Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký „consumer“

Americký „consumer“

12.04.2011 10:09

Nechci se pouštět do kritiky centrálních bankéřů a jejich dle mého názoru kolektivního smrtelného hříchu, jímž je udržování negativních reálných úrokových sazeb, kterého se již delší dobu dopouštějí na ekonomikách, jelikož je to maření času a energie. Nemohu si však odpustit poznámku, že nebýt mého úchylného zájmu o dění na mezibankovním trhu, téměř by mi uniklo zvyšování úrokových sazeb ECB z minulého týdne. Úroková sazba se stala tak ezoterickým nástrojem, že její změny ani nevnímáme. Její vliv dosahuje sotva k vrátnici jedné každé bankovní instituce. Na ulici existence úrokové míry nebo dokonce její výše nikoho nevzrušuje. Co vedlo k takové devalvaci tohoto dříve všudypřítomného ekonomického fenoménu? Jaké jsou dopady a rizika tohoto stavu?

V jednom ze svých článků z minulého roku jsem se pokusil nastínit mechanismus, kterým se ekonomický systém v dobách trvale záporných reálných úrokových sazeb sám reguluje za pomoci cen komodit. Stručně shrnuto: 1) nízké reálné sazby vyvolávají spekulativní nákupy komodit 2) rostoucí ceny komodit se postupně projeví v maloobchodních cenách 3) ceny překročí únosnou hranici a konzument přestane utrácet 4) domácí produkt zbrzdí 5) ceny komodit klesnou. Tím se dostaneme znovu na začátek. Jeden takový zpětnovazební cyklus zažil americký „consumer“ v roce 2008, kdy ceny ropy dosáhly 140 USD.

Dívám se na stejný graf americké ropy, která v minulých dnech překročila 110 USD za barel, a říkám si, zdali jsme se nepřiblížili k oné pomyslné hranici, která zmrazí apetit amerického „consumera“ podobně, jako se to stalo v roce 2008. Vzhledem k tomu, že na finančních trzích platí více než kde jinde pravidlo „dvakrát do téže řeky nevstoupíš“, je třeba se zamyslet, jak se liší situace v roce 2008 a dnes. V podstatě jsou ve hře tři scénáře. Za prvé, americký „consumer“ je stále rozhodujícím faktorem v globální ekonomice, ale jeho situace je v porovnání s rokem 2008 horší a tudíž i citlivost na cenu ropy vyšší. V tomto případě by k přibrzdění a korekci mělo dojít ještě před dosažením úrovní cen ropy z roku 2008. Za druhé, americký „consumer“ je stále rozhodujícím globálním faktorem, ale oživení v USA je tak velké, že zlepšilo jeho situaci v porovnání s rokem 2008. V takovém případě by k poklesu došlo až při podstatnějším překročení úrovně 140 USD za barel. Nakonec je zde třetí scénář, v němž americký „consumer“ již ztratil svoji signifikanci a cenu ropy v jejím růstu nezastaví ani pokles poptávky v USA.

Kapitálové toky a toky zboží se během krize a po ní v podstatě nezměnily. USA jsou stále nepostradatelným odbytištěm pro čínské (asijské) výrobky. Asijské centrální banky jsou oproti tomu největším věřitelem USA. Jednoduše řečeno, všechno je na stejném místě jako před třemi lety. Jediné, co se změnilo, je velikost nerovnováh na obou stranách barikády. Tudíž není důvodu se zatím domnívat, že došlo k nějaké změně v rozložení sil, která by ovlivnila vzorce chování trhů. Proto, pokud by mi někdo dal pistoli k hlavě a řekl, abych si vybral, zvolil bych nejspíš variantu č.1. Stejného názoru je nejspíš i FED, který se vyjádřil v tom smyslu, že nebude následovat ECB v její protiinflační politice. Zdali má pravdu, to se teprve ukáže.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.