Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s ředitelem úseku rafinace v Unipetrolu Ivanem Ottisem o rafinérském sektoru

Rozhovor s ředitelem úseku rafinace v Unipetrolu Ivanem Ottisem o rafinérském sektoru

05.11.2009 14:00
Autor: 

Česká petrochemická společnost Unipetrol se v rámci zveřejnění vybraných provozních ukazatelů před dvěma týdny vyslovila, že dopady ekonomické recese pociťovala ve třetím čtvrtletí již slaběji, než jak se projevily v rámci předchozích kvartálů. Rafinérskou marži ve čtvrtletí končícím spolu s měsícem zářím Unipetrol odhadl na 1,31 dolaru na barel, což znamená 2% růst oproti druhému kvartálu, v meziročním srovnání jde však o pokles o 79 procent.

Jak se situace v rafinérském sektoru vyvíjela od té doby a jaké jsou vyhlídky segmentu do budoucna? Promítne se pokračující rally na komoditách výrazněji i na ziskovosti provozu rafinerií? Lze již v současnosti spolu s odezníváním recese sledovat také oživování poptávky po rafinérských produktech Unipetrolu? Zeptejte se přímo člena představenstvu Unipetrolu zodpovědného za úsek rafinerií. Ivan Ottis, ředitel pro rafinérský úsek, výrobu, údržbu a HSEQ společnosti Unipetrol, bude odpovídat na Vaše dotazy na Vaše dotazy v rámci online rozhovoru na portálu www.patria.cz od 14:00 do 15:00 hod. Otázky však můžete klást i před začátkem rozhovoru po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Ivan Ottis (nar. 1947) – Vystudoval chemické inženýrství na tehdejší Vysoké škole chemicko-technologické v Pardubicích. Na začátku devadesátých let řídil obchod a marketing v rafinérské divizi Kaučuku Kralupy, později vedl celou divizi. V roce 1995 se stal předsedou představenstva a generálním ředitelem České rafinérské a působil v této funkci až do roku 2003, kdy přešel do pozice ředitele strategických projektů divize Unipetrol Rafinérie. Od roku 2006 až do letošního května potom zastával místo předsedy představenstva a generálního ředitele Unipetrolem ovládané společnosti Paramo .


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Radek, 14:30) -
    Dobrý den. Jaká jsou vaše aktuální očekávání vývoje světového trhu s palivy (nafta a benzín)?
  • Odpověď (Ivan Ottis, 15:11) -
    Znova bychom chtěli zopakovat, že to souvisí s celkovým vývojem ekonomiky, tedy s prognózou vývoje všeobecně. Z našeho hlediska, že se zvyšuje podíl biosložek v pohonných hmotách, což v každém případě znamená tlumení až kompenzaci tohoto nárůstu spotřeby z hlediska zpracování ropy (při optimistickém očekávání). Musíme bohužel konstatovat, že toto je vlastní účel zavádění biopaliv.
  • ---
  • Otázka (Petr Král, 14:17) -
    Jak vnímáte prohlášení bývalého premiéra Topolánka, že by měl český stát koupit zpět Unipetrol a že ho nikdy neměl vlastně ani prodat? Akcie tehdy zareagovaly více než 4% růstem, ale nešlo spíše jen o takové "plácnutí rukou do vody", když PKN prohlásilo, že Unipetrol prodat nehodlá? Petr Král
  • Odpověď (Ivan Ottis, 15:10) -
    Nechceme komentovat prohlášení politiků obecně, a už vůbec ne co se bývalo mělo nebo nemělo udělat.
  • ---
  • Otázka (ANDRE, 14:11) -
    Dobrý den, jaký očekáváte vývoj rafinérských marží, jaké jsou hlavní faktory, které je ovlivňují Děkuji
  • Odpověď (Ivan Ottis, 15:10) -
    Můžeme opakovat náš názor, že vývoj raf. marží úzce souvisí s předpokládaným vývojem ekonomiky, jehož je rafinérský business pevnou součástí.
  • ---
  • Otázka (Marta N., 14:09) -
    Dobrý den, myslíte si, že k oživení poptávky po rafinérských produktech došlo pouze díky sezónnímu vlivu, nebo že jde (již) o trvalejší trend? Děkuji, Marta N.
  • Odpověď (Ivan Ottis, 14:56) -
    Přáli bychom si, aby to druhé byla pravda. Skutečnost je, že došlo ke zvýšení našich prodejů, ale to přičítáme především každoročním sezónním vlivům v letních měsících. Jde-li o trvalejší jev, uvidíme v následujících měsících a v 1. čtvrtletím následujícího roku, kdy je poptávka nejslabší. Aby situace byla ještě komplikovanější, vzhledem k zvýšení spotřební daně na pohonné hmoty, očekáváme po zkušenostech s podobnými změnami v minulých letech , že se řada zákazníků předzásobí, což posílí poptávku v závěru roku a oslabí poptávku na začátku příštího roku. Porovnání s předchozími minulými lety bude proto o to obtížnější.
  • ---
  • Otázka (atlantik, 13:47) -
    Jak moc ovlivňuje výsledky cena ropy na světových trzích? Co Unipetrolu vyhovuje ? Vyšší ceny ropy nebo naopak vítá nižší ceny ropy na trzích?
  • Odpověď (Ivan Ottis, 14:56) -
    Jak již bylo dříve zmíněno, není pro nás až tak důležitá samotná cena ropy, ale právě rozdíl mezi cenou produktů a vstupní surovinou, tj. marže.
  • ---
  • Otázka (Pavel Celba, 13:16) -
    Vážený pane inženýre, po loňských problémech s dodávkou ropy do ČR slíbilo Rusko možnost dodávek bez prostředníků, což, předpokládám, by znamenalo významně levnější ropu. Zajímal se Unipetrol za jakých podmínek a za jakou cenu by se dodávky uskutečnily? Byly by přímé dodávky výhodnější, než nákup ropy přes PKN s mnoha dalšími prostředníky? Proč vlastně k dohodě s Rusy dosud nedošlo? Nebo se mýlím?
  • Odpověď (Ivan Ottis, 14:55) -
    Drahý Pavle, skutečnost je trošku jiná. Za prvé, úvahy o přímých dodávkách těžařů do zpracovatelských rafinérií mluvily o vyšší jistotě dodávek ropy. Podle našich informací to proběhlo ve smyslu, že dnes existují přímé vztahy mezi těžaři a rafinériemi, ve skutečnosti jsou to ale vztahy mezi rafinériemi a obchodními společnostmi těžařů, které nejsou 100% vlastněny těžebními společnosti a někdy i nesídlí na území Ruské federace. Skutečnost, že v roce 2009 jsme nezaregistrovali žádné výpadky v dodávkách naznačuje, že tato změna splnila svůj účel. Co se týče ceny, je to podle našeho názoru opačně. Prostředníci na trhu na jedné straně znejišťovali dodávky, protože neměli ve skutečnosti ropu úplně smluvně zajištěnou, na druhé straně tím, že soutěžili o co nejnižší cenu, do které tlačili i jejich subdodavatele, tak vytvářeli trh s ropou. Tzn. že jejich odstraněním se zvýšila jistota dodávek, na druhé straně nejsme přesvědčeni, že se to pozitivně projevilo v konečné ceně ropy pro nás. Co se týče přímých dodávek pro Unipetrol, náš trvalý názor je že firma, která kupuje téměř 30 milionu tun ropy ročně (pro rafinérie Plock, Mazeiku a rafinérie Unipetrolu) má jinou vyjednávací pozici, než by měl Unipetrol sám se svými zhruba 3 mil. tun ropy.
  • ---
  • Otázka (analytik prouza, 13:04) -
    Dobrý den, mám nějaké akcie Unipetrolu a rád bych si nějaké přikoupil za přijatelnou cenu/kolem 100 Kč za ks. Myslíte si,že moje nákupka bude po výsledcích za 3Q reálná?
  • Odpověď (Ivan Ottis, 14:38) -
    Pochopte, že z mé pozice nemohu komentovat vývoj cen akcií.
  • ---
  • Otázka (Petr Kalenda, 13:00) -
    Dobrý den, jaký očekáváte další vývoj pro letošní a příští rok na trzích s ropou. Souhlasíte s názory, že po růstu poptávky vlivem oživení cena komodity poroste kvůli nedostatečným investicím do infrastruktury a nových projektů? Děkuji.
  • Odpověď (, 14:30) -
    Cena ropy bude rozhodně na rozdíl od minulých let výrazně ovlivňována nabídkou a poptávkou na fyzickém trhu s ropou. Ekonomická recese se promítá v nízkých raf. maržích zejména přes cenu motor. nafty a nižším využitím kapacit prakticky všech rafinérií. Základní otázka tedy je, zda-li recese bude trvat, či se prohloubí, nebo se ekonomika oživí. Průměrné náklady na těžbu ropy jsou někde mezi 60 - 80 dolary na barel v závislosti na místě těžby. Producenti se tedy budou snažit cenu na této úrovni udržet i třeba omezováním těžby, aby se snížil převis nabídky nad poptávkou. Velice výraznou roli bude hrát i očekávání investorů na trhu komodit. Růst ropy v letech 2007 a 2008, s vrcholem 142 dolarů za barel v červenci 2008, nebyl rozhodně způsoben rostoucí poptávkou po ropě, ale spekulativními investicemi. Dokladem je zhroucení této ceny ke konci roku 2008, kdy cena spadla až na 40 dolarů za barel, což se nedá vysvětlit zhroucením poptávky po ropě. Jestliže investoři budou vidět investice do ropy opět jako zajímavou investici, budou jejich nákupy tlačit cenu nahoru bez ohledu na fyzický trh. S tím souvisí odpověď na další část otázky v tom smyslu, že spekulace s ropou vyžadují dynamický trh, aby přilákal hráče. Proto zprávy jako zastavení rafinérií, poruchy ropovodů, aj. jsou signály, které podporují růst nebo pokles ceny ropy. Vliv nedostatečných investic na cenu ropy je logický a správný ale v dlouhodobém horizontu. Rozhodně neovlivní cenu ropy v letošním a příštím roce. V této chvíli tyto informace jsou stejného druhu jako již bylo zmíněno viz dynamika trhu
  • ---
  • Otázka (Tomáš Brychta, 12:43) -
    Ve kterém čtvrtletí příštího roku čekáte, že by Unipetrol mohl dosáhnout čistého zisku? Máte nějaké zajišťovací kontrakty na cenu ropy? Při jakých cenách a v jaké výši? Diky. Tomáš Brychta
  • Odpověď (Ivan Ottis, 14:21) -
    Děláme maximum pro to, abychom dosáhli čistého zisku v každém čtvrtletí. Vezměte prosím na vědomí, že management se rozhodl nedávat indikace pro příští období. PKN s Unipetrolem přijali dlouhodobou strategii pro zajišťovací operace, podle které se řídíme. Chtěli bychom podotknout, že tyto operace jsou při nepříznivém vývoji velice nákladné, takže je nutné jejich benefity pečlivě zvažovat a porovnávat s velikostí pojišťovaného rizika.
  • ---
  • Otázka (LIO, 12:26) -
    MERO poslal Shellu nabídku 38,2 Kč/akcii Unipetrolu. Jaká cena pro vás bude skutečně "zajímavá"?
  • Odpověď (Ivan Ottis, 14:14) -
    Nechceme komentovat nabídku MERA zveřejněnou v tisku. Co se týče Unipetrolu budeme zjišťovat tržní hodnotu podílu v České rafinérské (a potom případně nabídnutou cenu) až to bude aktuální.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 12:14) -
    Dobrý den pane řediteli. Jaké můžeme očekávat čtvrtletní výsledky Unipetrolu? Děkuji, ZZ
  • Odpověď (Ivan Ottis, 14:12) -
    Výsledky budeme zveřejňovat příští pátek 13/11, a z toho důvodu je pochopitelné, že je nemůžeme momentálně komentovat. Určitou indikaci jsme dali 23/10 v odhadu provozních ukazatelů, kde jsme jako management indikovali lepší třetí čtvrtletí než první i druhé čtvrtletí tohoto roku.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 11:14) -
    Jak hodnotíte současný vývoj rafinérského sektoru při ceně ropy 80 USD/b?
  • Odpověď (Ivan Ottis, 14:02) -
    Vztah ceny ropy a rafinérského businessu je poměrně složitý. Neplatí přímá úměra ani jedním směrem. Pro nás není rozhodující cena, ale rozdíl ceny vyráběných produktů na trhu a nákladů na ropu, tj. rafinérská marže. Nebyla zaznamenána žádná závislost této marže na ceně ropy. Pravda je, že při rostoucí ceně ropy trvá rafinériím určitou dobu promítnout vyšší náklady na ropu do cen svých výrobků. Po určitou dobu po zvýšení ceny ropy je raf. marže nižší než byla původně. Cena ropy více ovlivňuje rafinérie, které mají poměrně výrazný podíl mazacích olejů a asfaltů, jejichž ceny na trhu, na rozdíl třeba od automobilových paliv, nemají zabudovány cenu ropy. V praxi to znamená, že při každém zvýšení ceny ropy pro udržení raf. marže musí rafinérie znovu oslovovat zákazníky a přesvědčit k přijetí vyšších cen těchto výrobků. Současný stav raf. sektoru je přibližně stejný jako na začátku roku, kdy byla cena 40 dolarů za barel, který se dá charakterizovat velice nízkými raf. maržemi způsobenými zejména nízkými cenami motorové nafty, což je reflexe průmyslové recese.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Motivacni program pro management
    05.11.2009 14:56

    Dobry den, dovolil bych si nasledujici dotazy. Predem dekuji za odpoved Petr 1) Planujete zavest pro management nejaky motivacni program spojeny s cennou akcie? 2) Existuje dividendova politika v Unipetrolu a pokud ne jsou nejake plany ji zavest? 3) Jaka je strategie pro investice v pro dalsi 3 roky
    Test
  •  
    05.11.2009 14:43

    navážu na předchozí dotaz (14:30) k palivům a zeptám se, jaký očekáváte vývoj poptávky v petrochemii a jednotlivých segmentech + k palivům: Vidíte prostor pro růst Benziny na Čr trhu, či spíše na ústup...? Díky a pěkný den. PeHa
    JoN
  • Množství rafinerií ve Střední Evropě
    05.11.2009 14:31

    Pane Ottisi, dobrý den, v současné době se vyskytují spekulace ohledně existence nabídky na odkup Unipetrolu ze strany ruského Lukoilu, respektive ztráty zájmu ze strany Lukoilu z důvodu nevyužité rafinérské kapacity ve Stř. Evropě. Mohl byste nějak okomentovat tyto informace? A Dále, jak se díváte na využití rafinérských kapacit jak ve vašem podniku, tak v regionu v horizontu řekněmě 1, 2 až 5 let? Velice děkuji za odpověď.
    Drobný držitel akcíí
  •  
    05.11.2009 14:30

    Dobrý den. Jaká jsou vaše aktuální očekávání vývoje světového trhu s palivy (nafta a benzín)?
    JoN
  • akcie
    05.11.2009 14:20

    Dobrý den, jak hodnotíte obchodování s akciemi Unipetrolu na pražské burze? Neuvažujete o stažení akcií z burzy? Díky, investor
    zvonař
  •  
    05.11.2009 14:17

    Jak vnímáte prohlášení bývalého premiéra Topolánka, že by měl český stát koupit zpět Unipetrol a že ho nikdy neměl vlastně ani prodat? Akcie tehdy zareagovaly více než 4% růstem, ale nešlo spíše jen o takové "plácnutí rukou do vody", když PKN prohlásilo, že Unipetrol prodat nehodlá? Petr Král
    Petr Král
  •  
    05.11.2009 14:11

    Dobrý den, jaký očekáváte vývoj rafinérských marží, jaké jsuo hlavní faktory, které je ovlivňují Děkuji
    ANDRE
  •  
    05.11.2009 14:09

    Dobrý den, myslíte si, že k oživení poptávky po rafinérských produktech došlo pouze díky sezónnímu vlivu, nebo že jde (již) o trvalejší trend? Děkuji, Marta N.
    Marta N.
  • Růst
    05.11.2009 14:04

    Jaký růst zisků odhadujete na 4 Q letošního roku a jaká je vaše prognóza na rok 2010 ?
    jarom
  •  
    05.11.2009 13:47

    Jak moc ovlivnuje vysledky cena ropy na svetovych trzich? Co Unipetrolu vyhovuje ? Vyssi ceny ropy nebo naopak vita nizsi ceny ropy na trzich ?
    atlantik
  • Dodávky ropy bez prostředníků
    05.11.2009 13:16

    Vážený pane inženýre, po loňských problémech s dodávkou ropy do ČR slíbilo Rusko možnost dodávek bez prostředníků, což, předpokládám, by znamenalo významně levnější ropu. Zajímal se Unipetrol za jakých podmínek a za jakou cenu by se dodávky uskutečnily? Byly by přímé dodávky výhodnější, než nákup ropy přes PKN s mnoha dalšími prostředníky? Proč vlastně k dohodě s Rusy dosud nedošlo? Nebo se mýlím?
    Pavel Celba
  •  
    05.11.2009 13:04

    Dobrý den,mám nějaké akcie unipetrolu a rád bych si nějaké přikoupil za přijatelnou cenu/kolem 100Kč za ks/,myslíte si,že moje nákupka bude po výsledcích za 3Q reálná?
    analytik prouza
  •  
    05.11.2009 13:00

    Dobrý den, jaký očekáte další vývoj pro letošní a příští rok na trzích s ropou. Souhlasíte s názory, že po růstu poptávky vlivem oživení cena komodity poroste kvůli nedostatečným investicím do infrastruktury a nových projektů? Děkuji.
    JoN
  •  
    05.11.2009 12:43

    ve kterém čtvrtletí příštího roku čekáte, že by UNI mohl dosáhnout čistého zisku? máte nějaké zajišťovací kontrakty na cenu ropy? při jakých cenách a v jaké výši? Diky. TB
    Tomáš Brychta
  • UNI = 38,2 Kč/akcii
    05.11.2009 12:26

    MERO poslal Shellu nabidku 38,2 Kč/akcii UNI. Jaka cena pro vas bude skutecne "zajimava"?
    eple
  • výsledky
    05.11.2009 12:14

    Dobrý den pane řediteli. Jaké můžeme očekávat čtvrtletní výsledky Unipetrolu? Děkuji, ZZ
    zvonař
  •  
    05.11.2009 11:14

    Jak hodnotíte současný vývoj rafinérského sektoru při ceně ropy 80 USD/b?
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více