Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tůma: Silná koruna může vést ke snižování sazeb již v srpnu

Tůma: Silná koruna může vést ke snižování sazeb již v srpnu

22.07.2008 15:55
Autor: 

Česká národní banka může již na srpnovém měnovém zasedání snížit úrokové sazby, protože hrozí, že rekordně silná koruna „poškodí“ ekonomiku, uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Česká koruna, která je nejvýkonnější měnou světa, za poslední rok posílila o 23 % vůči euru a dokonce o 41 % oproti dolaru. Síla, která brzdí inflaci díky snižování cen dovozů, válcuje inflační vlivy včetně cen paliv a mezd, uvedl Tůma.

Tvůrci měnové politiky se obávají, že koruna posiluje nad hranici udržitelnou pro ekonomiku spolu s tím, jak si exportéři stěžují, že vývoj kurzu koruny snižuje zisky a může vést až ke snižování stavů či zavírání továren. Bankovní rada tak obrací svou pozornost od rozhodování, zda ponechat sazby beze změny či je zvýšit, k úvahám o jejich snížení, aby kompenzovala posilování koruny.

„Debata, kterou jsme měli na posledních měnových jednáních, zda ponechat sazby nebo je zvýšit, je v tuto chvíli u konce – nyní zde bude debata, zda sazby ponechat nebo snížit,“ řekl Tůma. "Pokud koruna zůstane na těchto úrovních nebo dále posílí, nemohu vyloučit, že se otevře debata, jak moc sazby snížit," uvedl v rozhovoru Tůma. Příští měnové zasedání bankovní rady ČNB, na kterém bude sedmičlenná rada rozhodovat o sazbách, je 7. srpna. 

Klíčová dvoutýdenní repo sazba je v Česku po osmi zvýšeních za poslední tři roky na 3,75 %, tedy nižší než 4,25% sazba eurozóny. Inflace v červnu klesla na 6,7 % z květnových 6,8 % a drží se tak nad 3% cílem ČNB již devátý měsíc.

Bez zohlednění efektu koruny jsou tvůrci měnové politiky stále „přesvědčeni“, že inflace na konci tohoto roku a na začátku roku 2009 zpomalí směrem k cíli po letošních změnách nepřímých daní a vyčlenění regulovaných cen z ročního indexu, uvedl Tůma.

Nyní však podle něj hrozí, že koruna stlačí inflaci pod cíl ČNB. „S tím, co koruna předvedla v posledních měsících, se odvažuji říci, že nelze vyloučit, že v klíčovém horizontu čtyř až šesti čtvrtletí podstřelíme náš inflační cíl,“ řekl Tůma. „Je zřejmé, že žádná ekonomika nemůže ustát takové výrazné posilování měny bez poškození.“

Posilování koruny podle Tůmy pravděpodobně způsobí výraznější zpomalení letošního ekonomického růstu, než je současný odhad centrální banky na úrovni 4,7 %. Loni přitom HDP vzrostl o 6,6 %.

Tůma nevyloučil možnost přímé intervence ČNB na devizovém trhu, tuto variantu by však podle něj banka použila až v krajní nouzi. ČNB, která naposledy prodávala koruny na trhu ve snaze oslabit měnu v roce 2002, je stále opatrná tento „ošemetný“ nástroj znovu použít, uvedl dále Tůma. „Nemohu úplně a navždy vyloučit“, že ČNB bude prodávat koruny, „ale vzhledem k politice, kterou jsme provozovali v posledních pěti až šesti letech, je jasné, že nepospícháme s politikou intervence a že je to pro nás ta poslední možnost.“ Odmítl však specifikovat, jak by taková situace vypadala, aby k tomuto „meznímu řešení“ banka přikročila.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • 23.07.2008 9:33

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    Gessle
  • 23.07.2008 8:57

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    Gessle
  •  
    22.07.2008 18:34

    Konečně se v ČNB někdo probral z letargie. Je otázkou, jak to vůči těm spekulantům dlouho vydrží.
    Jenynek
  • Kocourkov
    22.07.2008 16:48

    Topolánek 21.7.08: silná koruna nepředstavuje hrozbu pro ekonomiku. Guvernér ČNB Tůma 22.7.08: silná koruna poškodí ekonomiku. Ja na to: diletanti, bezte do haje!
    hm
  •  
    22.07.2008 16:06

    no konecne se snad bude neco dit.tak topolanek si mysli,ze to s nasi ekonomikou nemuze zamavat a hele,najednou uz zacina byt dusno.
    pino
    • no... nebudu hodnotit
      23.07.2008 9:44

      ale Topolánka si lidi zvolili, Tůmu nikoliv...
      praguemonk
    • plácnutí jen tak
      22.07.2008 16:33

      Tohle vyjádření vydrží tak max. 2 dny... Než se hoi v Londýně a v New Yorku oklepou... Prostě CZK je velmi atraktivní měna, a Ti co pláčou nad jejím kurzem, hlavně exportéři jsou diletanti, všem svým klientům jsem radil kompletně se kurozově zajistit, vydělal klient i banka. Koruna z dlouhodobého pohledu bude dále posilovat. Jediná možnost je urychleně do dvou let zavést EUR, Slováci to udělali, vydělali podniky a socky co mají napučováno. Spořílci a důchodci na tom budou bledě... Každýmu se nedá věřit, jelikož Fica volili hlavně socky co maj holej zadek tak těm Fico nahrál nejvíce...
      Venda
      • Re: plácnutí jen tak
        23.07.2008 9:28

        Nazývat podnikatele diletanty od člověka, který neumí psát i a y správně to opravdu sedí. Jinak pokud se někdo zajišťuje tak v aktuálním kurzu, takže pokud jsem se zajistil před rokem na kurz 26-27 Kč, teď se můžu zajišťovat na 23 Kč v nejlepším případě, což už mě asi moc nepomůže a zvýšit produktivitu za rok o 23% umí v průmyslu asi jenom ty. Příspěvky od diletantů opravdu potěší.
        art
      • Re: plácnutí jen tak
        22.07.2008 21:09

        Srovnávání cenových hladin se nedá ošvindlovat ani se z něj nedá vykecat - co neproběhne skrz zpevnění CZK, to musí proběhnout skrz inflaci a naopak. Takže co je lepší - postupné zpevňování CZK se svéprávnou ČNB a možností kursového zajištění pro firmy nebo fest nákladová inflace při které bude ČNB svázána EUR ?
        H.B.
        •  
          23.07.2008 9:42

          _postupne_ zpevnovani CZK je v poradku, v tom problem neni. zbesile zpevnovani v ramci desitek procent rocne problem je.
          petr666
      • Re: plácnutí jen tak
        22.07.2008 19:03

        nevim nakolik je to placnuti do vody, ... ale bych bych opatrny nazyvat podnikatele diletanty,.. je taky otazka na jak dlouho dopredu se muzes efektivne zajistit a s jakymi marzemi pracujes. Obecne si myslim, ze soucasna minikorekce neni az tak na zaklade pp. Tumy nebo Toplanka a jejich vyjadreni , ale spise posilujici dolar ( vice nez 1%). Nevim, jestli je dobra spechat s EUR, a nechme se prekvapit Slovenskem, jejich zkusenost za 2-3 roky by nam mela pomoci, nyni je prilis, prilis brzy delat jakekoliv zavery
        MilHann
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university