Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor o zadlužení ČR a jeho financování s ředitelem odboru řízení státního dluhu Petrem Pavelkem

Online rozhovor o zadlužení ČR a jeho financování s ředitelem odboru řízení státního dluhu Petrem Pavelkem

02.12.2010 15:20
Autor: Redakce

V době, kdy trhy i občané sledují každou zmínku o dluhové pozici evropských zemí, představilo české ministerstvo financí vývoj a současný stav zadluženosti České republiky a v rámci Strategie financování a řízení státního dluhu ČR na rok 2011 ukázalo, jakou cestou se hodlá v blízké budoucnosti ubírat. Otázky, které Vám při prezentaci vyvstaly, můžete na Patria.cz položit osobě z nejpovolanějších.

 

Jak doléhají na Českou republiku a její současné i plánované dluhopisy obavy o dluhy ostatních evropských zemí? Kdy proběhne emise dluhopisů pro domácnosti? Zda a jakým způsobem bude propojena s důchodovou reformou? Petr Pavelek, ředitel odboru řízení státního dluhu a finančního majetku, bude odpovídat na veškeré Vaše dotazy v rámci online rozhovoru na Patria.cz dnes od 14:00 do 15:00 hod. Prostor pro kladení otázek máte však hned teď. Stačí se přihlásit na stránky Patria.cz a stisknout zelené tlačítko níže.

Pavelek

Petr Pavelek (1976) absolvoval v roce 2001 Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze se specializací na hospodářskou politiku a peněžní ekonomii a v roce 2006 zde získal titul Ph.D. Od roku 2002 na této fakultě soustavně přednáší kurzy Makroekonomická analýza a Řízení vládních financí na globálním trhu. Od roku 2010 přednáší problematiku Řízení veřejného dluhu také na Vysoké škole finanční a správní. Publikoval řadu článků a odborných statí na téma rozpočtové a dluhové politiky, řízení finančních rizik a optimalizace dluhového portfolia centrální vlády.

V letech 2001 až 2008 působil na různých pozicích na Ministerstvu financí nejprve jako analytik v oddělení státních cenných papírů, od roku 2003 jako vedoucí referátu dluhové strategie a řízení rizik a od roku 2005 jako vedoucí oddělení financování a řízení portfolia. V roce 2008 zastupoval Českou republiku ve Správní radě Rozvojové banky Rady Evropy. Od roku 2009 pracoval jako nezávislý ekonomický konzultant v oblasti finančního hodnocení investičních projektů veřejného sektoru a moderních nástrojů finančního inženýrství při čerpání strukturálních fondů Evropské unie. V této době také působil jako externí poradce ministra financí úřednické vlády.

Podílel se na většině modernizačních procesů v oblasti řízení státního dluhu a také například na přípravě a realizaci všech zahraničních emisí České republiky od roku 2004, přičemž tu poslední ze září letošního roku připravoval již ve funkci ředitele odboru řízení státního dluhu a finančního majetku Ministerstva financí, do které byl jmenován ministrem financí dnem 17. srpna 2010.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Berlová, 15:00) -
    Dobrý den, jaké nástroje Vy osobně považujete v současné situaci za efektivní co se týče kontroly státního dluhu? Jak lze bojovat s politickým tlakem a obavou dělat výraznější škrty ve státních výdajích? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
  • Odpověď (Petr Pavelek, 16:09) -
    Strategii zaměřující se primárně na redukci výdajů veřejných rozpočtů lze považovat za dlouhodobě nejefektivnější nástroj k postupnému snižování zadlužování, resp. k zahájení oddlužování státu, což je v případě České republiky také nezpochybnitelně finančními trhy hodnoceno pozitivně. Politické tlaky v této oblasti pravděpodobně do budoucna budou vždy ve větší či menší míře přítomny a jejich síla bude záviset na vůli občanů vyjádřené ve svobodných volbách. Řecký, irský nebo maďarský scénář si ale pravděpodobně nikdo přát nebude.
  • ---
  • Otázka (Energetik, 15:00) -
    Dobrý den, podílí se nějak MF ČR za stát jako hlavního akcionáře na řízení přípravy dluhopisových emisí klíčových firem se státní kontrolou, například ČEZ?
  • Odpověď (Petr Pavelek, 15:56) -
    MF se v současnosti aktivně nepodílí na řízení a realizaci emisní činnosti Vámi zmiňovaných firem. Legitimní úvahou nicméně zůstává, zda by za určitých okolností taková centralizace mohla přinést vyšší výnosnost státního podílu prostřednictvím snížení nákladovosti na realizaci autonomních výpůjčních operací těchto firem.
  • ---
  • Otázka (Kouba, 14:34) -
    Dobrý den, ministr financí Kalousek se dnes nechal slyšet, že neočekává v roce 2011 vydání dluhopisů denominovaných v dolarech. Proč se tak děje? Jedním z motivů plánu na vydání dluhopisů pro domácnosti byla vyšší diverzifikace půjček. Není vhodná také diverzifikace v rámci dluhopisů v cizích měnách?
  • Odpověď (Petr Pavelek, 15:04) -
    Vzhledem ke klesající výpůjční potřebě České republiky a vzhledem ke strategickému cíli preference zahraničních emisí denominovaných v euru neexistuje v současnosti prostor pro udržení pravidelné přítomnosti na americkém trhu v benchmarkových objemech a ke stabilnímu uspokojování poptávky tamějších investorů. V této souvislosti ponechávám stranou zvýšené administrativní a jiné náklady na realizaci těchto emisí.
  • ---
  • Otázka (P.T., 14:26) -
    V souvislosti s projektem dluhopisů pro drobné investory ministerstvo financí nedávno uvedlo, že se zvažují možnosti propojení projektu s důchodovou reformou. Můžete tyto úvahy prosím konkretizovat? Děkuji a přeji hezký den Petr
  • Odpověď (Petr Pavelek, 15:00) -
    Úvahy vycházejí ze skutečnosti, že vláda nemůže všeobecně garantovat kapitálový penzijní pilíř jako takový, ale občané si budou moci zvolit konzervativní spořící schéma spočívající v investicích výhradně do státních dluhopisů, což je zároveň jednoznačný mechanismus, jak zabezpečit úspory na stáří, protože je nemyslitelné, aby stát nedostal svým závazkům.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 14:17) -
    Děkuji za první odpověď, nedá mi nicméně nezeptat se dále. Dle Vašich slov očekáváte v následujících letech pozvolný nárůst zadlužování ČR v poměru k HDP. Lze někdy očekávat obrat směrem k oddlužování země? V jakém roce a na jaké úrovni % HDP očekáváte dosažení vrcholu zadlužování? Koutný
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:58) -
    Současná vláda přijatými opatřeními nasměrovala trajektorii tak, aby v roce 2016 bylo možno dosáhnout vyrovnaných veřejných rozpočtů, což je nutná podmínka k oddlužování České republiky.
  • ---
  • Otázka (Mates, 12:48) -
    Zdravím Vás. Co soudíte o tzv. dluhové krizi v EU? Není zapojení ECB do výkupu dluhopisů jen krátkozrakou snahou, jak uklidnit investory? Co se týče dohody o pomoci Irsku, myslíte, že udělala irská vláda dobře, když souhlasila s úrokem 5,8%... nehrozí, že si bude muset dále půjčovat na splácení této pomoci? Pěkný den
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:49) -
    Zapojení ECB do finančního mechanismu řešení problémů Irska a některých ostatních zemí vyplývá z bezprecedentní situace nejen v eurozóne, ale i v USA, kde se Fed zapojuje také aktivně. Irská vláda v současnosti není schopna financovat státní dluh s nižším úrokovým výnosem.
  • ---
  • Otázka (starik, 12:34) -
    Prosím, sdělte mi jak velká úspora vznikne státu ze zastavených státem financovaných staveb na 100 Kč výkonu. Předpokládám, že je nutno z tržby odečíst DPH, odvod z mezd zaměstnanců stavby, DPH z nákupů z mezd atd a podporu v nezaměstnanosti propuštěným. Kolik procent státní kasa ušetří?
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:46) -
    Ano, každé opatření má pozitivní i negativní dopady. Z hlediska financování státního dluhu jsou tyto dopady jednoznačně pozitivní, protože tímto dojde ke snížení emisní činnosti státu s pozitivními dopady na úrokové náklady.
  • ---
  • Otázka (BOB, 12:29) -
    Dobrý den, uvažuje pan Miroslav minfin Kalousek rovněž se zdaněním důchodů a v jaké případné výši?
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:43) -
    Omlouvám se, ale tato otázka nespadá do kompetence ředitele odboru Řízení státního dluhu. Komplexní daňová reforma bude představena na počátku příštího roku v souvislosti s přípravou nového zákona o daních z příjmů.
  • ---
  • Otázka (Garp, 12:24) -
    Dobrý den , jsou to děsná čísla. Slovensko snížilo státní dluh mezi 1999-2008 cca o 40% , vidíte politickou vůli pro něco takového u nás? Jaký podíl státního dluhu je nyní v cizích měnách ? Děkuji a přeji hezký den
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:38) -
    Politická vůle nové vlády se jednoznačně odráží v přijaté aktivní fiskální konsolidační strategii, která ve výhledu do roku 2013 znamená výrazné zmírnění tempa růstu státního dluhu, což se mimo jiné odráží v poklesu čistých emisí střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů, např. v roce 2011 z původně očekávaných cca 190 mld. Kč na 72 mld. Kč. K 30.9.2010 činil podíl cizoměnového dluhu po zohlednění měnových derivátových operací 10,7 %, bez zohlednění těchto operací pak 15,8 %.
  • ---
  • Otázka (Ivan, 12:19) -
    Dobrý den. I s ohledem na dnešní výsledek aukce poukázek by mne zajímal Váš názor na poptávku po tuzemských dluhopisech a poukázkách v souvislosti maďarských problémů. Očekáváte dopad spíše negativní (nervozitu v celém CEE) nebo naopak posílení poptávky v rámci CEE po tuzemských papírech? Očekáváte další eskalaci napětí kolem Maďarska, případně i rozpočtu Polska? Díky za názor a přeji pěkný den
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:33) -
    Jak jsem uvedl výše, investoři v současnosti velice precizně analyzují ekonomickou situaci jednotlivých zemí, a neočekávám proto negativní dopady maďarských problémů, případně problémů ostatních zemí CEE, na poptávku po českých dluhopisech. Výsledek dnešní aukce českých SPP považujeme za pozitivní jak s ohledem na poptávku, tak s ohledem na dosažený výnos.
  • ---
  • Otázka (Morningstar, 10:53) -
    Dobrý den, chci se zeptat, zda v příštím roce umožníte českým bankám významnější participaci na úpisu eurobondů nebo zda budete opět preferovat zahraniční subjekty. Děkuji.
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:29) -
    Strategickým cílem emise eurobondů je diversifikovat držitele státního dluhu. Participace českých bank není nikterak formálně omezována a jejich poptávka je uspokojována mj. v závislosti na celkové poptávce. V případě vysokého zájmu jsou nicméně prioritně uspokojovány zahraniční subjekty, zejména institucionální investoři. Zdůrazněme v této souvislosti, že domácí banky mají snadný přístup ke korunovým dluhopisům v primárních aukcích
  • ---
  • Otázka (P.L., 10:51) -
    Dobrý den, je možné již nyní přiblížit zvažované parametry emisí dluhopisů pro občany, které mají být prvně vydány příští rok? S jakými počítáte splatnostmi a nominálními hodnotami? Bude ve snaze nalákat občany na nový instrument nasazeno nějaké atraktivní úročení :-) ? Díky
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:20) -
    Z hlediska zvažovaných parametrů počítá MF se dvěma typy těchto dluhopisů podle splatnosti. Občanům budou nabídnuty jednak dluhopisy se splatností v pásmu 1-2 roky a jednak se splatností 5-6 let. Podrobnější informace o zvažovaných parametrech naleznete na webu MF: http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/tiskove_zpravy_58900.html Úročení těchto instrumentů bude odrážet aktuální situaci na trhu stávajících dluhopisů a bude stanoveno tak, aby bylo konkurenceschopné spořícím produktům, které nabízejí domácí finanční ústavy. Nákup těchto instrumentů nebude spojen s žádnými dodatečnými náklady pro občany, poplatky budou nulové.
  • ---
  • Otázka (Any Petio, 9:53) -
    Dobrý den, z hlediska výnosů dluhopisů je ČR hodnocena jako nejstabilnější země v regionu - nehrozí podle Vás, že v současné situaci nejistoty, kdy trhem hýbou spekulace v médiích, se to může rychle změnit? Kdy by se podle prognózy MF měl dostat rozpočtový schodek reálně pod 3 %? A berou podle Vás jednotlivé evropské vlády maastrichtská kritéria ještě dostatečně vážně? Děkuji za odpověď a Váš názor.
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:13) -
    Střednědobá fiskální strategie vlády počítá se snížením schodku hospodaření vládního sektoru pod 3 % HDP v roce 2013. Investoři v současné době již rozlišují jednotlivé země nikoli podle příslušnosti k danému regionu, ale podle reálné ekonomické a fiskální pozice, takže nehrozí výrazný nárůst výnosů dluhopisů ČR z titulu problémů ostatních zemí. Maastrichtská kritéria a mechanismus jejich monitorování a vynucování je v současnosti předmětem intenzivní diskuse na centrální evropské úrovni v souvislosti s řešením problémů financování některých zemí eurozóny. Do budoucna se očekává zpřísnění pravidel.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:48) -
    Ministr financí Miroslav Kalousek nedávno naznačil, že chce do budoucna klást vyšší důraz na kratší obligace, aby ušetřil na splátkách úroků. Jak to vypadá s realizací této strategie?
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:07) -
    Realizace této strategie byla konkretizována v dnes zveřejněném dokumentu, tj. počítá se s ní počínaje rokem 2011 s výhledem do roku 2013. Pro rok 2011 se plánuje navýšení objemu státních pokladničních poukázek o 20-40 mld. Kč a s nárůsty se počítá i v dalších letech s ohledem na absorpční kapacitu peněžního trhu. Dále se plánuje snížení cílového pásma průměrné splatnosti státního dluhu na 5,25-6,25 let počínaje rokem 2011. Dalším zdrojem této úspory bude obnovení emisí variabilně úročených dluhopisů na domácím trhu, přičemž v roce 2011 MF plánuje emitovat min. 30 % z celkové plánované emise.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:14) -
    Dobrý den. Jaký byl ke konci listopadu dluh ČR v % HDP? Kde jej čekáte na konci roku 2011 a 2012? Koutný
  • Odpověď (Petr Pavelek, 14:00) -
    Přeji pěkný den. Ke konci listopadu letošního roku dosáhl státní dluh ČR ve vztahu k HDP 36,2 %. Výhled na konec roku 2011 činí 38 % a na konec roku 2012 pak 38,7 %.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    02.12.2010 15:00

    Dobrý den, jaké nástroje Vy osobně považujete v současné situaci za efektivní co se týče kontroly státního dluhu? Jak lze bojovat s politickým tlakem a obavou dělat výraznější škrty ve státních výdajích? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
    Berlová
  •  
    02.12.2010 15:00

    Dobrý den, podílí se nějak MF ČR za stát jako hlavního akcionáře na řízení přípravy dluhopisových emisí klíčových firem se státní kontrolou, například ČEZ?
    JoN
  • Czech point
    02.12.2010 14:55

    Dobrý den, mám otázku k dluhopisům pro domácnosti. Jak bude probíhat distribuce? Kde budou Czech pointy a kdo může získat licenci na provozování Czech pointu? Mohou být Czech pointy v bankách a jaká bude provize bank za distribuci dluhoisů v Czech pointech? děkuji, Zvonař
    zvonař
  • USD
    02.12.2010 14:54

    Dobrý den, ministr financí Kalousek se dnes nechal slyšet, že neočekává v roce 2011 vydání dluhopisů denominovaných v dolarech. Proč se tak děje? Jedním z motivů plánu na vydání dluhopisů pro domácnosti byla vyšší diverzifikace půjček. Není vhodná také diverzifikace v rámci dluhopisů v cizích měnách?
    Kouba
  • zadlužování
    02.12.2010 14:37

    Děkuji za první odpověď, nedá mi nicméně nezeptat se dále. Dle Vašich slov očekáváte v následujících letech pozvolný nárůst zadlužování ČR v poměru k HDP. Lze někdy očekávat obrat směrem k oddlužování země? V jakém roce a na jaké úrovni % HDP očekáváte dosažení vrcholu zadlužování? Koutný
    Koutný
  • důch. reforma
    02.12.2010 14:23

    V souvislosti s projektem dluhopisů pro drobné investory ministerstvo financí nedávno uvedlo, že se zvažují možnosti propojení projektu s důchodovou reformou. Můžete tyto úvahy prosím konkretizovat? Děkuji a přeji hezký den Petr
    P.T.
  • Eurobondy
    02.12.2010 13:53

    Dobrý den, chci se zeptat, zda v příštím roce umožníte českým bankám významnější participaci na úpisu eurobondů nebo zda budete opět preferovat zahraniční subjekty. Děkuji.
    Morningstar
  • Poptávka po dluhopisech v regionu a Maďarsko?
    02.12.2010 12:19

    Dobrý den. I s ohledem na dnešní výsledek aukce poukázek by mne zajímal Váš názor na poptávku po tuzemských dluhopisech a poukázkách v souvislosti maďarských problémů. Očekáváte dopad spíše negativní (nervozitu v celém CEE) nebo naopak posílení poptávky v rámci CEE po tuzemských papírech? Očekáváte další eskalaci napětí kolem Maďarska, případně i rozpočtu Polska? Díky za názor a přeji pěkný den
    JoN
  •  
    02.12.2010 12:09

    DOBRÝ DEN, Uvažuje pan Miroslav minfin Kalousek rovněž se zdaněním důchodů a v jaké případné výši?
    BOB
  • úspora ze zastavených staveb
    02.12.2010 11:34

    Prosím, sdělte mi jak velká úspora vznikne státu ze zastavených státem financovaných staveb na 100 Kč výkonu. Předpokládám, že je nutno z tržby odečíst DPH, odvod z mezd zaměstnanců stavby, DPH z nákupů z mezd atd a podporu v nezaměstnanosti propuštěným. Kolik procent státní kasa ušetří?
    starik
  •  
    02.12.2010 10:54

    Dobry den , jsou to desna cisla. Slovensko snizilo statni dluh mei 1999-2008 cca o 40% , vidite politickou vuli neco takoveho u nas ? Jaky podil statniho dluhu dluhu je v cizich menach ? dekuji hezky den
  •  
    02.12.2010 10:51

    Dobrý den, je možné již nyní přiblížit zvažované parametry emisí dluhopisů pro občany, které mají být prvně vydány příští rok? S jakými počítáte splatnostmi a nominálními hodnotami? Bude ve snaze nalákat občany na nový instrument nasazeno nějaké atraktivní úročení :-) ? Díky
    JoN
  • eurozóna
    02.12.2010 10:18

    Zdravím Vás. Co soudíte o tzv. dluhové krizi v EU? Není zapojení ECB do výkupu dluhopisů jen krátkozrakou snahou, jak uklidnit investory? Co se týče dohody o pomoci Irsku, myslíte, že udělala irská vláda dobře, když souhlasila s úrokem 5,8%... nehrozí, že si bude muset dále půjčovat na splácení této pomoci? Pěkný den
    Mates
  •  
    02.12.2010 9:53

    Dobrý den, z hlediska výnosů dluhopisů je ČR hodnocena jako nejstabilnější země v regionu - nehrozí podle Vás, že v současné situaci nejistoty, kdy trhem hýbou spekulace v médiích, se to může rychle změnit? Kdy by se podle prognózy MF měl dostat rozpočtový schodek reálně pod 3 %? A berou podle Vás jednotlivé evropské vlády maastrichtská kritéria ještě dostatečně vážně? Děkuji za odpověď a Váš názor.
    Any Petio
  • zkracování
    02.12.2010 9:48

    Ministr financí Miroslav Kalousek nedávno naznačil, že chce do budoucna klást vyšší důraz na kratší obligace, aby ušetřil na splátkách úroků. Jak to vypadá s realizací této strategie?
    matrix
  • 02.12.2010 9:14

    Dobrý den. Jaký byl ke konci listopadu dluh ČR v % HDP? Kde jej čekáte na konci roku 2011 a 2012? Koutný
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

    Analýzy online