Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s týmem Patria Direct nejen o aktuální situaci na trzích

Rozhovor s týmem Patria Direct nejen o aktuální situaci na trzích

18.05.2009 14:00
Autor: 

Jak se makléři dívají na situaci na trzích a jaký očekávají budoucí vývoj? Jaké strategie obchodování doporučují? Jaké služby se snaží Patria Direct nabízet? Na co klade management společnosti v této době důraz? Jak si vedou modelová portfolia, novinka z dílny Patria Direct?

Makléři a management významného tuzemského obchodníka s cennými papíry, společnosti Patria Direct, která poskytuje služby individuálním investorům,  budou na Vaše dotazy odpovídat dnes od 14:00 do 15:00 hod. Otázky však můžete klást i před začátkem rozhovoru po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Těšíme se na Vaše dotazy!

Patria Direct, a.s.

  • Součást skupiny Patria Finance, významné investiční banky působící v ČR již 15 let.
  • Největší mezi obchodníky s cennými papíry,kteří poskytují služby individuálním investorům z pohledu zobchodovaných objemů a klientských aktiv.
  • Téměř 12 000 aktivních klientů.
  • Nejširší profesionální tým makléřů věnujících se privátním klientům v ČR.
  • Online broker, který v těchto dnech realizuje až 2 500 obchodů denně v objemu blížícímu se miliardě korun.
  • Od loňského roku nabízí své služby také na Slovensku.

