Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
Jak z „já a ty“ udělat „já a on“. Aneb postoupení smlouvy podle nových pravidel

Jak z „já a ty“ udělat „já a on“. Aneb postoupení smlouvy podle nových pravidel

30.10.2012
Klasická situace. Máte uzavřenou smlouvu dlouhodobějšího charakteru, například smlouvu o dílo, a chcete, aby stavbu dokončila jiná společnost. Všechno zůstane stejné, jen se změní stavitel. Vám i novému zhotoviteli současná smlouva vyhovuje, rádi byste v ní pokračovali a všechny strany (včetně stávajícího zhotovitele) se změnou souhlasí.

S obdobnou situací se lze běžně setkat také v případě nájemní smlouvy. Co na to říká zákon? A jak se k tomu postaví nová právní úprava? Pravdou je, že k nastíněné situaci platné zákony žádné východisko výslovně neposkytují. Český právní řád upravuje změnu v osobě dlužníka převzetím dluhu a změnu věřitele ustanoveními o postoupení pohledávky. Ani jedna varianta ale nezahrnuje situaci, kdy se vymění jedna strana smlouvy a ta přebere jak všechna práva, tak povinnosti svého předchůdce. Musíme tedy cestu hledat v analogii a obecných principech.

Když je vztah více než obsah smlouvy

V praxi je řešením nejčastěji „postoupení“ celé smlouvy na třetí osobu třístrannou smlouvou označovanou jako smlouva o postoupení práv a povinností. Tedy jakousi kombinací změny věřitele i dlužníka současně. Každopádně ani toto řešení není ideální a naráží na mnohé nedostatky a praktické problémy, a to i z důvodu chybějící právní úpravy.

I když je tato cesta odbornou veřejností i soudy spíše přijímaná, přetrvávají pochybnosti o její přípustnosti. Na jedné straně stojí základní postulát soukromého práva, že vše je dovoleno, co není výslovně zakázáno. Na straně druhé je skutečnost, že takovýto postup neodpovídá zcela realitě. Kamen úrazu spočívá v tom, že vztah mezi smluvními stranami není dán pouze právy a povinnostmi napsanými ve smlouvě (které strany převedou), ale také například zavedenými zvyklostmi nebo tím, co vyplývá z dobrých mravů. V odborné literatuře bývají tyto okolnosti chápany jako implicitní obsah smlouvy.  

Postoupení smlouvy naostro

Nový občanský zákoník (NOZ), který nabude účinnosti 1. 1. 2014, odpovídá na všechny pochybnosti a zavádí zbrusu nový způsob změny závazků postoupením smlouvy. Konstrukce vychází z italské předlohy a, i když ne úplně jednoznačně, upravuje postoupení smlouvy jako celku. Hlavní podmínkou je, že nemůže být poškozena postoupená strana (v naší situaci objednatel) a převod není vyloučen povahou samotné smlouvy.

Nemožné tak bude zejména postoupit smlouvy, jejichž plnění závisí na osobních vlastnostech jedné ze stran, například když vám má na narozeninové oslavě zazpívat Karel Gott. Postoupení vůči postoupené straně bude účinné od jejího souhlasu. Pokud byl dán předem, bude postoupení účinné od okamžiku, kdy jej ten, kdo smlouvu postupuje, oznámí.

Bude-li smlouva obsahovat ujednání, že je uzavřena na řad některé ze stran, celý proces se ještě zjednoduší - postoupit ji bude možné pouhým rubopisem. Jelikož jde o novinku a sám zákon dále odkazuje na právní úpravu směnek, bude potřeba si na novou konstrukci zvyknout a postupovat zvlášť pečlivě.  


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje