Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vobruba (Orco) pro Patria.cz: Vidím velký potenciál růstu NAV na akcii, koupil bych…

Vobruba (Orco) pro Patria.cz: Vidím velký potenciál růstu NAV na akcii, koupil bych…

11.05.2011 16:07, aktualizováno: 11.5. 16:50
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Především na reorganizaci dluhu z obligací, ale i potenciálních dalších závazků skupiny a s dalším možným využitím pro akvizice jsou zvažovány prostředky z navýšení kapitálu během příštích pěti let až na 410 milionů eur, uvedl v online rozhovoru pro Patria.cz výkonný ředitel developerské skupiny Orco Property Group (OPG) pan Aleš Vobruba. Dodal, že ve všech případech se má jednat o operace s pozitivním dopadem na čistou hodnotu aktiv (NAV).

Již rok 2010 pro Orco znamenal revaluační zisk z přecenění aktiv v rozsahu 129 milionů eur a celková nemovitostní aktiva skupiny nyní dosahují 1,74 miliardy eur, z čehož 841 milionů eur tvoří komerční nemovitosti s příjmy nájmů, 191 milionů eur zastupují hotely a zbytek dotváří development. „Věřím, že je to začátek pozitivního trendu, po vystoupení z procedury Safeguard (ochrana před věřiteli) jsme získali zpět důvěru našich partnerů,“ uvedl Aleš Vobruba. Jako určité riziko nicméně potvrdil u Orco Germany splatných 100 mil. EUR dluhopisů a současně 300 mil. EUR uvěru na GSG. Na vyřešení tohoto potencionálního rizika Orco angažovalo poradce Rotschild v Paříži, který mu pomáhá strukturovat a implementovat řešení těchto dvou závazků. Německý realitní trh nicméně patří ke stabilně nejživějším.

Za klíčové projekty pro Orco nyní výkonný ředitel označil v Praze rezidenční projekt Mostecká 21 na Praze 1, u kterého byla dokončena první fáze a druhá má být finalizována během třetího čtvrtletí roku. V Maďarsku je klíčovým projektem OPG obchodní centrum na Vaci 1 s termínem dokončení a plánovaného otevření ještě na podzim letošního roku. V Polsku pak Aleš Vobruba za prioritu označil rezidenční věž Zlota 44. „Je v intenzivní výstavbě a dokončena bude v roce 2012,“ uvedl k termínům Vobruba.

V Praze zůstávají klíčovým multifunkčním projektem Bubny. „Zastoupení v projektu rozhodně budou mít obchody, kanceláře, byty i hotely, stejně jako další kulturní či zdravotní funkce, jejich vzájemný poměr ale není v tuto chvíli závazný,“ řekl Vobruba. Cílem Orca je ale podle něj oživit „mrtvé“ území v Bubnech ještě před samotnou realizací plánu Orca. „Využitím plochy před započetím developmentu je golfový driving range, stávající haly jsme nabídli k využití mladým studujícím umělcům,“ dodal Vobruba. V Chorvatsku, kde Orco investuje v rámci řetězce hotelů Suncani Hvar, došlo na konci dubna letošního roku k dohodě s chorvatským privatizačním fondem (partner v projektu) a tato dohoda byla odhlasována na valné hromadě. „Na to čekaly financující banky, abychom mohli podepsat projednané dodatky úvěrových smluv. Očekávám jejich uzavření v nejbližších dvou týdnech,“ uvedl Aleš Vobruba. Pokud jde o případné další nové projekty, Orco v tuto chvíli dle slov výkonného ředitele neuvažuje o koupi dalších pozemků. „Jakmile dosáhneme na stavební povolení našich stávajících vlastních pozemků a budeme mít dostatečný předpronájem či předprodeje bytů u rezidenčních projektů, stavět začneme,“ uvedl Aleš Vobruba.

V souvislosti pozemků není nezajímavá odpověď na dotaz položený k dlouhodobému spekulativnímu nákupu pozemku za účelem zhodnocení. „Když vidím bouřlivý rozvoj města (Prahy), dá se říci, že zajímavou investicí mohou být pozemky uvnitř vnějšího pražského okruhu s dobrým přístupem. Pak záleží na účelu využití,“ uvedl svůj tip Aleš Vobruba. Dodal, že spekulativní nákup pozemku by měl být vždy dlouhodobou investicí vlastních prostředků s dostatečnou časovou rezervou k dosažení změn územních plánů a stavebních povolení, neboť proces nemá žádné lhůty. Trh s byty v Praze se podle něj stabilizoval a neočekává pokles cen. Proti zvyšující se poptávce po nových projektech podle něj mohou mít určité problémy starší projekty.

Při pohledu na vývoj nemovitostního trhu v regionu Evropy celkově Aleš Vobruba uvedl, že dobrou kondici stále vykazuje Německo, pozitivní trend vidí v České republice a v Polsku, zatímco za stále problematické označil trhy Slovenska a Maďarska.

Na dubnové valné hromadě došlo mimo jiné k obměně představenstva, do kterého se dostali také Bertrand de Pallieres a Richard Lonsdale-Hands (více k valné hromadě v článku zde). „Zastupují největší akcionáře Orca a jejich aktivní účast v představenstvu vítáme, zvláště pro jejich erudici ve strukturování finančních produktů, která nám může být užitečná,“ uvedl dále výkonný ředitel OPG.

A jaký je pohled na akcie firmy, které se v Praze obchodují nad hladinou 230 korun za akcii, dnes se ziskem přes 2,3 procenta, když ve svých nejlepších dobách sahaly až k metám nad 3500 ? Růst ano, dividenda ne, vidí Aleš Vobruba v dohlédnutelném horizontu. „Vidím velký potenciál růstu NAV, akcii bych pro nákup doporučil,“ uvedl Aleš Vobruba. „Orco nikdy nebylo dividendovou akcií a do vyřešení dluhopisového dluhu se jí nestane,“ dodal k zájmu investorů o případné nastavení dividend v blízkém budoucnu.

Přímé odpovědi výkonného ředitele Orco Property Group Aleše Vobruby v online rozhovoru na Patria.cz čtěte ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data