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Hans123, 14:54) -
    Dobrý den, je možné u vás koupit i warrant CZK/USD? Potřeboval bych vyřešit menové riziko $ vs. CZK. Pokud ho aktuálně nenabízíte, je možné požádat o zařazení?
  • Odpověď (Patria Direct, 15:57) -
    Dobrý den. Bohužel warranty vypisované na měnový pár CZK/USD nejsou k dispozici. Určitým řešením by bylo vytvoření kombinace warrantu na CZK/EUR a dále na USD/EUR, které jsou běžnou součástí nabídky. Přesto je nutné mít na paměti, že zajištění pomocí opcí není spolehlivým řešením, a to především kvůli výraznému podílu časové hodnoty na hodnotě warrantu. Efektivnější zajištění přichází v úvahu prostřednictvím futures kontraktu nebo neburzovního pevného termínového kontraktu (měnový forward). (Jan Korb, makléř)
  • ---
  • Otázka (Luboš, 14:52) -
    1. Jsou Vaši makléři specializovaní pro určité trhy (tituly) nebo každý dělá všechno? 2. Je možné někde na webu nalézt profily Vašich makléřů a jejich specializací, abychom si mohli v případě zájmu o spolupráci vybrat? 3. Je v současné době namístě krátkodobé obchodování? Dávají Vaší makléři krátkodobá doporučení k nákupům a prodejům? 4. Jakého průměrného negarantovaného výnosu lze dosáhnout ve spolupráci s Vašim makléřem v roce 2009? Máte vysledován nějaký průměrný výnos/pokles při spolupráci klient/makléř Patrie v minulých letech?
  • Odpověď (, 16:31) -
    Příliš úzká specializace v týmu makléřů by pro naše klienty nemusela být v konečném důsledku výhodou, protože by při absenci "specialisty" mohlo dojít k narušení kontinuity jeho práce. Proto volíme větší univerzálnost. Pokud je zde užší zaměření, pak jen v rámci sledování informací a novinek. Jednotlivé profily makléřů na našich stránkách nenajdete, ale seznámení s jejich prací můžete také nalézt na stránkách www.patria.cz, kde se pravidelně (krom dnešní diskuze) zapojují do zpravodajství, ať již formou pravidelných komentářů nebo horkých zpráv. Naše společnost také spolupracuje se Studiem burza České televize a zpravodajskou televizí Z1, kde můžete vidět jejich vstupy. Každodenní náplní práce makléřů je komunikace s jejich klienty a krátkodobé strategie nejsou výjimkou. Statistiku výkonnosti nelze prokazatelně sledovat, neboť konečné rozhodnutí je na straně klienta a může se tudíž stát, že prosadí investici, která nebyla výsledkem spolupráce s makléřem. (Roman Koděra, vedoucí makléř)
  • ---
  • Otázka (Hans123, 14:51) -
    Dobrý den, jaký máte názor na vývoj na zlatě ? Dá se předpokládat další příklon ke zlatu v dnešní době, kdy vypukl závod o tom, který stát více zdevalvuje svou měnu?
  • Odpověď (Patria Direct, 15:55) -
    Viz poslední bod první zodpovězené otázky
  • ---
  • Otázka (Jarda, 14:47) -
    dobrý den, jaký je váš odhad cílové ceny u akcií ČEZ, NWR, Erste Bank? děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Patria Direct, 15:54) -
    Dlouhodobé cílové ceny těchto titulů jsou dostupné na www.patria.cz v rámci služby Investor plus (sekce Akcie/Výzkum/Analýzy/Týdenní přehled akciového trhu v ČR). Jedná se o report analytiků skupiny KBC Securities. Pokud Vás zajímá krátkodobý výhled analytiků Patria Finance v horizontu 12 měsíců, pak by konkrétní hodnoty byly následující: ČEZ: 910 Kč NWR: 135 Kč Erste Bank: 21,3 EUR Informace o dalších SPAD-ových titulech jsou dostupné zdarma všem klientům Patria Direct v sekci Home/ Analýzy pro klienty Patria Direct. (Jindřich Holčák, Customer Care)
  • ---
  • Otázka (martox, 14:43) -
    Slyšel jsem o obchodování s osobním makléřem? Je tato služby placená? Jak to probíhá v praxi?
  • Odpověď (Patria Direct, 15:35) -
    V případě zájmu o služby osobního makléře se obraťte na linku 221 424 142. Podmínkou je vyplněný investiční dotazník, bez něhož nemůže být v souvislosti se zavedením směrnice MiFID poskytováno investiční poradenství. Po vyhodnocení tohoto dotazníku je klientovi přiřazen makléř, který klienta následně kontaktuje. Společně si pak nastaví konkrétní formu spolupráce. Doporučená výše počáteční investice vzhledem k poplatkům je 1 mil. CZK. V rámci služby osobního makléře, která je zpoplatněna ve zrealizovaném obchodním pokynu (dle platného sazebníku poplatků), klient získává nadstandardní servis ve formě telefonických konzultací, sms informačního servisu a postřehů makléře Patria Direct, které jsou zasílány emailem. (Lucie Rabiňáková, customer care)
  • ---
  • Otázka (David, 14:42) -
    Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda je reálné očekávat v dohledné době oživení trhu hypoték v USA. Má smysl investovat do možná "podhodnocených" akcií typu FNM, FRE? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Patria Direct, 15:32) -
    Dobrý den. Pokud k oživení dojde, nebude to rozhodně v rozměru, v jakém jsme jej viděli před rokem 2007-2008. I proto bych na FNM resp. na FRE příliš nesázel - obě instituce jsou de facto mrtvé a jediné, co je drží při životě, je vládní podpora. (Petr Žabža, makléř)
  • ---
  • Otázka (martinv, 14:39) -
    Dobrý den, je možné u vás shortovat spadové tituly?Za jakých podmínek a na koho se obrátit? Díky
  • Odpověď (Patria Direct, 15:31) -
    Dobrý den, tato služba je úzce provázána s nabídkou služeb osobních makléřů a je v několika aspektech omezena tržními možnostmi. V případě Vašeho zájmu prosím kontaktujete naše oddělení klientské podpory na tel. 221 424 142. (Roman Koděra, vedoucí makléř)
  • ---
  • Otázka (jiri, 14:37) -
    Dobrý den, zajímal by mne váš názor na vývoj kurzu Philip Morris v horizontu týdnů a 1 roku. Děkuji.
  • Odpověď (Patria Direct, 15:28) -
    Dobrý den. Po sérii opatření, která zhoršovala ekonomické prostředí pro Philip Morris (především zvyšování spotřební daně na tabákové výrobky a snaha o omezování reklamy kouření na veřejných prostorách) se zdá, že titul našel své stabilizované hospodářské dno, kde se negativní jevy relativně absorbovaly. Z hlediska možného vývoje v rámci týdnů bych jako maximální úroveň viděl hladinu 6 500 Kč. Z ročního hlediska pak ceny 7 500-8 000 Kč. (Jan Korb, makléř)
  • ---
  • Otázka (MM, 14:27) -
    Dobrý den, zajímalo by mne, jaký je Váš názor na vývoj akcií Erste Bank a ECM. Zda-li jsou z Vašeho pohledu stále atraktivní ke koupi. Děkuji
  • Odpověď (Patria Direct, 15:39) -
    Dobrý den, sektor developerů prošel vývojem, který neindikuje z mého pohledu investiční atraktivitu. Co se týká bankovního sektoru, pak si umím představit ještě hlubší problémy, než které jsme do této doby zažili. Dlouhodobé investice bych na těchto úrovních nedoporučoval. (Herbert Krpeš, makléř)
  • ---
  • Otázka (Libor, 14:22) -
    Dobrý den, jaké je Vaše doporučení, jestliže mám ve svém portfoliu akcie ECM a ORCO, je možné , že se někdy v budoucnu dostanou na ceny blížící se cenám před loňským propadem? Nabízíte i možnost pro investora, který by nechtěl každodenně sledovat ceny akcií apod. a rád by investoval nějaký objem prostředků, aby se o investice staral makléř. Pokud ano, od jaké částky?
  • Odpověď (Patria Direct, 15:22) -
    Dobrý den, myslím si, že ceny akcií ECM a Orco hodnot před loňským propadem již nedosáhnou, a to ani v delším časovém horizontu. Investování s poradním hlasem makléře doporučujeme vzhledem k poplatkům od 1 mil. Kč. Každopádně nelze říci, že by se o finanční prostředky staral makléř. Patria Direct nabízí služby zprostředkování a konzultace, nikoliv správu portfolia. Obchodní pokyn vždy podává klient. (Rostislav Plíva, makléř)
  • ---
  • Otázka (rka, 14:21) -
    Dobry den, jak vidíte kurz CZK k EUR v horizontu měsíc, čtvrtletí, konec roku 2009, 2010? Děkuji.
  • Odpověď (Patria Direct, 15:20) -
    Dobrý den, v horizontu jednoho měsíce předpokládáme oslabení k 27,5, potom postupné posilování na 27,0 (konec 3Q) a na konci roku na 26,1. V roce 2010 čekáme jen mírné posílení koruny na úroveň 25,8 na konci roku. (Tomáš Vlk, analytik)
  • ---
  • Otázka (nováček, 14:14) -
    Uvažuji o investování do akcií a byl jsem kontaktován konkurenčním obchodníkem... Čím mě přesvědčíte, abych si zvolil třeba právě Vás?
  • Odpověď (Patria Direct, 15:41) -
    Upřímně doufám, že i z tohoto rozhovoru vyplývají naše hlavní přednosti - a to jsou profesionalita a kvalitní služby s důrazem na klienta. Máme silný makléřský tým, který Vám je právě k díspozici, flexibilní zákaznické oddělení a stabilní internetovou platformu. Jsme součástí skupiny Patria Finance, aktuálně s náskokem největšího obchodníka na pražské burze. Kromě výše zmíněných argumentů bych chtěl ještě zdůraznit, že plánujeme letos rozšířit produktovou řadu a nové služby by měli přinést další klientský komfort. Zcela samostatnou kapitolou je náš zpravodajský a analytický servis, který považujeme za velkou konkurenční výhodu. (Martin Kodýdek, obchodní ředitel)
  • ---
  • Otázka (jirka, 14:13) -
    Dnes opět nefungovalo Fio. Přemyslím ze tuto společnost opustím. Myslím, že i řada jiných kolegů . Jste připraveni nás v Patrii přijmout za podobných podmínek jako Fio. Obch. na margin,úroky apod. ? Děkuji za zveřejnění odpovědi na mojí otázku
  • Odpověď (Patria Direct, 15:13) -
    Snahou naší společnosti je nabízet kvalitní služby všem našim klientům bez rozdílů. Základní službou je obchodování prostřednictvím internetové aplikace www.patria-direct.cz, u které klademe důraz zejména na stabilitu a jednoduchost ovládání a tzv. call centrum pro telefonické podání pokynů. Investorům, kteří mají zájem o individuální poradenství je k dispozici tým profesionálních makléřů. Všem skupinám klientů se dále věnuje tým školených pracovníků, kteří mají přesně stanovené role. O klienty se tak starají nejen makléři a jejich asistenti, ale také tým klientské podpory, který se snaží maximálně pomoci např. s neobchodními záležitostmi. Pokud máte zájem tyto služby využít, pak budeme velice rádi. Naše obchodní politika je však pro všechny klienty stejná a transparentní a my si ceníme jejich názoru, že ne vždy rozhoduje malý rozdíl v poplatku za realizovaný pokyn, ale servis který dostanou jako celek. Při obchodování na margin např. poskytujeme úvěr ve výši 50 % investice, úrokové sazby činí cca 8 % p.a. pro hlavní měny. (Oldřich Pavlovský, výkonný ředitel)
  • ---
  • Otázka (sgt.Mike, 14:07) -
    Dobrý den, jaký je Váš odhad makroukazatelů na říjen 2009?
  • Odpověď (Patria Direct, 15:07) -
    Dobrý den, Prognózy měsíčních makroukazatelů zveřejňujeme pouze na následující měsíc, standardně v čase sestavování průzkumů trhu, takzvaných konsensů. Příští prognóza (na červen) tak bude k dispozici na konci května. Delší výhled je pouze v rámci ročních dat, viz. http://www.patria.cz/ekonomika/makroprehled/cz.html (Tomáš Vlk, analytik)
  • ---
  • Otázka (HERO, 14:01) -
    Mozete pravidelnejsie uverejnovat FUT na indexy, napr. kazdu 1/2 hodinu, a hlavne aspon 5 minut pred otvorenim Europy, Prahy a Ameriky? Uvazujete o variante zverejnovania tychto dat ako real-time data? Lebo sme odkazany na ine zdroje, napr. TV vysielanie CNBC alebo Bloombergu.....
  • Odpověď (Patria Direct, 15:13) -
    Dobrý den, požadovaná data zatím bohužel nemáme. V této záležitosti hraje důležitou roli otázka nákladů, ale pracujeme na tom, aby data byla alespoň se zpožděním 20 minut zveřejňována. (Martin Kodýdek, obchodní ředitel)
  • ---
  • Otázka (cyber, 13:50) -
    Slibovali jste optimalizaci na PDA, jak to vypadá???
  • Odpověď (Patria Direct, 15:09) -
    Na projektu se aktuálně pracuje. Spuštění stránek optimalizovaných pro malá mobilní zařízení předpokládáme spíše v horizontu týdnů než měsíců. Na stránkách bude moci klient sledovat své portfolio, podávat pokyn a dostane základní zpravodajský servis. (Martin Kodýdek, obchodní ředitel)
  • ---
  • Otázka (pooler, 13:34) -
    Zdravím, kde najdu informace o výplatě dividend pro akcie obchodované na BCPP? Existuje něco takového i pro akcie na NYSE?
  • Odpověď (Patria Direct, 16:07) -
    Souhrné informace o výplatě dividend jsou zveřejněny na www.patria-direct.cz v sekci Home po přihlášení (box Aktuality). Dále bych doporučil sledovat zpravodajský server www.patria.cz. Informace z dalších trhů mohou být uvedeny rovněž na www.patria.cz v sekci Akcie/Detail akcie (požadovaný titul je potřeba nejprve vyhledat v "Hledání v detailu akcií"). Na vyžádání jsme schopni klientům požadované informace vždy dodat. (Jindřich Holčák, customer care)
  • ---
  • Otázka (Fila, 13:32) -
    Dostanu se jako klient Patria Direct k nějakým analýzám nebo doporučením zdarma? Většina analýz je v placené verzi Patria Plus, kterou nemám...
  • Odpověď (, 15:03) -
    Analýzy pro všechny klienty je možné stáhnout na homepage Patria Direct po přihlášení. Pro všechny klienty je přístupná také nová služba - modelová portfolia, kde má klient možnost nechat se inspirovat profesionály. Portfolia jsou dvě - středoevropské a globální. Mohu prozradit, že to středoevropské dosáhlo od svého vzniku (2.3.2009) k dnešnímu dni výnos téměř 54%, globální se zhodnotilo o 7,5%. V rámci dané služby je dostupný také analytický servis. Další analýzy může klient Patria Direct získat nákupem služby Investor Plus, na kterou má 50% slevu, aktivní obchodníci ji mají zdarma. (Martin Kodýdek, obchodní ředitel)
  • ---
  • Otázka (B.B., 13:28) -
    Dobrý den, první otázka se týká ceny ropy - je s výhledem na dva roky dopředu současná cena ropy podle vašeho názoru vhodná na nákup? Otázka druhá, jaká akcie ve SPADu má podle Vás v ročním až tříletém horizontu nejvyšší potenciál zhodnocení? Díky za odpověď
  • Odpověď (Patria Direct, 14:58) -
