Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s výkonným ředitelem KIT digital Kaleilem Isaza Tuzmanem

Rozhovor s výkonným ředitelem KIT digital Kaleilem Isaza Tuzmanem

25.01.2010 11:00
Autor: 

KIT digital v pátek potvrdila, že pražská burza přijala k obchodování na hlavním trhu emisi akcií firmy v rámci duálního listingu s americkým trhem Nasdaq . S emisí se na BCPP začne obchodovat již dnes. Na pražské burze bude emise obchodována pod shodným označením „KITD“. KIT digital se zároveň rozhodla neuvádět novou evropskou emisi. Informace o emisi jsou k dispozici na stránkách BCPP (ZDE), společně s prospektem k emisi (ZDE).

„Pražská burza je pro nás domovským prostředím s naší centrálou v Praze a rozvojem našeho byznysu v rámci eurozóny,“ uvedl výkonný šéf firmy Kaleil Isaza Tuzman. „Tato emise pro nás znamená podporu našich aktivit v zemích EMEA a je pro nás branou k evropským investorům, jejichž možnosti jsou omezeny na investice pouze do v Evropě zalistovaných titulů,“ uvedl Tuzman.

„Naším původním plánem bylo nabídnutí na americkém a evropském akciovém trhu ve dvou samostatných emisích celkem až 5,25 milionů nových akciích, abychom tak podpořili tyto obchodní cíle: (a) financování budoucích akvizicí, (b) posilnění rozvahy umožňující větší konkurenceschopnost v rámci nabídek poskytování služeb, které vyžadují určité úrovně hotovosti a zajištění dluhopisy a (c) odstranění našich warrantů v penězích. Vzhledem k včerejšímu úspěšnému navýšení kapitálu o 30,1 milionu dolarů díky úpisu 3 milionů akcií poblíž jejich tržní ceny ve Spojených státech – umožňujícímu dosažení cílů (a) a (b) – jsme došli k závěru, že našeho třetího cíle eliminace warrantů může být lépe dosaženo skrze alternativy, které méně rozředí akcionářský kapitál. Proto jsme se rozhodli, že v tuto chvíli nebudeme v Evropě vydávat žádné nové akcie,“ uvedl dnes generální společnosti KIT digital Isaza Tuzman. Podle původního oznámení KIT digital firma plánovala v rámci dvou emisí umístit 3,25 až 5,25 milionů akcií. Se započtením green shoes bylo v USA umístěno 3,427 milionu akcií.

Dnes od 11:00 do 12:00 hodin se na serveru Patria.cz uskuteční online rozhovor s výkonným ředitelem KIT digital Kaleilem Isaza Tuzmanem. Otázky však můžete klást i před začátkem rozhovoru po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.


(Pozn.: Rozhovor bude probíhat v angličtině. Odpovědi budou vkládány nejprve v anglickém jazyce a následně přeloženy do češtiny. Dotazy je možno pokládat jak v anglickém tak i českém jazyce)


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (inv, 12:08) -
    Dobrý den, KIT Digital přesídlila z Dubaje do Prahy. Jaké jsou Vaše zkušenosti s Českou republikou a českými zaměstnanci? Jak se Vám pracuje s managementem české pobočky?
  • ---
  • Otázka (RR, 11:34) -
    Dobrý den, KIT digital je na české poměry (SPAD) poměrně malá emise a malá firma. Domníváte se, že bude akcie likvidní a že bude o ni zájem mezi domácími individuálními investory? Proč bych si měl jako investor koupit akcii KITD? Děkuji.
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 12:15) -
    I can tell you that we are more geographically diversified than most other companies on the PSE and the SPAD--with clients in nearly 40 countries and our revenues split as foll9ows: 15% Americas; 65% Europe, Middle East & Africa (EMEA) and 20% Asia-Pacific. We also have a higher growth profile than most other companies, being firmly rooted in the sector of IP video (we provide the backbone for video on mobile phones, computers and on IPTV cable systems), an industry segment which is growing 50-100% per year. As such, we have managed to grow organically at 65%+ per year for the last two years, despite the recessionary dynamic--and at an 85%+ CAGR all-in. As the only IT company to be on the PSE main-market, I think we offer segment diversity, and a "pure-play" way to invest in one of Czech's great growth areas: technology. Management is also significantly invested (over US$13.5 million personally invested, not issued "founders' shares") in the same common stock as general investors--which is an unusual positive compared to many other PSE-listed companies. This keeps us as management extremely focused on growth AND cash-flow.
  • ---
  • Otázka (investor, 11:20) -
    Hello. What is your growth potential in the Czech republic excluding potential acquisition? Thanks. Investor.
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 12:02) -
    Our growth expectations for the CEE and for the Czech market are in line with our general organic growth expectations globally during 2010: 50%+. Our 2010 guidance of US$75 million (versus US$47 million in 2009) is based on organic growth expectations only, and excludes growth from any acquisition which may occur.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 11:18) -
    Hello, KIT Digital has not been profitable so far, however, the revenues are higher and higher every year. When do you expect to be in green figures? Thank you. ZVN
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:52) -
    Hello. I answered this question earlier in the conference, but will do so again. We have been generating positive operating cash-flow since November 2008, and have been expanding our operating cash-flow margin each month since then (we currently run well in excess of 15% operating cash-flow margin). The reason it appears we book a loss is that we have to assume a non-cash charge for our warrants valuation under U.S. GAAP rule ASC 815-40, which requires us to book the Black-Scholes Merton (BSM) value of our warrants quarter-over-quarter. This is a NON-CASH charge, and the way it works is that as our stock price has gone up, we have a larger ASC 815-40 charge, because the non-cash "liability" is higher. It's a very confusing rule which many companies complain about in the U.S., but it is the reality. One of the reasons we are looking to buy back our warrants is to eliminate this quarterly charge, so we can show earnings per share on an accounting basis. Once again, for avoidance of doubt, we generate cash from operations.
  • ---
  • Otázka (PS, 11:07) -
    Co stálo za propadem EBITDA ve 4.Q/2008, přestože tržby v tomto čtvrtletí vzrostly o téměř 80% oproti 3.Q/2008. V roce 2009 k takovému jevu už nedošlo. Budete v tomto týdnu vystupovat v televizi? Kdy a kde? Děkuji
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:58) -
    I am sorry, but I don't understand your question. Whether you are talking about Q408 or Q409, in both quarters marginal EBITDA contribution period-over-period and sequentially was nearly 50%! Our operating margins have expanded every quarter since the new management team came into the company in Q1 2008. In that time, we have gone from a US$2.4 million operating EBITDA loss per month to a US$1 million operating EBITDA gain per month, and gone from US$800k of monthly revenue to over US$5.5 million in monthly revenue. And this was through the recession! In terms of Czech TV, we were featured this morning. It should be available via video-on-demand, and we will be putting it up on our website in the next day or so.
  • ---
  • Otázka (Luboš Vízner, 10:46) -
    Hodnotíte výsledek americké emise jako očekávaný (dle vnitřního cíle), nebo byl překvapením?
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:44) -
    To be clear, we did not do a "rights issue". We did a straight offering of common stock. Yes, we were very pleasantly surprised at the reception. We were several times oversubscribed, and we felt that the U.S. investment community really "got" the KIT digital story. As a result of the success of the U.S. offering, and our desire to limit dilution, we decided to hold off for now on the European, unregistered tranche.
  • ---
  • Otázka (Mára, 10:38) -
    Dobrý den, znáte dobře prostředí Dubaje. Můžete z Vašeho pohledu okomentovat "krizi", která se rozvířila před koncem roku kolem Dubai World. Je/byla situace tak vážná, nebo jen živena světovými médii s nedostatečným pochopením situace? Děkuji a přeji KIT digital dobrý start!
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:38) -
    Thank you for the well wishes. We are excited to be listed on our home country exchange today! I was just in Dubai this weekend, and as you may know I lived there for many years, ran a public company there, and so forth. The Dubai "crisis" was overblown by the media. In essence, it was a traditional real estate bubble, and the underlying assets--interestingly--were in many cases in downtown Manhattan, London, Paris, etc. (because Nakheel and others had holdings in many major markets). What really happened is that the Abu Dhabi government was going to bail out Nakheel but they rescinded their bail-out package at the last moment--leaving the Dubai government in a heap of trouble and without any PR plan. Hence the "Thanksgiving Debacle" at the end of November. In reality, Abu Dhabi was playing out a well-planned card, and came in days later to assume much of the underlying equity of Nakheel and buy Burj Dubai and other key assets. An interesting story... From KIT digital's perspective, it didn't affect our business. We do only 2% of our business in the Emirates, and the underlying business sector there continues to grow very quickly.
  • ---
  • Otázka (Radana, 10:33) -
    Zdravím, jaký je výhled na vývoj cash flow?
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:30) -
    Greetings. Based on our 2010 guidance given to the market two weeks ago, we expect to generate roughly US$13 million in operating cash-flow during 2010.
  • ---
  • Otázka (Radek Mirovec, 10:27) -
    Plánujete po pražské Visual Connection nějakou další významnou akvizici v regionu CEE?
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:29) -
    We have looked at an additional small acquisition in the CEE region, but it is not at the top of our priority list. Frankly, we feel that our market presence and organic growth in the CEE region is quite strong, so we would only acquire if there was a very particular set of client relationships at stake, or a specific country(ies) where we needed a sales boost. In all situations, we focus on accretive acquisitions--accretive on both a cash-flow and a revenue basis.
  • ---
  • Otázka (Marek, 10:20) -
    Dobrý den, v rámci odhadu výsledků posledního čtvrtletí roku 2009 jste poskytli výhled na růst tržeb v roce 2010 o 3/5 meziročně po jejich očekávaném zdvojnásobení v roce 2009. Které aktivity z byznysu KIT vidíte jako nejrůstovější? Díky.
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:26) -
    Yes, we gave guidance two weeks ago that we expected to generate US$75 million in sales for 2010, with roughly 17.5% operating cash-flow margin for the year. In 2009, we did US$47 million in sales, with roughly 10% operating cash-flow margin. In terms of growth drivers, we see great opportunities to sell our "VX-one" software system for on-deck video deployments for mobile network operators and IPTV cable systems. Geographically, we see the Americas region and the BRIC markets as key areas of growth for 2010.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:43) -
    Hi, do you expect KIT digital shares to be listed on the main Czech market called SPAD? This would bring more volume to the trading. Regards
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:18) -
    We understand that the PSE listing committee is discussing the SPAD listing today. We hope to be on the SPAD towards the end of this week (Thursday perhaps), though this decision is in the hands of the PSE, not the company.
  • ---
  • Otázka (Dave, 9:34) -
    Domníváte se, že je Váš obchodní model nevýhodný pro stávající akcionáře, neboť nové akvizice, investice do nových technologií či odkoupení warrantů financujete prostřednictvím emise nových akcií?
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:22) -
    As you may be aware, we have one class of stock (common), and management (including myself) has invested over US$13.5 million personally alongside other investors in the common stock. Therefore, we are extremely dilution sensitive, and to the extent that we issue new shares, we do so only because there is an accretive action associated with the use of proceeds (for example, buying a company at a lower cash-flow multiple than we currently trade, buying back warrants at a discount, etc.). I think it would be hard to find a company on the NASDAQ where management has bought a bigger share of its outstanding shares--as opposed to issuing itself shares or options. In sum, I think our business model is the opposite of your statement: it is in fact extremely favorable to shareholders because management are also shareholders!
  • ---
  • Otázka (Rob, 9:33) -
    Kdy očekáváte, že se společnost KIT dostane do zisku na provozní úrovni?
  • Odpověď (Kaleil Isaza Tuzman, 11:16) -
    We crossed over to operating cash-flow positive in November 2008. We still show losses on a U.S. GAAP basis only because of a non-cash accounting charge related to our warrants. On an operating basis, we have been cash-generative for the last 14 months, and our margins have been growing nearly every month--to over 15% operating cash-flow margin today.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Dubaj
    25.01.2010 12:08

    Dobrý den, KIT Digital přesídlila z Dubaje do Prahy. Jaké jsou Vaše zkušenosti s Českou republikou a českými zaměstnanci? Jak se Vám pracuje s managementem české pobočky?
    zvonař
  • likvidita
    25.01.2010 11:34

    Dobrý den, KIT Digotal je na české poměry (SPAD) poměrně malá emise a malá firma. Domníváte se, že bude akcie likvidní a že bude o ni zájem mezi domácími individuálními investory? Proč bych si měl jako investor koupit akcii KITD? Děkuji.
    zvonař
  • growth
    25.01.2010 11:20

    Hello. What is your growth potential in the Czech republic excluding potential acquisition? Thanks. Investor.
    zvonař
  • zisk
    25.01.2010 11:18

    Hello, KIT Digital has not been profitable so far, however, the revenues are higher and higher every year. When do you expect to be in green figures? Thank you. ZVN
    zvonař
  • EBITDA 2008 / TV
    25.01.2010 11:07

    Co stálo za propadem EBITDA ve 4.Q/2008, přestože tržby v tomto čtvrtletí vzrostly o téměř 80% oproti 3.Q/2008. V roce 2009 k takovému jevu už nedošlo. Budete v tomto týdnu vystupovat v televizi? Kdy a kde? Děkuji
    Plachý
  •  
    25.01.2010 10:46

    Hodnotíte výsledek americké emise jako očekávaný (dle vnitřního cíle), nebo byl překvapením?
    JoN
  • Dubaj?
    25.01.2010 10:38

    Dobrý den, znáte dobře prostředí Dubaje. Můžete z Vašeho pohledu okomentovat "krizi", která se rozvířila před koncem roku kolem Dubai World. Je/byla situace tak vážná, nebo jen živena světovými médii s nedostatečným pochopením situace? Děkuji a přeji KIT digital dobrý start!
    JoN
  •  
    25.01.2010 10:33

    Zdravím, jaký je výhled na vývoj cash flow?
    JoN
  •  
    25.01.2010 10:27

    Plánujete po pražské Visual Connection nějakou další významnou akvizici v regionu CEE?
    JoN
  •  
    25.01.2010 10:20

    Dobrý den, v rámci odhadu výsledků posledního čtvrtletí roku 2009 jste poskytli výhled na růst tržeb v roce 2010 o 3/5 meziročně po jejich očekávaném zdvojnásobení v roce 2009. Které aktivity z byznysu KIT vidíte jako nejrůstovější? Díky.
    JoN
  • SPAD
    25.01.2010 9:43

    Hi, do you expect KIT digital shares to be listed on the main Czech market called SPAD? This would bring more volume to the trading. Regards
    matrix
  •  
    25.01.2010 9:34

    Domníváte se, že je Váš obchodní model nevýhodný pro stávající akcionáře, neboť nové akvizice, investice do nových technologií či odkoupení warrantů financujete prostřednictvím emise nových akcií?
    Dave
  •  
    25.01.2010 9:33

    Kdy očekáváte, že se společnost KIT dostane do zisku na provozní úrovni?
    Rob

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více
    Analýzy online