Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Povolební online rozhovor s politoložkou Vladimírou Dvořákovou na Patria.cz

Povolební online rozhovor s politoložkou Vladimírou Dvořákovou na Patria.cz

31.05.2010 14:00
Autor: Redakce

Sociální demokraté se stali s 22,1% odevzdaných hlasů matematickým vítězem voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Z první povolebních vyjednávání však vyplývá silný koaliční potenciál k sestavení vlády „rozpočtové odpovědnosti“ ze 118 mandátů ve 200členné Poslanecké sněmovně, získaný ODS (53), TOP09 (41) a Věci veřejnými (24). Jejich lídři Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Radek John již deklarovali snahu o nalezení shody na vládním programu, byť druzí dva jmenovaní potvrdili, že v souladu s ústavní zvyklostí by první na tahu, pověřen prezidentem k jednání o vládě, měl být zástupce vítězné ČSSD. Lídr ODS Petr Nečas již potvrdil premiérskou ambici. Za ČSSD bude jednat místopředseda Sobotka, neboť Jiří Paroubek je po volbách jedním ze čtyř odcházejících lídrů spolu s Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL), Ondřejem Liškou (Zelení) a Milošem Zemanem (SPOZ). Křesťanští demokraté spolu se Zelenými opouštějí sněmovnu, ve které je střídají Věci veřejné a TOP09.

Co stojí za tak silným odchýlením reálného výsledku voleb od předvolebních průzkumů? Jaká další překvapení přinesly tyto volby? Je jimi propad největších stran? Je jimi silný volební zisk TOP09 a Věcí veřejných? Jakou lze očekávat novou českou vládu a především její kroky? Stojíme na počátku spuštění významných reforem? Jaké změny vyplývající z volebních priorit jednotlivých stran lze v povolební realitě očekávat? Ptejte se na vše, co Vás zajímá ohledně výsledku voleb a povolebního uspořádání politického spektra v České republice politoložky a šéfky katedry politologie na Vysoké škole ekonomické v Praze, šéfky Akreditační komise, profesorky Vladimíry Dvořákové. Odpovídat na Vaše dotazy bude dnes v pondělí 31. května od 14. hodin v online rozhovoru na serveru Patria.cz. Ptát se můžete jako tradičně již od deváté hodiny ranní.

Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. je vedoucí katedry politologie na Vysoké škole ekonomické v Praze, předsedkyně Akreditační komise. V roce 2003-2006 byla předsedkyní České společnosti pro politické vědy a viceprezidentskou Mezinárodní politologické asociace (IPSA). Byla a je řešitelkou a spoluřešitelkou řady vědeckých projektů včetně zahraničních, její práce byly publikovány i v řadě cizích jazyků (angličtina, francouzština, španělština, němčina, portugalština). Předmětem jejího badatelského zájmu je především komparativní politologie, se zaměřením na přechody a konsolidaci demokracie, občanskou společnost, atd. Regionálně se zabývá Evropou, USA a Latinskou Amerikou.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Lenka, 14:54) -
    Dobrý den, jakou vidíte motivaci expremiéra Miloše Zemana vstupovat do volebního boje a dá se očekávat jeho další působení na formování alternativy levice v České republice?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:12) -
    Cílem pana Zemana bylo podle mého názoru jen odebrat hlasy sociální demokracii, jiný cíl tam nebyl.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 14:54) -
    Dobrý den. Co si myslíte o straně VV? Domníváte se, že pujde do koaliční vlády nebo ji bude pouze podporovat? Do jaké míry jde o čitelnou stranu? Čeho ministrem by mohl být Radek John? Děkuji, zvonař
  • Odpověď (, 15:09) -
    Pokud by VV šla do vlády, tak by pravděpodobně byl pan John místopředsedou vlády. Resorty si dost nedokáži představit, protože je moc neznám. Jsou dvě možnosti - účast ve vládě, ale pak ta strana ztratí svůj protestní charakter, nebo podpora vlády z opozice, což by straně asi slušelo více, ale to pokušení bude silné.
  • ---
  • Otázka (mktg, 14:39) -
    Dobrý den, paní profesorko. Velmi mne zaujalo neotřelé vedení prezidentské kampaně Baracka Obamy. Můžeme čekat něco neotřelého i u nás? Víte Vy osobně o jiných příkladem zajímavé, neotřelé, efektivní kampaně ve světě? Děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů a odvahy ve Vaší činnosti.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:08) -
    Obamova kampaň byla velmi zajímavá, protože dokázal mobilizovat velké množství lidí a využít nové mediální technologie jak pro získávání finančních prostředků, tak přímo pro kampaň. Ale také to nebyla procházka "růžovou zahrádkou" ani dopodrobna vedená kampaň. Slovo "změna" bylo úspěšné, protože si pod tím každý představil co chtěl a změnu chtěli mnozí (u nás ostatně asi také). Ale podstatný rozdíl proti kampaním u nás je ten, že v USA či v jiných demokratických zemí vidíme politické soutěžící, soupeře, možná protivníky, ale u nás nepřátele. Tam si lidé vybírají mezi alternativami, které všechny mají legitimitu, u nás se hrozí katastrofou a neustále se zdůrazňuje, že alternativa je jen jedna. Společnost se pak nutně začne dělit na vítěze a poražení a to je to nejhorší, co může nastat.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 14:38) -
    Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď ohledně volebního systému. Přesto mi při pohledu na výsledky voleb nedá, nezeptat se ještě: Nestálo by za to alespoň snížit hranici pro vstup do parlamentu třeba na 4 procenta? Pomohlo by to k širší demokracii, nebo spíše k fragmentaci rozhodovacího aparátu? JK
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:01) -
    Pět procent považuji za adekvátní, i když 4 % jsou také dost častá. Někdy bývá klauzule i nižší, například kolem 3 %, ale většinou jde o zemi s výraznými menšinami (etnickými, náboženskými, atd.). Jinak 5 % považuji za relevnatní a myslím, že je zbytečné mít parlament fragmentovanější. Myslím si, že v příštích volbách se to již zase dostane do normálních kolejí(tedy pokud se nám zcela nezhroutí stranický systém).
  • ---
  • Otázka (Oddo, 13:55) -
    Vážená paní Dvořáková, jak nahlížíte na úmysl finanční ústavy (viz ODS) a uzákonění pravidel pro povolené schodkové financování?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:59) -
    Nejsem ekonom, takže můj pohled je politologický. Ústavní pravidla se mají vztahovat k procedurám, nikoli k výsledkům. To znamená, že by neměly být dány výsledky předem.
  • ---
  • Otázka (jarom, 13:50) -
    Vážená paní profesorko.Existuje nějaký způsob jak zajistit programovou a zejména pak parlamentní a exekutivní stabilitu během celého volebního období tak, aby se koaliční strany brzy nerozhádali, aby se zajistila stabilita poslaneckých klubů? Vím, že je těžké na to odpovědět, ale otázka je motivována obavami, že se tak jako mnohokrát v minulém období, politická scéna brzy změní v nepřehlednou změť. Prosím o váš názor nebo doporučení.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:58) -
    Nějaká přesná metoda neexistuje. Je dobře, pokud jsou jasně formulované koaliční dohody, pokud jsou formulovány i způsoby a pravidla řešení neshod. Zároveň musí být jasné, že ta strana, která pravidla porušuje, vydírá ostatní, není ochotná komunikovat, ve společnosti bude ztrácet. Svým způsobem to máme v rukou všichni. Je nutné dát politikům najevo, jaké chování je přijatelné. Nejde jen o to, co se prosadí, ale i jakým způsobem se to prosadí. U nás jsme si zvykli, že hlavně že "vyhrajeme", ale je jedno, jestli je to podvodem.
  • ---
  • Otázka (LOM, 13:38) -
    Jak vidíte budoucnost KDU-ČSL ve světle vypadnutí z PSP, odchodu velké části členů strany do jiných politických stran (někteří byli i tak vykoužkování :-) i evidentních finančních potíží? Lze očekávat problémy například i u soc. demokr., která utrpěla výrazně špatný výsledek proti očekáváním a na kampaň si nabrala nemalé úvěry (viz Fio)?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:54) -
    Finanční problémy mohou mít mnohé strany. Peníze na mandát budou nížší než se předpokládalo jak u ODS, tak ČSSD. Strany, které vypadly z parlamentu, budou na tom ještě hůře, byť KDU-ČSL dostane alespoň peníze za hlasy. Finanční situaci stran podrobněji neznám, jen doufám, že výpadek prostředků si nebudou chtít strany vynahradit jinak. Všude ve světě se zvyšuje finanční náročnost kampaní, je otázkou, jestli nejrůznější billboardy jsou také tím nejefektivnějším nástrojem. Zhodnocení efektivity kampaně, politický marketing bude určitě předmětem hlubších analýz.
  • ---
  • Otázka (Staňo, 13:33) -
    Dobrý den, mohu Vás požádat o názor na případný tlak ze strany středopravé vlády na výměnu řídících a dozorčích orgánů státem vlastněných či ovládaných firem? Snížila se pravděpodobnost se slabým výsledkem socdem, nebo tlak lze očekávat i v rámci protikorupčních opatření avizovaných pravděpodobnou koalicí "rozpočtové zodpovědnosti"? Děkuji.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:47) -
    Doufám, že se celkově změní systém jmenování, konfliktů zájmů, kontrolních mechanismů, transparentnosti procesů - ke státu a státnímu majetku není možné přístupovat jako k dobytému území, které se obsadí na základě politických rozhodnutí. V tomto směru musí začít společnost (média, profesní komory, nevládní sektor) začít skutečně plnit svou kontrolní funkci a především tlačit na přijetí transparentních pravidel.
  • ---
  • Otázka (Ivan P., 13:23) -
    Vážená paní profesorko, jak jsem sledoval naše politické představitele, nesetkal jsem se ani u jednoho z nich s jasnou vizí, kam by tato země měla směřovat. Škrtat výdaje mi připadá zoufale málo, zvlášť v době, kdy vyspělé země i Čína investují do vzdělání, vědy a výzkumu nových technologií; takový přístup z nás musí v ne tak vzdáleném horizontu učinit pouze montovnu a překladiště zboží. Mohu Vás poprosit o názor?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:44) -
    Ta vize opravdu chyběla, navíc vůbec se neodehrávaly diskuse ohledně Evropy, eura, reakce na to, jaká opatření Evropa činí... Jenom velmi schematické a zjednodušené interpretace Řecka. Že jedním z hlavních problémů Řecka byla korupce a klientelismus (předražování státních zakázech, atd.) se příliš neventilovalo. Škrty určitě musejí být, ale ale nikoli plošné - naopak, v některých případech by se měl rozpočet navýšit. Nejhorší jsou přístupy jako o 10 % škrteneme, či snížíme úředníky apod. Je nutné stanovit priority, co zastavit, co utlumit a co naopak podpořit.
  • ---
  • Otázka (ex-student VSE, 13:05) -
    Dobrý den. Co si myslíte že je hlavní příčinou výrazného rozdílu skutečného výsledku voleb v porovnání s předvolebními průzkumy? Nesolidnost agentur, špatný statistický vzorek, rozhodování voličů na poslední chvíli či nějaký jiný fenomén? Jinak vám přeji hodně úspechů a sil v práci šéfa akreditační komise. Vašich názorů a postojů si velmi vážím.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:40) -
    V této chvíli je obtížné přesně odpovědět, bude to asi více vlivů. Již jsem odpovídala, že ta vize "velkého" vítězství mohla některé voliče nakonec odradit od účasti ve volbách. Také často bývají různé způsoby výzkumů různě interpretovány zejména médii - je rozdíl, jestli jde jen o preference, kde se volič vyjadřuje bez ohledu na to, zda k volbám chce jít, či o volební modely, kde se berou v úvahu jen názory voličů, kteří k volbám jít chtějí. A díky za podporu.
  • ---
  • Otázka (H. M., 12:37) -
    Pěkný den. Vidíte uskupení ODS-TOP09-VV dostatečně silné na to, aby byly skutečně zahájeny klíčové změny - penzijní, školská, zdravotnická reforma? Jak byste zhodnotila (ne)výhody nedosažení 3/5 většiny?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:32) -
    Hodně bude záležet na tom, jak se k těmto reformám postaví VV. V mnoha ohledech ten program nebyl shodný. Navíc u těchto reforem by ideální byl ještě hlubší konsensus, každá reforma je velmi finančně náročná a není dobré, pokud se každé čtyři roky mění. Může být také uskutečňována cestou postupných kroků, ale samozřejmě vždy v jistém kontextu. Není moc dobře, když vláda získá ústavní většinu - má pak tendenci měnit ústavu a pravidla ve svůj prospěch a to je vždy cesta od demokracie. U nás je sice ještě pojistka v podobě Senátu, ale v zásadě by mělo platit, že ústavní změny se dělají po dosažení hlubokého konsensu napříč politickým spektrem, nikoli na základě momentální většiny.
  • ---
  • Otázka (Michaela, 12:30) -
    Dobrý den, čím je podle Vás dáno rozložení preferencí voliči ze zahraničí (TOP09, Zelení,...)? Bylo volbou za změnu kultury v tuzemské politice (skrze TOP09 a osobnost K. Schwarzenberga) a účast stran typicky zastoupených v jiných zemích (Zelení)?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:29) -
    Máte pravdu. Ještě bych dodala, že většina zahraničních voličů patří k vyšším středním vrstvám - respektive úspěšnějším skupinám (ti méně úspěšní v zahraničí často nevolí), tj. orientují se spíš doprava. Politická kultura té či oné země také dává jistý důraz na tzv. "postmateriální hodnoty", to není jen životní prostředí, ale také nediskriminace, tolerance a proto se orientují na zelené.
  • ---
  • Otázka (Markéta, 12:04) -
    Můžete z Vašeho pohledu zhodnotit načasování a dopady rozhodnutí odejít z čela ODS, potažmo ČSSD, dříve Mirka Topolánka a nyní Jiřího Paroubka na pozici jejich stran a politické spektrum jako takové? Očekáváte změnu politické kultury spojenou s odchodem těchto dvou lidí. Vidíte paralelu v souběžném odchodu (osobnostně asi o třídu jinde) Václava Klause a Miloše Zemana?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:23) -
    Odchod Mirka Topolánka byl pro stranu a výsledek voleb dost pozdě, navíc by bylo potřeba provést hlubší očistu strany, což před volbami je hodně riskantní. Ale určitě to ODS spíše prospělo než uškodilo. Odchod Jiřího Paroubka až po volbách byl dost logický, až do posledního týdne většina výzkumů ukazovala větší náskok - v takové situaci se lídři nemění. Ale pro stranu se otevírá obrovská šance - je v opozici a zároveň kontroluje kraje, to je pro hlubší proměnu strany ideální situace, pokud se ovšem vnitřně nerozhádá. Oba lídří představovali určitý typ politiky, vidím to podobně jako předtím Klaus - Zeman, u dvou hlavních stran se ti lídři k sobě dosti vymezují a je zde jistá podobnost. Mimochodem - podíváteli se na Nečase a Sobotku, tak také najdete dosti podobných rysů komunikace.
  • ---
  • Otázka (TED, 10:35) -
    Vážená paní, mocenské a názorové rozpory uvnitř případné koalice – ODS, TOP 09 a VV – mohou vést k jejímu postupnému rozkolu, nebo k povznesení se k lepšímu celku v souladu s dialektikou theze, antitheze syntheze. Jaký je Váš názor?????
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:19) -
    Výsledek spolupráce bude hodně záležet i na kultuře komunikace. Jestliže převládne snaha urvat pro sebe největší "zisk", tak to nebude moc dobré. Pokud převládne pocit spolupráce a společné zodpovědnosti, tak to může vést k pozitivnímu synergickému výsledku.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 10:27) -
    Dobrý den, co říkáte na volební systém, v němž skoro každý pátý hlas kvůli 5% hranici pro vstup do Sněmovny skončí jinde, než volič zamýšlel? Byla byste pro změnu volebního systému? Pokud ano, jakým směrem? JK
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:16) -
    Osobně moc nevěřím ve velkou moc "volebního systému", více spíše záleží na politické kultuře a chování politiků i občanů. Většinový systém často znamená mnohem větší "ztrátu" hlasů, jednokolový třeba až přes 50 % hlasů. Vyhraje-li někdo se 45 %, tak se v tom okrsku 55 % ztrácí. Letos u nás došlo k velmi vysoké ztrátě, předtím jsme se pohybovali dosti pod 10 %. Bylo to dáno tím, že lidé hledali alternativu v menších stranách či prostě chtěli vyslat signál, něco jako kdyby volili prázdnými lístky.
  • ---
  • Otázka (Nevéčkař, 10:18) -
    Vidíte vedle touhy po změně a hledání alternativy ke dvěma největším stranám jinou motivaci pro 11 procent voličů, kteří přišli volit dle mého soudu značně nečitelnou stranu Věci veřejné?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:12) -
    Volba věcí veřejných určitě souvisela s odmítáním politiky dvou hlavních stran. Navíc zde zůstal určitý politický prostor pro stranu "proti establišmentu" s jednoznačně populistickým apelem. Bylo zde několik pokusů, ale chyběl vůdce. Pan Radek John byl schopen jako tento vůdce vystupovat a tento prostor zaplnit. Na rozdíl od mnoha stran tohoto typu v jiných zemích, zde není ten populistický apel a odmítání establišmentu spjat s xenofobií a protiimigračním náladám, byť jisté prvky i zde můžeme najít.
  • ---
  • Otázka (Homo, 10:18) -
    Domnívám se, že dění na Plzeňských právech je zločínné spolčení a má být řešeno jako trestný čin (zločínné spolčení a j. - nejsem právník) . V každém případě odmítám nějaké nedopatření, kauza se dotýká lidí, kteří jsou schopni rozpoznat nebezpečnost svého chování. Odebrání neoprávněně vydaných diplomů, je jistě správné, ale každopádně pokud u nás existuje nějaké právo, (o spravedlnosti nemám iluze) musí kauza skončit před soudem, kterou ovšem nebudou řešit absolventi Plzeňských práv. PROSÍM vyvraťte mě moji doměnku. Zdravím Vás a děkuji za korektní postoj, terý v tomto státě opavdu není samozřejmý a vyžaduji i kus osobní statečnosti.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:08) -
    Nechci se vyjadřovat přímo ke kauze práv,to co píšete, má obecnější platnost. Nejlepší způsob boje proti korupci je, když se jí podaří vyšetřit a viníky potrestat. A to je ten problém. V této zemi se vlastně takřka nikdy nedaří kauzu vyšetřit a dostat ji před soud. Nejde jen o nezávislost soudu (ta se dá řešit podjatostí), ale o skutečně nezávislá a profesionální vyšetřování kauz. Proč byla například zlikvidována finanční policie? Jak je možné, že politici se snažili ovlivnit kauzu Čunek... Další věc je prosazení transparentnosti fungování systému, zadávání zakázek, zákon o státní službě... Opět, to by měla společnost hlídat, všechny strany slibovaly boj proti korupci. Doufejme, že opatření budou rychle následovat.
  • ---
  • Otázka (Radek, 10:14) -
    Dobrý den. Rád bych se zeptal na dvě věci: 1) Zdá se mi, že vždy v předchozích volbách došlo k ukolébání voličů té strany, která měla předpovídán náskok. Doplatili tentokrát voliči socdem na tento zdánlivý klid? 2) Předvolební aktivity mobilizovaly mladé voliče, aby přišli odevzdat svůj hlas. Některé komentáře hovoří v této souvislosti o mimořádném (nestandardním) výsledků těchto voleb. Posunul příchod mladších voličů, kterým pomohla nová alternativa, proti voličům "tradičně spolehlivým" u KSČM a ČSSD výsledky reálnému, skutečnému obrazu rozložení voličského spektra v české společnosti? Děkuji
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:05) -
    Ukolébání vlastních voličů je docela možné, zvažujeme to jako jednu z příčin tak těsného výsledku. Vedení strany a zejména pan Paroubek dával najevo, že je vlastně rozhodnuto a bude to velké vítězství. To sice psychologicky může působit kladně na voliče (každý je raději vítězem než poraženým), ale také je to může demobilizovat (je rozhodnuto, tak nebudu ztrácet čas volbami) nebo třeba se pokusit vyvažovat (neměli by tolik vyhrát a tak raději hodím hlas někomu slabšímu.) Mladí voliči byli určitým fenoménem, je dobře, že se zvýšil počet prvovoličů, je větší šance, že si do budoucna udrží "návyk" volit. Částečně volby opravdu ovlivnili, zejména volbou v "modním stylu" TOP 09. To bylo v současnosti "in". Do budoucna to znamená, že politické strany se budou muset s tímto elektorátem naučit pracovat a vnímat jejich problémy. Teď zde byl volný prostor, který TOP 09 obsadila.
  • ---
  • Otázka (martin.v, 10:01) -
    Dobrý den, Byla jste nařčena panem Topolánkem ze spolupráce s ČSSD. Jak vidíte vaše šance nyní po volbách v čele akreditační komise? Děkuji
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:03) -
    Jako odborník jsem striktně neutrální a Akreditační komise musí být zcela nezávislá ve svém rozhodování. Je ovšem zřejmé, že určité skupiny lidí si opravdu nepřejí, abych pokračovala ve funkci předsedkyně. Je zajímavý argument, že vlastně není podstatné, co se v Plzni dělo, ale je negativní, že jsem na to upozornila. Vlastně již ani nejde o Akreditační komisi, Plzeň se očistila, mnoho dalších škol, kde se mohly vyskytovat určité nesrovnatelnosti (byť menšiho rozsahu) si již dají pozor. Jde spíše o signál veřejnosti - pokud na něco upozorníte, tak si to "odskáčete". A proti tomuto signálu by se veřejnost měla postavit.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Poděkování
    31.05.2010 15:13

    Paní profesorko, každé Vaše vystoupení v televizi v minulosti mělo vysokou přidanou hodnotu co do kvality a přesnosti. Kauza plzeňských práv ukázala, že jste rovněř vysokou morální autoritou. Chci Vám za to poděkovat. Škoda, že takových lidí je v horních patrech společnosti tak málo. Děkuji
    lime
  • VV
    31.05.2010 14:54

    Dobrý den. Co si myslíte o straně VV? Domníváte se, že pujde do koaliční vlády nebo ji bude pouze podporovat? Do jaké míry jde o čitelnou stranu? Čeho ministrem by mohl být Radek John? Děkuji, zvonař
    zvonař
  • kampaň
    31.05.2010 14:39

    Dobrý den, paní profesorko. Velmi mne zaujalo neotřelé vedení prezidentské kampaně Baracka Obamy. Můžeme čekat něco neotřelého i u nás? Víte Vy osobně o jiných příkladem zajímavé, neotřelé, efektivní kampaně ve světě? Děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů a odvahy ve Vaší činnosti.
    JoN
  • Volební systém 2
    31.05.2010 14:38

    Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď ohledně volebního systému. Přesto mi při pohledu na výsledky voleb nedá, nezeptat se ještě: Nestálo by za to alespoň snížit hranici pro vstup do parlamentu třeba na 4 procenta? Pomohlo by to k širší demokracii, nebo spíše k fragmentaci rozhodovacího aparátu? JK
    Koutný
  •  
    31.05.2010 13:55

    Vážená paní Dvořáková, jak nahlížíte na úmysl finanční ústavy (viz ODS) a uzákonění pravidel pro povolené schodkové financování?
    JoN
  • Stabilita
    31.05.2010 13:50

    Vážená paní profesorko.Existuje nějaký způsob jak zajistit programovou a zejména pak parlamentní a exekutivní stabilitu během celého volebního období tak, aby se koaliční strany brzy nerozhádali, aby se zajistila stabilita poslaneckých klubů? Vím, že je těžké na to odpovědět, ale otázka je motivována obavami, že se tak jako mnohokrát v minulém období, politická scéna brzy změní v nepřehlednou změť. Prosím o váš názor nebo doporučení.
    jarom
  • budoucnost KDU a financování
    31.05.2010 13:38

    Jak vidíte budoucnost KDU-ČSL ve světle vypadnutí z PSP, odchodu velké části členů strany do jiných politických stran (někteří byli i tak vykoužkování :-) i evidentních finančních potíží? Lze očekávat problémy například i u soc. demokr., která utrpěla výrazně špatný výsledek proti očekáváním a na kampaň si nabrala nemalé úvěry (viz Fio)?
    JoN
  • vedení státních firem
    31.05.2010 13:33

    Dobrý den, mohu Vás požádat o názor na případný tlak ze strany středopravé vlády na výměnu řídících a dozorčích orgánů státem vlastněných či ovládaných firem? Snížila se pravděpodobnost se slabým výsledkem socdem, nebo tlak lze očekávat i v rámci protikorupčních opatření avizovaných pravděpodobnou koalicí "rozpočtové zodpovědnosti"? Děkuji.
    JoN
  • Vize do budoucna
    31.05.2010 13:23

    Vážená paní profesorko, jak jsem sledoval naše politické představitele, nesetkal jsem se ani u jednoho z nich s jasnou vizí, kam by tato země měla směřovat. Škrtat výdaje mi připadá zoufale málo, zvlášť v době, kdy vyspělé země i Čína investují do vzdělání, vědy a výzkumu nových technologií; takový přístup z nás musí v ne tak vzdáleném horizontu učinit pouze montovnu a překladiště zboží. Mohu Vás poprosit o názor?
  •  
    31.05.2010 13:05

    Dobrý den. Co si myslíte že je hlavní příčinou výrazného rozdílu skutečného výsledku voleb v porovnání s předvolebními průzkumy? Nesolidnost agentur, špatný statistický vzorek, rozhodování voličů na poslední chvíli či nějaký jiný fenomén? Jinak vám přeji hodně úspechů a sil v práci šéfa akreditační komese. Vašich názorů a postojů si velmi vážím.
    ex-student VSE
  • reformy?
    31.05.2010 12:37

    Pěkný den. Vidíte uskupení ODS-TOP09-VV dostatečně silné na to, aby byly skutečně zahájeny klíčové změny - penzijní, školská, zdravotnická reforma? Jak byste zhodnotila (ne)výhody nedosažení 3/5 většiny?
    JoN
  • voliči ze zahraničí
    31.05.2010 12:30

    Dobrý den, čím je podle Vás dáno rozložení preferencí voliči ze zahraničí (TOP09, Zelení,...)? Bylo volbou za změnu kultury v tuzemské politice (skrze TOP09 a osobnost K. Schwarzenberga) a účast stran typicky zastoupených v jiných zemích (Zelení)?
    JoN
  •  
    31.05.2010 12:04

    Můžete z Vašeho pohledu zhodnotit načasování a dopady rozhodnutí odejít z čela ODS, potažmo ČSSD, dříve Mirka Topolánka a nyní Jiřího Paroubka na pozici jejich stran a politické spektrum jako takové? Očekáváte změnu politické kultury spojenou s odchodem těchto dvou lidí. Vidíte paralelu v souběžném odchodu (osobnostně asi o třídu jinde) Václava Klause a Miloše Zemana?
    JoN
  • 31.05.2010 10:35

    Vážená paní, mocenské a názorové rozpory uvnitř případné koalice – ODS, TOP 09 a VV – mohou vést k jejímu postupnému rozkolu, nebo k povznesení se k lepšímu celku v souladu s dialektikou theze, antitheze syntheze. Jaký je Váš názor?????
    TED
  • Volební systém
    31.05.2010 10:27

    Dobrý den, co říkáte na volební systém, v němž skoro každý pátý hlas kvůli 5% hranici pro vstup do Sněmovny skončí jinde, než volič zamýšlel? Byla byste pro změnu volebního systému? Pokud ano, jakým směrem? JK
    Koutný
  • VV
    31.05.2010 10:18

    Vidíte vedle touhy po změně a hledání alternativy ke dvěma největším stranám jinou motivaci pro 11 procent voličů, kteří přišli volit dle mého soudu značně nečitelnou stranu Věci veřejné?
    JoN
  •  
    31.05.2010 10:18

    Domnívám se, že dění na Plzeňských právech je zločínné spolčení a má být řešeno jako trestný čin (zločínné spolčení a j. - nejsem právník) . V každém případě odmítám nějaké nedopatření, kauza se dotýká lidí, kteří jsou schopni rozpoznat nebezpečnost svého chování. Odebrání neoprávněně vydaných diplomů, je jistě správné, ale každopádně pokud u nás existuje nějaké právo, (o spravedlnosti nemám iluze) musí kauza skončit před soudem, kterou ovšem nebudou řešit absolventi Plzeňských práv. PROSÍM vyvraťte mě moji doměnku. Zdravím Vás a děkuji za korektní postoj, terý v tomto státě opavdu není samozřejmý a vyžaduji i kus osobní statečnosti.
    Homo
  •  
    31.05.2010 10:14

    Dobrý den. Rád bych se zeptal na dvě věci: 1) Zdá se mi, že vždy v předchozích volbách došlo k ukolébání voličů té strany, která měla předpovídán náskok. Doplatili tentokrát voliči socdem na tento zdánlivý klid? 2) Předvolební aktivity mobilizovaly mladé voliče, aby přišli odevzdat svůj hlas. Některé komentáře hovoří v této souvislosti o mimořádném (nestandardním) výsledků těchto voleb. Posunul příchod mladších voličů, kterým pomohla nová alternativa, proti voličům "tradičně spolehlivým" u KSČM a ČSSD výsledky reálnému, skutečnému obrazu rozložení voličského spektra v české společnosti? Děkuji
    JoN
  •  
    31.05.2010 10:01

    Dobrý den, Byla jste nařčena panem Topolánkem ze spolupráce s ČSSD. Jak vidíte vaše šance nyní po volbách v čele akreditační komise? Děkuji
    martin.v
    •  
      31.05.2010 14:54

      Dobrý den, jakou vidíte motivaci expremiéra Miloše Zemana vstupovat do volebního boje a dá se očekávat jeho další působení na formování alternativy levice v České republice?
      Lenka

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
    Analýzy online