal
  • ceny realit
    16.03.2009 14:20

    Dobrý den, prosím Vás o odhady Vaše nebo vaší společnosti. Jaký vidíte vývoj cen těchto realit v roce 2009, 2010 a 2011: a) byt cihla 100m2 Praha 4, b) byt panel 100m2 Praha 4, c) byt 80m2 cihla Příbram, d) pozemek u Lipna 5000 m2? Děkuji Vám. MM
    zvonař
  • investor
    16.03.2009 14:16

    Dobrý den, investujete na burze? Máte koupeny akcie realitních společností jako je Orco nebo ECM? Do čeho obecně investujete? Moc děkuji za otevřenost. S pozdravem, Martin Koláček
    zvonař
  • propouštění
    16.03.2009 14:14

    Zdravím vás. Pane řediteli, budete vzhledem k vývoji na trhu propouštět zaměstnance a omezovat novou výstavbu ? Ovlivňuje hospodaření Central group vývoj kurzu koruny? Děkuji za odpověď. Jiřina P.
    zvonař
  • myslíte,že orco přežije?
    16.03.2009 14:12

    jejich dnešní opatření je prý z důvodů finanční nesolventnosti.
    ?
  • hypotéky
    16.03.2009 14:11

    Dobrý den, do jaké míry se na poklesu realitního trhu podepisuje (ne)dostupnost hypotečního úvěrování? Pokud by hypoteční banky nezpřísnily podmínky poskytnutí úvěru občanům, nebo byly-li by úrokové sazby nižší, jak by to vypadalo s realitním trhem? Děkuji, RK
    zvonař
  •  
    16.03.2009 14:10

    Dobrý den, zhruba o kolik procent klesly ceny materiálů pro výstavbu rodinného domu? Děkuji.
    errboss
  • Ceny bytů - pokles
    16.03.2009 13:38

    Dobrý den, jaký vidíte prostor pro pokles ceny bytů u nových projektů v tomto a příštím roce? Velmi by mě zajímala hlavně lokalita Praha - širší centrum. Děkuji
    PetrP
  • financování
    16.03.2009 13:37

    Dobrý den, jak se vás dotýká ztížený přístup k úvěrům od bank a nutnost vyššího vlastního krytí stavebních projektů. Jaké procento projektů jste museli kvůli nižší ochotě bank půjčovat developerům zrušit či odsunout? Děkuji za odpověď
    Koutný
  •  
    16.03.2009 12:12

    Jaké je procento reklamací u vaší bytové výstavby? Museli u některých svých projektů odložit termín předání bytů nájemníkům? Pokud ano, proč a kdy budou skutečně dokončeny? Nepoškodí reklamace či nedodržení termínu kolaudace důvěryhodnost vaší firmy?
    gd
  •  
    16.03.2009 11:42

    Dobrý den, které firmy patří mezi Vaše největší konkurenty? Počítáte mezi ně i firmy kotované na burze? Považujete propad jejich akcií a problémy, se kterými se potýkají jako příležitost pro vlatstní rozvoj, nebo to naopak podle Vás vrhá špatné světlo na celý sektor a tudíž škodí i Vám? Děkuji za odpověď.
    Buba
  •  
    16.03.2009 11:33

    Dobrý den, omezujete kvůli krizi nějak své plány co se týče nové výstavby? Děkuji.
    matrix
  •  
    16.03.2009 11:12

    Jaký názor máte na to,že vzhledem k vyčerpávání zdrojů energie bude zřejmě třeba stavět jinak /kubatura,energetická náročnost,vlastní zdroje energie,pasivní zateplení/Pracujete ve výhledu na těchto koncepcích díky Hezký den
    jofre
  •  
    16.03.2009 11:08

    Jaký máte názor na korelaci cen nemovitostí s příjmem obyvatelstva v porovnání se záp.Evropou a USA díky hezký den
    jofre
  •  
    16.03.2009 11:06

    Jak moc prodražuje přípravu staveb ve Vaší společnosti zbyrokratizovávání přípravných fází v součinnosti s nepovedeným stavebním zákonem díky hezký den
    jofre
  •  
    16.03.2009 11:03

    Jakou předpokládáte křivku propadu cen nemovitostí v jednotlivých segmentech trhu vč. jejich zotavení díky hezký den
    jofre
  •  
    16.03.2009 10:43

    Dobrý den, vyplatí se Vám dávat auto k bytu zdarma? To je situace na trhu tak špatná? Jaký má tato strategie úspěch? Děkuji za Vaši odpověď.
    Tomáš B.
  •  
    16.03.2009 10:42

    Dobrý den, chtěl bych si koupit byt, ale váhám, zda nepočkat, jestli ceny nebudou díky současné krizi klesat. Co si o tom myslíte vy? Chystáte se do budoucna zlevňovat? Děkuji za odpověď.
    V. Pleticha
  •  
    16.03.2009 9:29

    Dobrý den, mám od Vás dům v Ďáblicích kde se nám moc líbí. Rád bych věděl zda připravujete nějakou výstavbu RD v Ďáblicích nebo Dolních Chabrech a kdy to cca uvedete na trh. děkuji. Hladký Jan
    johnekk
    • Dotaz
      16.03.2009 9:54

      Moje dcera má koupený Klasik 4 , který se jí velmi líbí. Shledávám ale jako závadu šikmé stropy v podkroví (třebaže je to moderní ). Nebylo by možné (např. v rámci placených úprav) zvednout stěny asi o metr, což není tak velký náklad a použít rovné stropy, bez střešních oken? Zjednodušila by se okna i tepelná izolace.
      0.richard

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více