Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
SVJ podle nového občanského zákoníku: Půjdou domovní řády vymáhat smluvními pokutami? (10. díl)

SVJ podle nového občanského zákoníku: Půjdou domovní řády vymáhat smluvními pokutami? (10. díl)

02.12.2013
S účinností od 1. ledna 2014 dozná podstatných změn celé soukromé právo a s ním i právní úprava společenství vlastníků jednotek. Ta bude nově poskytovat společenstvím vlastníků zákonnou oporu pro autoritativní stanovování domovních pravidel a jejich vymáhání.

Velmi diskutovanou otázkou v řadě společenství vlastníků jednotek (SVJ) je otázka závaznosti a vymahatelnosti pravidel upravených v domovních řádech a možnost ukládání smluvních pokut za jejich porušování. S právní úpravou SVJ v novém občanském zákoníku (NOZ), který nabude účinnosti v lednu příštího roku, SVJ získají zákonný nástroj, který jim umožní domovní pravidla závazně stanovovat. Otázka jejich vymáhání například ukládáním smluvních pokut je však nadále diskutabilní, byť nový občanský zákoník úpravu smluvních pokut značně uvolní.

Domovní řády

NOZ stanoví jako jednu z povinných obsahových náležitostí stanov určení pravidel pro správu domu a pozemku a pro užívání společných částí domu. Jedná se o novinku, kterou řada stávajících SVJ upravovala pouze ve svých domovních řádech. Nový zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, který nabude účinnosti 1. ledna 2014 a který se bude vztahovat i na SVJ, pak stanoví povinnost zakládat stanovy, a po každé změně také jejich platná úplná znění, do sbírky listin příslušného rejstříku společenství vlastníků jednotek. Tím bude vůči všem zajištěna publicita stanov a v nich obsažených pravidel správy domu a užívání společných částí. Stávající SVJ budou povinna své stanovy přizpůsobit nové právní úpravě (tj. mimo jiné zahrnout daná pravidla do stanov) ve lhůtě 3 let od nabytí účinnosti NOZ a doručit je příslušnému krajskému soudu, který vede rejstřík společenství vlastníků jednotek.

Na tuto novinku v obsahových náležitostech stanov navazuje výslovná povinnost vlastníka jednotky řídit se vznikem vlastnického práva k jednotce pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí, pokud byl s těmito pravidly seznámen nebo pokud je měl a mohl znát (což bude zajištěno jejich obsažením ve stanovách a následnou publikací prostřednictvím sbírky listin rejstříku společenství vlastníků jednotek). Jedná se o rozvedení obecné zásady dopadající na všechny právnické osoby korporativního typu (mezi které se řadí i SVJ), která je upravena v obecné části o korporacích a dle které se člen korporace přijetím členství v korporaci zavazuje vůči ní chovat se čestně a zachovávat její vnitřní řád. NOZ jde však ještě dál!

Ukládá vlastníkovi jednotky, aby zajistil dodržování pravidel pro správu domu a pozemku a pro užívání společných částí domu i osobami, kterým umožnil přístup do domu nebo bytu. Bude se jednat např. o osoby, které s ním žijí ve společné domácnosti, nájemce, návštěvy, řemeslníky, ale i zcela neznámé osoby, pokud jim vlastník umožní přístup do domu nebo jednotky. SVJ by tak teoreticky mohla za porušování pravidel správy domu a užívání společných částí třetími osobami postihovat vlastníky jednotek.

Smluvní pokuty aneb bič na nepřizpůsobivé osoby

Efektivní způsob toho, jak zajistit dodržování domovních pravidel či zákonem stanovených povinností představují majetkové sankce v podobě smluvních pokut. Smluvní pokuty jsou všeobecně chápány jako efektivní nástroj „motivující“ nepřizpůsobivé vlastníky k dodržování právních povinností. Hrozba zápočtu tohoto sankčního postihu oproti přeplatku z vyúčtování záloh na služby spojené s užíváním jednotky, který si SVJ výslovně vymiňují ve svých stanovách, je pak dostatečným Damoklovým mečem a dodatečným „motivačním“ prostředkem řady hříšníků. Otázku je však soulad tohoto postupu se zákonem.

V současnosti spíše převládá názor o protiprávním charakteru smluvních pokut za porušování domovních pravidel či zákonem stanovených povinností ukládaných SVJ vlastníkům jednotek na základě stanov SVJ či usnesení shromáždění. Důvod spočívá především v absenci písemného ujednání o smluvní pokutě vyžadovaného zákonem, tedy listiny s podpisy vlastníků jednotek stvrzujících souhlas se smluvní pokutou např. na příslušném usnesení shromáždění SVJ. NOZ v tomto ohledu přináší zásadní změnu oproti současné právní úpravě, neboť nově se nebude písemná forma smluvní pokuty vyžadovat. I přesto se však odborná veřejnost na jednoznačném stanovisku, zda SVJ budou moci podle nové právní úpravy vlastníky jednotek smluvními pokutami sankcionovat, prozatím neshodla. Diskuse však naznačují významný posun ve prospěch této možnosti, pokud bude ve stanovách upravena.

Stanovy SVJ představují smlouvu svého druhu. Mezi povinné náležitosti stanov budou od Nového roku patřit jak výše zmíněná pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí, která by mohla smluvní pokuty za porušování domovních pravidel obsahovat, tak i přehled členských práv a povinností vlastníků jednotek a způsob jejich vymáhání. Pod způsob vymáhání členských povinností lze přitom podřadit možnost stanování majetkových sankcí například ve formě smluvních pokut za porušování zákonem stanovených povinností. Pokud pak budou stanovy přijaty se souhlasem všech vlastníků jednotek, publicita stanov bude zajištěna jejich založením ve sbírce listin příslušného rejstříkového soudu a výše smluvních pokut bude přiměřená, lze ukládání smluvních pokut za porušování stanovených domovních pravidel a zákonem uložených povinností připustit. V každém případě však bude zajímavé sledovat, co na ukládání smluvních pokut řeknou soudy, proto lze doporučit, aby k tomuto prostředku vymáhání právních povinností přistupovala společenství s nezbytnou dávkou uvážení.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje