Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Finanční ředitel Philip Morris ČR Daniel Gordon na Patria.cz - právě online!

Finanční ředitel Philip Morris ČR Daniel Gordon na Patria.cz - právě online!

12.05.2010 16:00
Autor: Redakce

Tuzemský tabákový producent Philip Morris ČR, náležející do skupiny Philip Morris International, ukončil loňské hospodaření se ziskem přesahujícím 2,5 miliardy korun a dosáhl meziročního nárůstu o 47 procent. Provozní zisk v prvním roce bez zvýšení spotřební daně od roku 2004 vzrostl o 38 procent na 3,21 miliardy korun. Dle odsouhlaseného návrhu valnou hromadou si akcionáři rozdělením zisku přijdou na dividendu 780 korun, o 220 vyšší proti roku 2008, zároveň mírně nižší proti očekávání.

Podle odhadů Philip Morris celkový cigaretový trh v tuzemsku v roce 2009 dosáhl 21,7 miliard kusů při prodejích PM ČR v objemu 10,9 miliardy kusů. To je pokles proti číslům roku 2008 23,0 mld. a 11,5 mld., z nichž však PM ČR odhaduje zahrnutý vliv předzásobení v roce 2007 na 7,0 miliardy a 2,0 miliardy. Domácí prodeje roku 2009 v porovnání s předcházejícím rokem vzrostly o 49,7 procent na 5,95 z 3,99 miliardy korun při nárůstu prodaného objemu cigaret na 10,9 z 9,5 miliardy kusů. Tento nárůst byl způsoben předzásobením koncem roku 2007 před očekávaným zvýšením spotřební daně od 1.1.2008. Export PM ČR loni vzrostl o 0,8 procent na 3,74 z 3,71 miliardy korun při poklesu prodaného objemu cigaret na 13,8 z 14,4 miliardy kusů.

Do hospodaření letošního roku promluví lednové a únorové zvýšení spotřebních daní a DPH, které by skrze změny cen mohlo pohnout s cenami cigaret na krabičku a vývojem prodejů v jednotlivých cenových segmentech trhu. Od zvýšení daní se očekává dopad do marže na tuzemském trhu, naopak zvyšování daní se nechystá na dalším klíčovém trhu, kterým je Slovensko. Do hospodaření tabákového průmyslu v následujících letech by měla promluvit také direktiva EU, požadující do roku 2014 navýšení daně z cigaret nejméně na 90 eur na tisíc kusů.

Výraznou změnu v produkci PM ČR představuje nová výrobní linka, díky které významně naroste export na zahraniční trhy při majoritních dodávkách v rámci skupiny Philip Morris International. Od nárůstu exportu je analytiky očekáván pozitivní dopad na stabilní dividendovou politiku proti pokračujícímu poklesu tržního podílu na tuzemském a slovenském trhu. Očekávání zajímavých dividend je motorem pro cílové ceny nad úrovní 10 tisíc za akcii.

Jaké lze očekávat provozní výsledky od společnosti Philip Morris ČR v letošním roce a dalších letech? Jaký vývoj na trhu společnost očekává? Jak bude nastavena dividendová politika společnosti, jejíž titul zastupuje „defensívně-dividendového“ člena pražského SPADu? Na tyto a všechny další otázky související s hospodařením a výhledem společnosti Philip Morris ČR bude dnes 12. května od 13:30 hodin odpovídat v online rozhovoru pro Patria Online finanční ředitel PM ČR pro tuzemský a slovenský trh, pan Daniel Gordon. Ptejte se již nyní!



Daniel Gordon, člen představenstva a ředitel pro oblast finance a IT pro oblast ČR a SR v rámci Philip Morris ČR, přišel do tuzemské tabákové skupiny v říjnu roku 2007 jako ředitel se zodpovědností pro oblast financí, informačních služeb (IT) a adminitrativy. Svoji kariéru započal v roce 1989 u Philip Morris International, kde prošel různými pozicemi, které se týkaly nákladů, kapitálových výdajů, analýzy investic, rozpočtu a plánování. Před přestupem do PM ČR pracoval jako ředitel pro oblast finance ve švýcarském PM. Dosáhl univerzitního vzdělání MBA.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Petr, 14:36) -
    Do You think electronic cigarettes could be of any harm to the tobacco industry in the near future?
  • ---
  • Otázka (Bolek, 14:18) -
    D.den, jaký je, může být a nesmí být rozdíl ve kvalitě použitého tabáku a zpracování cigarety Marlboro prodávané v ČR, D a US ? Jak a čím se hodnotí kvalita tabáku u PM ? Děkuji za kvalitní odpověď
  • ---
  • Otázka (Petr, 14:11) -
    I suppose You have decided to build a new production line and increase the capacity hand in hand with the increase of the PMI allocated volume of the export. Can You quantify this increase of the allocated volume and what are the margins of the export in comparison with the domestic sales?
  • Odpověď (Daniel Gordon, 14:52) -
    I believe I already answered your question in one of my previous responses. It was a pleasure to discuss our business with you and I look forward to another occasion. Have a good day.
  • ---
  • Otázka (tomas, 13:20) -
    Jaké jsou vaše očekávání pro růst spotřeby cigaret v Čechách i na Slovensku na příští léta ?
  • Odpověď (Daniel Gordon, 14:51) -
    Based on data from WHO, global tobacco consumption of cigarettes declines by approximately 1% annually. We believe consumption in the Czech Republic and Slovakia will follow a similar trend.
  • ---
  • Otázka (Member, 13:17) -
    Dobrý den. Zajímá mě zda i v příštích letech hodláte pokračovat v trendu snižování obchodních marží pro prodejce s tabákovými výrobky,pokud ano, tak na jakou výší se můžeme těšit.
  • Odpověď (Daniel Gordon, 14:40) -
    Currently approximately 80% of the retail selling price of cigarettes is excise tax and VAT. In other words, the state is an 80% stakeholder in the cigarette business. As tax policy is in their hands, further developments will be closely linked to their decisions.
  • ---
  • Otázka (Tomas, 13:14) -
    As far as i know PM will increase its capacity by roughly 30 percent in next years. According to my calculations PM's capacity utilization was about 95 percent last year. How much of the capacity do you plan to utilize this and next year and what impact will it have on net profit? also, if you could roughly quantify the impact of recent tax rate hikes both on sales volume and PM's effective cigarette prices. And lastly, what are your margins in each segment (Czech Rep., Slovakia, and export) and if you could give us some hints on their development for 2010. Thank you
  • Odpověď (Daniel Gordon, 14:31) -
    In terms of capacity utilization, we were approximately between 80 to 90 percent. With our investments, we will be in a position to manufacture additional volumes so capacity utilization will depend on future volumes. As noted in my response to one of the previous questions, we generally do not comment on our future performance, however, if fully passed on to consumers, the increase in VAT and excise taxes would be about CZK 3/pack. Segment profit margins as reported in the segment reporting section of our annual report were 44% for the Czech Republic, 30% for Slovakia and 8% for exports. It is too early in the year to speculate on the development of our margins for 2010.
  • ---
  • Otázka (Ivana, 12:27) -
    Jak dopadla hospodářská recese do hospodaření firmy a vývoje prodejů v jednotlivých segmentech?
  • Odpověď (Daniel Gordon, 14:25) -
    The current recession has indeed had a significant impact on the overall economy and has put pressure on all businesses. In addition to the economy, over the last 6 years excise taxes on tobacco have increased 5 times in the Czech Republic. The combination of both of these factors has put pressure on the Czech duty paid cigarette market. It should be noted that in this context, we believe that future tobacco excise tax increases should be well thought through.
  • ---
  • Otázka (Libor, 11:51) -
    Jak byste charakterizoval mainstream zákazníka PM z pohledu ceny a značek. Disponujete odhady, kolik u vás utratí jeden zákazník v ČR či na dalších trzích za rok? Chystá Philip Morris rozšíření portfolia o nějaké nové značky?
  • Odpověď (Daniel Gordon, 14:21) -
    We closely monitor consumer behaviors and preferences and thus provide adult smokers with more than fifty cigarette variants across different taste and price segments, which include brands like Marlboro and L&M but also Petra and Start. As an example, we recently upgraded Marlboro Gold, introduced L&M Link and R&W Super Slims. So we indeed follow consumers’ expectations and adjust our strategy accordingly.
  • ---
  • Otázka (Petr Reichert, 11:22) -
    Zajímal by mne Váš postoj k postupujícímu omezování tabákové reklamy až na plošné zákazy typu Norska či Islandu. Kde vidíte rozumný balanc mezi „ochranou zdraví a mladých“ a snahou o další a další regulace proti životu ve svobodné společnosti, kde si za svá rozhodnutí zodpovídáme sami. Díky, pěkný den.
  • Odpověď (Daniel Gordon, 14:16) -
    We at PMI support effective tobacco regulation and clear communication of the health risks related to smoking. However, we do not support regulations that would deprive us of our ability to compete fairly with other manufacturers or deprive adult consumers of the ability to buy and use tobacco products. It is in this context that we oppose measures such as product display bans or plain packaging, which rely on unproven evidence and ignore the potential unintended consequences.
  • ---
  • Otázka (Václav Baroch, 11:00) -
    Dobrý den, rád bych složil poklonu Vám a celému managementu PM ČR za mimořádně dobře odváděnou práci při řízení firmy. Sleduji tuto práci nepřetržitě mnoho let a každé pololetí obdivuji vaše kolektivní výsledky. Myslím si, že by se od vás měla vedení jiných podniků v ČR učit efektivitě a pružnosti řízení. Gratuluji a sám si přeji, abych kdy dosáhl stejných kvalit. Váš začínající kolega z oboru.
  • Odpověď (Daniel Gordon, 14:14) -
    Thank you for your kind words.
  • ---
  • Otázka (Michal Stavař, 10:56) -
    Dobrý den, pane řediteli. Můžete nastínit očekávaný vývoj dividendy v nejbližších letech a případné chystané změny v dividendové politice (viz analytické zprávy)?
  • Odpověď (Daniel Gordon, 14:09) -
    Good afternoon Mr. Stavař. We do not have a fixed dividend policy. Dividends are proposed by the Board of Directors to the Supervisory Board. The Supervisory Board in turn proposes the dividend to shareholders for approval at the annual shareholders meeting. The dividend proposal takes into consideration a number of financing requirements related to our growth prospects as well as the need to have sufficient working capital and cash available to cover a range of short-term liabilities including purchases of materials for production and excise tax. It is our policy not to comment on future profit distribution or provide guidance for future years. However, historically, we have paid out close to 100% of our annual profit.
  • ---
  • Otázka (Petr, 10:55) -
    Dobrý den, Chtěl bych se zeptat zda je možné kvantifikovat dopad nové výrobní linky na export. resp. tržby společnosti.
  • Odpověď (Daniel Gordon, 13:57) -
    We generally do not comment on our future plans, however, as reported in the segment reporting section of our annual report, exports generated 8% of our profit and margins on exports are about 8%.
  • ---
  • Otázka (Petr Malina, 10:26) -
    Myslíte, že by se někdy v budoucnu mohla akcie PM ČR dostat na cenu 15 tis. Kč za kus, nebo dokonce i výše? Ovlivní její výši i plánovaný zvýšený vývoz?
  • Odpověď (Daniel Gordon, 13:53) -
    It is our policy not to comment on the performance of the stock or to provide an opinion as to the possible future performance of the stock. Individual investors must make their own determination as to the appropriateness of any investment.
  • ---
  • Otázka (Jiři Jirkovský, 10:23) -
    Investice na rok 2010 jsou dle výroční zprávy plánovány vyšší než v r. 2009 - kolem 700 mil ročně, přitom se žádná další linka neplánuje. Můžete mi prosím zhruba naznačit, kam tyto prostředky vložíte?
  • Odpověď (Daniel Gordon, 13:51) -
    Most of the investments that will be carried out relate to production equipment as well as the infrastructure required to accommodate this equipment.
  • ---
  • Otázka (Radek, 10:21) -
    Dobrý den, jaké očekáváte letošní hospodaření PM ČR zejména na úrovních zisku a u tržeb s ohledem na daňové změny v úvodu roku. Děkuji.
  • Odpověď (Daniel Gordon, 13:45) -
    We generally do not comment on our future performance, however, if fully passed on to consumers, the increase in VAT and excise taxes would be about CZK 3/pack.
  • ---
  • Otázka (Jan Novák, 10:20) -
    Kdy bude spuštěna nová výrobní linka v Kutné Hoře? Budete nabírat nové pracovníky? O kolik procent se díky nové lince zvýší celkové tržby společnosti? Stačí hrubý odhad.
  • Odpověď (Daniel Gordon, 13:43) -
    Most of our investments to increase capacity are currently operational or will be operational in 2010. The installed production capacity after completion of these investments will be around 40 bio cigarettes by the end of 2010. Our staffing will be aligned with our manufacturing requirements and any increase in export revenues will depend on the volumes that are allocated to us by PMI.
  • ---
  • Otázka (Zdenek, 10:18) -
    Mohl byste mi prosím vysvětlit tento laický dotaz - Na valné hromadě 30. dubna 2010 bylo přítomno kolem 90% akcionářů, a přesto nebyl reflektář bývalého cisterciánského kláštera zdaleka plný. Jak si to mám vysvětlit? Plné moci od drobných akcionářů, zastoupení fondů ...?
  • Odpověď (Daniel Gordon, 13:39) -
    At the beginning of the ordinary general meeting of shareholders there were 75 shareholders or representatives of shareholders (members of statutory bodies of shareholders or individuals entitled to attend and vote at the AGM on behalf of our shareholders on the basis of powers of attorney) constituting 79,56 % of the shares of Philip Morris ČR a.s. entitled to vote at the AGM. The number of shareholders changed during the course of the AGM and the maximum number reached 95, representing 80,33 % of the shares of Philip Morris ČR a.s. entitled to vote at the AGM. That explains why the monastery was not full.
  • ---
  • Otázka (Milan z Kutné Hory, 9:33) -
    Je známo, že se v Kutné Hoře staví nová linka, a to přesto, že současné linky nejedou na plný výkon. Znamená to, že v Evropě je přebytek výrobních kapacit? Bude se v nejbližší době některá z továren v Evropě zavírat? Napadá mě Řecko, nebo Německo? Kutné Hoře doufám zavření nehrozí, nebo snad ano?
  • Odpověď (Daniel Gordon, 13:33) -
    Good afternoon everybody. Some of our production lines in Kutna Hora are not always fully utilized as they are used to manufacture products in special formats. Cigarettes come in different lengths and diameters, and are packaged in various packaging formats such as round corner boxes and soft packs. We also manufacture other tobacco products such as cigarillos. We are not aware of any plans to close down other PMI factories in Europe.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    12.05.2010 14:36

    Do You think electronic cigarettes could be of any harm to the tobacco industry in the near future?
    Petr
  •  
    12.05.2010 14:18

    D.den, jaký je, může být a nesmí být rozdíl ve kvalitě použitého tabáku a zpracování cigarety Marlboro prodávané v ČR, D a US ? Jak a čím se hodnotí kvalita tabáku u PM ? Děkuji za kvalitní odpověď
    Bolek
  • new production line
    12.05.2010 14:11

    I suppose You have decided to build a new production line and increase the capacity hand in hand with the increase of the PMI allocated volume of the export. Can You quantify this increase of the allocated volume and what are the margins of the export in comparison with the domestic sales?
    Petr
  • spotřeba
    12.05.2010 13:20

    Jaké jsou vaše očekávání pro růst spotřeby cigaret v Čechách i na Slovensku na příští léta ?
    • Re: spotřeba
      12.05.2010 14:02

      Děkuji za odpověď...není zač:)
      ?
  • marže obchodníků
    12.05.2010 13:17

    Dobrý den.Zajímá mě zda i v příštích letech hodláte pokraovat v trendu snižování obchodních marží pro prodejce s tabákovými výrobky,pokud ano, tak na jakou výší se můžeme těšit.
    Member
  •  
    12.05.2010 13:14

    As far as i know PM will increase its capacity by roughly 30 percent in next years. According to my calculations PM's capacity utilization was about 95 percent last year. How much of the capacity do you plan to utilize this and next year and what impact will it have on net profit? also, if you could roughly quantify the impact of recent tax rate hikes both on sales volume and PM's effective cigarette prices. And lastly, what are your margins in each segment (Czech Rep., Slovakia, and export) and if you could give us some hints on their development for 2010. Thank you
  • dopad recese?
    12.05.2010 12:27

