Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s generálním ředitelem ECM Milanem Janků o výhledu společnosti i celého sektoru

Rozhovor s generálním ředitelem ECM Milanem Janků o výhledu společnosti i celého sektoru

20.10.2009 14:00
Autor: 

Trhy nemovitostí po celém světě se stabilizují a vykazují znaky váhavého oživení, vyplynulo z nedávné studie londýnské poradenské společnosti Knight Frank. Index globálních cen nemovitostí poukázal na fakt, že ve druhém čtvrtletí došlo ke zvýšení hodnoty realit v téměř polovině z 32 zemí, kde byl průzkum prováděn. V České republice však stále slýcháme zprávy o ochlazení poptávky po nových průmyslových a logistických nemovitostech v důsledku omezení mezinárodního obchodu vlivem ekonomické krize. V Praze se v letošním třetím čtvrtletí pronajalo 46.460 metrů čtverečních kanceláří, což je meziročně o třetinu méně. Ještě větší než pokles pronajatých ploch bylo ve třetím čtvrtletí množství kanceláří nově uvedených na trh. Od ledna do září bylo v metropoli dokončeno celkově jen 15.800 metrů čtverečních administrativních ploch, což je meziroční propad o 86 procent. Za stejné období loňského roku v hlavním městě vzniklo 116.000 metrů čtverečních kanceláří.

Lze již i na českém realitním trhu pozorovat obrat v dlouhodobém negativním trendu? Jaký je výhled českého realitního sektoru pro příští rok? Jak se s nepříznivou situací na realitním trhu vypořádává společnost ECM a kdy očekává návrat zpět do zisku? Na tyto a další otázky můžete dostat přímou odpověď! Prezident a generální ředitel realitní společnosti ECM Milan Janků bude odpovídat od 15:00 na www.patria.cz. Otázky můžete klást již nyní po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Milan Janků (nar. 1968) vystudoval Fernuniversität Hagen v Německu, obor finanční trhy. Patří mezi zakladatele ECM a působí na realitním trhu od roku 1991. V čele skupiny pracuje od roku 1994, je předsedou představenstva a prezidentem developerské skupiny ECM.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (P., 15:57) -
    Uvažuje ECM, jako mnoho dalších společností v aktuálních tržních podmínkách, o navýšení kapitálu? Emisi akcií či dluhopisů?
  • Odpověď (Milan Janků, 16:06) -
    V tuto chvíli a v aktuálních tržních podmínkách o těchto možnostech neuvažujeme. Děkuji za vaše dotazy
  • ---
  • Otázka (JJ, 15:49) -
    Pane řediteli, v nedávné době ECM sponzorovala golfový turnaj a tak mě napadla paralela s dalšími firmami, kterým se v hospodaření nedaří, ale PR aktivity nijak neomezují. Jsem si vědom faktu, že potřebujete mít dobré vztahy s klienty a potenciálními klienty, ale když jste ve ztrátě, tak mi to nepřijde příliš pochopitelné. Můžete to komentovat? Děkuji, akcionář ECM.
  • Odpověď (Milan Janků, 16:06) -
    Zcela výrazně jsme v oblasti PR zredukovali náklady v této oblasti a s vaší připomínkou mohu v zásadě souhlasit. Nadále budeme v této oblasti maximálně obezřetní a budeme dbát na nákladovou disciplínu.
  • ---
  • Otázka (Václav Pinkár, 15:48) -
    Měl bych dnes jako investor nakoupit na pražské burze mezi dalšími tituly právě ECM? Pokud ano, proč? (pokud ne, tak stejně tak proč ;) Díky
  • Odpověď (Milan Janků, 16:01) -
    Investiční doporučení nedělám, spíše se zaměřuji na budování hodnot v oboru nemovitostí. Děkuji za pochopení
  • ---
  • Otázka (Jirka, 15:47) -
    Máte vytipovánu do budoucna proměnu nějakých dalších lokalit v Praze či dalších velkých městech v ČR na zajímavá business centra ve značném rozsahu podobně, jako například Pankrác?
  • Odpověď (Milan Janků, 16:00) -
    V tuto chvíli nikoli. Téměř 40 % pronájmu veškerých kancelářských ploch v Praze se pronajímá na Praze 4, zejména na Pankrácké pláni. Tato lokalita se stala etablovanou business lokalitou a rádi bychom se na tuto lokalitu soustředili.
  • ---
  • Otázka (investor, 15:44) -
    Dobrý den pane řediteli. Zajímal by mě Váš názor na český kapitálový trh obecně, na jeho fungování a možnosti firem získat kapitál na burze. Nelitujete, že je akcie ECM kotovaná na pražské burze? Neuvažujete o sekundární emisi na polské burze, jak o tom spekuluje podle médií řada českých firem? Díky. Radek Minař
  • Odpověď (Milan Janků, 15:54) -
    Dobrý den, primární emise a kotování ECM na pražské burze nelituji. IPO trh se po téměř roce a půl začíná velmi pozvolna zotavovat a burza by měla být platformou pro zvednutí nového kapitálu pro rozvoj kvalitních firem. Polský trh je z pohledu existence institucionálních investorů, zejména penzijních fondů v pokročilejším stádiu než trh český. ECM o tomto kroku nicméně prozatím neuvažuje.
  • ---
  • Otázka (Alena, 15:30) -
    Dobrý den, jakou pravděpodobnost přikládáte možnosti, že Unesco kvůli stavbě mrakodrapů ECM na Pankráci vyškrtne Prahu ze svého seznamu kulturního dědictví? Děkuji, Alena P.
  • Odpověď (Milan Janků, 15:53) -
    Pravděpodobnost považuji za velmi nízkou. Unesco je Prahou informováno o procesu vydaných územních řízení na výstavbu výškových budov na Pankrácké pláni a tyto plány jsou také zohledněny v připomínkovém řízení nového územního plánu Hl. města Prahy. Pouze připomínám, že dva výškové domy na Pankrácké pláni stojí již od počátku osmdesátých let.
  • ---
  • Otázka (AM, 15:17) -
    Pane řediteli, vracím se k odpovědi na první otázku tohoto rozhovoru... můžete konkretizovat, v jakém kvartále očekáváte návrat k ziskovosti? Aleš M.
  • Odpověď (Milan Janků, 15:45) -
    Děkuji za vaši doplňující otázku. Společnost udělala řadu operačních a provozních opatření ke zvýšení efektivity a to by se v následujícím roce mělo promítnout do výsledků společnosti. Odpověď na vaší otázku je také velmi odvislá od ocenění nemovitostí a teprve při zotavení cen komerčních nemovitostí je možné počítat se zlepšením situace v oblasti hospodářských výsledků společností v sektoru včetně ECM.
  • ---
  • Otázka (akcionář ECM, 15:12) -
    Dobrý den pane řediteli. Rád bych se Vás jako Váš akcionář zeptal, co děláte pro to, aby cena akcie ECM šla nahoru. Mám totiž dojem, že se vaše IR oddělení na rozdíl od jiných spadových společností moc nesnaží... děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Milan Janků, 15:46) -
    Beru to jako kritickou připomínku. Společnost se snaží informovat v případě dosažených výsledků na projektech, které tvoří souhrnnou hodnotu firmy.
  • ---
  • Otázka (Milan, 15:09) -
    Dobrý den pane řediteli, vidíte v developerském sektoru nyní či v blízké budoucnosti prostor pro uskutečnění fúzí či převzetí? Mění nějak krize Vaše vlastní postavení jako firmy? Milan
  • Odpověď (Milan Janků, 15:39) -
    Vlastní postavení ECM v rámci sektoru se výrazně nemění s výjimkou toho že se v konkurenčním prostředí nachází méně menších hráčů kteří v době nemovitostního růstu často konkurovali větším hráčům. Domnívám se že v blízké budoucnosti je prostor pro uskutečnění fúzí či převzetí, bude přirozeně docházet ke konsolidaci v tomto sektoru.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 15:06) -
    Dobrý den, neexistuje riziko, že by společnost ECM mohla dopadnou za současných podmínek na trhu jako ORCO? Co Vaši společnost odlišuje od Orca? Děkuji, Zvonař
  • Odpověď (Milan Janků, 15:34) -
    Portfolio budov a projektů společnosti ECM je výrazně odlišné od toho společnosti Orco. ECM je výrazně více soustředěná a její budoucnost bude velmi odvislá od její schopnosti realizovat konkrétní projekty.
  • ---
  • Otázka (Pavel Stocek, 14:38) -
    Dobrý den pane Janků, jako dlouhodobý akcionář nejsem moc potěšen s hodnotou kurzu akcie na burze. Myslíte si, ze je v budoucnu reálné (cca. do 3- 5 let), že je v silách managementu ECM zhodnotit akcii (nemyslím bezpodmínečně na burze, ale fundamentálně) alespoň na upisovací cenu? Druhá má otázka zni: Jak velká je pravděpodobnost, ze Vy jako většinový akcionář budete usilovat o stažení akcii z pražské burzy? Děkuji za jasné odpovědi
  • Odpověď (Milan Janků, 15:30) -
    Dobrý den, nebudeme usilovat o stažení akcií z pražské burzy. Za předpokladu zotavení trhu věřím ve zotavení ceny akcií ve střednědobém horizontu.
  • ---
  • Otázka (Večeřa, 11:56) -
    Pěkný den pane Janků, ohledně cen nemovitostí na tuzemském trhu šéf Orca (před nějakým týdnem v HN)řekl, že čeká opětovný růst cen do roku 2011 až 2012. Máte podobný názor, či jiný? Díky.
  • Odpověď (Milan Janků, 15:27) -
    Pozvolný opětovný růst cen očekávám v roce 2011.
  • ---
  • Otázka (Peter Patsch, 11:48) -
    Dobrý deň. Ako vidíte budúcnosť firmy ECM za súčasných nepriaznivých výsledkov spoločnosti? Či ECM dokáže prekonať stále trvajúcu krízu a či z nej dokáže výjsť ako jeden z víťazov? Aký je hlavný dôvod malých objemov obchodov titulu ECM na pražskej burze? Neuvažujete o stiahnutí sa z pražskej burzy, alebo burzy vôbec?
  • Odpověď (Milan Janků, 15:23) -
    Dobrý den, při zotavení trhu nemovitostí je to otázka schopnosti ECM realizovat kvalitní projekty, zejména v oblasti komerčních nemovitostí. V případě zotavení trhu si může ECM udržet svou stabilní pozici na trhu. O stáhnutí z obchodování na pražské burze neuvažujeme a důvod nižší likvidity je 16 % nízký podíl „freefloat“ tj. podíl drobných investorů.
  • ---
  • Otázka (Petr, 11:35) -
    Dobrý den, pane řediteli, mohl byste porovnat reakci developerů (pokud jde o pohyby cen a případné budoucí změny ve struktuře či trendech nabídky?) na trhu s kancelářskými plochami, případně na trhu s novými domy v ČR versus dalších zemích Evropy? Děkuji
  • Odpověď (Milan Janků, 15:17) -
    Podíl nepronajatých ploch se za posledních 12 měsíců výrazně nezvýšil, stále se „vacancy“ (podíl nepronajatých ploch) nachází na úrovni cca. 12 %. Institucionální investoři mají nadále zájem o prvotřídní výnosové nemovitosti v ČR. Yieldy se ve srovnání s dalšími státy Evropy nacházejí na srovnatelné úrovni.
  • ---
  • Otázka (folk, 11:08) -
    V jaké časti cyklu se nyní podle Vás nachází český realitní sektor? Není trh korporátních nemovitostí v ČR již přesycený? Díky za odpověď
  • Odpověď (Milan Janků, 15:13) -
    Dle mého názoru je český komerční a rezidenční sektor ve fázi „U“ údolí, tj. nyní již nedochází k významnému poklesu cen nemovitostí. Korporátní trh nemovitostí není dle mého názoru přesycen, musíme si uvědomit že došlo za posledních 18 měsíců k razantnímu poklesu výstavby rezidenčních a komerčních nemovitostí.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 10:22) -
    Dobrý den pane řediteli, jako vašeho akcionáře by mě zajímalo: Jaké očekáváte celoroční výsledky společnost ve srovnání s minulým rokem? Mohl by některý z následujících kvartálů znamenat pro ECM již kladný výsledek hospodaření?
  • Odpověď (Milan Janků, 15:07) -
    Dobrý den, kladné hospodaření neočekáváme. Hospodářské výsledky jsou velmi ovlivněny valuacemi portfolia a v nejbližších dvou kvartálech neočekávám zlepšení situace v této oblasti.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    20.10.2009 15:57

    Uvažuje ECM, jako mnoho dalších společností v aktuálních tržních podmínkách, o navýšení kapitálu? Emisi akcií či dluhopisů?
    JoN
  • byty
    20.10.2009 15:57

    Dobrý den, máte nějaké nové projekty na výstavbu standardních (nikoliv luxusních) bytů v Praze? Hezký den. Kateřina Páleníková
    zvonař
  • golfový turnaj
    20.10.2009 15:49

    Pane řediteli, v nedávné době ECM sponzorovala golfový turnaj a tak mě napadla paralela s dalšími firmami, kterým se v hospodaření nedaří, ale PR aktivity nijak neomezují. Jsem si vědom faktu, že potřebujete mít dobré vztahy s klienty a potenciálními klienty, ale když jste ve ztrátě, tak mi to nepřijde příliš pochopitelné. Můžete to komentovat? Děkuji, akcionář ECM.
    zvonař
  •  
    20.10.2009 15:48

    Měl bych dnes jako investor nakoupit na pražské burze mezi dalšími tituly právě ECM? Pokud ano, proč? (pokud ne, tak stejně tak proč ;) Díky
    JoN
  •  
    20.10.2009 15:47

    Máte vytipovánu do budoucna proměnu nějakých dalších lokalit v Praze či dalších velkých městech v ČR na zajímavá business centra ve značném rozsahu podobně, jako například Pankrác?
    JoN
  • burza
    20.10.2009 15:44

    Dobrý den pane řediteli. Zajímal by mě Váš názor na český kapitálový trh obecně, na jeho fungování a možnosti firem získat kapitál na burze. Nelitujete, že je akcie ECM kotovaná na pražské burze? Neuvažujete o sekundární emisi na polské burze, jak o tom spekuluje podle médií řada českých firem? Díky. Radek Minař
    zvonař
  • UNESCO
    20.10.2009 15:30

    Dobrý den, jakou pravděpodobnost přikládáte možnosti, že Unesco kvůli stavbě mrakodrapů ECM na Pankráci vyškrtne Prahu ze svého seznamu kulturního dědictví? Děkuji, Alena P.
    zvonař
  • ziskovost
    20.10.2009 15:17

    Pane řediteli, vracím se k odpovědi na první otázku tohoto rozhovoru... můžete konkretizovat, v jakém kvartále očekáváte návrat k ziskovosti? Aleš M.
    zvonař
  • akcie
    20.10.2009 15:12

    Dobrý den pane řediteli. Rád bych se Vás jako Váš akcionář zeptal, co děláte pro to, aby cena akcie ECM šla nahoru. Mám totiž dojem, že se vaše IR oddělení na rozdíl od jiných spadových společností moc nesnaží... děkuji za odpověď.
    zvonař
  •  
    20.10.2009 15:09

    Dobrý den pane řediteli, vidíte v developerském sektoru nyní či v blízké budoucnosti prostor pro uskutečnění fúzí či převzetí? Mění nějak krize Vaše vlastní postavení jako firmy? Milan
    JoN
  • Orco
    20.10.2009 15:06

    Dobrý den, neexistuje riziko, že by společnost ECM mohla dopadnou za současných podmínek na trhu jako ORCO? Co Vaši společnost odlišuje od Orca? Děkuji, Zvonař
    zvonař
  •  
    20.10.2009 14:38

    Dobry den pane Janku, jako dlouhodoby akcionar nejsem moc potesen s hodnotou kurzu akcie na burze. Myslite si, ze je v budoucnu realne (cca do3- 5 let) ze je v silach managementu ECM zhodnotit akcii (nemyslim bezpodminecne na burze, ale fundamentalne) alespon na upisovaci cenu? Druha ma tazka zni, Jak velka je pravdepodobnost, ze Vy jako vetsinovy akcionar budete usilovat o stazeni akcii z prazske burzy? Dekuji za jasne odpovedi
    Pavel Stocek
  • Odhad růstu cen nemovitostí
    20.10.2009 11:56

    Pěkný den pane Janků, ohledně cen nemovitostí na tuzemském trhu šéf Orca (před nějakým týdnem v HN)řekl, že čeká opětovný růst cen do roku 2011 až 2012. Máte podobný názor, či jiný? Díky.
    JoN
  • budúcnosť ECM
    20.10.2009 11:48

    dobrý deň Ako vidíte budúcnosť firmy ECM za súčasných nepriaznivých výsledkov spoločnosti? Či ECM dokáže prekonať stále trvajúcu krízu a či z nej dokáže výjsť ako jeden z víťazov? Aký je hlavný dôvod malých objemov obchodov titulu ECM na pražskej burze? Neuvažujete o stiahnutí sa z pražskej burzy, alebo burzy vôbec?
    Peter Patsch
  •  
    20.10.2009 11:35

    Dobrý den, pane řediteli, mohl byste porovnat reakci developerů (pokud jde o pohyby cen a případné budoucí změny ve struktuře či trendech nabídky?) na trhu s kancelářskými plochami, případně na trhu s novými domy v ČR versus dalších zemích Evropy? Děkuji
    JoN
  •  
    20.10.2009 11:08

    V jaké časti cyklu se nyní podle Vás nachází český realitní sektor? Není trh korporátních nemovitostí v ČR již přesycený? Díky za odpověď
    folk
  • Vyhlídky
    20.10.2009 10:22

    Dobrý den pane řediteli, jako vašeho akcionáře by mě zajímalo: Jaké očekávate celoroční výsledky společnost ve srovnání s minulým rokem? Mohl by některý z následujících kvartálů znamenat pro ECM již kladný výsledek hospodaření? Koutný
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

    Analýzy online