    Dobrý den, Ad ropa) Z pohledu dvouletého horizontu je cena ropy kolem 60 dolarů za barel poměrně příznivá. Samozřejmě za předpokladu, že přijmeme hypotézu o relativně krátce trvající globální recesi, která by mohla odeznít koncem letošního roku. Ad SPAD) Preference v tomto okamžiku směřují k dividendovým titulům (Telefónica O2 a Philip Morris ČR), kombinovaným s některými "živějšími" tituly jako Erste Bank, Komerční banka nebo VIG. (Petr Žabža, makléř)
  • ---
  • Otázka (Pavel, 13:28) -
    Dobrý den. Jaký je váš odhad na vývoj akcii Erste Bank? Pokud mam nakoupené akcie EB doporučil byste mi je držet nebo raději prodat a investovat jinde. Děkuji
  • Odpověď (Patria Direct, 14:44) -
    Nejde tolik o vývoj jednotlivých akcií, ale spíše o vývoj trhu jako celku. Pro krátkodobý vývoj lze doporučit spíše mít hotovost a čekat na další vývoj, tzn. akcie prodat - nejlépe po jakémkoliv nárůstu hlídat objednávku stop prodejem. (Herbert Krpeš, makléř)
  • ---
  • Otázka (HERO, 13:27) -
    Praco neuvazujete o REAL TIME CENACH na XETRe a ATX cez Vasu elektronicku platformu? Su tam zaujimave tituly, ktore by Vam aj nam priniesli dalsie zisky.Telefonicke overovanie cien su pomale, zastarale a nakladnejsie pre nas...
  • Odpověď (Patria Direct, 15:17) -
    Dobrý den, jsme si vědomi poptávky po real time datech z uvedených burz a začali jsme v rámci skupiny KBC podnikat kroky k jejich distribuci. (Oldřich Pavlovský, výkonný ředitel)
  • ---
  • Otázka (Kolář, 13:26) -
    Dobrý den! Koukal jsem na vaše modelová portfolia a mám dotaz: U modelových portfolií musím kupovat úplně všechny akcie obsažené v tom portfoliu?
  • Odpověď (Patria Direct, 14:54) -
    Ne. Při investici si můžete zvolit buď nákup celého portfolia nebo jen nákup vybraných titulů. Pokud investujete minimálně do 4 titulů z daného portfolia (středoevropské nebo globální) získáte slevu z poplatků 25%, resp. 15%. Koupě všech akciových titulů je realizována vždy v CZK. (Jindřich Holčák, customer care)
  • ---
  • Otázka (Pepo, 13:25) -
    Neuvazujete v najblizsej buducnosti o znizeni poplatkov za obchodovanie s akciami na zapadoeuropskych trhoch a v USA? Casto by som chcel obchodovat v objeme objeme okolo 1000 EUR/USD za jeden obchod, ale tie minimalne poplatky okolo 15 EUR/USD sa mi zdaju privysoke. Zacinam preto uvazovat o presunuti sa k nejakemu zahranicnemu brokerovi s o dost nizsimi poplatkami.
  • Odpověď (Patria Direct, 15:16) -
    Kromě samotné realizace pokynů se snažíme poskytovat též kvalitní doplňkový servis a domníváme se, že klienti oceňují právě komplexnost služeb a stabilitu našich systémů. Vzhledem k tomu, že jsme si vědomi vysoké konkurence u obchodování na zahraničních trzích, snažíme se poplatky po zohlednění nákladů držet na nejnižší možné úrovni. (Oldřich Pavlovský, výkonný ředitel)
  • ---
  • Otázka (R2D2, 13:22) -
    Mám akcie u jiného obchodníka s CP, mohu je nějak převést k vám do Patrie Direct? Za jakých podmínek?
  • Odpověď (Patria Direct, 14:34) -
    Pokud máte akcie u jiného obchodníka s cennými papíry, můžete je převést do svého portfolia u Patria Direct. Jako první krok je potřeba zajistit, aby stávající obchodník cenné papíry odblokoval. Jakmile Vám toto potvrdí, je možné požádat o zablokování buďto telefonicky na lince 221 424 240 nebo v rámci naší internetové obchodní aplikace (www.patria-direct.cz). Samotná blokace trvá několik minut a není nijak zpoplatněna. Pokud si přejete převést zahraniční cenné papíry nakoupené prostřednictvím jiného obchodníka, opět stačí zavolat na klientskou linku 221 424 240 a požádat o zařízení tohoto převodu. V případě zahraničních cenných papírů je nutné vyplnit a odeslat žádost, ve které uvedete stávajícího obchodníka a jméno kontaktní osoby, která má na starosti vypořádání obchodů se zahraničními cennými papíry. Převod trvá obvykle 1 týden a není ze něj účtován žádný poplatek. (Lucie Rabiňáková, customer care)
  • ---
  • Otázka (Ekonom, 13:15) -
    Titul,který se začal obchodovat vloni, dle mého názoru zklamal, cena uhlí jde dolů. Držet akcie NWR nebo prodat? Zatím mi připadá, že akcie jsou téměř u ledu. Pokud jsem nakoupil před propadem a nestačil prodat, mají akcie šanci dostat se k hranici 300 Kč? A kdy asi?
  • Odpověď (Patria Direct, 14:33) -
    Tento titul byl uveden na burzu v okamžiku, kdy se blížila vrcholu energetická horečka, která vyhnala ceny surovin na dlouhodobá maxima. Samotný titul pak nabídl upisovatelům nadprůměrný zisk v podobě rozdílu mezi upisovací cenou a maximem dosaženým po uvedení na veřejně obchodovatelné trhy. Po "znormalizování" cen na trhu se surovinami a propadu akciových trhů se ocenění NWR dramaticky propadalo ze svých maxim téměř o 90 %, ačkoli cena uhlí klesla od maxim "jen" o 2/3. To bylo způsobeno především odklonem od rizikověji chápaných společností. Růstový potenciál, který bude podložen příznivým fundamentem a nikoli technickými faktory (viz poslední růst z 85 na 140 Kč) můžeme očekávat až v okamžiku, kdy se klíčové světové a evropské ekonomiky odrazí od svých ekonomických den. Možností je dokoupení pozice v titulu a snížení celkové průměrné ceny na hranici 200 Kč, pokud Vám to Vaše zdroje dovolují. (Jan Korb, makléř)
  • ---
  • Otázka (Ekonom, 13:11) -
    Jaký přepokládáte dnešní odpolední vývoj na trzích? Nejsou žádná makrodata, zpráv je také poskromnu. Vidíte to na nějakou menší rallye?
  • Odpověď (Patria Direct, 14:29) -
    Dobrý den, odpoledne nejsou na pořadu dne opravdu žádné významnější události. Evropské trhy jsou aktuálně svědky ne úplně zanedbatelné korekce ranních ztrát. Pokud by americké burzy zahájily růstem, jak indikuje vývoj futures, mohly by tyto zisky udržet. Vzhledem k dnešní obecně malé aktivitě na trzích jsou výraznější pohyby po zbytek seance méně pravděpodobné. (Tereza Špačková, makléřka)
  • ---
  • Otázka (Koutný, 13:05) -
    Chtěl bych investovat do komodit (ropa, zlato, měď)? Nabízíte něco takového? Díky
  • Odpověď (Patria Direct, 14:27) -
    Ano. Prostřednictvím produktu ETF (indexové akcie)/ETC (komoditní akcie) v USD a EUR, případně investičních certifikátů v EUR nebo CZK. Nabídka je dostupná na www.patria-direct.cz/Obchodování/ETC nebo Obchodování/Investiční certifikáty. Při nákupu klient fyzicky nekupuje přímo danou komoditu (barel ropy, cihla zlata), ale kupuje investiční produkt vázaný na danou komoditu. S oběmě produkty lze spekulovat také na pokles cen komodit (tzv. short ETF/ETC). Pokud byste měl zájem o konkrétní tituly, prosím kontaktujte oddělení naše zákaznické oddělení na 221 424 142. (Jindřich Holčák, customer care)
  • ---
  • Otázka (Harp., 11:32) -
    Takže bych jen řekl, že Patrii považuji za spolehlivého obchodníka (na rozdíl od jiných jí nepadá systém) a jsem s ní spokojen.
  • Odpověď (Patria Direct, 15:53) -
    Děkujeme mnohokrát. Velmi si Vaší pochvaly vážíme. Budeme se snažit naše služby dále zlepšovat. Tým Patria Direct
  • ---
  • Otázka (jofre, 11:20) -
    Nepřipadá mi adekvátní pohyb cen akcie obecně před a po dividendě.Jakoby na divi nezáleželo? Prosím o Váš komentář
  • Odpověď (Patria Direct, 14:23) -
    Dobrý den. Na dividendě určitě záleží. Po jejím vyplacení by se měl titul o její hodnotu propadnout, avšak v případě rostoucího trendu a zájmu investorů tento propad nemusí plně vyvažovat vyplacenou dividendu. (Rostislav Plíva, makléř)
  • ---
  • Otázka (MARK, 11:04) -
    Dobrý den, 1)Na jakých hodnotách očekáváte na konci roku 2009 index PX? 2) Bude Patria v budoucnosti umožňovat i obchodování s CFDs?
  • Odpověď (Patria Direct, 14:19) -
    Dobrý den. Nad první otázkou si „lámou“ hlavu všichni ti, kteří investují na BCPP. Pro celkový výsledek indexu je důležité sledovat váhy jednotlivých titulů, které jeho hodnotu výrazně ovlivňují. Například dnes dopoledne index PX ztrácel pouhé 1 %, přestože nejvíce rostoucí akcie posledních dní NWR ztrácely 13 % a ECM 6 %. Co se týká druhé otázky, tak doufám, že Vás potěším kladnou odpovědí. Patria Direct v blízké době plánuje rozšíření nabídky instrumentů a CFDs jsou mezi nimi. (Roman Koděra, vedoucí makléř)
  • ---
  • Otázka (ZUZKA, 10:41) -
    Já bych nejprve chtěla poděkovat vaší firmě za profesionalitu a milý přístup ke klientům(ke mně) a chtěla bych se zeptat, zda je možné, že by ceny akcie některých firem konkrétně Orca a NWR, mohlo ovlivňovat "uměle" jejich vedení anebo někteří členové vedení??Je to taková moje noční můra... Děkuji
  • Odpověď (Patria Direct, 14:17) -
    Dobrý den, nejdříve děkujeme za pochvalu, ta vždy potěší. Zvláště, když se na klientský servis snažíme klást čím dál větší důraz a odlišit se tak od konkurence. Co se týká Vašeho dotazu, tak takové jednání nelze v principu vyloučit, nedomníváme se však, že k němu na pražské burze dochází. Jako mnohem větší problém vnímáme nízkou likviditu, která může zejména v případě "menších" titulů vést k domněnce, že je s cenou akcie manipulováno, zatímco na vině může být pouze větší nákupní nebo prodejní objednávka. Pokud i přesto máte takové podezření, obraťte se prosím na ČNB jako regulátora kapitálových trhů a uvedenou situaci jim oznamte. (Petr Žabža, makléř)
  • ---
  • Otázka (Muff, 10:34) -
    Nechtěli byste lépe a věrněji aktualizovat férové ceny u doporučení na jednotlivé SPADové tituly ? Třeba NWR je ostudné... Z 9.3.2009 doporučená férová cena 159,20 Kč, po výsledcích je tam stále ... Pokud by se tím někdo živil, tak by asi nežil ...
  • Odpověď (Patria Direct, 14:12) -
    Uvedená férová hodnota pochází od kolegů z KBC Securities, čili otázka by měla mířit tímto směrem. Nicméně obecně platí, že zapracování nových informací do modelů a přepočítání cílové ceny není otázkou několika minut. Je třeba detailně analyzovat finanční výkazy, prezentaci a také počkat na komentář managementu při konferenčním hovoru. Teprve potom je možné aktualizovat model a vydat report s případnou změnou cílové ceny a komentářem. (Jiří Fišer, analytik Patria Finance)
  • ---
  • Otázka (martinv, 10:28) -
    Dobrý den, můj specifický dotaz zní, Máte v Patrii makléře, kteří obchodují se svými penězi... a jsou úspěšní ?Rád bych svěřil vyšší částku peněz někomu kdo ji zvětší...Očekávám zhodnocení 30 -50 procent ročně. Může to být člověk i mimo Patrii ,ale s prokazatelnými výsledky a vlastními penězi. Prosím o zaslání kontaktu pokud o někom víte na můj e mail.... Díky
  • Odpověď (Patria Direct, 14:11) -
    Dobrý den, makléři společnosti Patria Direct mohou obchodovat s vlastními penězi, nicméně jejich investice podléhají přísné vnitřní kontrole. To znamená, že například nemohou obchodovat s akciemi na BCPP či nemohou realizovat krátkodobé investice. Jejich hlavní náplní tak zůstává komunikace s klienty, které informují o vývoji na trzích, konzultují s nimi jejich investiční rozhodnutí a nesledně je realizují za nejlepší cenu a v co nejkratším čase na příslušném trhu. Patria Direct je zprostředkovatelem obchodů na kapitálových trzích a službu správce aktiv jako takovou nenabízí. Roční zhodnocení 30-50 % není nemožné, nicméně se v tomto ohledu dá tento výsledek přičíst vysoké volatilitě současného trhu. Výnosnost investic se porovnává s delší časovou řadou. Pro Vámi očekávaný výnos bychom použili výraz spekulace. (Roman Koděra, vedoucí makléř)
  • ---
  • Otázka (Honza, 10:20) -
    Dobrý den, očekávám vystřízlivění US trhů někam k 7900 bodům (Dow Jones), myslíte si totéž, nebo máte jiný názor? A jaký? Horizont jeden měsíc...
  • Odpověď (Patria Direct, 14:07) -
    Dobrý den. Také očekávám pokles, a to ze současných úrovní indexů o 6-10 %. Spíše však v kratším horizontu než měsíc. (Herbert Krpeš, makléř)
  • ---
  • Otázka (Jaroslav F., 10:05) -
    Dobrý den, otázky: 1. Dle Vás mají trhy to nejhorší za sebou? Nebo očekáváte ještě propad pod minima v březnu ? 2. Jaký máte názor na komodity? Jak energetické - ropa, uhlí tak soft - obilí ? Budou v dalším období posilovat nebo budou nezajímavé? 3. Prosím o názor na dolar - také myslíte, že bude v dalším období oslabovat ? Je vhodné americká aktiva si nějak zajistit proti znehodnocení poklesem dolaru ? 4. inflace v USA - Bude se v dalším období zvyšovat či nehrozí žádné nebezpečí hyperinflace ? 5. názor na zlato - V dalších měsících spíše nahoru či naopak s možným dalším akciovým růstem dolů ? Děkuji
  • Odpověď (Patria Direct, 14:01) -
    Ad1) Díky kolosální fiskální expanzi a nedávnému růstu trhů by se mohlo zdát, že to nejhorší je již za námi. Přesto je na místě určitá opatrnost: ekonomické prostředí se nezlepšuje, právě naopak. Spotřebitelé omezují nákupy a mnoho z nich se může na určitou dobu dostat do problémů se splácením dluhů. Firemní zisky se snižují a tempo tohoto poklesu nijak nepolevuje. Propad na úrovně z ledna/února nelze vyloučit. Ad2) Komodity jsou segment, který by v portfoliích klientů neměl scházet. V tomto okamžiku bych preferoval zemědělské tzv. soft komodity před těmi průmyslovými, i když jejich čas také přijde. Ad3) Americký dolar je měnou, která může díky velmi liberální měnové politice americké administrativy utrpět ztráty. KBC je názoru, že lokální měny CEE budou ve středním období spíše posilovat, a proto je úvaha o zajištění volnoměnových investic před znehodnocením zcela na místě. Ad4) V současnosti je mnohem větším rizikem deflace, spíše než inflace. Kvůli obrovskému množství dluhu, který se musí v USA umořit, je inflace věcí vzdálenějšího horizontu. Ad5) Pokud dojde k oslabení dolaru, je zlato jasnou protiváhou a mělo by v portfoliu investora být. V krátkém období - pokud se ještě nějakou dobu udrží růst akciových trhů - zlato nebude příliš v oblibě. Dlouhodobě však tuto investici preferuji. (Petr Žabža, makléř)
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Zajištění USD vs CZK
    18.05.2009 14:54