    Jak dopadla hospodářská recese do hospodaření firmy a vývoje prodejů v jednotlivých segmentech?
    JoN
  •  
    12.05.2010 11:51

    Jak byste charakterizoval mainstreem zákazníka PM z pohledu ceny a značek. Dosponujete odhady, kolik u vás utratí jeden zákazník v ČR či na dalších trzích za rok? Chystá Philip Morris rozšíření portfolia o nějaké nové značky?
    JoN
  • zákazy reklamy
    12.05.2010 11:22

    Zajímal by mne Váš postoj k postupujícímu omezování tabákové reklamy až na plošné zákazy typu Norska či Islandu. Kde vidíte rozumný balanc mezi „ochranou zdraví a mladých“ a snahou o další a další regulace proti životu ve svobodné společnosti, kde si za svá rozhodnutí zodpovídáme sami. Díky, pěkný den.
    JoN
  • pochvala
    12.05.2010 11:00

    Dobrý den, rád bych složil poklonu Vám a celému managementu PM ČR za mimořádně dobře odváděnou práci při řízení firmy. Sleduji tuto práci nepřetržitě mnoho let a každé pololetí obdivuji vaše kolektivní výsledky. Myslím si, že by se od vás měla vedení jiných podniků v ČR učit efektivitě a pružnosti řízení. Gratuluji a sám si přeji, abych kdy dosáhl stejných kvalit. Váš začínající kolega z oboru.
  • dividendy?
    12.05.2010 10:56

    Dobrý den, pane řediteli. Můžete nastínit očekávaný vývoj dividendy v nejbližších letech a případné chystané změny v dividendové politice (viz analytické zprávy)?
    JoN
  •  
    12.05.2010 10:55

    Dobrý den, Chtěl bych se zeptat zda je možné kvantifikovat dopad nové výrobní linky na export. resp. tržby společnosti.
    Petr
  • akcie
    12.05.2010 10:26

    Myslíte, že by se někdy v budoucnu mohla akcie PM ČR dostat na cenu 15 tis. Kč za kus, nebo dokonce i výše? Ovlivní její výši i plánovaný zvýšený vývoz?
    Petr Malina
  •  
    12.05.2010 10:23

    Investice na rok 2010 jsou dle výroční zprávy plánovány vyšší než v r. 2009 - kolem 700 mil ročně, přitom se žádná další linka neplánuje. Můžete mi prosím zhruba naznačit, kam tyto prostředky vložíte?
    Jiři Jirkovský
  • Výhled hospodaření 2010
    12.05.2010 10:21

    Dobrý den, jaké očekáváte letošní hospodaření PM ČR zejména na úrovních zisku a u tržeb s ohledem na daňové změny v úvodu roku. Děkuji.
    JoN
  • investice v Kutné Hoře
    12.05.2010 10:20

    Kdy bude spuštěna nová výrobní linka v Kutné Hoře? Budete nabírat nové pracovníky? O kolik procent se díky nové lince zvýší celkové tržby společnosti? Stačí hrubý odhad.
    Jan Novák
  • Valna hromada
    12.05.2010 10:18

    Mohl byste mi prosím vysvětlit tento laický dotaz - Na valné hromadě 30. dubna 2010 bylo přítomno kolem 90% akcionářů, a přesto nebyl reflektář bývalého cisterciánského kláštera zdaleka plný. Jak si to mám vysvětlit? Plné moci od drobných akcionářů, zastoupení fondů ...?
    Zdenek
  • nadbytečné kapacity(?)
    12.05.2010 9:33

    Je známo, že se v Kutné Hoře staví nová linka, a to přesto, že současné linky nejedou na plný výkon. Znamená to, že v Evropě je přebytek výrobních kapacit? Bude se v nejbližší době některá z továren v Evropě zavírat? Napadá mě Řecko, nebo Německo? Kutné Hoře doufám zavření nehrozí, nebo snad ano?
    Milan z Kutné Hory

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více
    Analýzy online