Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svoboda (ČEZ): Příští rok omezíme investice, pokračující růst cen elektřiny je nejistý. O zmírnění domácího skoku cen usiluje vláda

Svoboda (ČEZ): Příští rok omezíme investice, pokračující růst cen elektřiny je nejistý. O zmírnění domácího skoku cen usiluje vláda

02.09.2010 12:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (14:26) Tuzemská energetická společnost ČEZ v příštím roce zřejmě přikročí k zatím neurčenému omezení investic kvůli nejistému výhledu dalšího růstu cen elektřiny, uvedl pro Bloomberg obchodní ředitel energetické skupiny Alan Svoboda. „Někteří experti se přiklánějí k rychlému růstu cen komodit, jiní hovoří o stagnaci a vysoké volatilitě a to zvláště u elektřiny. Tento nedostatek transparentnosti trhu činí velmi obtížnými kalkulace návratnosti našich investic. Naše růstové a investiční ambice budeme přehodnocovat,“ uvedl Svoboda. O konkrétním rozsahu omezení investic hovořit nechce. Již dříve se ale ČEZ vyslovil směrem k soustředění na domácí trh od dalších zahraničních akvizic, stejně tak, jako již dříve naznačil plánovanou redukci CAPEX.

V roce 2009 ČEZ na investice v rámci expanze a modernizací vynaložil 57 miliard korun, nejvíce od roku 2005. Expanze ve střední a východní (zejména jihovýchodní) Evropě mu pomohly posílit tržby a konkurenční pozici vůči RWE či E.ON. V loňském roce ČEZ převzal například producenty elektřiny v Turecku či Rumunsku a těžaře uhlí Mitbrag AG v Německu.

Tlak na energetiky přichází také ze strany vlády v souvislosti skokového zdražení cen elektřiny od příštího roku kvůli "zelené energii". Vládě se nezamlouvá vysoké riziko pětinového zdražení cen elektřiny od příštího roku a chtěla by docílit výrazného zmírnění tohoto nárůstu. Přibližně 22% zdražení cen elektřiny hrozí v případě připojení dostupné kapacity solárních elektráren (která by se mohla přiblížit až výkonu JETE), pokud stát proti rozsahu podpory ekologických „zelených“ zdrojů energie nepřijme dodatečná opatření. Premiér Petr Nečas (ODS) uložil ekonomickým ministrům přijít s návrhem řešení (proti takto skokovému zdražení proudu) do týdne od včerejšího jednání. „Vláda disponuje omezenými možnostmi, které by si chtěla rozšířit v rámci právních mantinelů. Jednat budeme s distributory i výrobci solární energie,“ uvedl premiér Nečas. V úvahu připadají cesty zdražení daně z nemovitostí pro pozemky pod elektrárnami či ekologická daň. Šéf rezortu průmyslu a obchodu Kocourek (ODS) naznačil také limity spojené s kapacitou přenosové soustavy a nežádoucím nadměrným podílem „nestabilní“ solární energie.

U solární elektřiny také E15 upozornil na cestu přes takzvané zelené bonusy. Zatímco pro získání garantovaných cen je podmínkou připojení projektu do distribuční sítě do konce letošního roku, u zelených bonusů je třeba pouze začít s produkcí elektřiny (více v článku ZDE).

Na problematiku solární energie se zaměřil nový Třicetník, který vydala Patria. "Cena elektřiny pro domácnosti příští rok stoupne o 22 procent. Firmám zdraží elektřina o 27 procent příští rok a dalších 34 procent v roce 2012, celkem tedy o 70 procent. V indexu spotřebitelských cen je elektřina zastoupena 3,5 procenty. Primární dopad zdražení elektřiny na inflaci by tedy měl činit 0,77 procentního bodu. Otevřenou otázkou je další zvýšení příspěvku na obnovitelné energie v roce 2012. Inflace ve spotřebitelských cenách by kvůli tomu mohla na začátku příštího roku stoupnout až ke čtyřem procentům," stojí v analýze Patrie, kterou můžete číst ZDE.

Podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslava Němečka bude až na konci září možné zhruba určit, o kolik se v roce 2011 zvýší příspěvek na obnovitelné zdroje, což bude pro koncové ceny elektřiny nejvýznamnější faktor. Situací se už začala zabývat vláda, svou strategii promítne do zákona o obnovitelných zdrojích, který má určit vhodný mix a výnosnost těchto zdrojů. Výkupní ceny byly stanoveny na základě pořizovacích nákladů výrobního zařízení, ty však v případě slunečních elektráren a jejich solárních panelů v posledních letech výrazně poklesly, a to až o 40 %. V ČR tak vzniklo takřka deset tisíc slunečních elektráren o instalovaném výkonu 622 megawatt, další se staví. Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat za více než 12 korun za kilowatthodinu, tedy výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Výraznějším snížením výkupních cen, které jsou garantovány na 15 let, by se ČR vystavila riziku soudních sporů a arbitráží.

Akcie ČEZu na pražské burze před zprávou rostly o bezmála dvě procenta, nyní ČEZ roste o 1,7 % k úrovni 832 Kč/akcie.

(Zdroj: Bloomberg, ČEZ, Patria, čtk, MFD, E15)


Váš názor
  • Tome
    02.09.2010 21:55

    možná mi oči pro pláč fakt zbydou, ale myslela jsem to dobře!!!!!!!
    ZUZKA
  • hm...
    02.09.2010 12:58

    Jo holka...aby ti nezbyly oči pro pláč...vezmi si raději zástěru a hybaj k plotně...
    Tomáš
  • ..a co
    02.09.2010 12:54

    jako???Je to podhodnocená cena akcie, ta by měla být už dnes na tisícovce...Až vám to všem dojde, tak už budou všechny čezové cenné papíry vykoupeny..a rozebrány
    ZUZKA
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university