Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Firmy|Trhy & finance
Revoluce na trhu právních služeb ve Velké Británii

Revoluce na trhu právních služeb ve Velké Británii

29.01.2014
Ve Velké Británii se schyluje k další zásadní změně v oblasti poskytování právních služeb. Nově budou moci některé právní služby, dříve vyhrazené jen advokátům, poskytovat i účetní.

Koncem roku 2012 jsme v článku nazvaném „Tesco zákon: Kolik právníků se vejde do nákupního košíku“ informovali o liberalizaci trhu právních služeb ve Velké Británii. V důsledku změny zákona o poskytování právních služeb (Legal Services Act) z roku 2007 tehdy došlo k rozšíření spektra subjektů oprávněných poskytovat právní služby o tzv. alternativní obchodní struktury (Alternative Business Structures - ABS), tedy o subjekty, na jejichž řízení se nemusí podílet jen advokáti.

Zdá se, že nezůstalo jen u toho. Institut autorizovaných účetních pro Anglii a Wales (Institute of Chartered Accountants in England and Wales – ICAEW), samosprávná organizace s více než stoletou historií, našla během těchto Vánoc pod stromečkem dárek, ze kterého měla velkou radost nejen ona sama, ale z něhož se budou radovat především její členové. David Edmonds, předseda britské organizace dohlížející na regulátory poskytovatelů právních služeb ve Velké Británii (Legal Services Board – LBS), ve svém projevu na půdě Regulatory Policy Institute před Vánocemi uvedl, že LBS podpoří žádost ICAEW o začlenění mezi regulátory poskytování vybraných typů právních služeb. Stejně tak podpořil myšlenku, aby ICAEW získala oprávnění udělovat licence k poskytování právních služeb alternativními obchodními strukturami (ABS). Jinak řečeno, od tohoto roku se budeme moci setkat s tím, že některé právní služby ve Velké Británii budou moci poskytovat i účetní firmy.

 

Začlenění ICAEW mezi regulátory poskytování právních služeb dle Davida Edmondse „umožní firmám nabízet klientům komplexnější služby v případech, které nejsou sporné. Klienti tak budou moci využít právní služby jediného poradce, což se odrazí i v celkových nákladech služeb pro spotřebitele a povede i ke zvýšení konkurence. Pro ICAEW je to první krok, nicméně je to zásadní krok k liberalizaci trhu právních služeb.“

ICAEW na svých webových stránkách v návaznosti na prohlášení Davida Edmondse uvedla, že „během následujících měsíců bude ICAEW pracovat na tom, aby poskytla podporu a pomoc těm účetním firmám, které budou mít zájem o poskytování právních služeb a přeměnu na ABS tak, aby žádosti o udělení licencí byly schváleny na jaře roku 2014“. Pokud tedy dle slov Davida Edmondse v Británii do konce roku 2012 působilo již 250 subjektů typu ABS a vznik více než stovky dalších byl očekáván, lze předpokládat, že toto číslo ještě poroste.

Co se týče spektra nabízených a poskytovaných služeb, podle odpovědí na často kladené otázky (FAQ) zveřejněných na stránkách IACEW účetní firma s licencí ABS bude moci svým klientům poskytovat nejen účetní služby, ale „jakékoliv stanovené právní služby, k jejichž poskytování byla ABS udělena licence. Tyto stanovené právní služby budou poskytovány právníkem, který s danou firmou spolupracuje a který je kvalifikován k jejich poskytování, nebo účetním, kterému bylo uděleno výslovné oprávnění k poskytování stanovených právních služeb (nebo osobou pracující pod vedení takového právníka či účetního).“

Je tedy zřejmé, že nepůjde o stejný rozsah, v jakém právní služby poskytují advokáti, resp. jiné oprávněné právní profese. Ve Velké Británii jsou právní služby rozděleny do šesti skupin a oprávnění ICAEW se týká pouze jedné z těchto činností, a to právních služeb souvisejících s právem dědickým (tzv. probate activities). I když by se mohlo zdát, že jde jen o jednu z mála činností vyhrazených původně advokátům, jde o zásadní posun. Můžeme se proto ptát: které další činnosti budou následovat? Třebaže je právní prostředí Velké Británie specifické, nelze vyloučit, že v budoucnosti dojde k rozšíření vlny liberalizace na trhu právních služeb i do dalších zemí Evropy, možná i do ČR.

 


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje