Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Hospodářská soutěž: „Rybářské výpravy“ do sídel společností jsou zakázány

Hospodářská soutěž: „Rybářské výpravy“ do sídel společností jsou zakázány

23.01.2013
Tribunál EU vydal v listopadu 2012 dva důležité rozsudky. Jednoduše řečeno v nich uvedl, že když chce Evropská komise provádět ve firmách místní šetření, musí mít vždy reálné podezření na porušení hospodářské soutěže. Přivlastnit si jen tak stohy dokumentů a mraky elektronických dat a namátkou v nich hledat? Přesně tato praktika, známá v angličtině jako „fishing expedition“, je Komisi zapovězena.

Uvedenými rozsudky, ve kterých Tribunál došel prakticky ke stejným závěrům, byla částečně zrušena rozhodnutí Komise, dle nichž byla provedena kontrola ve společnostech Nexans a Prysmian. Obě firmy se zabývají výrobou a prodejem elektrických kabelů. V tomto se článku bude blíže pojednáno o rozhodnutí týkajícím se společnosti Nexans.  

Nexans mimo jiné u Tribunálu napadala fakt, že Komise v rozhodnutí definovala rozsah kontroly příliš široce. Z rozhodnutí totiž vyplývalo, že šetření se v podstatě týká všech druhů elektrických kabelů. Firma se bránila tím, že tato „nepřesnost“ jí znemožnila využít práva na obhajobu a rozlišit ty dokumenty, které byla povinna Komisi poskytnout, od těch, u nichž tuto povinnost neměla.  

Tribunál však tuto námitku zamítl s tím, že rozhodnutí, třebaže mělo široké a obecné odůvodnění, povinnosti při kontrole společnosti vymezilo. Nexans podle rozhodnutí mohla dovodit, že byla povinna poskytnout Komisi v podstatě veškeré informace týkající se všech elektrických kabelů a dalšího materiálu.

Podmořské kabely v centru pozornosti

Jak však dále Tribunál uvedl, Komise současně musela mít dostatečně závažné nepřímé důkazy, které by široce vymezený rozsah kontroly odůvodňovaly. Jak navíc upozornila Nexans, z jednání inspektorů při kontrole i z následné tiskové zprávy bylo zřejmé, že hlavním objektem zájmu Komise byly informace ohledně odvětví podmořských kabelů pro vysoké napětí.   

Komise nakonec v průběhu řízení před Tribunálem sama připustila, že svůj zásah v průběhu kontroly omezila především na zmíněné podmořské a podzemní kabely vysokého napětí a materiály s tím související. Tribunál současně konstatoval, že před kontrolou měla Komise dostatečně závažné důkazy pouze k tomu, aby ji nařídila právě v odvětví podmořských a podzemních kabelů. Proto Tribunál rozhodnutí Komise o kontrole v rozsahu, v němž se týkal elektrických kabelů jiných než podmořských a podzemních, zrušil.

Tribunál se v rozhodnutí výslovně nevyjádřil k osudu dokumentace, která se týkala jiných než podmořských a podzemních kabelů a kterou úředníci Komise také zabavili při kontrole. Přirozeným důsledkem jeho rozhodnutí by ale mělo být, že tyto dokumenty nemohou být v rámci správního řízení použity jako důkazy, který by svědčily o případném porušení soutěžních předpisů ze strany společnosti Nexans. Tento závěr se přirozeně dá vztáhnout i na další firmy, které by se šetření Komise musely podrobit.

 

 

 


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje