Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Ostražitosti při koupi obecních pozemků není nikdy dost

Ostražitosti při koupi obecních pozemků není nikdy dost

09.10.2012
Je to důležitá informace pro všechny, kdo od obce hodlají koupit nemovitost. Pokud starosta prodá obecní pozemky, ale jím uzavřená kupní smlouva nerespektuje podmínky předchozího usnesení zastupitelstva, může být taková smlouva absolutně neplatná. Podle Nejvyššího soudu totiž starosta nemůže vůli zastupitelstva obce dotvářet či pozměňovat.

V případu, kterým se nedávno zabýval Nejvyšší soud, schválilo zastupitelstvo obce záměr na prodej vymezených pozemků budoucímu žalobci. V záměru zastupitelstvo specifikovalo požadovanou výši kupní ceny, datum jejího splacení a požadavek na to, aby kupní smlouva byla sepsána ve formě notářského zápisu. Zastupitelstvo rovněž upřesnilo, že nebude-li smlouva uzavřena s žalobcem do stanoveného data, má prodej předmětných pozemků přejít na jistou obchodní společnost, a to za stejných podmínek.

Protože žalobce v požadované době žádné kroky k uzavření smlouvy nepodnikl, uzavřela obec, jednající prostřednictvím starosty, kupní smlouvu s danou obchodní společností. Tato smlouva však nebyla uzavřena ve formě notářského zápisu a týkala se pouze některých z pozemků vymezených v záměru obce. Zbývající pozemky, které měly být teprve rozměřeny geometrickým plánem a převedeny do vlastnictví obce, byly předmětem smlouvy o uzavření budoucí kupní smlouvy mezi obcí a danou obchodní společností. 

Nesoulad nebyl jen formalita

Žalobce se domáhal určení, že vlastníkem pozemků převáděných kupní smlouvou je i nadále obec. Argumentoval, že kupní smlouva byla uzavřena v rozporu s rozhodnutím zastupitelstva obce, když nebyla sepsána ve formě notářského zápisu. Obec se bránila tím, že nesoulad mezi usnesením zastupitelstva a kupní smlouvou je pouze formální a fakticky žádný nevznikl, stejně jako nevznikla žádná újma obci.

Nejvyšší soud dal ale za pravdu žalobci a konstatoval, že učiní-li starosta jménem obce právní úkon, který nebude korespondovat s rozhodnutím obecního zastupitelstva, bude takový právní úkon neplatný ve smyslu § 39 občanského zákoníku, neboť starosta obce je při zastupování obce rozhodnutím zastupitelstva navenek vázán. Starosta obce nemůže dotvářet ani pozměňovat projevenou (i když navenek a formálně právně nevyjádřenou) vůli zastupitelstva obce. Stejně tak ji nesmí vytvářet.

Při uzavírání smlouvy buďte tedy maximálně ostražití, zda smlouva, kterou se starostou obce podepisujete, obsahuje stejné vymezení převáděných nemovitostí, výši kupní ceny a podmínky převodu jako záměr obce a usnesení zastupitelstva v rámci rozhodnutí o příslušném majetkoprávním úkonu obce, resp. o uzavření kupní smlouvy. Jinak hrozí, že smlouva bude absolutně neplatná.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje