Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy|Trhy & finance|Názory
Kafkovský osud zákona o podporovaných zdrojích energie v 21. století

Kafkovský osud zákona o podporovaných zdrojích energie v 21. století

03.05.2012
Před rokem jsem se účastnil v Ostravě konference, a to s referátem o vládním návrhu nového zákona o podporovaných zdrojích energie. Tehdy jsem zdůrazňoval, že jde o pouhý návrh zákona, byť takový, který prošel vnitřním i vnějším připomínkovým řízením.

Jeho textace se tedy ještě může drobně měnit, vysvětloval jsem a svoje vystoupení zakončil slibem, že na příštím ročníku konference se zaměřím na finální znění přijatého zákona a na první zkušenosti s jeho aplikací. 
 
Když jsem se letos přihlašoval na další ročník téže konference, zdůrazňoval jsem organizátorům, že návrh zákona o podporovaných zdrojích energie právě schválili poslanci a následně by o něm měli hlasovat senátoři. Informace o schválení zákona bych tak organizátorům doplnil dodatečně. 
 
Když senátoři vrátili návrh poslancům, a to včetně zásadního a komplexního doplnění, informoval jsem organizátory, že text mé přednášky se bude ještě měnit a její finální verzi poskytnu, až návrh opět schválí v Poslanecké sněmovně. To se skutečně stalo, a tak pořadatelé obdrželi nový text mé přednášky, včetně formálního upozornění, že schválený návrh zákona ještě nepodepsal prezident; slíbil jsem je informovat neprodleně poté, co prezident zákon podepíše. 
 
Prezident vrátil návrh zákona Poslanecké sněmovně. Nezbylo mi než informovat organizátory, že zprávu o opětovném schválení zákona dodám až těsně před konáním konference. To by neměl být problém, vysvětlil jsem optimisticky, protože Poslanecká sněmovna má jednat o návrhu zákona 24. dubna a konference se koná o den později. 
 
Následně se rozpadla vládní koalice. Hlasování o novém zákonu bylo odloženo na 27. dubna a následně na 2. května. Jak již bylo tradicí, dal jsem pořadatelům na vědomí, že na konferenci nebudu hovořit o schváleném textu zákona, ale zase jenom o návrhu. 
 
Můj referát byl naplánován na 24. dubna, čtvrt hodiny před polednem. V 10.40 informovala internetová média o proběhlé tiskové konferenci předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Na ní bylo oznámeno, že ERÚ počal přípravy k tomu, aby k 1. lednu 2014 byla podpora nových energetických zdrojů fungujících na bázi podporovaných zdrojů energie ukončena. 
 
Poslední, chvějící se rukou psaný úvod mé přednášky tak začínal slovy: „Vážení a milí. Rád bych Vám dnes vyprávěl o novém systému podpory výroby elektřiny a tepelné energie z podporovaných zdrojů energie. Bohužel vůbec netuším, co vám dnes mám říkat…“ 
 
P.S. Poslanecká sněmovna hlasování o návrhu zákona odložila na 9. května.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje