Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
Nepodstatné odchylky při uzavírání smluv. Na co si dát pozor?

Nepodstatné odchylky při uzavírání smluv. Na co si dát pozor?

24.02.2014
Nový občanský zákoník (NOZ) přinesl od 1. ledna 2014 změny i v procesu uzavírání smluv. Upozornit lze především na to, že za určitých okolností může být smlouva uzavřena i v případě, že přijetí nabídky obsahuje dodatky či odchylky. Podle „staré“ právní úpravy by v takovém případě smlouva nebyla uzavřena, pokud by s takovými změnami původní navrhovatel nevyslovil souhlas. Navrhovatel však může možnost takové pozměněné akceptace v nabídce vyloučit.

Pokud je nabídka přijata s dodatkem nebo odchylkou, vznikne smlouva, jestliže taková změna podstatně nemění její podmínky a pokud současně navrhovatel takový pozměněný „akcept“ bez zbytečného odkladu neodmítne. Smyslem tohoto pravidla je především předcházet pochybnostem o tom, zda byla uzavřena smlouva v případech, kdy neexistují přesvědčivé důvody pro pochyby, že bylo zájmem stran smlouvu uzavřít ve znění akceptace. Toto pravidlo může mít však i negativní důsledky. Pokud nabídka takovou možnost nevyloučí, a navrhovatel současně nabídku s odchylkou nebo dodatkem bez zbytečného odkladu neodmítne (například proto, že si odchylky včas nevšimne), vystavují se smluvní strany riziku sporu o tom, zda je změna provedená v akceptaci podstatnou změnou nabídky. Je změna kupní ceny byť o 0,1% podstatnou změnou, nebo nepodstatnou? Rizikovost těchto situací samozřejmě zvyšuje to, že tato otázka bude v konečné instanci zpravidla posuzována soudem.

V této souvislosti je vhodné věnovat pozornost též novému institutu tzv. následných písemných potvrzení. Pozor, tato úprava bude dopadat pouze na smlouvy uzavírané mezi podnikateli, a to jinak než písemně (za zamyšlení stojí například i to, zda toto pravidlo dopadá též na smlouvy uzavřené emailovou komunikací bez elektronického podpisu). Pokud jedna ze stran následně v dobré víře zašle druhé straně písemné potvrzení obsahu jejich ujednání, pak platí smlouva za uzavřenou za podmínek uvedených v takovém potvrzení i tehdy, pokud se tyto podmínky nepodstatně odchýlí od skutečné dohody a za podmínky, že druhá strana toto potvrzení neodmítne. Zajímavé je, že v tomto případě zákon navíc kvalifikuje přípustnou odchylku jako odchylku takového rázu, „že by je rozumný podnikatel ještě schválil“. Současně pak nestanoví, že k odmítnutí potvrzení musí dojít „bez zbytečného odkladu“. Přesto se zdá, že princip je stejný, jako v případě pozměněného „akceptu“.

Lze tedy dát obecné doporučení: Zvažte vždy, zda v nabídce nevyloučit možnost pozměněného akceptu, nicméně pokud chcete omezit riziko nepříjemných překvapení, pak především vždy čtěte pečlivě, co Vám chodí poštou (i elektronickou).


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje