Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s výkonným ředitelem Orco Property Group Alešem Vobrubou

Online rozhovor s výkonným ředitelem Orco Property Group Alešem Vobrubou

01.07.2009 14:00
Autor: 

Přečtěte si online rozhovor s výkonným ředitelem společnosti Orco Property Group Alešem Vobrubou. Pan Vobruba skončil s odpověďmi na otázky čtenářů v 15:10.

Americká investiční společnost Colony Capital přistupuje na dohodu o poskytnutí cca 80 milionů eur realitní společnosti Orco Property Group výměnou za práva na úpis akcií developera. Colony Capital by sice získala méně než 30% podíl, přesto by šlo o významnou změnu v akcionářské struktuře společnosti Orco. Generální ředitel společnosti Jean-Francois Ott dále uvedl, že Orco by v rámci navýšení kapitálu od Colony Capital i současných akcionářů mělo dohromady získat až 140 milionů eur. Realitní společnost Orco také nedávno oznámila, že na valné hromadě navrhne rozšíření představenstva o tři zástupce hlavních akcionářů. Dvě křesla by měla připadnout tuzemské investiční společnosti Prosperita a do vedení developera by měl dále být přizván také Martin Burda za společnost Geofin. Představenstvo by měli posílit také zahraniční experti pan Alexis Juan, bývalý šéf Komerční banky, pan Bernard Kleiner, pan Robert Couck a pan Aleš Vobruba. Valná hromada proběhne dne 8. července v Lucembursku a své posty zde bude obhajovat kromě CEO a zakladatele Orka - J-F. Otta také současných pět členů představenstva firmy.

Bude vyjednaná kapitálová injekce stačit na zotavení firmy v rámci právní ochrany Safeguard? Co znamená vstup investora pro budoucnost Orka a její minoritní akcionáře? Jak se hodlá Orco dohodnout s věřiteli, kterým dluží kolem 1,6 miliardy eur? Tyto a další otázky jistě budou zajímat akcionáře Orco Property Group na valné hromadě společnosti. Vy se však budete moci zeptat člena managementu společnosti ještě dříve!