    Dobrý den, je možné u vás koupit i warrant CZK/USD? Potřeboval bych vyřešit menové riziko $ vs. CZK. Pokud ho aktuálně nenabízíte, je možné požádat o zařazení?
    Hans123
  •  
    18.05.2009 14:52

    1. Jsou Vaši makléři specializovaní pro určité trhy (tituly) nebo každý dělá všechno? 2. Je možné někde na webu nalézt profily Vašich makléřů a jejich specializací, abychom si mohli v případě zájmu o spolupráci vybrat? 3. Je v současné době namístě krátkodobé obchodování? Dávají Vaší makléři krátkodobá doporučení k nákupům a prodejům? 4. Jakého průměrného negarantovaného výnosu lze dosáhnout ve spolupráci s Vašim makléřem v roce 2009? Máte vysledován nějaký průměrný výnos/pokles při spolupráci klient/makléř Patrie v minulých letech?
    Luboš
  • Korelace Zlato a USD
    18.05.2009 14:51

    Dobrý den, jaký máte názor na vývoj na zlatě ? Dá se předpokládat další příklon ke zlatu v dnešní době, kdy vypukl závod o tom, který stát více zdevalvuje svou měnu?
    Hans123
  •  
    18.05.2009 14:47

    dobrý den, jaký je váš odhad cílové ceny u akcií ČEZ, NWR, Erste Bank? děkuji za odpověď.
    Jarda
  •  
    18.05.2009 14:43

    Slyšel jsem o obchodování s osobním makléřem? Je tato služby placená? Jak to probíhá v praxi?
    martox
  •  
    18.05.2009 14:42

    Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda je reálné očekávat v dohledné době oživení trhu hypoték v USA. Má smysl investovat do možná "podhodnocených" akcií typu FNM, FRE? Děkuji za odpověď
    David
  •  
    18.05.2009 14:41

    Dobry den.Jaky je vas nazor na doporuceni Credit Suisse na Erste a stanoveni cilove ceny 13,9 E. Jaky je vas soukromi odhad cilove ceny.
    mavi
  •  
    18.05.2009 14:39

    Dobrý den, je možné u vás shortovat spadové tituly?Za jakých podmínek a na koho se obrátit? Díky
    martinv
  •  
    18.05.2009 14:37

    Dobrý den, zajímal by mne váš názor na vývoj kurzu Philip Morris v horizontu týdnů a 1 roku. Děkuji.
    jiri
  •  
    18.05.2009 14:27

    Dobrý den, zajímalo by mne, jaký je Váš názor na vývoj akcií Erste Bank a ECM. Zda-li jsou z Vašeho pohledu stále atraktivní ke koupi. Děkuji
    MM
  • Vysledky NWR
    18.05.2009 14:25

    Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na dnešní zotavení NWR. Po výsledcích je dle mého názoru více než jasné, že bude následovat negativní prognóza ziskovosti, samotné výsledky jsou nad očekávání špatné a přesto se titul dokázal u 86 odrazit a přidat téměř 10%. Myslíte si, že je to důsledek uzavírání krátkých pozic nebo se skutečně najdou investoři na otevírání long pozic? Děkuji
    HRAN
  •  
    18.05.2009 14:22

    Dobrý den, jaké je Vaše doporučení, jestliže mám ve svém portfoliu akcie ECM a ORCO, je možné , že se někdy v budoucnu dostanou na ceny blížící se cenám před loňským propadem ? Nabízíte i možnost pro investora, který by nechtěl každodenně sledovat ceny akcií apod. a rád by investoval nějaký objem prostředků, aby se o investice staral makléř. Pokud ano, od jaké částky?
    Libor
  • Kurz CZK x EUR
    18.05.2009 14:21

    Dobry den, jak vidite kurz CZK k EUR v horizontu mesic, ctvrtleti, konec roku 2009, 2010 ? Dekuji.
    rka
  •  
    18.05.2009 14:14

    Uvažuji o investování do akcií a byl jsem kontaktován konkurenčním obchodníkem... Čím mě přesvědčíte, abych si zvolil třeba právě Vás?
    nováček
  •  
    18.05.2009 14:13

    dnes opet nefungovalo Fio. Premyslim ze tuto spolecnost opuistim. Myyslim ze rada jinych kolegu . Jste pripraveni nas v patrii prijmout za podobnych podminek jako Fio. Obch na margin,uroky apod ? dekuji za zverejneni odpovedi na moji otazku
    jirka
  •  
    18.05.2009 14:07

    Dobrý den, Váš odhad makroukazatelů na říjen 2009?
    sgt.Mike
  • FUTURES NA INDEXY real time data
    18.05.2009 14:01

    Mozete pravidelnejsie uverejnovat FUT na indexy, napr. kazdu 1/2 hodinu, a hlavne aspon 5 minut pred otvorenim Europy, Prahy a Ameriky? Uvazujete o variante zverejnovania tychto dat ako real-time data? Lebo sme odkazany na ine zdroje, napr. TV vysielanie CNBC alebo Bloombergu.....
  • PDA
    18.05.2009 13:50

    Slibovali jste optimalizaci na PDA, jak to vypadá???
    cyber
  •  
    18.05.2009 13:34

    Zdravím, kde najdu informace o výplatě dividend pro akcie obchodované na BCPP? Existuje něco takového i pro akcie na NYSE?
    pooler
  •  
    18.05.2009 13:32

    Dostanu se jako klient Patria Direct k nějakým analýzám nebo doporučením zdarma? Většina analýz je v placené verzi Patria Plus, kterou nemám...
    Fila
  •  
    18.05.2009 13:31

    Jak to vidíte s cenou akcie NWR v tomto roce a v následujícím roce?
    Josef
  •  
    18.05.2009 13:28

    Dobrý den, první otázka se týká ceny ropy - je s výhledem na dva roky dopředu současná cena ropy podle vašeho názoru vhodná na nákup? Otázka druhá, jaká akcie ve SPADU má podle Vás v ročním až tříletém horizontu nejvyšší potenciál zhodnocení? Díky za odpověď
    B.B.
  • ERSTE BANK
    18.05.2009 13:28

    Dobry den. Jaky je vas odhad na vyvoj akcii Erste Bank? Pokud mam nakoupene akcie EB doporucil byste mi je drzet nebo radeji prodat a investovat jinde. Dekuji
    Pavel
  • XETRA a ATX real time prices
    18.05.2009 13:27

    Praco neuvazujete o REAL TIME CENACH na XETRe a ATX cez Vasu elektronicku platformu? Su tam zaujimave tituly, ktore by Vam aj nam priniesli dalsie zisky.Telefonicke overovanie cien su pomale, zastarale a nakladnejsie pre nas...
  • Modelová portfolia
    18.05.2009 13:26

    Dobrý den! Koukal jsem na vaše modelová portfolia a mám dotaz: U modelových portfolií musím kupovat úplně všechny akcie obsažené v tom portfoliu?
    Kolář
  • poplatky
    18.05.2009 13:25

    Neuvazujete v najblizsej buducnosti o znizeni poplatkov za obchodovanie s akciami na zapadoeuropskych trhoch a v USA? Casto by som chcel obchodovat v objeme objeme okolo 1000 EUR/USD za jeden obchod, ale tie minimalne poplatky okolo 15 EUR/USD sa mi zdaju privysoke. Zacinam preto uvazovat o presunuti sa k nejakemu zahranicnemu brokerovi s o dost nizsimi poplatkami.
    Pepo
  •  
    18.05.2009 13:22

    Mám akcie u jiného obchodníka s CP, mohu je nějak převést k vám do Patrie Direct? Za jakých podmínek?
    R2D2
  • NWR
    18.05.2009 13:15

    Titul,který vloni se začal obchodat, dle mého názoru zklamal,cena uhlí jde dolů. Držet akcie NWR nebo prodat? Zatím mi připadá,že akcie jsou téměř u ledu, akcie, pokud jsem nakoupil před propadem a nestačil prodat, mají šanci dostat se k hranici 300Kč a kdy asi?
    Ekonom
  • Dotaz
    18.05.2009 13:11

    Jaký přepokládáte dnešní odpolední vývoj na trzích? Nejsou žádná makrodata, zpráv je také poskromnu. Vidíte to na nějakou menjší rallye?
    Ekonom
  • komodity
    18.05.2009 13:05

    Chtěl bych investovat do komodit (ropa, zlato, měď)? Nabízíte něco takového? Díky
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů
01.05.2024 13:45
Amazon Web Services (AWS) letos dosáhne ročního obratu 100 m...více

    Analýzy online