Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Na počátku třetí deprese

Krugman: Na počátku třetí deprese

02.07.2010 8:01
Autor: 

Recese jsou běžné, deprese výjimečné. Pokud mohu říci, v ekonomické historii byla jen dvě období, která se ve své době široce popisovala jako deprese: Roky destabilizace a paniky, které následovaly po panickém roce 1873 a roky masové nezaměstnanosti následující po finanční krizi let 1929 – 31. Ani jedno z nich nebylo charakterizováno soustavným poklesem, ale epizody, během nichž se ekonomika zlepšovala, nebyly nikdy dostatečně dlouhé na to, aby pokryly ztráty vzniklé během poklesu.

Obávám se, že se nyní nacházíme na počátku třetí deprese, která světové ekonomice přinese obrovské náklady a bude zejména selháním ekonomické politiky. Vlády po celém světě jsou posedlé strachem z inflace, když reálnou hrozbou je deflace. A káží potřebu pro utahování opasků, když skutečným problémem jsou nedostatečné výdaje.

V letech 2008 a 2009 se zdálo, že jsme se z minulosti poučili. Lepší politika pomohla světu vyhnout se úplnému kolapsu: Recese, kterou finanční krize přinesla, pravděpodobně skončila minulé léto. Budoucí historici nám ale řeknou, že to nebyl konec třetí deprese. Nezaměstnanost zůstává na úrovních, které by ještě před časem byly považovány za katastrofické a Spojené státy a Evropa jdou cestou k deflační pasti japonského stylu.

Co se týče rétoriky, je návrat ke starému náboženství nejpatrnější v Evropě. A to až do té míry, že jsou slyšet názory, že zvyšování daní a omezení výdajů vlastně ekonomice prospěje zvýšením podnikatelské důvěry. Na praktické úrovni si ale Spojené státy nevedou o moc lépe. Obamova vláda rozumí nebezpečí příliš brzkého utažení, ale republikáni a konzervativní demokraté v Kongresu neschválí další pomoc jednotlivým státům a úspory se tak stejně dostaví ve formě změn v rozpočtech na úrovni jednotlivých států.

Je pravda, že dluhopisové trhy se otočily proti vládám s nezvladatelnými deficity. Není ale žádný důkaz, že v době, kdy ekonomika zůstává pod tlakem, krátkodobé úspory investory uklidní. Naopak: Řecko po souhlasu s úsporami čelí rozšiřujícím se spreadům, Irsko je s významným omezením veřejných výdajů trhy vnímáno hůře než Španělsko, které s tvrdou medicínou váhá mnohem více.

Téměř to vypadá, že finanční trhy rozumějí tomu, co tvůrci politik podle všeho nechápou: Zatímco je důležitá dlouhodobá zodpovědnost, omezení výdajů uprostřed deprese, které ji prohloubí a vydláždí cestu k deflaci, je kontraproduktivní. Kdo za to zaplatí? Desítky miliónů nezaměstnaných, z nichž mnozí nebudou mít práci po léta a někteří ji už nezískají nikdy.

Uvedené je výtahem z článku, jehož autorem je Paul Krugman.

(Zdroj: New York Times)


Váš názor
  •  
    02.07.2010 11:26

    Abychom se podívaly na surovou pravdu, ne? To, že se v minulosti po nějaké době vždy nastartovala ekonomika mělo jedinou podmínku - válku. Rozmlátily se existující statky a výrobní prostředky, trochu se zredukovala populace a zbylá zchudla, přerovnaly se mocenské vlivy a pak se mohla naplno rozjet lidská přirozenost, tj. touha po bohatství a moci. A tuto přirozenost nikdo nezmění. Bohužel nebo bohudík. PS. Diskuze pod tímto článkem je snad nejdelší, co jsem tu viděl. A to se nebavíme o ekonomice, ale spíš o sociologii.
    Charón
    •  
      02.07.2010 11:46

      no tomu prave davas za pravdu s tema verejnyma vydajama.... ze proste je treba podporit poptavku-v pripade te valky-zbrane a s tim souvisejici veci, pak po rekonstrukce znicenych veci.
      tarat
      •  
        02.07.2010 12:10

        Jemu dávat za pravdu bych skutečně nechtěl. Spíš jsem chtěl naznačit, že už není komu prodávat (myslím prodávat, ne rozdávat pod různými názvy) a tím ani proč pracovat. To velké letadlo ve kterém jsem všichni letěli nemá další pasažéry a ani kdybychom všichni plodili děti jako o závod, tak to nemá řešení, jelikož to tato planeta už neutáhne. Jakékoli diskuze na téma množství lidí v roce 20xx v podobě nárůstů o miliardy je zcela lichá. Nic takového nenastane. Prostě jako v přírodě přežijou ti nejsilnější. A nemám pocit, že by kdokoli v tomto státě měl byť sebemenší strategii do budoucna.
        Charón
        • "planeta to neutáhne"
          02.07.2010 13:10

          ale utáhla by, jenomže to by se nesměla většina peněz blokovat ukládáním do virtuálních pseudohodnot.
          /eye/
  • clanek jak z 60tych let
    02.07.2010 11:24

    To není článek z 60 let, to je realita a pan Krugman si moc dobře uvědomuje kdo mu k Nobelově ceně pomohl - Marx to nebyl. Podíváme - li se na to hledáčkem " komu to prospěje " tak nám z toho vyjde, že bojuje docela solidně - za Ameriku. Takže Krugman ví čí chleba jí.
    /eye/
  • Vážení pánové
    02.07.2010 11:11

    Otázkou je, zda přirovnat hospodaření státu k hospodaření domácnosti nebo k hospodaření firmy. V domácnosti bych si já osobně nepůjčoval peníze, není to můj styl. Naproti tomu podnikatelský subjekt se až na výjimky bez úvěru neobejde. Pokud připustíme, že stát je spíše firma , tak jistá míra zadlužení je přijatelná. A nyní je třeba posoudit, zda tato míra je ještě únosná, nebo již není. To je případ od případu, země od země. Konkrétně ČR je případ země, která sice není extrémě zadlužená avšak ve fiskálním roce 2009 nastoupil prudce nepříznivý trend a z tohoto důvodu a to se jistě shodnem, je třeba tento trend obrátit. Každé hospodaření má stránku příjmovou a stránku výdajovou. A teď jde o to, vyladit obě strany tak aby se hospodaření zlepšilo. A to je jádro příspěvků pana Krugmana, který varuje před přílišným snížením výdajů, které bude, mít na druhé straně vliv na snížení příjmů a nakonec, přes masívní škrty se dluh nejen nesníží ale naopak poroste.
    L.H.
  •  
    02.07.2010 10:22

    Je jasné, že zaměstnanost z doby před dvěma lety se nevrátí. Tedy ne v té struktuře, jaká byla tehdy. V krizi se přece vždycky racionalizuje, nahrazují se lidské síly mašinkami (a roboty ;-). Není přece naprosto možné očekávat, že by je manažeři po krizi vyhodili a nabrali místo toho nynější nezaměstnané. Budou ale doufejme růst jiná odvětví. Například vše, co souvisí se stářím. Ostatně všichni baby-boomers dorůstají do důchodového věku a zajisté nebudou chtít markantně změnit své zvyky. (To mě jako babču těší a naplňuje nadějí ;-)
    Kalka.
  • 02.07.2010 10:21

    ale,ale,pánové...komunistická výroba v sevření kapitalismu,to je celý problém!!proto všichni ti sice chytří ale kapitalismem nasáknutí krugmanové tápou,hledají kličky atd.základna již přerostla nadstavbu,přečtětě si starého dobrého marxe.
    BOB
  • Ten Krugman je šílenec
    02.07.2010 9:26

    Vykládá, že by Evropské země jako Řecko měly dále utrácet. Ale on zřejmě vůbec nezaregistroval, že není z čeho. Nikdo jim nechce půjčit, a pokud ano, tak s 20% úrokem!!! Navíc při každém dalším úpisu nových bondů by požadovaný úrok dále rostl! A toto samozřejmě neplatí jenom pro Řecko. Je třeba jasně vidět, že pokud mají evropské vlády utratit něco nad své příjmy, tak jim to musí někdo půjčit, tenhle zdroj ale vysychá a pro některé již zcela vyschl!
    Kellog
    • Re: Ten Krugman je šílenec
      02.07.2010 12:26

      Krugman to mysli tak, ze spolecne s Reckem by meli utracet vsichni ostatni = nasypat velke mnozstvi penez do Recka ("nikdo jim nechce pujcit" je prave podle Krugmana chyba) , pak do Spanelska, pak do ostatnich zemi, ktere budou chtit... proste zpusobit moralni devastaci cele spolecnosti (ten kdo si pujcuje a nevraci je vitez !!!), rozklad zakladnich hodnot a slusnosti a z toho by vznikly nepokoje a globalni valka. Ta by byla tou konecnou delici carou, ktera vynuluje vsechny dluhy. S novou menou by se zacalo od zacatku (ten zbytek populace na zemi).
      pmx
      •  
        02.07.2010 15:07

        :-)) ... Takže je to fakt šílenec
        Kellog
  • V klidu
    02.07.2010 9:10

    tenhle typek ma nobelovou cenu, ty veci ktere rika davaj naprosto smysl. Zacit setrit , kdyz jsme teprve sotva nastartovali je blbost. Akorat vam soucasni cesti pravicovi politici namluvili, ze je treba setrit :-)
    tarat
  •  
    02.07.2010 8:53

    Sorry, ale pan Krugman je už buď mimo, nebo mají jeho články mizerný překlad do češtiny ;-)
    Bill Blake
  • 02.07.2010 8:46

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    tk69
    • Re:
      02.07.2010 9:11

      Omlouvám se, měl jsem napsat, že pan Krugman je slabomyslný nebo oligofrení. Lidé s touto diagnózou jsou schopni běžného života, jednodušší práce, mohou mít výbornou paměť. Jsou schopni se vzdělávat, což si myslím v tomto případě odpovídá. Ještě jednou se omlouvám
      tk69
    • Oh dio
      02.07.2010 8:57

      Preboha, nech uz niekto zastavi tieto nezmysly, ja mam vysoku skolu ekonomicku z komunistickeho ceskoslovenska, ale za taketo bludy by som sa hanbil, presne ako pise Skeptik, kde boli tito hlasatelia "pravdy", ked bola konjuktura......a to porovnanie irska a spanielska svedci o jeho neznalostiach........financne trhy totiz vidia celkovy dlh krajiny, nielen dlh verejneho sektoru.....a celkovy dlh irska (verejny sektor, podniky a domacnosti) je 700% hdp, spanielska "iba" 350%, rebricek vedie island s 1200%.......takze nejde len o to, ze si v irsku vlada poziciavala velmi malo, jej fiskalna politika bola velmi triezva, ide o to, ze obyvatelstvo a firmy sa zadlzili nad kazdu rozumnu hranicu.......ak to pan krugman nevie, financial markets to vedia......pre porovnanie, cesko alebo slovensko maju globalny dlh "len" priblizne 100%.....
      Vlado K
      • Re: Oh dio
        02.07.2010 9:08

        LOL...tak to prave on rika snad nekdy jeste hodne pred krizi, akorat jim media nevenovala takovou pozornost...
        tarat
  •  
    02.07.2010 8:29

    "Krátkodobé" utrácení a "dlouhodobá" zodpovědnost přivedlo veřejné finance rozvinutých zemí přesně tam, kde jsou. Pan Krugman má pravdu, bude to bolet, ale jiná cesta prostě není. Budoucnost již byla projedena v minulosti a nevzpomínam si, že by pan Krugmen v době hospodářeské expanze v USA hlásal úsporná opatření, aby bylo na zlé časy....
    Skeptik
  • clanek jak z 60tych let
    02.07.2010 8:27

    Ten se snad narodil v SSSR... On se proste nehodla podivat pravde do oci i kdyz by ho s ni mlatili...
    VSE limited
    • Re: clanek jak z 60tych let
      02.07.2010 9:59

      Možná Tě překvapím a zdejší mnohé na tomto fóru též. Profesor Krugman, nositel Nobelovy ceny za ekonomii je levicově smýšlející ekonom, vyznávající MARXe!!! Možná si kdekdo z Vás řeknou, co to zde melu. Není tato myšlenka z mé hlavy, avšak z hlavy jednoho profesora ekonomie na VŠE v Praze. Má to hlavu a patu. Málokterý ekonom se pouští do skutečných rozborů, neboť tato situace zde ještě nikdy nebyla. V ekonomii nic takového totiž neexistuje, neb se to nedá vyzkoušet v praxi či nějaké laboratoři. Vše je totálně unikátní. Lze se v jistém smyslu poučit z dopadů a výsledků, ale to je tak asi vše.
      KONTO
    • Re: clanek jak z 60tych let
      02.07.2010 9:08

      už hodně dlouho mám dojem, že naše "rozvinutá" civilizace by nejraději vyžrala v korytě i díru do dna. Stačí se podívat kolem sebe na nabídku, uvědomit si, kolik zbytečných dreků si pořád kupujeme jen abychom zůstali IN... Politika podpory spotřeby, kterou ten pán hlásá, je zoufalý pokus odvrátit pohled od nepříjemné reality, kterou nemůže strávit. Myslím, že jediná cesta, jak si u žlabu nesežrat i vlastní ruce, je prostě všechno zpomalit - nejdřív poptávku, na základě poptávky i produkci (bohužel pro čisté ekonomy téměř nepřijatelné), tím i rabování zdrojů - někdo tomu může říkat krize, někdo rozumné udržitelné hospodaření. Dřív se dědilo do roztrhání (extrém, samozřejmě), dneska stejnou věc obměníte mnohem rychleji (ale že by taky extrém?)... Když slyším synka, co všechno už vlastní jeho spolužáci (dnes v 6. třídě, ale jinak už od začátku školy), žasnu, proč to ty děti potřebují... nechtělo by to hluboké zamyšlení ????? někdy se přestávám divit teroristům z východu... Když se dívám kolem sebe otevřenýma očima, občas si říkám: tak to je na Usámu! A teď mě kamenujte
      marrtt
      •  
        02.07.2010 12:43

        Naprosto souhlasim. A doplnuju : Driv se dedilo do roztrhani, v pozdejsi dobe se uz pri prosoupani kupovalo obleceni nove, pak byla doba, kdy se nove kupovalo uz jenom pri zmene modniho stylu a v soucasne dobe se stavi tovarny, kde hodne zamestnancu zcela nove obleceni (napr. rifle) obrusuje, trha, reze nozem a jinak zpusobuje dojem "roztrhani" jenom proto, ze marketing presvedci lidi o tom, ze prave za tyhle roztrahane prosoupane rifle (pritom je nikdo nenosil) ma zaplatit jeste mnohem vic, nez za ty nove neroztrhane. To mam pocit, ze ve spolecnosti je neco nejak spatne... Jako hodne spatne...
        pmx
      • nadprodukce
        02.07.2010 10:03

        Dávám plně za pravdu, že se vyrábí příliš mnoho zbytných věcí, které ničí přírodní i lidské zdroje. Svět je nervózní a stresovaný neustálou honbou za těmi zbytnými, někdy i nesmysly. Myslím si, že je načase poněkud přibrzdit, dát lidem možnost oddechu od starostí o zaměstnání, od dluhů atd. Odstraňme nezaměstnanost zkrácením pracovní doby a samozřejmě i platů (nejvíce těm, co nemají za co peníze ani utratit) . Donuťme horních pár desítek tisíc(možná milionů) investovat do odstranění chudoby a hlavně se na sebe začněme usmívat. Nestrašme se pořád. Jestli je to nezbytné, tak se na dluhy složme. Samozřejmě podle výše majetku, ne každý 120 tis Kč. Bude to tak blíže k zásluhovosti ve vztahu k velikost deficitu. Fuj, to jsem si oddechl.
        starik
        • Re: nadprodukce
          02.07.2010 11:05

          Vřele doporučuju knížku Stephen King - Nezbytné věci. V podstatě je to otom, že pro získání VĚCI (přelož si klidně jako pohodlí, komfort, peníze, zisk, produkce atd...) jsou lidi schopný udělat naprosto příšerný věci (zde žertík, v reálném životě????), který je nakonec přivedou do pekla. Anotace: V malém americkém městečku Castle Rock ve státe Maine si otevře sympatický cizinec na hlavní třídě obchod s podivným názvem „Nezbytné věci“. Každý tu objeví věc, po které zatouží natolik, že bez ní nemůže být, a dostane ji za směšně nízkou cenu. Ale neplatí se pouze penězi. Zákazník, který vytouženou věc získá, musí zároveň obchodníkovi slíbit, že provede nějaký „drobný žertík“ jinému obyvateli městečka. Tak s plynoucím časem stoupá hladina vášní a nenávisti a stačí již jen drobný impulz, aby byl uveden do chodu mechanismus vzájemného vyřizování účtů...
          marrtt
      •  
        02.07.2010 9:21

        jo, tak me by zajimalo, kde bys sehnal praci, kdyby se vyrabelo jen nezbytne zbozi. Takova spotreba a nabidka je naprosto nutna, pokud maj lidi zit na nejake urovni a mit praci. se podivej uz dneska je vysoka nezamestnanost, co teprve po tebou navrhovanych zmenach
        tarat
        •  
          02.07.2010 9:57

          Vem si to na rodinným rozpočtu. Když budu každej den k večeři chtít tunu kaviáru a šampus vod Frantiků, musim se točit jako magor, abych na to měl, potřebuju řiditelskej flek a pytle akcií. Pokud se filozoficky přiklonim k tomu, že mi chutnaj brambory s tvarohem a žitnej chleba (přehánim, aby byly vidět voba konce), stačí mi dělat za pár frfňů a vystačim s málem. Přebytečná produkce prostě vyhyne, konkurence ponechá jen produkci potřebnu. Buď se se sníženou spotřebou vyrovnáš sám, nebo tě to nakonec donutí. Prostě si zvykneš..., taky sem žil pár let z ruky do huby a šlo to :-)) A je zbytečný tomu řikat krize, tady žádná krize neni, sme jen rozežraný a vyděšený.
          marrtt
          •  
            02.07.2010 10:19

            ja ti v jistem smyslu rozumim...ale vem si, ze kdyby se prodavalo pouze nezbytne zbozi(zakladni zemedelske produkty), nejaky obycejny obleceni, tak proste plno lidi bude bez prace. A nakonec se to muze dotknout i tebe a nebudes mit ani na bydleni.
            tarat
            •  
              02.07.2010 13:05

              Ono je to spis myslene tak, ze by bylo dobre omezit rozezranost spolecnosti. Uvedu na prikladu zapaleni dreva v krbu : 1) rozezrany model : V Baumaxu (nebo v jinem hyper obchode) si koupim zabalene drevene nastipane trisky pro podpalovani v krbu - ano, skutecne tento vyrobek existuje). Dam je do sveho auta a privezu je domu. Vybalim z plastoveho obalu, ten zanesu do kose, a zapalim krb. Mezitim u me na zahrade pracuje firma na udrzbu stromu (orezava vetve) a autem je poveze do firmy na ekologickou likvidaci bio-odpadu. Ja jsem unaveny z prace (musim delat 10 hodin denne, abych na to mel penize), proto jdu k psychologovi, ktery mi doporuci nejakou fyzickou namahu (relax) = zaplatim si instruktora ve fitku a tam jezdim kazdy vecer (zvedam kusy zeleza nahoru a dolu... a platim za to). 2) logicky model : Po praci (kde jsem jen 5 hodin), prijedu v klidu na kole domu, uriznu na zahrade vetev, nastipam na trisky a necham vysusit... Pak tim zapaluju krb. ------------------------------------------ Porovnejte si spotrebu energii, surovin,... lidi. Ano velke mnozstvi lidske prace neni potreba - to je prave ta uzasna vyhoda i pro me (pracuju jen 5 hod.). A ten pan ve variante 1 navic tu zahradu ani nestihl videt (nema cas...).
              pmx
          • ten konec je SUPER
            02.07.2010 10:13

            Jsme rozežraný a vyděšený.
            KONTO
        • to tarat
          02.07.2010 9:48

          predpokladam, ze jsi chtel napsat ... kde by cinan sehnal praci ... tenhle typ zivotniho stylu u nas zadna pracovni mista negeneruje.
          rigor
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m