Aleš Vobruba vystudoval VŠE v Praze, obor zahraniční obchod. Za svou pracovní kariéru prošel vedoucími pozicemi PZO Artia, exportním odd. Dopravních staveb Olomouc a ve firmě TAP/ARC, zabývající se stavebnictvím a reklamou. Ve společnosti Orco Property Group působí od roku 1995. V Orco je zodpovědný za bankovní financování a rozvojovou strategii a také za každodenní činnost poboček v České republice a na Slovensku.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (TatZik, 10:44) -
    SOS Orco o stávajícím vedení neustále tvrdí, že je neschopné, proč bych vám měl věřit, že firmu vyvedete z krize?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 15:10) -
    Protože vedení společnosti má více jak desetileté zkušenosti jak v regionu, tak z oboru, věří v budoucnost firmy a tvrdě pracuje na řešení současné situace. Od SOS Orco jsme neslyšeli žádný konstruktivní návrh, jen návrhy na likvidaci společnosti, která rozhodně není v zájmu akcionářů. Děkuji všem za dotazy a podporu.
  • ---
  • Otázka (leopard, 10:17) -
    Vážený pane, rád bych se Vás zeptal, jak je možné, že jste neinformovali Burzu cenných papírů o tom, že jste ze společnosti ORCO tajně vyvedli společnost ORCO EPSILON, a.s. člen holdingu ORCO PROPERTY GROUP SA (dnes Green Bear Corporation, a.s), ve které mělo být nainvestováno cca 200 milionů Kč. Jak je možné, že o tomto nebyli akcionáři informováni a jak je možné, že v této bývalé dceřiné společnosti nadále sedíte jako předseda představenstva? Kdo je akcionářem současné mateřské společnost GREEN BEAR, S.A.? Děkuji za odpovědi a za nevyřazení této otázky
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 15:04) -
    Orco epsilon byla prodána v roce 2007 jako nově založená prázdná společnost firmě Green Bear, která se zabývá zelenými energiemi. Prodej byl transparentní. Veškeré finanční prostředky byly investovány nikoli firmou Orco, ale společností Green Bear.
  • ---
  • Otázka (Mlaskin, 10:17) -
    Dobrý den, pan Smrčka interpretoval fakt, ze představenstvo se vzdalo svých odměn jako reakci na výzvy sdružení SOS Orco. Můžete to potvrdit?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:58) -
    Tato skutečnost opravdu není zásluhou pana Smrčky. Představenstvo se vzdalo svých odměn před cca. rokem, kdy SOS ještě ani neexistovalo.
  • ---
  • Otázka (Shareholder, 10:15) -
    Dobrý den, co si slibujete od nově navržených členů představenstva? Můžete nám přiblížit jejich zkušenosti?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:56) -
    Představenstvo navrhujeme doplnit jednak o české zástupce akcionářů (Prosperita a pan Burda) a jednak o nezávislé odborníky z oblasti financí (bývalý ředitel Komerční banky Alexis Juan) a auditu (bývalý partner auditorské společnosti Salustro Reydell v ČR Bernard Kleiner) a realit. Jejich zkušenosti a odbornosti byly představeny v jedné z posledních tiskových zpráv.
  • ---
  • Otázka (Eva, 10:07) -
    Jak se mohlo stát, že právě Orco ztratilo na burze nejvíce ze všech titulů. Berete to i jako osobní prohru?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:44) -
    Záleží na úhlu pohledu. Mluvíme-li o pražské burze, pak je pravda, že akcie OPG ztratily nejvíce z těch zařazených v indexu. Odráží to ale nejen stav světové ekonomiky, ale i nedůvěru investorů v segment, ve kterém působíme. Z pohledu nejvýznamnějšího subjektu obchodovaného veřejně ve střední Evropě jsme mezi developery logicky nejvíce vidět. Věřím, že po restrukturalizaci tento trend zvrátíme a budeme jako první v našem segmentu schopni prezentovat firmu plně adaptovanou na nové podmínky.
  • ---
  • Otázka (Bambas, 10:01) -
    Dobrý den, pane řediteli. Jaký máte Vy osobně podíl ve společnosti Orco? Pokud vlastníte akcie, jak se Vám líbí představa rozředění podílu současných akcionářů? Na trhu zaznívají hlasy, že se vstupem Colony Capital do Orca klesne podíl současných akcionářů na zhruba 20 procent.
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:43) -
    Jsem rovněž dlouhodobým akcionářem Orca, proto mě více zajímá stabilita firmy (jako mé investice) a aktuální cena a její budoucí vývoj. Případného naředění se nebojím, neboť se navýšení kapitálu mohu účastnit jako každý jiný akcionář.
  • ---
  • Otázka (Martííínek, 9:34) -
    Souhlasíte se mnou, že pokud se podaří ORCU problémy překonat a vyřešit, dočkáme se zajímavého vzestupu ceny jeho akcie? Někteří nadšenci dokonce říkají, že tato akcie má na pražské burze CP největší potenciál růstu?!!!
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:38) -
    Ano, věřím také v růst akcií.
  • ---
  • Otázka (Mária, 9:34) -
    Opravdu Vám bude stačit kapitálová injekce kterou uvádíte?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:34) -
    Navýšení kapitálu bude nejen o částku, kterou přinese Colony, ale zároveň ostatní akcionáři budou mít možnost kapitál navyšovat. Celková výše tak může dosáhnout až cca 150 mil EUR. Tato částka by měla stačit nejen jako hotovost do stávajících projektů, ale i na další rozvoj a případné akvizice.
  • ---
  • Otázka (Mira, 9:32) -
    Dobrý den, mám k Vám 3 otázky: 1) Proč v této špatné době Orco více nekomunikuje ke svým akcionářům. Nemám skoro žádné zprávy. 2) Jak je pravděpodobný bankrot společnosti a zbylo by vůbec něco na drobné akcionáře? 3) Co byste radil akcionáři s průměrnou cenou Orca 1000kc za akcii? Je vůbec možný vzestup na tuto hranici?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:24) -
    1. Orco se se svými akcionáři snaží komunikovat o všech podstatných skutečnostech týkajících se společnosti prostřednictvím tiskových zpráv. Z pochopitelných důvodů nemůžeme informovat o transakcích a finančních operacích do doby, než jsou uzavřeny. 2. My o bankrotu neuvažujeme. Pracujeme na restrukturalizaci dluhu na úrovni holdingu (obligace), I na úrovni projektových firem. Jednáni jsou otevřená a konstruktivní, proto věříme v jejich úspěch. 3. Každý akcionář by se měl dívat na akcie s pohledem budoucích očekávání, I když se samozřejmě nezbaví úvah o ceně, za kterou akcie pořídil. Z dnešního pohledu já osobně věřím v růst.
  • ---
  • Otázka (mirek, 9:32) -
    Pane Vobrubo, mám tři dotazy: 1. Jak dopadlo včerejší jednání s držiteli dluhopisů? 2. Je pravda, že vedení Orca uvažuje o "řízeném" bankrotu a vzniku "nové" firmy? 3. S jakou vizí půjde vedení za týden na valnou hromadu? Díky předem za stručné a jasné odpovědi a přeji hezký den!
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:15) -
    1. Jak jsem již uvedl, první teprve začala, o výsledcích by bylo předčasné hovořit. 2. Ne 3. Na valné hromadě představíme kroky, které povedou k vystoupení z ochrany Safeguard a principy dalšího rozvoje společnosti.
  • ---
  • Otázka (Martínek, 9:24) -
    Zdravím! Dotaz: 1. Věříte v tolik potřebnou dohodu s držiteli dluhopisů a pohledávek, tak aby do společnosti mohl vstoupit Colony Capital, má jim vedení ORCA co nabídnout? 2. Pokud Col. Cap. získá cca 30% podíl, existuje možnost další pozdější investice ze strany Col. Capital do ORCA tak jak se uvádělo před časem? Přeji ORCU dlouhý život!!! Děkuji za odpovědi.
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:07) -
    1. Věřím, v rozumnou kompromisní dohodu; v případě nedohody jsou si držitelé obligaci vědomi, že francouzský soud má právo prodloužit splatnosti závazku z dluhopisů jednostranně až o 10 let. Dohodou bude zřejmě strukturovaný produkt, kombinace částečné kapitalizace a vydání nového dluhopisu. Neformální jednání již probíhají. 2. Další navýšení kapitálu ze strany Colony není v tuto chvíli předmětem diskuse.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:23) -
    Dobrý den, je podle Vás již Orco díky dohodě s Colony Capital z nejhoršího venku? Kapitálová injekce to sice je, ale když se podívám na dluhy Orka, jako dostatečná se mi nezdá. Kde hodláte vzít další peníze na pokrytí závazků firmy?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:01) -
    Prvním krokem ke stabilizaci celkové situace Orca a současně nedílnou součástí podmínek k vystoupení ze Safeguard procesu je restrukturalizace dluhopisů. Poté následuje samotné navýšení kapitálu, které je částečně navrhováno Colony a částečně stávajícími akcionáři.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    01.07.2009 15:17

    To jste nám, pane řediteli, zdrhnul zrovna ve chvíli, kdy to začínalo být zajímavé. Co s tou spoustou dotazů, na které nedošlo?
    Margarita
  • Orco
    01.07.2009 14:07

    Dobrý den, kdy už konečně bude konec této tahanice o tuto společnost, a kdy poražený uzná že prohrál a pokorně odejde (Ott). Děkuji
    Erste
  •  
    01.07.2009 13:10

    Dobrý den, je pravda, že se do Orca vrátila paní Hartleyová a pokud ano, co může být jejím přínosem, když své "schopnosti" dostatečně prokázala ve společnosti AQ okna?
    Charón
  •  
    01.07.2009 11:50

    Dobrý den pane řediteli, měla bych dvě otázky: l) Když bychom vzali situaci v České a ve Slovenské republice, můžete mi říci, jaké ztráty byly vytvořenmy na tomto území? Jde mi o to, jaký podíl na těch jedenácti nebo dvanácti miliardách korun, které Orco ohlásilo jako ztrátu za rok 2008 a za první čtvrtletí 2009, jde na Váš osobní vrub. 2) Pane řediteli - jaká bude ztráta Orco za pololetí? Bude vyšší než pět miliard nebo nižší než dvě miliardy? Mluvím o korunách. Děkuji za odpověď
    Vávrová
  • Dobrý den,
    01.07.2009 11:45

    pane prezidente. Na jaře skončilo mě a moji manželce stavební spoření a disponujeme tak celkem zajímavou finanční částkou k investování. Doporučil byste nám akcie ORCO k nákupu nebo se jim máme tzv vyhnout obloukem.Děkujeme Vám za fundovanou odpověd a přejeme Vám mnoho úspěchů nejen v práci ,ale i v životě.P.S.Manželku by ještě zajímalo,zda se i Vás osobně dotklo nečekané úmrtí Michaela Jacksona minulý čtvrtek.Děkuji za odpovědi a nashledanou.
    ing HAVRDOVSKY
  •  
    01.07.2009 11:43

    Dobrý den pane ředitele nepovažujete akcie ORCO na burze jako špatný vtip, vy by jste investoval do firmy které auditor nepodepíše výsledky při 10 miliardové ztrátě ? :-) Nemohu se přestat smát akcie ORCO bych si nekoupil ani kdyby jste mi slibovali zlaté doly :-)) Vy a pan Ott jste to vedli náramně. Kuče 2 plus kk co stavíte a prodávate za 3-4 mega- nemohu se přestat smát těm co to koupí a vím o čem mluvím, možná by jste si měl takový byt koupit a nastěhovat tam celou rodinku :-)) Prostě jako vtip dobrý jako firma je pro mě ORCO mrtvé :-)))) a tvrdím to 2 roky. Ceny realit půjdou všude nejen v česku ještě o 30 procent dolů minimálně .....
    martík
  • Proč Orco plýtvá penězi?
    01.07.2009 11:07

    Pěkný den přeji. Jak se Vám zdá jako odborníkovi na finance, že Orco poskytlo na konci roku 2008 půjčku 1,4 milionu eur firmě, kterou vlastní jeden z členů vedení společnosti Orco. Připadá Vám rozumné, když v době nedostatku likvidity naše firma ještě půjčila takovou sumu?
    Margarita
  • Jak to bylo s inzeráty?
    01.07.2009 11:04

    Přeji pěkný den. Viděl jsem před nělkolika dny inzerát v Hospodářských novinách a také inzeráty na internetu, které vyzývaly k tomu, aby akcionáři hlasovali pro současné vedení a udrželo vás ve funkcích. Kdo platil tyto inzeráty? Můžete mi odpřísáhnout, že to neplatila naše společnost Orco Property Group nebo některá z dceřiných firem?
    tma
  •  
    01.07.2009 10:44

    SOS Orco o stávajícím vedení neustále tvrdí, že je neschopné, proč bych vám měl veřit, že firmu vyvedete z krize?
    TatZik
  •  
    01.07.2009 10:27

    Zdravím, chtěl bych se zeptat jak pokračují jednání s vašimi věřiteli? Děkuji.
    Karel For
  •  
    01.07.2009 10:17

    Vážený pane, rád bych se Vás zeptal, jak je možné, že jste neinformovali Burzu cenných papírů o tom, že jste ze společnosti ORCO tajně vyvedli společnost ORCO EPSILON, a.s. člen holdingu ORCO PROPERTY GROUP SA (dnes Green Bear Corporation, a.s), ve které mělo být nainvestováno cca 200 milionů Kč. Jak je možné, že o tomto nebyli akcionáři informováni a jak je možné, že v této bývalé dceřinné společnosti nadále sedíte jako předseda představenstva? Kdo je akcionářem současné mateřské společnost GREEN BEAR, S.A.?? Děkuji za odpovědi a za nevyřazení této otázky
    leopard
  •  
    01.07.2009 10:17

    Dobry den , pan Smrcka interpretoval fakt, ze predstavenstvo se vzdalo svych odmen jako reakci na vyzvy sdruzeni SOS Orco. Muzete to povrdit?
    Mlaskin
  •  
    01.07.2009 10:15

    Dobrý den, co si slibujete od nově navržených členů představenstva? Můžete nám přiblížit jejich zkušenosti?
    Shareholder
  •  
    01.07.2009 10:07

    Jak se mohlo stát, že právě Orco ztratilo na burze nejvíce ze všech titulů. Berete to i jako osobní prohru?
    Eva
  •  
    01.07.2009 10:01

    Dobrý den, pane řediteli. Jaký máte Vy osobně podíl ve společnosti Orco? Pokud vlastníte akcie, jak se Vám líbí představa rozředění podílu současných akcionářů? Na trhu zaznívají hlasy, že se vstupem Colony Capital do Orca klesne podíl současných akcionářů na zhruba 20 procent.
    Bambas
  • ORCO bude ti horko
    01.07.2009 9:34

    Souhlasíte se mnou, že pokud se podaří ORCU problémy překonat a vyřešit, dočkéme se zajímavého vzestupu ceny jeho akcie? Někteří nadšenci dokonce říkají, že tato akcie má na pražské burze CP největší potenciál růstu?!!!
    Martííínek
  • Aleš Vobruba
    01.07.2009 9:34

    Opravdu Vám bude stačit kapitálová injekce kterou uvádíte?
  •  
    01.07.2009 9:32

    Dobrý den, mám k Vám 3 otázky: 1) proč v této špatné době Orco více nekomunikuje ke svým akcionářům. Nemám skoro žádné zprávy. 2) Jak je pravděpodobný bankrot společnosti a zbylo by vůbec něco na drobné akcionáře? 3) Co byste radil akcionáři s průměrnou cenou Orca 1000kc za akcii? Je vubec mozny vzestup na tuto hranici?
    Mira
  •  
    01.07.2009 9:32

    Pave Vobrubo, mám tři dotazy: 1. Jak dopadlo včerejší jednání s držiteli dluhopisů? 2. Je pravda, že vedení ORCA uvažuje o "řízeném" bankrotu a vznikem "nové" firmy? 3. S jakou vizí půjde vedení za týden na valnou hromadu? Díky předem za stručné a jasné odpovědi a přeju hezký den!
    mirek
  • Ahoj ORCO
    01.07.2009 9:24

    Zdravím! Dotaz: 1. Věříte v tolik potřebnou dohoudu s držiteli dluhopisů a pohledávek, tak aby do společnosti mohl vstoupit Colony Capital, má jim vedení ORCA co nabídnout? 2. Pokud Col. Cap. investuje scca 30 %, existuje možnost další pozdější investice ze strany Col. Capital do ORCA tak jak se uvádělo před časem? Přeji ORCU dlouhý život!!! Děkuji za odpovědi.
    Martínek
  •  
    01.07.2009 9:23

    Dobrý den, je podle Vás již Orco díky dohodě s Colony Capital z nejhoršího venku? Kapitálová injekce to sice je, ale když se podívám na dluhy Orka, jako dostatečná se mi nezdá. Kde hodláte vzít další peníze na pokrytí závazků firmy?
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více