Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Trhy & finance
Upozornění pro investory: Ode dneška platí omezení short sellingu!

Upozornění pro investory: Ode dneška platí omezení short sellingu!

01.11.2012
Počínaje dneškem vstupuje v účinnost unijní nařízení regulující krátký prodej a některé aspekty swapů úvěrového selhání. S cílem posílit stabilitu finančního systému nařízení výrazně omezuje některé v České republice dříve neregulované transakce.

Nová úprava v prvé řadě zavádí významné omezení nekrytého krátkého prodeje akcií a státních dluhopisů. Krátký prodej totiž bude moci napříště realizovat jen osoba, která bude mít v době jeho sjednání příslušné nástroje vypůjčeny, bude mít uzavřenou dohodu o jejich vypůjčení nebo bude mít v rámci ujednání se zvláštní třetí stranou potvrzenu lokalizaci nástrojů tak, aby bylo možné očekávat řádné vypořádání ve stanovené lhůtě. Z uvedeného pravidla stanoví úprava určité výjimky. Omezení se především nebude vztahovat na akcie obchodované v obchodním systému v Evropské unii, pokud se hlavní obchodní systém pro obchodování s nimi nachází mimo EU. Seznam takových akcií již publikoval Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA). Do výčtu vyloučených akcií tak v současnosti spadají i například akcie KITD nebo CETV, jejichž hlavní obchodní systém představuje americká burza NASDAQ.

Kromě uvedených omezení jsou součástí nařízení informační povinnosti za účelem zvýšení transparentnosti na trzích. Úprava zavádí dvoustupňový oznamovací systém u významných čistých krátkých pozic v akciích společností kótovaných v EU. Při dosažení nižší prahové hodnoty (0,2 % upsaného kapitálu dotčené společnosti) musí daná osoba oznámit pozice příslušnému orgánu, kterým je v České republice Česká národní banka. Při dosažení vyšší prahové hodnoty (0,5 % upsaného kapitálu dotčené společnosti) je nezbytné pozice zveřejnit, a to v nařízení podrobně upraveným způsobem. Čisté krátké pozice ve státních dluhopisech musí být pouze oznámeny příslušnému orgánu, přičemž relevantní prahové hodnoty pro dluhopisy každého státního emitenta stanoví prováděcí právní úprava. První oznámení, resp. zveřejnění čistých krátkých pozic v akciích nebo státních dluhopisech je nutné učinit již do 15,30 hodin 2. listopadu 2012. Podrobnosti způsobu plnění této oznamovací povinnosti by měla uveřejnit Česká národní banka na svých stránkách.

Omezení spekulativních swapů

Další významnou změnu představuje zákaz transakcí s nekrytými pozicemi ve swapech úvěrového selhání na státní dluhopisy. Z obchodování s těmito instrumenty tak budou v podstatě vyloučeny osoby, které samy nejsou vystaveny žádnému úvěrovému riziku ve vztahu k státnímu emitentovi, jehož se swapy týkají.  Aby se jednalo o povolenou transakci, bude muset daná osoba současně držet státní dluhopisy tohoto emitenta, popřípadě jiná aktiva, jejichž hodnota na těchto dluhopisech závisí (například akcie společnosti, jejíž ekonomická stabilita je silně provázána s příslušným státem). Primární účel transakcí se swapy úvěrového selhání v podobě pojištění podkladového aktiva tedy zůstane zachován. Nákupy swapů pro spekulativní úmysly však budou výrazně omezeny. 

Těm, kteří zákazy a povinnosti dle nového nařízení poruší, hrozí poměrně výrazné finanční postihy ze strany místních orgánů dohledu. V České republice lze podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu za takováto porušení uložit pokuty až do výše 10 milionů korun.  


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje