Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
Výrobci stavebnin mají novou povinnost, musejí mít „prohlášení o vlastnostech“

Výrobci stavebnin mají novou povinnost, musejí mít „prohlášení o vlastnostech“

18.09.2013
Na začátku července vešlo plně v účinnost evropské nařízení, které ukládá výrobci stavebního produktu povinnost, aby při jeho uvedení na trh v některé ze zemí EU vyhotovil tzv. prohlášení o vlastnostech a výrobek označil „CE“. Co přesně to například pro výrobce podlahových krytin, okenních rámů nebo cihel znamená?

Označení „CE“ může od 1. 7. 2013 získat pouze výrobek, který odpovídá požadavkům příslušných předpisů (technických norem) a u kterého byla posouzena shoda, resp. vlastnosti výrobku dle příslušných předpisů. Prohlášení o vlastnostech nahrazuje na území Evropské unie dříve užívané „ES“ prohlášení o shodě, kterým podle předešlé právní úpravy výrobce deklaroval shodu výrobku s příslušnými technickými normami.

Povinnost opatřit prohlášení o vlastnostech má však výrobce pouze v případě, že se na výrobek vztahuje tzv. harmonizovaná norma, čili technická norma vydaná některým z evropských normalizačních orgánů, a dále v případě je-li pro výrobek vydáno evropské technické posouzení (ETA) a výrobek je s ním v souladu.

Kromě výrobců však nařízení stanoví povinnosti i dovozcům a distributorům výrobků. Dovozce má mimo jiné povinnost zajistit, aby výrobce zpracoval technickou dokumentaci výrobku, vyhotovil prohlášení o vlastnostech a označil výrobek značkou CE. Distributor je zejména povinen zajistit, aby na výrobku, popř. na obalu výrobku byl identifikován výrobce a dovozce.

Specifický je případ, kdy dovozce nebo distributor uvádí na trh výrobek pod svým jménem, firmou či ochrannou známkou nebo upravuje stavební výrobek na trh již uvedený. V takovém případě je za výrobce pro účely nařízení považován i dovozce či distributor, a má proto sám povinnost zpracovat prohlášení o vlastnostech výrobku, který uvádí na trh v EU.

Nařízení ale stanoví z povinnosti zpracovat prohlášení o vlastnostech též výjimky. Prohlášení o vlastnostech nemusí být vyhotoveno pro výrobek, který je vyráběn jednotlivě nebo nesériově na zakázku na zvláštní objednávku a je nainstalován do jedné konkrétní stavby, dále pro výrobek, který je vyroben na staveništi za účelem jeho zabudování do stavby, a nakonec pro výrobek, který je vyroben tradičním způsobem a neprůmyslovým postupem zejména při renovaci architektonicky a historicky významných satveb.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje