Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Australská premiérka uhájila podporu pro menšinový kabinet a potvrdila těžební daň. Akcie Rio Tinto, BHP Billiton či Xstrata ztrácejí

Australská premiérka uhájila podporu pro menšinový kabinet a potvrdila těžební daň. Akcie Rio Tinto, BHP Billiton či Xstrata ztrácejí

07.09.2010 15:25
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Premiérka Austrálie Julia Gillardová získala podporu nezávislých zákonodárců pro sestavení menšinové vlády labouristů a setrvání v čele menšinové vlády pro další funkční období. V jejích rukou tak přes ztrátu majority ve volbách minulý měsíc zůstává prosazovaný koncept daně na zisky těžebních společností, na což hlavní světové těžební tituly reagují poklesem a ústupem také australský dolar.

„Labour Party přislíbila zavést těžební daň na tomto zavedení pracujeme,“ uvedl ministr financí Wayne Swan. Zatímco zprávy zpochybňující hodnověrnost evropských zátěžových testů bank (více ZDE) na burzách tlačí dolů bankovní tituly, tato zpráva připravila ztráty sektoru těžebnímu. Akcie Rio Tinto v Londýně ztrácejí 2,2 %, Xstrata 1,7 %, BHP Billiton je níže o 1,5 %, stejně jako Anglo American Plc.

V prvních dvou letech od zavedení 30% daně na zisky těžebních společností bude australské opatření stát firmy v sektoru odhadovaných 10,5 miliardy australských dolarů. Gillardová získala podporu pro sestavení menšinového kabinetu nejtěsnějším rozdílem za posledních 70 let, když se ve finále opřela o hlasy Roba Oakeshotta a Tony Windsora. Oakeshott se však nechal slyšet, že „veřejnou diskusi předpokládá jako součást podrobné debaty o těžební dani“ a že „Gillardová nemůže počítat s automatickou podporou vládní legislativě“. „Tento parlament bude jiný a většinu či dominanci nemá zajištěnu nikdo,“ uvedl. Windsdor dříve uvedl, že koncept těžební daně odvozené ze zisků společností podporuje. „V této fázi koncept daně pokrývá uhlí a železnou rudu, rozšíření na další komodity či změna výše daně jsou ale otevřenou otázkou,“ uvádí Peter Chilton, fund manager v Constellation Capital Management.

Opoziční lídr liberální koalice Tony Abbot znovu vyslovil požadavek na zrušení daně. Premiérka naopak může počítat s podporou zelených, kteří požadovali daň ještě vyšší. Gillardová její výnos chce využít na financování daňových úlev malým a středním podnikům, budování silnic, železnic a přístavů. Politický výsledek a následná prohlášení nezůstaly dlouho bez odezvy z těžebních kruhů. „Navrhovaná daň musí být přinejmenším konkurenceschopná v tom směru, aby neodvedla investice z Austrálie do jiných zemí. Schopnost Austrálie konsolidovat ekonomiku a využít rostoucí poptávku z Asie bude záviset na schopnosti vlády vedle stabilní fiskální situace udržet pro investice příznivé prostředí,“ uvedl šéf dalšího klíčového těžaře Xstrata Peter Freyberg.

Labouristický koncept 30% daně ze zisků těžebních společností nyní vypadá jako nejpravděpodobnější scénář díky podpoře zelených a dřívějšímu projednání konceptu Gillardovou s šéfy BHP, Rio a Xstraty. Gillardová nahradila v červnu svého předchůdce Kevina Rudda, který prosazoval koncept 40% daně těžebních firem, který vedl ke ztrátě podpory labouristů. Rizikem je právě snaha zelených oživit tento původní radikálnější plán, uvádí Citigroup v analýze z počátku září. „Celkový dopad do budoucích zisků a valuace težebních titulů vidíme jako omezený,“ uvedla v analýze k nyní pravděpodobnému konceptu těžební daně v Austrálii Goldman Sachs.

Zatímco šéf Rio Tinto uvedl, že s těžební daní v Austrálii jeho firma „může žít“, malí těžaři budou mít zásadnější existenční problémy. Asociace težebních a průzkumných firem v Austrálii obnovila reklamní kampaň proti dani, která již dříve srazila veřejnou podporu labouristů, a uvedla, že daň zhorší investiční prostředí v zemi a dopadne do zaměstnanosti. Ohledně BHP Billiton analytici australské Macquarie odhadli, že daň sníží její valuaci o 5 procent proti až 12% očekávanému poklesu spojenému s první Ruddovou verzí daně.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
13:47RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
13:35Philip Morris ČR vyplatí hrubou dividendu 1220 korun na akcii
11:49Ekonomika EU vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta, inflace v eurozóně v dubnu stagnovala
11:43Partners HoldCo, a.s.: Výroční zpráva 2023
11:42Direct Financing s.r.o.: Výroční zpráva za rok 2023
11:12Evropská ekonomika se zvedá, ale investory zajímají jiná témata  
11:09Čtvrtletní tržby automobilky Stellantis klesly o 12 procent, zaostaly za odhady
10:57Německá ekonomika po poklesu opět roste, v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta
10:13Adidas je zpět v zisku, za první čtvrtletí vydělal 170 milionů eur
9:48ČEZ, a.s.: Vnitřní informace
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board