Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schyluje se k Velké investiční loupeži ?

Schyluje se k Velké investiční loupeži ?

06.04.2009 12:33

Jedním z hlavních kroků pro ozdravení bankovního systému v USA (a následně celosvětové ekonomiky) je před 14 dny představený public/private investment programme – PPIP. Detailně jsem se mu zde věnoval minulý týden (viz ZDE), nyní chci poukázat na jeden z jeho prozatím nepříliš diskutovaných, ale o to zajímavějších rysů.

V krátkosti – PPIP je založen na tom, že privátní investoři a vláda dohromady odkoupí špatná aktiva od bank. To by bankám v ideálním případě rozvázalo ruce (získaly by peníze a větší jistotu) a opět by se rozhýbaly trhy s kapitálem. Krátce po zveřejnění PPIP se dokonce zdá, že participovat na tomto programu jako investoři by, na první pohled překvapivě, rády i banky – tj. ty subjekty, které by měly podle jeho logiky spíše prodávat. Jde prý např. o Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley a JPMorgan Chase.

Vysvětlení není složité – začnu ho s, od minulého týdne mírně upraveným, schématem fungování plánu:

Loupež
Zdroj: J. Soustružník

V obrázku je naznačeno, že privátním investorem do špatných aktiv je nyní sama banka – tudíž privátní kupující (nesoucím jen malou část z případné ztráty ze špatného ocenění aktiv) je i prodávajícím (nesoucí veškerý zisk). Konkrétně - představme si, že banka má špatné aktivum v účetní hodnotě 100. Nyní následujme dva scénáře. První je tak, jak by měl program fungovat. Druhému pro pohodlnost říkejme loupež – jako vyjádření toho, že někdo (banka) někomu (daňovým poplatníkům) něco vezme bez toho, aby o tom věděl (a sám by mu to asi nedal):

A.Správné fungování modelu:

Dejme tomu, že reálná hodnota špatného aktiva je 50. Investor do špatných aktiv ISA by toto aktivum cca dobře ocenil a za těch 50 koupil (větší část bude financována vládní půjčkou, zbytek 50:50 akciový kapitál vlády a soukromého investora). Banka se zbavila špatných aktiv, přiznala skutečné ztráty. V ideálním případě nepotřebuje nový kapitál, nebo je schopna ho získat z privátních zdrojů (nejistota klesla). V horším (ale stále pravděpodobnějším případě) ho získá od státu. Vše je ale správně oceněné a trhy se rozhýbávají. Hurá zpět do rostoucího konzumu.

B.Loupež:

Privátním investorem do akciového kapitálu ISA je sama banka. ISA pak odkoupí aktivum za nereálně vysoké ceny – zde třeba za 150 (ocení experti z banky). Po čase se ukáže, že reálná hodnota je jen oněch 50. Banka jako investor do ISA ztrácí – hodnota jejího akciového podílu klesá na nulu (dejme tomu, že financovala 10% z oněch 150 - tj. ztrácí 15, zbylá hodnota v ISA pokrývá jen část dluhu), zbytek ztrát pokrývá stát. Ale: banka jako prodejce špatných aktiv získává o hodně více – zrcadlově „svou ztrátu na ISA“, ale i ztrátu státu – ztrátu daňových poplatníků. Nepotřebuje pak ale nový kapitál, dokonce stávající akcionáři a management dostávají odměnu za to, jak dokázali vydělat (a řádný bonusovod opět ožívá).

Nutno zdůraznit, že PPIP nedovoluje bankám přímo kupovat svá aktiva tak, jak je naznačeno výše; to by bylo příliš. Kreativitu bankéřů při strukturování systému speciálních subjektů a mimorozvahových SPVs ale nelze podceňovat. Těžko lze pak i vystopovat to, když si dvě banky prohodí aktiva zrcadlově mezi sebou. Hlídání podobného zneužití PPIP, vedle kterého by rozsahem všechny velké loupeže století bledly závistí (vždyť na program má být alokován až 1 bil. USD), tak bude podle mne pro Obamův tým dalším oříškem. Věřím, že ho zvládne - uvedené poukazuje ale hlavně na to, že toxických aktiv se tímto systém nezbaví – dojde jen k jejich realokaci, v jejím rámci snad i k lepšímu ocenění a nepochybně i vytažení dalších peněz ze státní kasy (doufejme ale, že ne přes výše zmíněný mechanismus). 

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    06.04.2009 22:24

    Tak to už není úlet, to je přímo přelet nad Kukaččím hnízdem. Obávám se, že pan Obava se svojí hvězdnou sestavou není schopen nebo spíše nemá zájem z pudu vlastní sebezáchovy utnout té mafiánské bankovní chobotnici hlavu. Ach bože Ameriko, co ti to provedli, dokážeš se vůbec ještě někdy vzchopit. Taková krásná, bohatá a svobodná zem to dříve bývala, darmo mluvit........
    jan
  •  
    06.04.2009 16:27

    Ten kto aspon jednou nohou zakopol o udaje a okolnosti vzniku FEDu v USA v 30tych rokoch 20. storocia sa pri dnesnom pohlade na tento napad najskor bude musiet pousmiat..nie z dovodu, ze by mu to prislo smiesne ale skor z toho, ze nam nic ine neostava..najprv su to banky, ktorych nenasystnost pripravi najmenej zarabajuce subjekty o ich uspory a nasledne su to opat banky, ktore nam chcu nastolit vo vsetkom (co sposobili sami) poriadok..hotova hamonia moci. Kapitalizmus v pravom slova zmysle..silnejsi vytlaci slabsieho a vsetko ostatne sa uz nejako spravi..FED v 30tych rokoch pomahal bankam prezit? ale prosim Vas! otazka znie skor preco vznikla kriza a co z nej FED mal alebo ak chcete Kto je FED a kto za nim do dnesnej doby stoji...mozno bude ale najlepsie ak zostaneme pri charaktere kapitalizmu a sice "kapitalizmus nefunguje pokial v nom neexistuju chyby"..potom nam to snad uz vsetko bude jasne a nietkorym z nas aj uplne jedno..
    eRco
    •  
      06.04.2009 19:47

      Obama si asi byl pro instrukce jak se taková akce ve velkém provádí.
      Homo
  • tenhle druh loupeze uz davno vymysleli cesi
    06.04.2009 15:52

    CKA nebylo nic jinyho. Predpokladam ze se Kellner zucasni, zkusennosti ma z CR dost. A treba se najde i nejaka nova role pro madam Kafkovou.
    badboy
Aktuální komentáře
07.05.2024
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)