Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč dojde ke konfliktu mezi Amerikou a Čínou

Proč dojde ke konfliktu mezi Amerikou a Čínou

25.01.2010 18:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Konflikt Googlu s Čínou vypovídá o něčem mnohem významnějším než o osudu jedné mocné firmy. Rozhodnutí této společnosti o ukončení svého působení v Číně do doby, dokud tamní vláda nezmění svou politiku cenzury, ukazuje na čím dál napjatější vztahy mezi USA a Čínou.

Případ Googlu je velmi specifický z toho důvodu, že naznačuje, že předpoklady, na nichž se od Tiananmenského masakru z roku 1989 zakládá americký přístup k Číně, mohly být úplně špatné. Když se z Číny stala obří ekonomická velmoc, USA tento stav akceptovaly a dokonce vítaly, protože američtí zákonodárci přesvědčili sami sebe, že ekonomické otevření povede k politické liberalizaci Číny. Pokud se tento předpoklad změní, mohlo by také dojít ke změně americké politiky směrem k Číně. Vítaný růst obří asijské ekonomiky, která se také stává liberální demokracií je jedna věc. Podporování nárůstu leninské vlády jedné strany, která je pro USA jediným pravděpodobným rivalem na geopolitickém poli, je však něco jiného. Kombinace této ztráty iluzí s dvojcifernou nezaměstnaností v USA, která se obecně dává za vinu čínské manipulaci s měnovým kurzem, je základem odporu vůči Číně.

Bill Clinton i George W. Bush pevně věřili, že díky volnému obchodu a zvláště díky éře informací bude politická změna v Číně nevyhnutelná. Při své návštěvě Číny v roce 1998 Clinton prohlašoval: „V této celosvětové době informací, kdy ekonomický úspěch stojí na ideách, tvoří osobní svoboda podstatu velikosti každého národa.“ O rok později Bush uvedl: „Ekonomická nezávislost vytváří zvyky svobody. A zvyky svobody vytvářejí naděje na demokracii … Obchodujme svobodně s Číňany a čas stojí na naší straně.“

Tito dva prezidenti odráželi tradiční názory panující mezi nejvlivnějšími americkými učenci. Tom Friedman, dopisovatel pro New York Times a autor řady bestsellerů o globalizaci, jednou prohlásil: „Čína je na cestě ke svobodnému tisku. Globalizace ho tam dovede.“ Robert Wright, jeden z Clintonových nejoblíbenějších filozofů, tvrdil, že pokud by se Čína rozhodla blokovat volný přístup k internetu, „cenou by bylo žalostné ekonomické selhání“. Zatím se však fakta odmítají této teorii přizpůsobit. Čína pokračuje v cenzuře médií - je tudíž tvrdě odsouzena k „žalostnému ekonomickému selhání“. Namísto toho je tato země v současnosti druhou největší ekonomikou světa a největším exportérem; její zahraniční rezervy přesahují 2 000 miliard dolarů. Tento ekonomický růst ale nedoprovázejí politické změny očekávané Bushem a Clintonem. Jestli se něco děje, pak se zdá, že čínská vláda postupuje ještě represivněji. Liu Xiaobo, hlavní čínský disident, byl nedávno odsouzen k 11 letům vězení za svou angažovanost v Chartě 08, která prosazuje demokratické reformy.

Rozhodnutí Googlu postavit se čínské vládě je jedním z prvních signálů znechucení Američanů z jednání s čínským režimem. Největší tlaky však přijdou spíše ze strany politiků než od podnikatelů. Google je mimořádnou společností v mimořádně zpolitizovaném odvětví. Pokud se skutečně rozhodne odejít z Číny, zřejmě nedojde k tomu, že by jej následovaly další multinárodní firmy. Pro většinu velkých společností je čínský trh příliš velký na to, aby ho ignorovaly. Navzdory Googlu zřejmě americké firmy zůstanou těmi, kdo bude lobbovat za pokračující spolupráci s Čínou.

Opačné tlaky lze čekat ze strany aktivistů trhu práce, bezpečnostních jestřábů a politiků, zvláště v Kongresu. Obamova vláda svou politiku doposud pevně zakládala na předpokladech, které po generaci určovaly americký přístup k Číně. Nicméně po cenzuře čínskou televizí v Šanghaji a výtkách od zástupců Číny s méně významnou pozicí, kterých se prezident dočkal v Kodani, Barack Obama už možná k Pekingu necítí tak vřelé sympatie. Jedna z prvních známek toho, že Bílý dům svou politiku přitvrzuje, by mohla přijít v několika příštích měsících s oficiálním rozhodnutím nazývat Čínu „měnovým manipulátorem“.

A i když vláda sama žádný krok neučiní, hlasy, které požadují tvrdší postup k Číně, budou pravděpodobně v Kongresu hlasitější. Rozhodnutí Googlu upozornit na nebezpečí kybernetických útoků ze strany Číny podpoří rostoucí obavy ohledně americké bezpečnosti. Washingtonu dělá starosti rovněž rozvoj čínského raketového systému, který ohrožuje americkou námořní převahu v Pacifiku. Spor také vyvolaly prodeje amerických zbraní Taiwanu. A v USA se zdá, že protekcionismus se stává přijatelnou politikou, což by mělo Čínu znepokojovat.

Obchodní válka mezi Amerikou a Čínou je jen stěží vítaná. Mohla by svět uvrhnout zpět do recese a do mezinárodní politiky zavést nové nebezpečné tenze. Pokud k tomu dojde, na vině budou obě strany. USA byly téměř záměrně naivní, co se týče spojení mezi volným obchodem a demokracií. Číňané provokují s měnou a lidskými právy. Pokud chtějí předejít škodlivému konfliktu s Amerikou, bylo by zapotřebí politiku změnit.

Zdroj: FT


Váš názor
  •  
    25.01.2010 21:44

    Problém je v tom, že na Západě se jaksi usnulo na vavřínech a že protekcionismus vytahoval do řízení často mozky dynastickým principem. Trochu to připomíná problém nacistického Německa, který si nakonec uvědomil i Hitler. Jeho generálové byli hošani z dobrých důstojnických rodin. Ale syn otce přeroste málokdy a stratégové by to měli vědět. Stalin tyto hošany zcela ignoroval a jeho generálové byli synci z nuzáckých rolnických rodin, co prošli přirozenou selekcí. Nakonec ti druzí ty první obelstili taktikou, kterou užili úspěšně i o mnoho let později. Čína a Rusko tuto strategii úspěšně následuje a ti první ji opět nedovedli rozpoznat. Pokud tato strategie přinese opět ovoce a vše tomu nasvědčuje, tak toho, kdo proti těmto zemím tlačí, pohřbí.
    ignác
  • Asie, čína a svoboda...
    25.01.2010 21:13

    Pár inspirativních řádek, proč přístup "podle sebe soudím tebe" nemusí úplně a promptně fungovat... http://libinst.cz/komentare.php?id=584
    First Knight
    • Re: Asie, čína a svoboda...
      25.01.2010 22:00

      Každé dítě si chce dělat svobodně, co chce a nechce poslouchat autoritu v podobě rodičů či učitele. Ale je to pro jeho budoucnost ideální? S dospělými dětmi je to stejné. V Číně vědí proč stahují z kin film Avatar a proč chtějí, aby se lidé dívali na Konfucia.
      ignác
  •  
    25.01.2010 20:29

    V tomto článku mě udivuje mnoho interpretací. Autor přichází s tezemi, dle kterých by čtenář musel dojít k názoru, že Clinton a Bush byli buď naivními hlupáky či lháři, pokud by čtenář věřil tomu, že tihle lidé sami o sobě jsou nějak důležití pro směřování své země. Pokud uvěří, že jsou to lháři, tak to čtenář zcela neprohrál. To, že něco není ve vztahu mezi USA a Čínou dle amerických představ je snad dávno zcela patrné. Doměnka, že Čína je jediný protihráč USA je taky docela mimo. Kde by byla Čína se svým vzdorem, kdyby nemohla brát na svůj vzdor suroviny, které chrání ruské zbraně. Byla by závislá na americké vůli a nemohla by se zmoci vůbec na nic. Ano americké představy o světě, kde Čína bude za papíry posílat levné spotřební zboží jsou ty tam. Moje příbuzná mi kdysi vyprávěla o svých studiích v Moskvě a o tom, že i když byla premiantkou, úsilí čínských studentů bylo úplně někde jinde. Dnes Čína sklizí práci těchto studentů.
    ignác
    •  
      26.01.2010 17:02

      Čínané a i jiné národy v severovýchodni A. jsou velepracovití o tom není pochyb. Bohužel- bohudík to nestačí na to, být ekonomickou velmocí. Právě dojíždějí na svůj limit. Další rozvoj je limitován nesvobodou občanů. Je to jako když vidím hrát děcka různé magické hry. Karta svoboda vždy přebije kartu pracovitost. Bush tu kartu dost potrhal , ale stále ještě ji Američané drží v ruce, proto budu investovat do USA nebo jiných států , než je Čína. Čína není špatná , ale pokud chtějí jít dál, musí přijít změna a ta bude investory bolet.
      •  
        26.01.2010 17:07

        Definujte svobodu!
        Kalka.
        •  
          28.01.2010 21:42

          řekněme...právo na uskutečnění svých rozhodnutí ?
          dan_tencl
    •  
      26.01.2010 9:31

      suroviny proudi do cinskeho Imperia predevsim skrze kanaly jine nez pod kontrolu ruskych zbrani. Z Afriky, Blizkeho Vychodu, Kazachstanu (kde cinane jiz tusim ovladaji polovinu ropnych zdroju), Jizni Ameriky ci Australie. Rusko cinskou spolupraci bych charakterizoval jako opatrnou z obou stran. Cinane moc neskryvaji sve ambice na uzemi na Dalnem Vychode.
      laowai
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data